Ara zelenokřídlý

Ara chloroptera

Výskyt: Jižní a střední Amerika
Velikost: 65 - 93 cm
Hmotnost: 1100 - 1400 g
Kroužek: 16,0 mm
Počet vajec: 3
Inkubační doba: 28 dnů
Potrava: ovoce, zelenina, semena, ořechy
Cena: 45 000 - 55 000 Kč
velikost písma:  A A A
12.09.2013     Autor: Lubomír Pokorný     104460 zobrazení     0 komentářů

Ara zelenokřídlý je nádherný papoušek, který může být vaším oddaným přítelem, ale pouze pokud budete schopni vyhovět jeho náročným potřebám a dokážete se přizpůsobit jeho výraznému a častému křiku. Po hyacintovém je ara zelenokřídlý druhým největším druhem z rodu arů.

Ara zelenokřídlý se dorůstá délky od 65 do 93cm. Jeho rozpětí křídel dosahuje 100 až 125cm. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje v rozmezí 1100 až 1400 gramů. Jeho peří má převážně červenou barvu, záda a zadeček jsou však modré. Holou částí na tváři prorůstá několik červených pírek. Ara zelenokřídlý získal název podle zeleného zbarvení na horní části křídel, zbytek křídel je, stejně jako záda, modré barvy. Ocasní pera mají červené barvy s modrými okraji. Samci mohou mít na zadní straně hlavy zeleně olemovaná pírka. Zobák má ara zelenokřídlý tmavé rohovinové barvy a vyniká černými okraji. Dolní část zobáku a nohy jsou šedé.

Ara zelenokřídlý ve volné přírodě žije nejčastěji ve skupinkách čítajících 6 – 12 jedinců. Často se zdržuje i ve společnosti dalších druhů arů jako je například ara ararauna nebo ara arakanga. Nejraději pobývají na vrcholcích stromů, kde se cítí bezpečně. Pokud se pohybují po zemi, chovají se obzvláště obezřetně. Vyskytuje se v oblasti Guineje, Panamy, Bolívie, Brazílie, Peru, Kolumbie, Ekvádoru, Paraguaje a Argentiny. Ačkoliv není ara zelenokřídlý zapsán mezi ohroženými druhy, oblasti kde žije jsou stále více devastovány. Z některých lokalit Panamy již zcela vymizel především kvůli odchytu pro obchod nebo na maso. Svá hnízda si ara zelenokřídlý v přírodě staví v nejvyšších částech stromů, nejčastěji palem. Vyhledává na nich především dutiny. Občas zahnízdí i na útesech. Hnízdní období trvá od listopadu do března. Strava ary zelenokřídlého sestává především z ořechů, semen, bobulí, zeleně a zralého ovoce. Často pozřou i písek či hlínu pro neutralizaci kyselin z ovoce.

Přestože jsou oproti ostatním druhům arů méně aktivní, vyžadují v zajetí velmi prostornou klec s rozměry minimálně 1,8 metrů na výšku 2,5 metrů na šířku a 7 metrů na délku. Je nutné aby se mohli dostatečně prolétnout, jinak by jejich svaly mohly zakrnět. Někteří chovatelé jim zastřihávají letky. Ptáci pak mohou plachtit, ale nemohou létat, proto není toto zastřihování příliš doporučováno. Ve voliéře také vyžadují uzavřený přístřešek z velmi odolného materiálu. Ara zelenokřídlý je vášnivý okusovač. Je nutné mu poskytnou velké množství dřeva. Jakmile se začne nudit, pustí se do ničení své klece nebo čehokoliv dalšího, co mu přijde pod zobák. Snadno se naučí napodobovat různé zvuky, opakovat některá slova nebo dokonce celé věty. Miluje koupání, proto by měl mít vždy k dispozici čerstvou vodu. Strava v zajetí by měla obsahovat, stejně jako ve volné přírodě, širokou škálu ovoce a zeleniny, zeleň, zrniny, ořechy, semena a některé minerální doplňky. Jeho jídelníček by měl být občas zpestřen také arašídovým máslem nebo jiným tučným dárkem s vysokým obsahem bílkovin. Krmivo dobře překontrolujte, zda není napadeno plísní nebo zda neobsahuje jiné závady. Ara zelenokřídlý je totiž poměrně dost náchylný na různé nemoci. S ostatními ptáky se snášejí bez problémů, ke svému chovateli si vytvářejí silné pouto. Pouze v době páření s nimi mohou nastat problémy, mohou se stát agresivními jak k ostatním ptákům, tak ke svému majiteli.

V zajetí nasedá ara zelenokřídlý během jara. Měla by mu být poskytnuta ležatá budka s rozměry 60x90x120cm vystlaná borovými drtinami. Někteří arové však dávají přednost budkám orientovaným na výšku s rozměry 60x60x90cm. Spousta chovatelských neúspěchů byla zapříčiněna právě nevhodnou hnízdní budkou. Snůška obsahuje 3 vajíčka, ale málokdy bývají všechna tři oplodněna. Během doby, kdy samička sedí na vejcích, by neměl být pár nijak moc vyrušován. Při poplašení by mohlo dojít k poškození snůšky, samička přecijen několik set gramů váží. Při hnízdění by od svého chovatele měli dostávat krmnou dávku se zvýšeným obsahem tuků. Inkubační doba trvá od 23 do 27 dnů a po vylíhnutí opustí mláďata budku až za dalších 12 týdnů. První chmýří se na jejich tělíčkách objevuje přibližně po osmi dnech a oči poprvé otevírají až po dvou týdnech od vylíhnutí. O jejich stravu a bezpečí se starají samec i samička. S rodiči by měla mláďata ještě několik týdnů od osamostatnění zůstat. Pohlavní dospělosti dosahuje ara zelenokřídlý v osmém roce svého života. Ve volné přírodě jejich hnízdění není příliš úspěšné. Nenasedají každým rokem a navíc jejich snůška i mláďata bývají ohrožena mnoha predátory nebo v některých oblastech také nemoci přinesenými záplavami.

Díky jejich velmi dlouhé délce života (70 – 80 let) se může ara zelenokřídlý stát vaším celoživotním mazlíčkem. Vyžaduje si však dostatečnou péči.

Ara zelenokřídlýNázvy ve světě

Latinsky: Ara chloroptera, Anglicky: Red and Blue Macaw, Dánsky: Mørkerød Ara, Finsky: vihersiipiara, Francouzsky: Ara chloroptère, Holandsky: Groenvleugelara, Italsky: Ara aliverdi, Japonsky: benikongouinko, Japonsky 2: ベニコンゴウインコ, Norsky: Grønnvingerødara, Německy: Grünflügelara, Polsky: ara zielonoskrzydla, Portugalsky: Arara-vermelha, Rusky: Зеленокрылый ара, Slovensky: ara zelenokrídla, portugalštině brazilské: Arara-vermelha-grande, Čínsky: 小金刚鹦鹉, Španělsky: Guacamayo Aliverde, Švédsky: Grönvingad ara

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.