A aby můj příspěvek nebyl tak jalový, ukážu aspoň naši krásně kvetoucí jabloň.
Příspěvky uživatele
Varaxi
Poraďte mi, hospodyňky, hospodáři, co dnes vaříte na oběd? Poslední dobou nemám inspiraci. Ale vůbec. A kuřecí nudličky na zelenině na dvacátý osmý způsob už mě naprosto nebaví.
No to právě není pravda. Viz co psala Janea.
Nepovažuju se za radící, ostatně nikdo tu o radu ani nežádal. Nechovám, nemám podmínky. Ale mám oči. Pokud je v dědině cca 50 koz a 10 ovcí, tak vidím, že to jde, že to malochovatelé zvládají, vidím, jak to dělají.
Není. Pokud bydlíte v blízkosti, tak ne.
Pokud nebydlíte blízko ovcí, musíte si to zařídit jinak. Požádat souseda, mít ohradu zajištěnou, pasteveckého psa u stádečka… Prostě jinak.
Nebo nemáte podmínky pro chov.
U nás se pase tak, že kozy jsou přes den na ohrazené pastvině/sadu u domu, večer po práci se vezmou ven a pasou se. Kozy si nacpou břicha, pak se zaženou zpátky a spokojeně přežvykují.
Někdy, když je třeba šetřit pastvinu nebo je čas a nálada, se s nimi chodí i jindy než večer. Vždycky je to cca hodinová vycházka.
Většinou se chodí bez psa. Ale je to pár koz, nejvíc jich tu mají 12.
No a nevím, jestli to jde u ovcí. Teoreticky proč ne, ale nevím.
Vlci tu jsou, žádné ztráty.
Ale všechno to stojí na zajištěných zvířatech v ohradách.
Myslím, že principiálně je problém v ekonomice. Máte-li psa kvůli ovcím, musí se zaplatit. Tj. ty ovce musejí vydělat (nebo ušetřit náklady) plus mínus nejen na sebe, ale i na toho psa. Navíc ne každý chce a je schopen mít psa, naučit ho pást a pak s ním skutečně každý den po práci a před prací jít pást. Nebo místo práce, ale to jsme zase u založení živnosti, tj. ovce musí uživit nejen sebe a psa, ale i baču (a pokud má bača rodinu, tak i tu), ať už je bača zaměstnanec, nebo sám majitel. To pět ovcí prostě nedá, i kdyby se z nich stříhalo zlaté rouno a měly paterčata dvakrát do roka.
Navíc jsme zas u té legislativy, která není uzpůsobená pasení navolno.
No, a o tom to je. Kdo nemá ovce jako životní styl, musí holt zabezpečit stádo nějak jinak.
Ale i to jde.
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/pastevci-stado-zvirata-ovce-kozy-prehaneni-hory-brdy_2011240647_aur
No, ne všichni mladí, očividně. 🙂
Zajímavé.
Já to vždycky brala tak, že ta voda v ptačím pítku, co včely pily, je de facto čistá. Nikdy nepily žádnou vodu, na které by byl povlak nebo která by smrděla. Dešťová voda není automaticky závadná.
Ten kus dřeva, přes který vodu sosají v sudu, mi vždycky připadal jako houba a filtr v jednom. A mech, který jste zmiňoval Vy, je svými filtračními schopnostmi dobře známý.
Ale asi máte pravdu - vždyť i lidské tělo umí využívat volné radikály ve svůj prospěch, tak proč by neměly něco takového umět včely.
Buggyra:Já si zase myslím na to, že člověčí podvědomí je obrovská síla, a když se člověk bez vedlejších úmyslů pro něco upne, tak dokáže ohnout osud, aby mu bylo dáno, ale asi to nefunguje u každé mysli a každého podvědomí nebo u každého úkolu…
Já teď budu znít jako cynik… ale běžte tohle vysvětlovat lidem, kteří ztratili půlku rodiny při zemětřesení, ve válce nebo podobné katastrofě. A co holocaust, to si to ti Židi, homosexuálové a postižení nějak zasloužili? Kdyby se snažili víc ohýbat osud, tak se to nestane? Nebo já - málo jsem se upínala v mysli na to, abych měla zdravé tělo, tak nemám? To ke trochu jak středověká lepra - léčit a pomáhat těm, kdo stihl špatný osud, není třeba, protože ten osud je trest za hříchy.
Já vím, že to tak nemyslíte. Ale je třeba mít na paměti, že i dobrým, hodným, pozitivním lidem se dějí špatné, zlé a negativní věci, které na sebe nijak nepřivolali. Tak to prostě je.
Protože nechtějí. Většinou se odstěhují a v okamžiku, kdy jejich rodičům docházejí síly na kozy a ovce, už mají svůj život, ve kterém není na dobytek místo. Mají děti, bydlí ve městech nebo dojíždějí do práce, zvykli si na každoroční dovolenou, nemají k tomu vztah, radši si zajdou zacvičit do posilovny než na hnojník s vidlemi, nechtějí vstávat ve čtyři ráno, aby zaopatřili zvířata, a samozrejmě to, o čem se tu celou dobu bavíme: Nemají na chov hospodářských zvířat podmínky. Nemají stáje, pozemky, techniku na seno…, tak nechovají.
Důvod, proč lidi ruší chovy, je v mém okolí nejčastěji stáří chovatele.
Ozanžovej dement, hehe. Zvíře na něj ukázalo v televizi a pravilo: Mami? Pán plameňák?
I to zvíře ví, že není normální.
Ne každá účinná látka funguje na každého parazita… což je asi to, na co zvedavec ptá.
Zkuste projít bodlinčin web. Nebo jí napsat SZ.
Jasné, ale Vy nemáte slepičí Alcatraz pro svůj užitek. Máte ho pro dobrý pocit a slepice jako mazlíky, to se prostě nedá srovnávat.
Jinak samozřejmě je nutné mít pro zvířata podmínky. Každé zvíře, hospodářské či jiné, musí být zajištěno.
Ale je přece jen trochu rozdíl, když máte zvíře jako společníka a kdy máte hospodářské zvíře. A jak píše Janea - nemá pro ovce podmínky, lidi jim tam chodí jak do zoo, pak se přidá poslední kapka, která to přehoupne do neúnosna. Tak když nemám podmínky a nejsem ochotná či schopná je zajistit, tak je zruším. Logicky.
Ale je objektivní fakt, že důvodem zrušení chovu je to, že zvířata nejsou zajištěna, ne přítomnost vlka. Protože kdyby byla zajištěna, nemusela by řešit krmiče.
A ano, zajistit zvířata lze poměrně snadno, pokud mám pár zvířat a zázemí. Zdědím nebo koupím usedlost, kde mám možnost těch pět oveček mít u baráku. Nebo zázemí nemám, pak je musím vybudovat. A nebo je budovat nechci či nemůžu, a pak nemám ovce.
Já mám slepice. Vstupní investice byly cca 25 000, protože jsme to zázemí budovali. Tak kdybych všechna vejce prodala, tak už se mi investice vrátily. Ale já je neprodala, vlastně prodávám pár vajíček za měsíc, tak holt návratnost nebude nikdy, protože než se mi ten kurník splatí, budu muset investovat do nového. To je princip hobbychovu nebo samozásobitelství. To není o výdělku a v přepočtu na výdělek se nevyplatí v podstatě nic - ani chov, ani zahradničení, ani sadaření nebo kutilství. Resp. jo, ono se to vyplatit může, pokud máte odbyt a těch ovcí či slepic sto, tak věřím, že se tím dá i uživit. Ale stavět ovčí Alcatraz pro pět ovcí a berana s odchovem a zakládat na to živnost je ekonomický nesmysl. A co si budem, stěhovat se kvůli tomu na dědinu do baráku se salaší lesakm asi taky nebude. Leda by ta zvířata měl - tak, jako je máte Vy - čistě pro potěchu a jako smysl života, ne taky pro prospěch.
Nicméně mně se ty slepice vyplatí v součtu - ač neprodávám a nevydělávám, snižuje mi jejich chov náklady. A o to vesměs jde malochovatelům. Nepotřebujeme vydělávat, stačí nám, že víme, co jíme, a máme to levnější či dostupnější než v obchodě. Jehněčí se kolikrát nedá v ochodě ani koupit, o jeho kvalitě nemluvě. A jehněčí z trhu stojí od 400 Kč za kilo, kotlety 650, a to si pro ně musím dojet, na okresním městě si o něm můžu nechat zdát. Takže já lesakm asi chápu. Ale prostě… mám zvíře, musím je zajistit. Tak to je. Že to doteď procházelo, liška nevzala jehně, soused si neudělal klobásky, beran nepotrkal člověka, ovce nechcípla na přežrání nahnilými jablky, co tam někdo nasypal, nebo na nemoc, které by se včasným zásahem dalo předejít,… to všechno a mnohem víc se mohlo stát. Bez ohledu na vlka. A proto jsou lidi nakrklí - vlk akorát ukazuje, že na to lidi pekli a ono to nějak procházelo. Na ty nemoci apod. totiž odešla jedna ovce, tak se to vsáklo, že. Vlk to stádo přebere mnohem důkladněji. Ale že ta zvířata mají být zajištěna, platí úplně stejně bez vlka jako s vlkem.
My tady vlky máme. A kdo choval doteď, chová dál. Ztráty žádné. Ale lidi tady mají právě těch pár ovcí či spíš koz u baráku. Mít je někde za kopečkama, to by tady ani nikoho nenapadlo. A to tu máme paní, která chodí s kozama navolno přes frekventovanou silnici, která spojuje dvě okresní města, aby je napásla.
Ony se ty kozy většinou dojí. Ovce málokdy. Takže to je taky aspekt - dojené zvíře mít mimo denní kontakt ani nejde.
Není to jednoduché. A opakuju, jsem pro smysluplnou regulaci stavů vlků. Ale to je ještě daleko.
Dobře.
Pokud máte tu pastvinu zajištěnou, pak ovce nemusíte zavírat bez ohledu na to, kolik jich je. Jasně, návratnost investice bude u velkého stáda někde jinde než u pěti ovcí… ale pět ovcí, to je spíš hobbychov nebo tak maximálně samozádobitelství, tam návratnost nemá smysl počítat tak nějak obecně.
Pokud ji zajištěnou nemáte, může se jim něco stát, ať už tam vlky máte, nebo ne.
Takhle jednoduché to je. Neříkám, že je to snadné. To není. Ale jednoduché ano.
😀
Zrzavci píše o malochovu, tzn. pět ovcí v sadu u baráku.
Vy píšete o stu ovcí někde daleko.
To jsou dost odlišné podmínky a příspup chovatele bude nutně jiný.
Ale jde.
Pravda je, že ve vedrech zvěř moc nežere a pase se víc v noci - ale taky je pravda, že ve vedrech tráva moc neroste a kozy a ovce bývají hodně přikrmovány senem, případně větvemi z průřezů apod.
Je to jen jedno z režimním opatření, aby užitkovost neklesla pod únosnou mez. Lze mít stání na pastvině, stromy, keře, vodní zdroj, správně časovanou střiž… je více způsobů, jak udržet kozy a ovce v přiměřeném pohodlí.
Krom toho na zabezpečené pastvině lze pást samozřejmě i v noci.
Vůbec jste mě nerozzlobil. Máte pravdu, že zahrada by měla být hlavně k užitku lidem, kteří ji obhodpodařují. A máte též pravdu, že jedna zahrada je plivanec v moři a celkem nic neovlivní. Na ukazování dětem jsem si vysela ten pruh bylin, ze kterého by šla do kolen kdejaká zahrádkářka. A co si budem, asi taky oprávněně. 🙂 A stejně tak přiznávám, že primární funkci má ten pruh jinou než krmit včely. Ale když už tam ten pruh mít chci, tak ať z něj mám užitek nejen já, ale i ta havěť všelijaká. 🙂
Taky je fakt, že si to můžu dovolit - je to poslední domek v dědině, navíc ve slepé ulici. Bydlet na návsi, tak uvažuju jinak a nějakou divočinu bych nasela spíš doprostřed svého pozemku než sousedům “pod okna”.
A to je tak nějak princip, kterým směřuju: Když to dělám a lze to dělat tak, aby to mělo víc funkcí, víc těšilo nebo dávalo více smyslu, tak to tak udělám, i když to třeba stojí trochu víc času, úsilí nebo peněz. Samozřejmě s mírou. Fanatismus žádným směrem ještě nikomu ani ničemu neprospěl.
Věřím však, že když jsem popisovala ono denní sekání, nebyla jsem nějak zvlášť zarytě proti, naopak jsem psala, že to i chápu, méně práce, více humusu (a z toho vyplývající méně hnojení a více krmiva žížalám - nejen včelami živ je člověk), ale radost z toho nemám a mít nemusím. 🙂 A že je to mor, tím jsem chtěla říci, že se to šíří jako mor - brigádničím jako roznašečka časopisů na dědinách a každá třetí zahrada vrčí tou automatickou sekačkou. Před pár lety toho určitě nebylo tolik.