Aktuálně: 2 304 inzerátů289 474 diskuzních příspěvků20 880 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 15.05.2026, 16:29:34 xxx.xxx.129.250

Ono bude klíčové sehnat k mazlicímu králíkovi taky mazlíka. A to bude problém poznat, jestli je to mazel, sólista nebo šikanátor. 

Ale pokud máte plán B, tak to za pokus asi stojí. 

Varaxi
Varaxi 15.05.2026, 10:05:48 xxx.xxx.129.250

Babička skladovala vajíčka do vápenného roztoku do velké zavařovačky s patentovým uzávěrem. Mrazit, no, nevím, to jsem snad nikdy ani neslyšela. 

Jestli to zkusíte, tak pak poreferujte. 🙂

Varaxi
Varaxi 13.05.2026, 21:32:35 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 13.05.2026, 21:12:50

Dobře, tak máte aspoň důkaz o tom, že je Ladd tvz ekolog, ať už tím myslíte cokoli? 

Respektuji Váš názor. Taky mi dost vadí některé kruhy, které skutečnou ekologii neviděly ani z rychlíku. Nehážu teda všechny do jednoho pytle, ale budiž. 

Ale moc nechápu, co máte zrovna proti Laddovi. Že nebrojí proti Roundupu ve vlákně o vlcích, no, to se mi zdá jako důvod k zášti celkem málo. 

A jo, já vím, píšete, že je Vám jedno. Ale z Vašeho chování celkem jasně vyplývá, že není. 

Varaxi
Varaxi 13.05.2026, 20:24:38 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 13.05.2026, 20:11:49

Aha. Moc logiky to nedává, aby firma vyrábějící Roundup platila ekology, kteří proti Roundupu vystupují celkem pravidelně, ale budiž, o tom toto vlákno není. 

Ještě tedy prosím o důkaz o tom, že Ladda platí firma Bayer, a nebude Váš příspěvek úplně od věci. 

Varaxi
Varaxi 12.05.2026, 12:12:08 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 12.05.2026, 10:35:11

To máte jako 86 kuřat? To abyste se přejmenoval z JardyPecivala na udatného JarduPercivala. 

Varaxi
Varaxi 12.05.2026, 12:10:41 xxx.xxx.129.250

Včera řízky, dnes chřest, brambory, slanina a volské oko. 

Za březen napršelo pět mm. Za květen nic, až v noci na dnešek asi třicet. Napršelo poprvé za celé jaro tak, že jsou kaluže. Zvíře má radost. V gumáčkách se rochní místní asfaltkou na podmáčené louce, která je za mokra trvale pod vodou. 

Musím zpívat: Strejček Donald farmu měl, hyja hyja hou. Na té farmě kaluž měl, hyja hyja hou. Čvacht čvacht sem, čvacht čvacht tam, čvacht čvacht kam se podívám. 

Ale to je ještě dobré - včera mě přinutilo zvíře zpívat Vánoce Vánoce v Albertu. Zpívám mu to často, má tu písničku rád. Nebudu lhát, chvíli jsem ani nechápala, proč na mě lidi tak divně koukají. 

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 12:10:11 xxx.xxx.129.250

My jsme dnes měli čarodějnický kotlík. Je to černá čočka na kořenové zelenině a anglické slanině s česnekem a majoránkou a vypadá to fakt, jako kdyby to vařila čarodějnice. Dělávám to 30. dubna, ale letos jsem nějak zaspala. 

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 10:48:38 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 10.05.2026, 10:36:52

Tu s tím prostřeným stolem? Chápu, nad žvanec není. 😀 

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 10:46:25 xxx.xxx.129.250

To může být všechno - od infikované rány přes záněty po tu rakovinu. 

Držím palce, ať to je něco banálního. 

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 10:37:46 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 10.05.2026, 10:26:39

Ale zemědělci mohou bránit svoje chovy. Dokonce jsou povinni bránit své chovy. A to dělat mají, vlk nevlk. 

Jediné, co vlk ukazuje, je to, ze ty chovy bráněné nejsou. Že na to majitelé pečou. 

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 10:32:46 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.05.2026, 10:04:11

Já dočasně odložila vlněné peřiny, když jsem měla problémy se zlatým stafylokokem. Vlna se nedá dost dobře prát na vyvářku, že. 

Ale vlněné oblečení a ložní prádlo mám. Potíž je, že většinu z toho z dovozové vlny. 

Myslím, že vlna má před sebou boom jako technický materiál. Už se využívá k zadržování vody v půdě a jako tepelný izolant na stavbách, kde hrozí zvýšené riziko požárů. Ale asi bude trvat, než se začne používat ve větším měřítku. 

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 08:35:21 xxx.xxx.129.250
lesakm:

No teda nevím kde žijete, ale před 30ti lety u nás byl naprostý ovčí BOOM spoustě lidí tehdy vrátili pozemky a ovce chtěl každý druhý, když si jen vzpomenu na ty aukce plemenných beranů kde se tenkrát šroubovaly ceny na 20000 i víc, kdeže ty doby jsou, mléčné kravky tu dnes tedy taky vymizely protože nikdo nechce dojit, ale minulý týden jsem byl vedle ve vesnici dělat u jedněch mladých perspektivních chovatelů a pořídili si ke koníkům jerseyku kravičku tak příští rok po telátku zase budu mít kam jezdit s tou bandaskou pro mlíčko, vlna je dnes bohužel odpad lidi spí dnes raději pod kusem “ropy” a přírodního materiálu se štítí (nepochopím), ovčí a jehněčí maso ale frčí alespoň tady moc dobře jen ho už bohužel nemám možnost kde víc vyprodukovat.🐑ML.

Žiju na severní straně JM kraje. A chov se teda dost mění. Dřív (cca těch 30 let zpátky) mívali lidi hlavně prasata a králíky, k tomu slepice. Kolem r. 2005 se chovalo nejmíň snad úplně všeho, od té doby tu je zřetelný trend chovu koz, obnovují se slepice. A sem tam měkdo má ovečky na výpas zahrad a sadů. 

Krávu si pamatuju za celou dobu jednu, ta už není, prase tu teď snad ani nikdo nemá. Koně po letech tu má jeden pán čtyři. Králíky sem tam někdo, ale určitě ne v té míře, co bývali dřív. Husy a kachny tu má jedna rodina. 

Kozy tu před lety začal chovat jeden pán, měl (a stále má) syna, který nemohl pít kravské mléko. Asi o tom dokázal dost inspirativně mluvit, protože od té doby máme další čtyři chovatele. 

Vtipné je, že psů tu je tolik, kolik těch koz. 

Varaxi
Varaxi 10.05.2026, 08:08:07 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 09.05.2026, 22:40:38

Já jedla šestiletou suffolku na rozmarýnu a nic lepšího jsem v životě nejedla. 

Masnacek chová nějaké křížence (mmj. na vlnu - tak asi odbyt má), taky jsem si pochutnala. 

Nebudu tvrdit, že jehněčí a hlavně skopové nemá nějaké svoje aroma, ale třeba vepřové mi přijde, že má mnohem výraznější pach. A lidi to jedí bez problémů.

Když se naloží maso do láku s octem, hořčicí a česnekem, jsem přesvědčena, že bude chutnat i ta romanovka.

Možná lidi nechtějí jehněčí a skopové kvůli ceně. Když je kuře v Penny ve slevě za 49 Kč, tak se jim zaplatit rozumnou cenu za domácí maso nechce. Nevím. 

Varaxi
Varaxi 09.05.2026, 19:15:34 xxx.xxx.129.250

Vím, že to asi nechcete slyšet v sobotu večer, ale běžte k veterináři. Evidentně ji to bolí nebo aspoň svědí a problémy se struky mohou navazovat na hormonální problém. 

Varaxi
Varaxi 09.05.2026, 15:05:48 xxx:xxx.9f6:22a6
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 09.05.2026, 13:13:22

Já, mít souseda, co u svých ovcí v ohradě pěstuje bodláky a nedopasky neseká, tak si stěžuju taky… 

Jinak ano, máte pravdu, chovatel to nemá lehké. Nicméně jsou to jeho zvířata, tak je holt musí mít zabezpečená. Ať chová rybičky, psy, králíky, ovce, kozy, koně…, musí je mít zabezpečené. Tak to prostě je. A pokud je zabezpečené nemá, nemůže si stěžovat, že mu ta zvířata ubývají. To platilo vždycky. 

Já zas nevím, jestli bych své hypotetické kozy nebo ovce vůbec půl roku svěřila tomu alternativci, i kdyby to chtěl dělat zadarmo. Jako na jaře předám stádo březích koz nějakému dredatému frajerovi v batikovaném triku, ony mi tam někde v lesích budou rodit, jak se o to ten alternatuvec bude starat, jak pozná, kdy má volat veterináře, jak ten veterinář do těch kopců přijede a kozy najde, jak bude alternativec dávat kozám liz, jak kůzlata budou schopná stíhat tempo, co s kozou, jejíž kůzlata uhynula, co s mlékem…? Nevím. Asi to je schůdnější u těch ovcí nebo masných koz, ale i tak…

No ale bydlím v rodinném domě se zahrádkou, nemám zázemí ani pozemky, tudíž nemám podmínky na chov… takže co? Buďto si zázemí zařídím, nebo seženu alternativce, který má výše uvedené otázky vyřešené k mé spokojenosti, nebo nechovám.

Chovat může jen ten, kdo má podmínky. Tak to prostě je. A vždycky bylo.

Taky si můžu stěžovat, že nemám podmínky pro chov koní, skotu, nutrií nebo třeba tučňáků, ale prostě nemám podmínky, tak nechovám. Ten vlk na tom nic podstatného nemění. Jen názorně ukáže, kdo ty podmínky má a kdo ne.