Aktuálně: 2 364 inzerátů291 300 diskuzních příspěvků21 150 uživatelů

Německý ovčák - výchova štěněte

Fiona.Praha
Fiona.Praha 29.08.2026, 12:31:13 xxx:xxx.93d:c1b6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 29.08.2026, 09:11:44

Taky jsem to četla a zaujalo mne to. Nechtělo se mi hledat, jak to v klubech mají. Teď jsem se k myšlence vrátila a AI tvrdí, že NO nic takového nemá, což si myslím, že je blbost. Pokud to není blbost a někdo kryje každé hárání, protože může, chápu, že člen toho klubu navrhuje maximální počet vrhů. 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 29.08.2026, 12:37:18 xxx:xxx.93d:c1b6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 28.08.2026, 16:03:15

Mně zase z toho, když ho učí blbosti, ale nechají ho venčit na podložku a s přivoláním si hlavu nedělají. Po pár týdnech nebo měsících je to blbec pes, který vůbec neposlouchá a stále se venčí doma. To vytáčí do ruda mne, když ho učí se venčit doma, proč jsou překvapení, že se venčí doma? No a když ho začnou “vychovávat” tresty, jsou všichni překvapení, že vrčí nebo štípne. A pak má takový miláček má našlápnuto k tomu, aby šel z domu nebo aspoň na zahradu. 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 29.08.2026, 15:59:17 xxx:xxx.93d:c1b6
Fiona.Praha:

Mně zase z toho, když ho učí blbosti, ale nechají ho venčit na podložku a s přivoláním si hlavu nedělají. Po pár týdnech nebo měsících je to blbec pes, který vůbec neposlouchá a stále se venčí doma. To vytáčí do ruda mne, když ho učí se venčit doma, proč jsou překvapení, že se venčí doma? No a když ho začnou “vychovávat” tresty, jsou všichni překvapení, že vrčí nebo štípne. A pak má takový miláček má našlápnuto k tomu, aby šel z domu nebo aspoň na zahradu. 

EDIT: Nedalo mi to, často AI ověřuji, takže zase kecá.

SČKNO (Spolek český klub NO) i ČKNO to mají v chovatelském řádu stejné. Mají 3 druhy chovu. 1) výběrový (I.a II.tř.chovnosti - nevím, co to je),fena může mít 3vrhy za 24 měsíců do 8 let, po 8.roku může odchovat ještě jeden vrh, 2) kontrolovaný,  fena může mít vrh 1x za rok, dovršením 8 let chovnost končí psovi i feně, 3) registrovaný (pro jedince, vedené v pom.registru), fena může mít 2 vrhy do 8 let a musí být nakryta psem z kontrolovaného nebo výběrového chovu.

Teď už požadavek (myslím, že to bylo v SČKNO) na omezení 5ti vrhů na feně za život. Protože teď, když začne ve 2 letech, stihne do 8 let 9 vrhů a pokud je tak výjimečná a zdravá, může jí být povolen vrh i po 8 roce, tj. 10. 

N (neregistrovaný) 29.08.2026, 21:48:58 xxx.xxx.189.103

Hlavně NO a podobná plemena nutně potřebují pohyb a člověk se jim musí věnovat. Všechny knihy jsou na prd, když se tomu pejskovi prostě nevěnujete. NO je většinou velmi temperamentní pes s téměř nevyčerpatelnou energií. Klidně nachodíme 20 km za den a po hodině odpočinku už zase kouká co bychom jako mohli jít dělat?😀 Takový pes jako třeba ta moje by byla nešťastná u “líného” člověka. A může číst co chce a chodit na deset “cvičáků”.  Pokud prostě nevybije energii poleze vám doslova po hlavě a bude i zlobit. Moje Luna měla právě proto skončit v útulku. Hrozná energie a majitelé jí nezvládali “utahat”. U nás zlatý pes s výbornou snahou všemu porozumět a neskutečně milý tvoreček.🥰 Je fakt že zaměstná mě i bráchu, ale tak s tím jsme si jí brali. Pes na prvním místě vždy! 

hmn
hmn 30.08.2026, 11:14:39 xxx.xxx.16.51

“Takový pes jako třeba ta moje by byla nešťastná u “líného” člověka. A může číst co chce a chodit na deset “cvičáků””

by se dalo i říci, že člověk, který se psem bude chodit (a cvičit) na “deset cvičáků” líný není, a pro psa plemene NO to bude velmi vhodná forma výdeje energie (krom jiného), asi příhodnější, než pochoďák 20km

Doron
Doron 30.08.2026, 14:11:54 xxx:xxx.d8fd:2e80
Kilian:

..výhoda je, že se učí rychle a opravdu cokoli, na druhou stranu rychle zapomínají, takže sice člověk musí často opakovvat, ale mnohé chyby se dají napravit..

Já tuhle zkušenost nemám. Je teda fakt, že se dají snadněji něco přeučit, ale to bych považovala spíš za výhodu.

Vlastně nepamatuju, že by něco zapomněli, doopravdy jsem cvičila jen s prvním, ostatní byli opravdu jen dobře socializovaní a docela slušně vycvičení rodinní psi, uměli přivolání, chůzi u nohy, dlouhodobý odložení, všichni dobře aportovali,byli obratní v terénu, skákali,  uměli sehnat dohromady rodinku poztrácenou při houbaření v lese a chybějící členy dohledat 🙂, hlídali, tahali sáňky,  a nevímco ještě..

Na tom nebylo co zapomenout.😊

tetrivek
tetrivek 30.08.2026, 14:26:13 xxx.xxx.5.74

Kolikrát dá psovi smysluplné cvičení, byť jen na zahradě. Než dlouhý pochod. Zvlášť u plemen, která potřebují pracovat. 

N (neregistrovaný) 30.08.2026, 14:46:53 xxx.xxx.189.103
hmn:

“Takový pes jako třeba ta moje by byla nešťastná u “líného” člověka. A může číst co chce a chodit na deset “cvičáků””

by se dalo i říci, že člověk, který se psem bude chodit (a cvičit) na “deset cvičáků” líný není, a pro psa plemene NO to bude velmi vhodná forma výdeje energie (krom jiného), asi příhodnější, než pochoďák 20km

To je samozřejmě myšleno obrazně těch deset cvičáků. Luna chodila na cvičák a stejně lezla majitelům po hlavě.Pak putovala od majitele k majiteli a vždy jí po týdnu či dvou vrátili. Ze stejného důvodu.Ta by musela na cvičáku i spát aby jí to utahalo.😂 Rozesmál mě názor příhodné cvičení na zahradě. 😂 Ani v nejmenším jí neutaháte a minulý majitelé by to mohli potvrdit.  NO je aktivní pes, ale zrovna ta moje pesana je na jaderný pohon.😂 Můžete si s ní na zahradě hrát, cvičit jak chcete, ale celou dobu vlastně jen směřuje k jednomu cíli a to jít courat a stopovat daňky.😂 Teprve až když se “zrychtuje” na procházce tak dá pokoj. 

Kilian
Kilian 30.08.2026, 14:51:58 xxx:xxx.4c44:cf0d
»
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 30.08.2026, 14:26:13

..stačí mu na té zahradě záludně schovat co miluje a je vystaráno…

acher (neregistrovaný) 30.08.2026, 15:01:48 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 30.08.2026, 14:46:53

Tak ono se často ti psi musí naučit i odpočívat nebo že je čas na hraní, cvičení, procházku atd., ale i čas kdy se prostě nic neděje a musí si vystačit sám.

hmn
hmn 30.08.2026, 17:30:04 xxx.xxx.16.51

pachové práce
obrana

to umí psa krásně a smysluplně utahat…..

Ph (neregistrovaný) 30.08.2026, 18:15:42 xxx:xxx.9239:6a3c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.08.2026, 14:11:54

Taky uplne nemuzu potvrdit, ze by zapominali…Mam rozbity aport a ac predelavame, porad si pamatuje tu spatne naucenou verzi 😄Canik uz by byl asi opraveny - je vice splachovaci. 

Vovcacek ma mnohem vetsi motor, je lepe motivovatelny a zaroven se da snadneji pretocit. Kor ti pracaci. A s tim si pak lide nevedi rady…snazi se krotit, misto aby jen “smerovali ” energii spravnym smerem. 

k tem trestum jeste - to preci neni nejaka metoda, nebo zpusob vycviku. trest patri k zivotu. lidi i zvirat.  tak jako odmena. profackovat zvire jen protoze nevim co dal ?  to samo o sobe nic nenauci psa tak jako psa nic nenauci jen tupe prokrmovani pamlsky.  Mozna se lidi neciti blbe, ze psa nesmyslne krmi - ale taky to nikam nevede.

N (neregistrovaný) 30.08.2026, 18:53:52 xxx.xxx.189.103
acher:

Tak ono se často ti psi musí naučit i odpočívat nebo že je čas na hraní, cvičení, procházku atd., ale i čas kdy se prostě nic neděje a musí si vystačit sám.

To je jasný, ale tohle je čert a ten nikdy nespí.😂 Jinak ví že ráno jedu pryč a to ale celou dobu čeká u zadních vrat až přijedu.🙂 A pak už je jak ocásek. Kam se hnu já tam ona. Vlezla za mnou i pod auto a nanosila mi tam všechny hračky co má.😂 Ovšem nejde o hračky, ale o to mě přesvědčit jít ke sklepu kde je vytoužené vodítko.🙂 Všechno co zde popisují druzí ona má v tom lese i s pachovým cvičením.😂 Hraje si ráda i doma, ale podezřívám jí že spíš aby “uspokojila” mě a potom jak budu šťastnej lépe se nechám “zviklat” do toho lesa.😂 Dokáže dát třikrát denně po sedmi kilometrech zhruba a když přijede k mamče bratr, tak ho musí taky “vyvětrat”.😂 Měl jsem mnoho pejsků i půjčených, ale tohle je určitě na jaderný pohon.😂 

N (neregistrovaný) 30.08.2026, 19:02:14 xxx.xxx.189.103

Zrovna jsme ve fázi vyjednávání jestli ještě nepůjdeme do vesnice.😂

Obrázek
Sardullah
Sardullah 30.08.2026, 19:42:14 xxx.xxx.18.169

Ad rodinný pes… naše ovčanda byla vždycky nejvíc vyřízená, když jsme šli jako rodina na houby …děda, babí, já, manžel a malej syn…byli jsme naprosto nedisciplinované ovce, které se v lese odmítaly držet ve stádečku a uhlídat všechny je pro jednoho psa fakt prácička… 

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 30.08.2026, 21:07:39 xxx.xxx.128.138

Dnes jsem opět musela na výstavě obdivovat východoevropské ovčáky,  moc se mi toto plemeno líbí. Silní psi, většinou korektně úhlení, vypadají i vyrovnaně. Osobně neznám žádného,  ale chci to napravit a alespoň si o nich něco víc  zjistit. 

Doron
Doron 31.08.2026, 09:18:25 xxx:xxx.d8fd:2e80
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 30.08.2026, 21:07:39

Uvažovala jsem o něm, ale nakonec vyhrál briard..

Sarah01
Sarah01 31.08.2026, 10:15:47 xxx.xxx.28.39

Já se v poslední době všimla, že jsou jako rodinní psi teď dost oblíbení švýcaráci.

Ph (neregistrovaný) 31.08.2026, 12:00:39 xxx.xxx.192.248
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 30.08.2026, 21:07:39

malopocetne plemeno tady, selektuje se na vystavach = spolecenske plemeno. 

PumaCZ
PumaCZ 31.08.2026, 19:36:40 xxx:xxx.772f:b4b3
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 29.08.2026, 21:48:58

“NO je většinou velmi temperamentní pes s téměř nevyčerpatelnou energií. Klidně nachodíme 20 km za den a po hodině odpočinku už zase kouká co bychom jako mohli jít dělat?” 

A tohle je presne to, jak to byt nema. Mene je nekdy vice. Take jsem se svym psem travila aktivitami nekolik hodin denne a jen ho tim podporovala v jeho neurozach. Pes se musi naucit v prvni rade odpocivat. A ne, muj pes se fakt nenudi a nemusime kvuli tomu denne nachodit 20 km :D Naopak dokud jsem se ho snazila unavit, tak byl absolutne na zabiti a ja padala na hubu. Pak jsme ubrali akcni aktivity a pridali ty klidove a najednou mame (skoro) normalniho psa. Stejnou chybu s dalsim ADHD psem uz urcite neudelam. Prave ta rada “kdyz zlobi, tak ma malo prace” nas dostala do situace, kdy jsme byli nestastni nejen my, ale hlavne pes. Byla to akorat tak cesta do pekel, ktera u nervove labilniho hyperaktivniho psa opravdu nefunguje. A bohuzel NO jsou posledni dobou povahove dost v haji. 

Zde pro predstavu nas hrozne nestastny a unudeny pes, ktery nema 20km prochazky kazdy den :D 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.