Aktuálně: 4 351 inzerátů189 381 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Kulohlavec černý neboli grind

Globicephala melas

Kulohlavec černý neboli grind

Globicephala melas

Kulohlavec černý neboli grind

  • Výskyt: Severní Atlantik a Pacifik
  • Délka těla: 4-8 m
  • Hmotnost: 2-3 t
  • Březost: 15-16 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Sépie
Kulohlavec černý neboli grind
Kam se řadí?

Kulohlavec černý neboli grind

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Delphinida
  • Nadčeleď: Delphinoidea
  • Čeleď: Delphinidae - delfínovití
  • Rod: Globicephala - kulohlavec
Kulohlavec černý neboli grind
Kde žije?

Kulohlavec černý neboli grind

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
7 567 2 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla samic 4-6 m, samců až přes 8 m, hmotnost 2-3 tuny. Kulovitě vyklenuté vysoké čelo a velmi dlouhé, zašpičatělé prsní ploutve jsou pro něj charakteristické. Je to poměrně malý černý kytovec, u něhož je pouze břišní strana odlišena šedě. Jinak kulohlavec černý nemá výraznou kresbu. Ocasní ploutev je silně vykrojena a po obou stranách se zužuje srpovitě až ke špičce. Středně velká a poměrně strmá hřbetní ploutev nasazuje už před polovinou délky těla. V každé polovině čelisti je 8-13, nejčastěji však 10 zubů.

Výskyt

Severní Atlantik a Pacifik. Kulohlavec, který je v cizích jazycích nazýván delfín-lodivod, se objevuje i ve Středomoří, ale centrum jeho výskytu je v oblasti mezi Islandem a Skotskem.

Způsob života

Pomalu plující kulohlavec černý se živí sépiemi. Táhne ve skupinách asi po dvaceti zvířatech v létě na sever, v zimě na jih. Tam se také páří. Mláďata se rodí v zimě po březosti 15-16 měsíců, takže samice nemohou rodit každoročně, ale spíše v tří až čtyřletých intervalech. Mláďata jsou kojena 3-4 měsíce a zůstávají u matky alespoň jeden rok. Kulohlavci jsou tradičně loveni obyvateli Faerských ostrovů, které lov obhajují jako kulturní tradici starou stovky let. V roce 2008 však vědci z univerzity v Odense varovali ostrovany, že pojídání masa a tuku kulohlavců ohrožuje lidské zdraví, protože obsahuje vysoké koncentrace DDT, polychlorovanýc bifenylů a rtuti.

Názvy ve světě

Kulohlavec černý neboli grind

Anglicky: Long-finned Pilot Whale, Holandsky: Griend, Chorvatsky: Debeloglava pliskavica

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu černýFrancouzský bílo-černý honičNorský losí pes černýČerný teriérLeguán černýRejsec černýPilous černýVodomil černýDatel černýKos černý

Foto: http://www.sailingissues.com

Podělte se s námi o názor na tento text →