Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 28.08.2026, 10:08:39
No, jak to specifikovat - asi se spolu nedokázali domluvit ? Při výcviku, možná ta razance, ten drive, ta velká chuť do práce na kterou člověk neuměl reagovat. A asi v tom hrál roli i ten, kdo je měl vést. Já si myslím, že lajku hodně zaskočí ten drive, který se pak logicky promítá i do běžného života a je to trochu složitější.
A další byl třeba maliňák po ringovejch rodičích, kde to v rukou laika taky neklaplo, ač s ním měl snahu pracovat, obrátilo se to pak tak, že pes skončil v útulku, resp. ve spolku, tam to taky neodhadli, takže z nové rodiny se pes zase vrátil, poslední co vím, byla kastrace, která dle mého je v tohle případku naprosto špatně, a jak to se psem bylo dál nevím.
Rexíka jsem si vůbec nevšimla. A je pravda, že ano není pracák, jako pracák. Já to nějak beru tohle slovo asi doslovně.
Já mám velké pracovní psy a hodně času trávíme po cvičácích, takových těch vesnických sranda cvičácích, mám to tam radši než profesionální vedení a skládání zkoušek. Beru to jako socializaci psa, kterou bych na vesnici těžko prováděla.
NO je tam dost a neznám asi jediného v pohodě, hodně teda bez PP a ale i výstaváku s PP a ani jeden není schopný poslechnout svého pána, přivolání snad nemá žádný a ještě se rvou.
Přivolání cvičí jedině na stopovačce a probíhá stylem, Rexíku, Rexíčku ke mně a Rexíček nic. Pak se Rexíček rozběhne, ale uplně opačným směrem a pokusí se sežrat jiného psa, celou dobu za ním majitel vlaje na stopovačce. Už jsem zažila několik vykloubených zápěstí. Tak Rexíka vezme do parády cvičitel a pes poslouchá jak hodinky i to přivolání má, akorát neposlouchá majitele, asi vycítí autoritu, nevím.
Takže já jsem celkem alergická na “NO je univerzální pes pro každého a do každé rodiny”, není, možná to tak bývalo, ale teď už zdaleka ne. Oni se ti majitelé Rexíku fakt snaží, věnují se jim, akorát prostě je to pes pro někoho jiného.
A cvičitel mají pracovní NO, vyhrávají soutěže, chodíme i na obrany, tam se to pracovníma NO jen hemží, maliňáku je teda samozřejmě víc. A opět nevidím rodinného psa, sami majitelé říkají, že musí mít oči na stopkách a že musí psa hlídat, že ten pes se nebojí kousnout. To už vubec není rodinný pes.
Ono je asi rozdíl, co si kdo pod pojmem rodinný pes představuje. Pokud jen ňuňací, mazlící , rozmazlovací, kterému pomalu vše dovolím nebo pokud mu dokážu nastavit hranice a od malička ho směřovat výchovou, učením k poslušnosti. Bohužel se setkávám více s první variantou. Jen takový příklad. Včera jsem vedla domů synova 10ti týdenního špice. Trvala jsem na tom, že na vodítku nepotáhne, že si u silnice pěkně sedne a počká až ho vyzvu , že jdeme, což já u štěňat beru jako samozřejmost, že se to od malička učí. Na travině jsem je pustila s Alanem a i několikrát přivolala. Alan samozřejmě na “ke mně”, předsedne, po prckovi jsem to nechtěla, jen aby přiběhl, ale i on, když viděl, že Alan sedí, sedl si také. A odměnu dostali oba.Naši pastevci také neváhali kousnout a přesto to byli a jsou rodinní psi. Za mě je to o přístupu toho psovoda a ne o plemeni. Měla jsem 100% přivolání i u tibetské dogy a to se o nich tvrdí, že se nadají cvičit. Dají, ale musí se jim člověk přizpůsobit.
Necetla jsem celou diskuzi, ale vzdy jsem byla zastancem prace “kontrastem”, jak tomu rika Eva Stemberova. Tedy metoda cukru a bice. Mam tretiho NO, na predchozi dva to fungovalo super, ale s aktualnim psem, Hachim, jsme se od zacatku potykali s problemy v komunikaci. Evy metoda fungovala pouze v danou chvili, nikoliv dlouhodobe. A pak jsem narazila na kurzy Kristyny Dostalkove (originalne Absolut Dogs) a najednou vse zacalo fungovat i v dlouhodobem meritku.
Aktualne podobne principy uplatnuji i u koni a musim rici, ze zpet uz bych nikdy nesla. Nerikam, ze psa nikdy neplacnu, nemame s tim problem ani ja, ani pes, ale dlouhodobe to proste nema zadny prinos. Naopak koncepty nam funguji i bez toho, aniz bychom je na nich aktualne pracovali. Az Hachi nebude a prijde jeho nastupce, rozhodne se tesim na to, ze jej budu vychovavat pomoci konceptu. Jsem kreativni clovek, takze urcite nasekam spoustu novych chyb, ale verim, ze i tak to bude pro pesana mnohem lepsi pristup. Lituji jen, ze nemohu vratit cas, kdy byl Hachi stenatkem. Myslim, ze bychom si usetrili spoustu let oboustranneho stresu.
Jinak jeste k fyzickym trestum. Dosla jsem k zaveru, ze pri nich pouze ventiluji svou flustraci a trestam psa za neco, co jsem ho nenaucila nebo naucila spatne. Dost mi to otevrelo oci, co se vycviku a vychovy tyce.
P.S. Delame sportovku a chodime na cvicak - nevylucuje se to
Jinak jeste k fyzickym trestum. Dosla jsem k zaveru, ze pri nich pouze ventiluji svou flustraci a trestam psa za neco, co jsem ho nenaucila nebo naucila spatne. Dost mi to otevrelo oci, co se vycviku a vychovy tyce.
přesně tohle tvrdil už před 50ti lety G.Attla (musherská legenda) :
....pes nikdy nedělá chybu. Je pouze pes a dělá, co dělá, protože je pes a myslí jako pes. Jste to vy, kdo dělá chybu, protože jste jej nevycvičil, aby dělal to, co chcete, aby dělal, když chcete, aby to dělal. Nebo jste špatně posoudil,co je schopen dělat, fyzicky nebo mentálně. Tak jestliže byla udělána chyba v týmu, jste to vy, kdo jí udělal, ne pes…
Odpověď na příspěvek uživatele PumaCZ z 28.08.2026, 12:22:00
Jinak jeste k fyzickym trestum. Dosla jsem k zaveru, ze pri nich pouze ventiluji svou flustraci a trestam psa za neco, co jsem ho nenaucila nebo naucila spatne
To se mně vždycky kroutí prsty u nohou, když čtu na FB prosbu o radu, když čtyřměsíční štěně zlobí, neposlouchá, čůrá všude a majitele nenapadne nic lepšího, než ho plesknout. 🙄
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 28.08.2026, 11:46:54
To je asi ten problém, běžný člověl si pod pojmem “rodinný pes” představí něco jiného, než co potřebuje NO.
Rodinný pes je pes, který poslouchá všechny členy rodiny, včetně dětí (samozřejmě ne batolátka a školkové děti - ale ty nežere a nechá na sobě jezdit), můžou s ním na procházku všichni a bez vodítka, nikoho nežere a s nikým se nepere, nemá tendence utíkat nebo honit zvěř. Pes, co klidně jde na delší túru, ale klidně se válí celý týden na gauči a je mu to jedno. Zvládne pobyt o samotě na dvoře i uvnitř a to vše bez velké potřeby vychovy nebo cvičáku, prostě vychován za normálního provozu a bez potřeby do puntíku dokončeného cviku (třeba to předsednutí při přivolání, stačí když nějak přiběhne). To jsou dle mého představy běžného člověka k rodinnému psu.
Člověk, co vychová přivolání u tibetské dogy ta zase vidí jinak, ten dá do výchovy více iniciativy a výchova NO mu přijde jak brnkačka. A to je problém, většina běžných lidí po cvičácích lítat nebudou a když budou, tak jen se štěnětem a základ, který ani nenaučí pořádně a tím pro ně výchova končí.
Na obranách mají pracáky NO a mají je pracovně vedený, vyhrávájí vysoké soutěže nebo pak vycvičené psy prodávají do zahraničí, tam se mi přístup už vubec nelíbí, asi většina tam má psa jako nástroj koníčku, tím je pro ně ten sport nebo je pro ně nástroj k vydělávání peněz - to jsou ty prodeje. Pes je v kotci, ze kterého se dostane po dobu cvičení - což teda věřím, že ho zaměstná a netrpí, má práce dost, mají je denně venku na place. Ale není to mazel, hodně z nich má ještě psa mazla doma, ten tráví čas s rodinou a v posteli, u nás jako mazlové frčí stafbulové, malí knírači, yorkové.
N (neregistrovaný)28.08.2026, 17:53:41xxx.xxx.189.103
Nevím,ale mám NO už třetího a je to vždy naprosto fantastický pejsek. Jen zcela nesouhlasím s tím co je napsáno výše. Dnešní doba přináší nové pohledy byť ne vždy jsou účinné. Jak výchova dětí, tak i pejsků. Někdy se to holt bez pohlavku či plesknutí neobejde a tvrďte si co chcete.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 28.08.2026, 17:46:19
Pes je v kotci, ze kterého se dostane po dobu cvičení - což teda věřím, že ho zaměstná a netrpí, má práce dost, mají je denně venku na place.
Já teda nevím, ale jestli se z kotce dostane ven jednou za den na 20 minut - to mi nepřijde jako dostatečné vyžití. Nebo s nimi cvičí víckrát?
Přijde mi to totéž jako, naštěstí už většinově překonaný, přístup ke sportovním koním. 23 hodin v boxe a hodina tréninku na jízdárně. Protože ve výběhu by prý zbytečně plýtvali energií. Což je nesmysl.
Pes je v kotci, ze kterého se dostane po dobu cvičení - což teda věřím, že ho zaměstná a netrpí, má práce dost, mají je denně venku na place.
Já teda nevím, ale jestli se z kotce dostane ven jednou za den na 20 minut - to mi nepřijde jako dostatečné vyžití. Nebo s nimi cvičí víckrát?
Přijde mi to totéž jako, naštěstí už většinově překonaný, přístup ke sportovním koním. 23 hodin v boxe a hodina tréninku na jízdárně. Protože ve výběhu by prý zbytečně plýtvali energií. Což je nesmysl.
Tvrdí, že musí být natěšený na cvičení, hlavně na obrany. Ale tak asi jim to funguje, jak píšu, vyhravají soutěže, prodávají vycvičené psy, berou si “zkažené” mladé psy a pak je převychovávají a dál prodávají většinou do zahraničí do armády k policii, hodně do USA. Ale pro mě je to prostě jiný svět, přijde mi, že toho psa berou jako prostředek k nějakému cíly, ne jako parťáka.
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 28.08.2026, 19:37:54
Tvrdí, že musí být natěšený na cvičení,
Stejný argument jako u těch koní.
Taky se mi ten přístup nelíbí, vídávám ho na jednom cvičáku, kam chodíme s dětmi na praxi. Ano, asi (určitě) to funguje. Ale, že by to zohledňovalo potřeby psa, si teda nemyslím. Hraničí to s týráním.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 28.08.2026, 17:46:19
Sice jsem se psy na cvičák jezdila , skládala zkoušky, jezdila na ukázky výcviku, ale jinak si psy cvičím sama pro svoje potřeby ke zvířatům. Takže cvičák pro nás byl spíš jen zábava, setkání s lidmi se stejným koníčkem, pokec. Jenže to bývalo dlouho před revolucí a chvilku po. To, co se cvičí dnes ,už by nebavilo ani mě ani psy.
Děti, nejenom naše, vnoučata se psy vyrůstají. Berňáci je i poslouchali, dokonce i někteří čuvači, jen tibeťan poslouchal jen mě. Manžela jen když to uznal za vhodné.Děti měl rád. Nechal se od nich mazlit, česat a stejně jako všichni ostatní psi by je bránil.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 28.08.2026, 11:26:58
Takže já jsem celkem alergická na “NO je univerzální pes pro každého a do každé rodiny”, není, možná to tak bývalo, ale teď už zdaleka ne.
i tak je to jiz nekolik let nejpocetnejsi plemeno a ne, opravdu nekonci kazde stene v rukach profiku. Vim, kam jdou stenata a jak male procento se jich treba hodi na vrcholovy sport nebo praci
….vlkošedého NO jsem si vysnila a byl to i můj první , když nepočítám fenu NO mé sousedky, ale ta byla znakatá, nicméně skvělá povahou, a dělala jsem s ní svou úplně první zkoušku ZM…je to naprosto univerzální pes, se kterým lze dělat opravdu všechno a rovněž i úžasný rodinný pes…ALE je to silný a rychlý pes a je proto více než nutné mít po pod kontrolou a plně ovladatelného…měla jsem ho a pak ještě dvě fenky na sídlišti v bytě, tehdy ještě sidliště nebylo plné dost často nezvládnutelných, agresivních psů, takze všichni moji psi byli běžně na volno a zvládala je krátce venčit i moje dcera…
Měla jsem ovčouny většinu pejskařského života a můžu je doporučit, přijde mi, že u nich má člověk všechno skoro zadarmo. Jsou inteligentní, snadno cvičitelný, krásný, všestranný.
Základem úspěchu je správný výběr a socializace, když člověk chce rodinného psa, musí být prostě součástí rodiny.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 29.08.2026, 10:57:41
..výhoda je, že se učí rychle a opravdu cokoli, na druhou stranu rychle zapomínají, takže sice člověk musí často opakovvat, ale mnohé chyby se dají napravit..