Já teda nevím - když jsme ještě poráželi prasata na zabíjačky, málokdy to bylo jedno prase za den. A to druhé, případně i třetí, nevědělo nic. Poslušně si stouplo na váhu a zvědavě čumákovalo, ani když vešlo do místnosti, kde mohlo vidět svého spolunájemníka viset na háku, nijak se nebálo. Spíš to vypadalo, že by si z něj samo kouslo.
Takže pokud každé další zvíře ví, co ho čeká, je někde něco špatně.
Prasata taky nejsou blbá a očůrat se dala vlastně úplně snadno.
Otázka dvě je, jestli za tu cenu sežene kupce. Jestli zrovna v okamžik, kdy se prodává, se najde zájemce, který bude chtít dané plemeno nebo typ a bude je ochoten ocenit.
Jasně, nezkažený, pošetřený, spolehlivý desetiletý kůň k rekreačnímu ježdění, to je 100 - 150 v závislosti na původu. Ale zrovna lipicán, dlouhověký, zdravý, specifické povahy, tam to opravdu vyskočí výš. Nebo může vyskočit, ten kůň na to potenciál má.
Tenhle stojí 150 tisíc. To už se dostáváme někam, kde bych já ty peníze za takového koně, který nic neumí a ještě ho budu kastrovat, nedala. Ale někdo jistě dá.
Pokud ho chcete prodat a jste upřímná a máte o koních ponětí (tj. Váš kůň netrpí něčím, čeho jste si nevšimla, je a byl dobře krmen, očkován, nic se u něj nezanedbalo a nepodcenilo), tak 150 je za mě úplné minimum.
Podívejte se na nabídku v Kladrubech. Jasně, je to jiné plemeno, ale orientačně si tam vyberte koně, který plus mínus odpovídá, a máte cenu, od které se můžete odpíchnout.
Jasně, neposkytujete takové záruky jako hřebčín, a nemáte koně zapřahaného, tak cena bude spíše nižší než v hřebčíně, ale 150 je dle mého za popisovaného koně, pokud nic nezamlčujete, tak na hranici. Spíš bych čekala víc.
Chuťově špatný králík neexistuje. Ono se přejí se všechno, snad krom brynzových halušek, to chápu. Ale pokud to není Váš případ a máte rád úpravu, která králíkovi dodá tuk, zkuste králíka naporcovat, obalit v trojobalu a přelité smetanou upéct v troubě. Mana nebeská. Česnek si tam klidně můžete přidat taky.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 29.03.2025, 17:38:12
Ahá, a já se pořád divím, proč zvíře, když zatřese hlavou, lítají cinty na všechny strany. Myslela jsem, že si neutáhl v puse kohoutek, anebo že nám byl seslán z nebe, aby bojoval se suchem, a tak zavlažuje - a on má jenom slintavku. No tak to jó, to je pohoda.
Přehlédnout se dá akorát vápenka, když člověk neví, jak vypadá. Nebo čmelíci a podobné nemoci, u kterých slepice nemění vzhled a chování. Na to stačí základní vědomosti, většina literatury tyto běžné a většinou dobře léčitelné nemoci uvádí i s fotkami a návodem, co s tím dělat.
Většina vážných nemocí se projevuje dost jasně tím, jak slepice vypadá a jak se chová. Načepýřená slepice sedící v rohu, to je celkem jednoznačná kandidátka na poslední pomazání.
Nevíte někdo, jak dlouho vydrží vařené neoloupané vejce, než se zkazí?
Neteř dala zvířeti na hraní vařené vajíčko - hrával si s podkladkem, kutálí se tak pěkně do nečekaných směrů, ale zahnal ho pod gauč. No, a teď to samé provedl s tím vejcem.
Chtěla jsem z něho udělat vaječnou pomazánku, ale nechci kvůli jednomu vejci zase štrachat s veškerým nábytkem v obýváku. Předpokládám, že do víkendu vydrží, a to pak požádám o pomoc svého chotě, ale kdyby tak vydrželo do půlky dubna, kdy se stěhujeme, aby se to vzalo všechno při jednom… V to asi moc doufat nemám, co? Ách jo.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 27.03.2025, 07:50:50
Úplně nejvíc to je vlhkostí, což teda se změnou teplot souvisí.
Mně se stalo jednou, že kohoutovi namrzly lalůčky. Měl je veliké a při pití je máchal ve vodě. Jinak taky nic, a to jsme 550 m nad mořem a zimy bývaly fakt jiné.