Klokan černonohý

Petrogale lateralis

Výskyt: Austrálie
Délka těla: 45-55 cm bez ocasu
Hmotnost: 4-5,5 kg
Potrava: Tráva
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     315 zobrazení     0 komentářů

Klokan černonohý se velikostně řadí mezi středně velké druhy. Jedná se o skalní druh, který lze rozpoznat dle tmavých zadních končetin a černé špičky ocasu. V dospělosti dorůstá délky těla 45-55 centimetrů a hmotnosti od 4 až do 5,5 kilogramu.

Rozšířen je klokan černonohý v centrální Austrálii a také v suché části západní Austrálie, kde obývá skalnatá místa. Vyhovují mu skaliny protkané jeskyněmi a trhlinami, ve kterých se ukrývají přes den před horkem. Z jeskyní vylézají za soumraku a především v noci, kdy si pochutnávají na trávě.

Klokan černonohý náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají. Jedná se o středně velké až velké vačnatce (patří sem i největší druhy žijících vačnatců) s prodlouženými zadními končetinami, které u pozemních druhů slouží ke skákavému pohybu. U stromových druhů není prodloužení zadních končetin tak výrazné. Většina druhů je výhradně býložravých. Klokani jsou endemité, kteří žijí v Austrálii a Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech. K rychlému pohybu používá většina klokanů skákání snožmo. Ve vysokých rychlostech až okolo 50 km/h nechávají ocas ve vzduchu a udržují s ním jen směr a rovnováhu, zatímco při pomalejších rychlostech na zem kladou zadní končetiny i s ocasem.

Klokan černonohýNázvy ve světě

Anglicky: Black-footed Rock Wallaby

Foto: www.flickr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.