Aktuálně: 2 479 inzerátů • 292 834 diskuzních příspěvků • 21 470 uživatelů

ALEXANDRE-CHOV A ODCHOV

⋮
Matúš Dubec
Matúš Dubec 16.02.2012, 20:04:02 xxx.xxx.112.26
Zdravím, prešiel nejaký čas a tak zhrniem ako to momentalne vyzerá. U prvého žlto-bieleho páru bola znáška čistá ale vtáci sa nadalej krmia a samica opäť obsadila budku tak čakám druhú znášku.Modrý pár sa behom 2 týždnov vkuse páril a dnes ma prekvapilo 1 vajce.Zelený pár zatial znášku nemá ale samicauž ani nevylieza z búdky tak snad behom pár dní. Taktiež som pred týždnom presťahoval do nových voliér pár alexandrov velkých ktorý poctivo obsadili budku a samica už aj nocuje v bude tak som zvedavý.Spolu s alexandrami som presťahoval aj moj pár žakov ale tí zatial len okusuju búdku zvonku ale nechám sa prekvapiť ako dopadne celá sezona.Pochválte sa ostatní ako sa darí vám?
⋮
Marty (neregistrovaný) 17.02.2012, 19:55:41 xxx.xxx.150.38
Ahoj Matúš, pěkný výhled z okna... Moji alexandři malí nyní sedí na vejcích. Respektive samička, samec se k ní občas připojí a na noc tam chodí pravidelně. Mají tři vejce a vypadá to, že jsou dvě plná. Ale nic jsem si nezapisoval, tak nevím, kdy se to bude líhnout. Každopádně mě letos nezklamala a opět snášela, jak se ji zachtělo, v intervalu 3,4 dnů. Nyní u nás bylo skoro dva týdny dosti zima, mráz okolo -15, tak bylo ve sklepě 9°, takže uvidíme, jestli se podaří. Můj druhý pár alexandrů a sice černohlaví přečkali zimu ve venkovní kryté voliéře, kde teplota dosáhla maximální (minimální) teploty -7°C (venku -22°C). Tam hnízdění očekávám na jaře. Takže na ně jsem zvědavý a už se na ně těším.
⋮
Marty (neregistrovaný) 18.02.2012, 18:11:21 xxx.xxx.150.38
Takže neznámý termín líhnutí nejspíš připadl na dnešek. Při obsluze jsem postřehl slabé pípání mladého. Mrazy přešly a dneska u nás bylo +8°, tak snad se to ve sklepě opět ustálí na původních 15°C.
⋮
Matúš Dubec
Matúš Dubec 20.02.2012, 22:05:50 xxx.xxx.112.26
Tak po dnešnej kontrole modrý pár má zatial 3 vajíčka, a pridal sa už aj zelený par ktorý má taktiež zatial tri vajcia,tretí pár sa určite chystá zahájiť druhú znášku-verím že to tak bude behom pár dní. Dnes som presťahoval aj 4 lutino pár ktorý už mal minulý rok mlade tak som zvedavý čo bude dalej.Mnoho úspechov prajem
⋮
cone (neregistrovaný) 21.02.2012, 08:28:05 xxx.xxx.67.3
Marty, Matúši, držím pěsti ať vše proběhne jak má. Úspěšný odchovy.
⋮
Marty (neregistrovaný) 21.02.2012, 11:41:55 xxx.xxx.129.201
U mě oslavy zkončily. Včera jsem zkontroloval budku a našel mládě studené. Jsou tam ještě dvě vajíčka, ale už ani nepředpokládám, že se z nich něco vyklube.
⋮
Matúš Dubec
Matúš Dubec 26.02.2012, 09:31:22 xxx.xxx.112.26
Tak po dnešnom rannom krmení a kontrole je stav takýto: prírodný pár sedí na 4 vajciach,modrý pár to isté 4 vajcia,a biela samica a žltý samec zahájili druhú znášku zatial 3 vajcia.Som zvedavý ako sa to bude vyvíjať:)
⋮
fylip
fylip 16.03.2012, 18:45:54 xxx.xxx.80.34
Matuš, tak jak u Tebe? Já jsem dneska přistihl při páření můj pár vousáču. Sestavil jsem je v zimě, takže i toto už je úspěch, asi si padli do oka. Samec je 09 a samice 07. Údajně už snášela čisté vajíčka, tak uvidím. Do budky už nějakou dobu taky lezou, tak snad to u nich letos vyjde. Byl bych rád i za jedno mladé.
⋮
fylip
fylip 16.03.2012, 18:53:32 xxx.xxx.80.34
A ještě doplním, že jsem to ani nečekal, protože jsem ještě nekrmil pestrou stravou, jen suché a hodně ovoce a zeleniny, tak jako přes zimu. Od zítřka začnu dávat i míchanici, do vody promotor a místo suchého už jen máčené a klíčené + sem tam rohlíky a ovocné vločky v mléku.
⋮
Matúš Dubec
Matúš Dubec 16.03.2012, 21:03:04 xxx.xxx.112.26
Ahoj Filipe!Tak prajem nech sa Ti podari odchov.U mna to zacalo pred troma dnami pískať,a po dnešnej kontrole je stav nasledovný:zalený par zatial dva mlade este maju dva vajicka,modrý pár tiež dva mlade a este dva vajíčka,tretí pár ma bohužial aj druhú znášku čistu a 4 chovný pár je tesne pred znáškou.Zatial takto nech sa darí
⋮
fylip
fylip 18.03.2012, 15:28:32 xxx.xxx.80.34
Dneska jsem před obědem pokrmil a za hodinku jsem si byl sednout k voliérám. Seděl jsem tam asi 2 hodiny, díval se na všechny papoušky a měl jsem strašnou radost, že už nemusí být zavření vevnitř... :) Samec alexandra vousatého se celou dobu před samicí předváděl, rychle ťukal zobákem do bydla a potom se asi 15 minut krmili. Pak byla chvilku pauza a následovalo páření, které trvalo asi pět minut. Za chvilku po alexandrech se ještě krmili králováci, samec už je v silném toku a penanti hrabou v budce.
⋮
Marty (neregistrovaný) 18.03.2012, 21:21:51 xxx.xxx.150.38
Moji alexandři černohlaví se začli velmi ozývat, trvá to už asi měsíc. Samec se často předvádí a někdo z nich, nejspíš samice, chodí do budky a chystá hnízdo. Občas je legrace je pozorovat, samec přelézá z větve na větev a zpátky v identických cyklech. Pářit ani krmit jsem ale zatím neviděl.
⋮
Matúš Dubec
Matúš Dubec 25.03.2012, 17:39:43 xxx.xxx.112.26
Situácia je nasledovná:prírodný pár ma 2 mladé,modrý pár taktiež 2 mladé,tretiemu páru som už vyhodil čistú ynášku ale vtáky sú nadalej v silnom toku tak necham sa prekvapit či nesadnú ešte raz.Mladé budu mať v utorok už dva týždne,pekne rýchlo rastú snad to tak pojde aj nadalej.Začali sa činiť aj alexandre velké zatial samica sedí na 3 vajciach tak uvidíme.Samicu som zohnal len vo februári takže aj znáška je už pre mna úspech,ale nechám sa prekvapiť možno sa zadarí.Uspešnú chovnú sezonu prajem!
⋮
fylip
fylip 03.05.2012, 22:21:48 xxx.xxx.162.247
Tak jak je to u Vás s alexema? Matuš, rodiče se starají? U mě samice vousáče už několik dnů chodila intenzivně do budky a dneska snesla první vejce. Zjistil jsem to k večeru při kontrole budky, kdy poprvé z budky nevylezla, jen na mě syčela a zahlédl jsem jedno vejce. Doteď byl samec poměrně plašší, trošku víc se ozýval s nástupem hnízdní sezóny, ale nebylo to nic moc. Dnes po snesení vejce se nikdo k voliéře nesměl ani přiblížit a to jak k výletu, tak záletu, jinak začal poměrně silně křičet, narážet na pletivo, syčet a celkově je o hodně agresivnější. Připadá mi, že samice zasedla hned na první vajíčko, máte s tím někdo u vousáčů zkušenost? Známému nasedla samice až na třetí.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 04.05.2012, 10:24:57 xxx.xxx.152.176
Tak u mě alexandři se 14 dnů intenzivně pářili,ale samice nezačala vůbec snášet.V prvopočátku navštěvovala budku,ale ani nezačala hrabat v budce a už je přešel i tok.Mám zkusit znovu podánat klíčené zrní abych je možná motivoval k toku?Myslíte,že je ještě šance zahnízdění? Fylipe:vousáče máš přes zimu v záletech nebo je musíš stěhovat domů do tepla?Já o nich letos uvažuji,ale musel bych je stěhovat domů.V nějaké diskuzi jsem četl,že přicházejí do toku brzy na jaře a po přemístnění do venkovní voliéry se jim tok přeruší a už nezahnízdí.
⋮
fylip
fylip 04.05.2012, 10:29:33 xxx.xxx.162.247
Vousáče mám ve venkovní voliéře s zděným, nevytápěným záletem, takže tam v zimě klesá teplota pod bod mrazu. Musím je tedy stěhovat tak, jako Vy. Toho bych se vůbec nebál, stačí tomu přizpůsobit krmení a půjdou do toku po přemístění na sluníčko. Určitě je to pár od páru, ale podle mě by to neměl být problém.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 06.05.2012, 19:07:57 xxx.xxx.112.110
dobry podvecer tak ja mam ze 4 vajicek 4 mlade alexandry male.chtela jsem se zeptat je mozne ze samicka prirodni a samec oliva maji sedive mlade?malym je 3 tydny.uz jim zacinaji rust pericka a prave se mi zdaji byt sediva nejaka modra no uvidim jeste je asi brzo soudit barvu.
⋮
Matúš Dubec
Matúš Dubec 07.05.2012, 23:12:52 xxx.xxx.112.26
U mňa je situácia nasledovná:rodičia sa sice starali vzorne ale začali škubať tak som mladé odobral a kamarát mi je ručne dokrmil.Tretí pár ktorý zasadol aj na tretikrát ako som očakával mal konečne oplodnené vajcia,ale žiaden uspech sa nekonal nakolko sa jedno mladé nevyklubalo vôbec-po rozbití vajíčka bol alex už zadusený, a druhý sa sice vyklubal ale asi ho rodičia ušlapali takže žiadne mlade.Pár alexandrov velkých mal 3 čisté vajcia ale vtáky su nadalej v silnom toku a samica už stale v budke takže očakávam novú znašku.Druhú znášku sa tiež chysta zahájit modrý pár,ktorým som mlade odobral.Zaujímavo to vyzera aj vonku u alex. čínskych2010,ktore sú v silnom toku a už asi 2 týždne sa pária tak som zvedavý ako to bude pokračovať
⋮
fylip
fylip 10.05.2012, 22:15:38 xxx.xxx.162.247
Takže u mě vousáči dneska pravděpodobně ukončili snůšku a to čtvrtým vajíčkem. Samice už od prvního vajíčka vzorově sedí a snad budou i oplozené. To by ale být měly, pářit jsem je viděl téměř pořád a to ještě i dva dny, před snesením prvního vajíčka. Samec chodí samici krmit do budky a ta téměř nevylézá, takže jsou kontroly poměrně těžké, ještě k tomu se oba stali extrémně agresivními a to jak vůči mě, tak vůči ostatním v okolí voliéry. Podle toho, jak jsme vypočítal inkubační dobu, první mládě by se v případě oplozené snůšky mělo líhnout 27.5, tak snad se zadaří.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.