N (neregistrovaný)31.08.2026, 20:50:57xxx.xxx.189.103
PumaCZ:
“NO je většinou velmi temperamentní pes s téměř nevyčerpatelnou energií. Klidně nachodíme 20 km za den a po hodině odpočinku už zase kouká co bychom jako mohli jít dělat?”
A tohle je presne to, jak to byt nema. Mene je nekdy vice. Take jsem se svym psem travila aktivitami nekolik hodin denne a jen ho tim podporovala v jeho neurozach. Pes se musi naucit v prvni rade odpocivat. A ne, muj pes se fakt nenudi a nemusime kvuli tomu denne nachodit 20 km :D Naopak dokud jsem se ho snazila unavit, tak byl absolutne na zabiti a ja padala na hubu. Pak jsme ubrali akcni aktivity a pridali ty klidove a najednou mame (skoro) normalniho psa. Stejnou chybu s dalsim ADHD psem uz urcite neudelam. Prave ta rada “kdyz zlobi, tak ma malo prace” nas dostala do situace, kdy jsme byli nestastni nejen my, ale hlavne pes. Byla to akorat tak cesta do pekel, ktera u nervove labilniho hyperaktivniho psa opravdu nefunguje. A bohuzel NO jsou posledni dobou povahove dost v haji.
Zde pro predstavu nas hrozne nestastny a unudeny pes, ktery nema 20km prochazky kazdy den :D
To je možný, ale na Lunu to bohužel nefungovalo.Ti předchozí majitelé jí měli skoro dva roky a za tu dobu se vyzkoušelo kde co. Nic nepomohlo. Jinak pejska máte moc hezkého a věřím že i spokojeného.🙂 No vlastně popravdě na netu nevěřím ničemu a nikomu. 😂 Shodou náhod už kdysi moje babička měla velmi podobného ovčáka jako je Luna a i povahou. Rarášek, ale jinak neuvěřitelně milý a věrný kolega.🙂 Nevím jak se projevuje nervově labilní pes, ale pokud je to podobné jako u lidí, tak to na Lunu nesedí ani jeden příznak.
Odpověď na příspěvek uživatele PumaCZ z 31.08.2026, 19:36:40
“kdyz zlobi, tak ma malo prace”
Jako u těch koní. Taky jsem si takovým obdobím prošla. Navyšovaná fyzická aktivita vedla akorát k tomu, že kůń měl lepší a lepší kondici. I tady platilo - unavit hlavu, ne tělo. A na vyjížďce byl rád, že se po něm nic nechce a může se flákat.
Mentální stimulace je mega důležitá - potvrdila mi to Bubinka , babulka naše, když měla úraz nohy. Vypadalo to, že mi odejde předčasně na to, že nemůže moc chodit. Opravdu začala chátrat a když jsem do hry hodila mozkovou činnost, úplně to otočilo. Stačilo, že má jednoduché úkoly, které může plnit - hlídat piškot, hlídat piškot na tlapičkách, ťukat nosem do dlaní apod. A už to zase byla ona.
Blbý je, když máte mladýho psa, nadupanýho hroznou dávkou energie, s kterým se ale pracovat nedá. Protože o tu práci nemá sebemenší zájem, to za á, a hlavně za bé - nemá tu mentální kapacitu a navíc nedokáže udržet pozornost, soustředit se na tu práci. To je jako peklo. Ale musí se vydržet, opracovávat to, vylepšovat to. Po krůčkách. Jde to hrozivě pomalu, to jo. Ale pak se to začne lámat. Nikdy takový pes nebude jako ti druzí, ale nakonec zjistíte, že jste toho psa neskutečně posunuli. A podle mě u takovýchhle psů je úplně maximalisticky důležitý, aby žili s rodinou, ne někde odděleně na zahradě, v kotci. Kdyby to takhle Tali měla, tak dneska nebude tam, kde je. Pravda po letech práce a hlavně komunikace s tím psem, 😀 , ale je. Můžete ji, jako Rumíčka poslat se slovy - Tali, přines mi tu mikinu, přines. A ona ji nakonec přinese. Není to na první dobrou, několik plyšáků cestou k tý mikině musíte říct, že ne-e, tohle ne, ale pak vidíte, jak jí to v tý makovici třískne a ona skočí po tý mikině a vítězoslavně ji nese a vy i ona jste maximalisticky pyšný. A to si tehdy člověk rozhodně nemohl představit, že tohle zvládne.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 01.09.2026, 08:37:32
My takhle učíme nosit barevné kroužky. Má tři barvy , nejdříve jsme se naučili rozlišovat dvě a teď jsem přidala třetí. Stačí chvíle a pes má hlavičku unavenou.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 01.09.2026, 10:36:54
Jo, tak to taky bude supr. My máme třeba pojmenovaný plyšáky a musí vybírat a přinést. Hezky se dívá na madmazél Potrhdílo, když se soustředí, pracuje a musí se jí kouřit z makovice.
Jj, i naše přerostlý kočky barzojí baví když se začne: kdo přinese první Lišku, kdo najde Zdechlinu, Arčí přines Bobra…., prostě přesná specifikace. Je to pro ně zajímavý. (Jo a přírodu nedecimujeme, jsou to jména hraček🤣).
Tak tady čtu, jak kdo zaměstnává psu hlavu. Tak Ginu jediný co baví, je hra na “ cvičák”, když se rozdávají zajímavé odměny, to přijde i dobrovolně a sama od sebe, když cvičím z druhým psem. Nebo to ani nemůžu říct, že jí to baví, ale ví, že to je způsob, jak vydyndat piškot.
Jinak mi přijde, že si hlavinku zaměstnává sama tím, že vymýšlí, jak mě přechytračit… takže trénujeme mozkovny obě dvě…