Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.04.2026, 10:29:14
U nás začínají odkvétat třešně a pomalu i švestky, na obém je včel mraky. Jabloně teprve začínají.
Zjišťuju, jaký mor jsou takové ty automatické sekačky, které každý den vyjedou a posekají ten milimetr trávy, co vyrostl od včerejška. V takovém trávníku ani ty pampelišky moc nejsou, ani jetele ne, jen sem tam sedmikráska. Je to sekané moc na nízko. Nevim, no, chápu, že je to bez práce, ani myslet se na to nemusí, že to mulčuje tu posekanou trávu přímo na místě, ale nějak nemám radost, když to vidím.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 16.04.2026, 23:22:54
Jen abych doplnila, proč mi byla doporučena pupalka - prý kvete i ve večerních hodinách a láká tak i noční hmyz a noční opylovače.
Zadávala jsem dotaz AI a chtěla jsem po ní, aby mi vypsala nějaké vysoké rostliny pro hmyz a co nejlépe to rozložila z hlediska času, tak to asi pochopila v průběhu dne a ne roku. A přiznávám, že nad nočním hmyzem mě dosud ani nenapadlo přemýšlet.
Kdybych ji vysévala, tak samozřejmě použiju nějakou obyčejnou pupalku, která chudozubkám neubližuje. To teď řešit nemusím, nějaký dosev budu provádět nejdřív za rok.
Že potřebovali namnožit vořechy, neschvaluju. A za 55 tisíc se jim to podle mého vyplatí, i když ta štěňata budou mít standardní péči. Takže o chovných ideálech si myslím svoje.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.04.2026, 12:35:36
Hele, ono to fakt chce nějakou rozumnou míru. Jak co se týče vlků, tak co se týče té ochrany domácích zvířat.
Ne každý má salaš, v malém chlívku ta zvířata moc welfare mít nebudou, navíc může být zabraný samicemi s mladými, prostě není to tak jednoduché. A na tu regulaci nutně dřív nebo později dojde.
Ale vystřílet vlky není řešení. Jsou tu potřeba, protože je evidentní, že myslivci na regulaci vysoké a černé nestačí.
Ono to s tím plotem taky není jednoduché, i kdyby byl z dotací proplacen celý nákup. Ne každý je schopen ho vůbec postavit. Chovají dost často staří lidé, z mladých chovatelů přibývají spíše ženy. A já je nechci podceňovat, určitě jsou takoví staroušci nebo dámy, které si s tím poradí s prstem v nose - ale třeba já nezatluču ani kolík, takže bych musela objednat minibagr s řidičem a hodinového manžela, na to se asi dotace vztahovat nebude… a třímetrový plot potřebuje povolení.
Ono je potřeba si uvědomit, že koza není pes, chov hospodářských zvířat musí dávat ekonomický smysl. Takže jo, vlci jsou přidaným problémem pro chovatele. Ovšem stále platí, že větší problémy leží jinde, pak taky, že s vlkem by hodně pomohla změna legislativy (pak by mohli stáda hlídat psi, což teď de facto nemůžou, protože nějaký šupák půjde přes pastvinu, pes mu natrhne gaťata a milý chovatel skončí před soudem), a nakonec opakuju, že vystřílet vlky není řešení.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 28.04.2026, 02:07:28
Zvěře oproti ČR mají málo. A tam stejně jako tady platí, že kdo chová bez ochrany, musí počítat ze ztrátami. Ale sob má oproti ovcím a kozám výhodu mnohem menšího vlivu domestikace. Takže ty ztráty jsou asi únosné.
Já jsem pro reguleci. Ale zatím to v případě vlků není třeba. Ne u nás.
Asi to tak bude - máme v kádi na vodu prkno, aby se mohl pták, který by tam mohl spadnout, dostat ven. A to prkno také bývá obležené včelami, zejména v létě.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 23.04.2026, 15:57:34
Jo. Šoupněte. U nás přezimovala ve 100 % a nijak jsme se s ní necrcali. Kořeny v zemi jsou lepší než v květníku.
Máte samosprašnou, že je jen jedna? Nebo ji máte na okrasu?
Pokud by Vám přece jen chcípla, tak se nějak domluvíme, můžu Vám dát zakořenit řízky. Jsem z Vyškovska, jezdíme na Třebíčsko, tak pokud to nemáte daleko, na podzim bych Vám dala rostlinky. Máme teda jen cizosprašné (tzn. pokud chcete plody, potřebujete samce, takže budete muset mít aspoň 2 rostliny - pokud nemá samce někdo v okolí).
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 20.04.2026, 07:38:07
Mám pocit, že jste vůbec nečetla, co jsem psala. 🙂
Rozpínavou mrchu nechci, kvítko, co roste metr, je malé, a slunečnice tam je vysetá. 🙂
Ale děkuji za snahu. Zjišťuju, že to není tak snadné, jak to vypadá.
Nacpala jsem tam tu topolovku, co se doporučuje vedle ve vlákně. Je sice škaredá, takové tmavé květy to má mít, ale lepší než drátem do oka. Asi se dá sehnat i hezčí, ale já už teď vysévala pozdě, tak jsem nechtěla shánět něco po všech čertech.
Koukám, že hvězdnici mám naplánovanou jako podrost pod stromy. Takže ta bude, až budou stromky.
Dvouletý pes nebývá dokonalý. Neříkám, že to nemáte řešit, ale uvědomte si, že to je normální. 🙂 Ještě neumíí, spustily se mu hormony, začíná projevovat svou hlavu. Nebojte, je to v tomto věku běžné.
Bude to pruh, který má pohledově oddělovat zahradu u rodinného domu od frekventované turistické cesty a bránit prašnosti z pole. Povede z vnitřní strany plotu ze tří stran pozemku. Jsou tam vysazené keře, ale jsou malinké. Tak než narostou, mezi keře a plot chci vysít směs bylin. Na tom plotě se bude povíjet lichořeřišnice.
Za jednoleté mám vybranou komonici a slunečnici (a pár hlíz topinamburů, ten ale kvete koncem října, takže pro včely celkem o ničem) a hledala jsem něco, co tam naseju zaráz s těmi jednoletkami, ale pokvete to až druhý rok. Známý mi doporučil proskurník lékařský.
Tak se koukám, co k tomu. Na divizně si pamatuju hejna hmyzu, pupalku mi doporučila AI. 😀 Tak jsem si řekla, že za dotaz nic nedám.
Požadavky na to kvítko jsou: Výška aspoň 150 cm, raději víc. Nejedovaté (tzn. ne lupina). Nepříliš drahé osivo (přece jen na jsem na rodičáku, že). Sehnatelné online, ideálně s více druhy osiva. Nemusí být hezké, resp. okrasné. Nesmí být pichlavé (tzn. ne ostropestřec), nesmí z něj šlehnout spusedy (tzn. ne konopí). Nemělo by se to nějak moc rozpínat, aby to v horizontu několika let neutlačovalo ty keře. Na druhou stranu nevadí samovýsev. Jen to nesmí zahlušit ostatní porost.
AI dále doporučuje kmín, mrkev, různé druhy jetele, světlici barvířskou a mák, ale nic z toho přece nemůže dorůst metr padesát, ani kdybych pěstovala v Černobylu, ne? Osivo mrkve kupuju v Moravoseed na váhu, tak tam klidně hrst přihodím, ať si tam roste a kvete, ale jaksi to není to, co hledám.
Hlavně ten trus shrábnete ze stěny a podlahy lopatkou a hodíte na kompost a máte vystaráno. Jasné, doma by to takto řešit nešlo, ale v nějakém kumbále se pár fleků ztratí.
Nejlepší bude, když se zeptate přímo u zdroje, tzn. zavolejte na ten inzerát a ptejte se tam.
Prý stromky moc neničí, když mají co žrát a co dělat. Potřebujete vysoký plot a údajně nemají rádi psy. Na zimu se jim prý pořizují senné granule, obyčejné seno nestačí.
Teď je v Brně nějaká agro výstava. Chtěla jsem tam se zvířetem jít a zavzpomínat na staré dobré výstavy v Lysé, ale zdravotní stav rodinných příslušníků mi do toho hodil vidle. Jak moc mám být zklamaná? Prý jsou výstavy v Brně celkem povedené, ač ne v tom rozsahu, jako bývají v Lysé. Nenapsal byste mi někdo prosím recenzi?