Aktuálně: 6 448 inzerátů160 620 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Kakadu žlutočečelatý

Cacatua galerita

Kakadu žlutočečelatý

Cacatua galerita

Kakadu žlutočečelatý

  • Výskyt: Austrálie, Tasmánie, Nová Guinea, Aru a King
  • Velikost: 50 cm
  • Hmotnost: 830 g
  • Kroužek: 12 mm
  • Počet vajec: 1-3 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Potrava: Semena, ořechy, bobule, ovoce, květy...
  • Cena: 50 000 Kč/pár
Kakadu žlutočečelatý
Kam se řadí?

Kakadu žlutočečelatý

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Cacatua - kakadu
Kakadu žlutočečelatý
Kde žije?

Kakadu žlutočečelatý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.09.2013, 14:37
39 056 2 minuty čtení

Vzhled

Samec: základní zbarvení peří bílé, skvrna na uchu podle poddruhu bledě žlutá až žlutá. Špičatá chocholka. Spodek křídel i ocasu žlutý. Neopeřený oční kroužek bílý. Zobák šedočerný, nohy šedé. Oční duhovka sytě tmavohnědá až černá.

Samice: podobná samci, duhovku má červenohnědou. Poddruh kakadu žlutočečelatý guinejský (Cacatua garerita triton) se od ostatních poddruhů liší modrým očním kroužkem.

Rozšíření

Severovýchod až jih Austrálie, Tasmánie, Nová Guinea, Ostrovy Aru a King, většinou v blízkosti vodních toků. Příležitostně též bažiny a tropický deštný les.

Chov

Vedle kakadua moluckého je kakadu žlutočečelatý největším zástupcem svého rodu. Má silnou potřebu něco ozobávat a vydává pronikavý hlas. Proto není příliš vhodný pro chov v bytě. Mladí jedinci snadno zkrotnou a jsou velmi učenliví a hraví. Jsou natolik velcí a odolní, že mohou být celoročně ve voliéře s nevytápěným (ale suchým a bez průvanu) zázemím.

Odchovy: odchovy se zdařily již mnohokrát. Kakadu žlutočečelatý má během námluv nápadné chování: opakované imponující pohyby s rozevřeným ocasem a vztyčenou chocholkou. Snůška se skládá ze 2 až 3 vajec. Délka sezení je 30 dní a oba partneři se při něm střídají. Mláďata zůstávají ve hnízdě 85 dní a ve 100. dni života začínají přijímat potravu samostatně.

Názvy ve světě

Kakadu žlutočečelatý

Latinsky: Cacatua galerita, Anglicky: Sulphur-crested Cockatoo, Dánsky: Stor Gultoppet Kakadu, Finsky: kultatöyhtökakadu, Francouzsky: Cacatoès à huppe jaune, Holandsky: Grote Geelkuifkaketoe, Italsky: Grande cacatua ciuffogiallo, Japonsky: kibatan, Japonsky 2: キバタン, Norsky: Gultoppkakdu, Německy: Gelbhaubenkakadu, Polsky: kakadu zóltoczuba, Rusky: Большой желтохохлый какаду, Slovensky: kakadu zlatochochlatý, Čínsky: 葵花鹦鹉, Španělsky: Cacatúa Galerita, Švédsky: Större gultofskakadua

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu moluckýKakadu naholící

Podělte se s námi o názor na tento text →