Aktuálně: 6 453 inzerátů160 588 diskuzních příspěvků17 558 uživatelů

Ara žlutokrký

Ara auricollis

Ara žlutokrký

Ara auricollis

Ara žlutokrký

  • Výskyt: Brazílie, Bolívie, Paraquay, Argentina
  • Velikost: 38 cm
  • Hmotnost: 270-320 g
  • Kroužek: 7,5 mm
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 27-28 dnů
  • Potrava: Směs semen se spoustou ovoce a zeleniny
  • Cena: 25 000 Kč/pár
Ara žlutokrký
Kam se řadí?

Ara žlutokrký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Ara - ara
Ara žlutokrký
Kde žije?

Ara žlutokrký

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Roman Strouhal 13.09.2013, 12:50
44 300 2 minuty čtení

Popis

Samec je celkově zelený, čelo, temeno a spodní tváře má hnědavě černé, zadní temeno se slabým modrým odstínem, na zadním krku a stranách hrdla žlutý pruh. Letky ruční a krovky ruční modré, vnější krajní loketní letky a velké křídelní krovky zelené s modrým nádechem. Ocasní péra má ara žlutokrký hnědavě červená, na konci modrá, spodní strana ocasu a letek olivově žlutá. Nahé líce krémově bílé, zobák šedočerný, na špici rohový, duhovka oranžová, běhák bledě žlutý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají menší pruh na krku méně výrazný, na prsou a na břichu ojedinělá žlutá pera, zobák na špici s rohovým zbarvením.

Rozšíření

Jato Grosso, Brazílie a provincie Beni, Santa Cruz a Tarijá, Bolívie, Paraguay, provincie Jujuy a severní Salta v severozápadní Argentině.

Život v přírodě

Ara žlutokrký je značně rozšířen v Bolívii v okolí St.Cruz de la Sierre. Později to také potvrdil import z této oblasti. V Mato Grosso byl ara žlutokrký pozorován především v mangrových porostech. Ptáci zde žili většinou v párech nebo rodinných skupinách. Velmi často byli spatřováni ve společnosti jiných, větších druhů vlastního rodu. Ptáci přilétají v období sucha k řece Itenez v Bolívii ve větším množství z rána a k večeru pravidelně k napajedlům. Koncem tohoto období migrovali na jih. V severní Argentině bylo nalezeno hnízdo těchto papoušků jen 20 cm nad zemí. Jejich hlas je vyšší a ne tak hlučný jako u jiných příbuzných druhů.

Názvy ve světě

Ara žlutokrký

Latinsky: Primolius auricollis, Anglicky: Golden-collared Macaw, Německy: Halsbandara, Dánsky: Gulnakket Dværgara, Španělsky: Guacamayo Acollarado, Finsky: sepelara, Francouzsky: Ara à collier jaune, Italsky: Ara dal collare, Japonsky: kierihimekongouinko, Japonsky 2: キエリヒメコンゴウインコ, Holandsky: Geelnekara, Norsky: Gulnakkeara, Polsky: ara zóltoszyja, Portugalsky: Maracanã-de-colar, portugalštině brazilské: Maracanã-de-colar, Rusky: Желтошейный ара, Slovensky: ara goliernatá, Švédsky: Gulnackad dvärgara, Čínsky: 金领金刚鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Ara arakangaAra araraunaAra červenoramennýAra červenouchýAra horskýAra hyacintovýAra kanindaAra kobaltovýAra malýAra marakána

Podělte se s námi o názor na tento text →