Aktuálně: 4 425 inzerátů179 673 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Papoušek patagonský

Cyanoliseus patagonus

Papoušek patagonský

Cyanoliseus patagonus

Papoušek patagonský

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 44-46 cm
  • Hmotnost: 270-300g
  • Kroužek: 7,5 mm
  • Počet vajec: 4-6
  • Inkubační doba: 24-26 dnů
  • Potrava: směs semen pro střední a velké papoušky,ovoce a zelenina
  • Cena: 2000-2500 Kč
Papoušek patagonský
Kam se řadí?

Papoušek patagonský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Cyanoliseus - papoušek
Papoušek patagonský
Kde žije?

Papoušek patagonský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 13:29
75 879 3 minuty čtení

Výskyt

Papoušek patagonský dostal jméno podle země Patagonie, přiléhající dnes k Chile a Argentině. V Chile se vyskytují hlavně ve střední části území, dále pak v severní a střední Argentině. Obývají otevřenou krajinu, především v povodí řek. V dřívějších dobách stav patagonců v přirodě velice rychle klesal, důvodem bylo vybírání mláďat z hnízd. Jejich maso považovali lidé za delikatesu. Roku 1967 byla na tyto ptáky vydána zákonem ochrana, která platí dodnes.

Popis

Hlava, krk a horní hřbet jsou olivově hnědé se zelenými nádechy. Zatímco zadní partie těla a svrchní část ocasu jsou více nažloutlé s nádechy olivovými. Stehna a spodek břicha jsou oranžovo-červené barvy. Hrdlo a hruď mají zbarveny do šeda. Okolí očí je holé bez peří a bílé. Zobák je šedý a končetiny růžové.
Mladí ptáci mají okolí očí šedé a zobák zbarvený spíše dohněda.

Péče a krmení

Papoušek patagonský potřebuje nezbytně prostornou voliéru, která musí být postaveno ze silného, tvrdého materiálu. V přírodě se živí semeny, plody a bobulemi. V zajetí mu musíme poskytnout různorodé krmivo s dostatkem zeleniny, ovoce a dalšími doplňky jako jsou např. piškoty a ořechy. V oblibě mají především pomeranč, vinnou révu, mrkev, špenát, jablko a hrušku. Chybět nesmí ani zelené krmivo, jako pampeliška, ptačinec atd. V době odchovu mláďat poskytneme navíc vaječnou míchanici. Pravidelně musíme tyto papoušky zásobovat čerstvými větvemi vrby nebo ovocných stromů. Optimální složení krmné dávky vypadá asi takto: 30% semenec, 20% žluté proso, 15% červené proso, 15% bílé proso, 10% loupaný oves, 10% slunečnice.

Papoušek patagonský je společenský pták, v přírodě žije v hejnech. Dokonce i jednotlivé páry hnízdí poměrně blízko u sebe. Toto vysoce tolerantní chování z nich dělá dobré domácí společníky, ovšem hlasový projev je pro lidské ucho nepříjemný, proto se doporučuje především chov ve venkovní voliéře. K opakování lidských slov nejsou patagonští papoušci příliš nadaní, snad pouze pár slovíček nebo spíše zvuků se naučí imitovat.

Hnízdění

V přírodě hnízdí tento papoušek v norách vyhrabaných v březích. Taková nora může být dlouhá až 250cm. Na konci vybuduje hnízdní pár rozšířenou kotlinu, do které samice snese postupně 2-3 vajíčka, která posléze zahřívá 24-26 dnů. Pokud mláďata dobře prospívají, opouštějí hnízdo po dalších asi 8 týdnech.
Kvůli specifickým návykům na hnízdní prostory, musíme i v zajetí nabídnout „patagoncům" budky spíše ležatého typu o velikosti 30x60x30cm s vletovým otvorem 9cm. V případě, že se rozhodnete použít přírodní dutinu, je velice vhodné naklonit ji mírně do boku. Nejvhodnější jsou ale budky atypických tvarů, např. do písmene L. Samičky odchované v zajetí bývají plodnější a snáší 4-6 vajec.

Poddruhy

Dle výskytu, jsou u papouška patagonského známé tyto 3 subspécie:
papoušek patagonský jižní (Cyanoliseus patagonus patagonus)
papoušek patagonský severní (Cyanoliseus patagonus andinus)
papoušek patagonský chilský (Cyanoliseus patagonus bloxami)

Názvy ve světě

Papoušek patagonský

Latinsky: Cyanoliseus patagonus, Anglicky: Burrowing Parakeet, Německy: Felsensittich, Dánsky: Patagonsk Parakit, Španělsky: Loro Barranquero, Finsky: patagonianaratti, Francouzsky: Conure de Patagonie, Italsky: Conuro della Patagonia, Japonsky: iwainko, Japonsky 2: イワインコ, Holandsky: Holenparkiet, Norsky: Graveparakitt, Polsky: patagonka, Rusky: Скалистый попугай, Slovensky: dlhochvost patagónsky, Švédsky: Patagonparakit, Čínsky: 穴鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžský

Podělte se s námi o názor na tento text →