Aktuálně: 2 298 inzerátů289 474 diskuzních příspěvků20 880 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 11.03.2026, 14:00:24 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 11.03.2026, 13:49:08

https://m.youtube.com/watch?v=6oxGwyzwxsc

Tato paní má nějaký typ bambusu, který využívá jako oporu k rajčatům. 

Jsou bambusy, které mají jedlé výhonky do kuchyně nebo zvířatům, produkují biomasu obohacenou o uhlík do kompostu atd. 

Bambus je fajn, jednou bych nějaký prakticky využitelný ráda měla, ale ne jako živý plot. 

Varaxi
Varaxi 11.03.2026, 09:27:15 xxx.xxx.129.250

Moje zvíře se začíná zvukově projevovat. Z ničeho nic za mnou přišlo a praví: apatorárá papá salát. Přeloženo z miminkovštiny to znamená, že apatosaurus je býložravý. Tylorárá papá kus masa zas znamená, že tyranosaurus je masožravý. Nebo papá Mášu, těžko říct. 

Já neklíčím nic. Sháním osivo chřestu, ale jinak do nádob budu kupovat sazenice. Zimu nepřečkala ani jedna ze zimovaných paprik, a to nejstarší měla pět let. No nic, stane se. 

S tou stavbou baráku to je čím dál veselejší. Začalo se, když synoveček měl tři měsíce, a teď už je druháček. Nemáme kvůli tomu moc času a hlavně se mi nechce nic sít a sázet na pozemek, kde se snad bude stavět, aby to pak nepojezdila auta. No nic, no.

Uvažuju nad provizorním živým plotem. Nějaké vrby nebo něco, co lze nařízkovat ze stromu v přírodě nebo zahrady rodičů, udělat si z toho rychle rostoucí zelenou stěnu zadarmo, a pak, až budou peníze, čas a elán, to pomalu vykácet a nasázet tam finální keře. Akorát se dost bojím, abych se té vrby dokázala zbavit, až budu chtít. Nešlo by to i s něčím, co by bylo dost životaschopné, ale zas ne tolik, aby byl problém to pokácet? Co rybíz, to je takový plevel, šlo by to? Nemáte někdo zkušenost? Ten ale asi poroste dost pomalu…

Přinejhorším si tam namnožím maliny od mámy a bude. 

Varaxi
Varaxi 08.03.2026, 21:03:53 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jednorožčice z 06.03.2026, 20:22:24

Mně připomíná takový ten vtip o válce mezi Českem a Slovenskem. Český voják se chce vzdát a neví jak na to, tak mu spolubojovník poradí, ať vstane, zvedne ruce nad hlavu a volá mír, to je slovensky mier. Tak to voják udělá, zvedne ruce a volá mier, mier. 

A z druhé, té slovenské, strany se ozve: Veď mierim, len viac postoj. 

Povězte, není ten pes náhodou Slovák? Aby na to nedoplatil, drzoun. 

Varaxi
Varaxi 26.02.2026, 18:20:59 xxx.xxx.129.250

Já přikrmuju od svých narozenin do narozenin svého táty, tedy od půlky října do začátku května. Přes léto řeším krmení režimově - aby na zahradě pořád něco kvetlo a zrálo, aby tam byly úseky s vyšší trávou, keřová patra navazovala na bylinná, byla tam místa s vlhkostí a stínem, vysoké stromy na hnízdění… slunečnice, mák a zelí na housenky pěstuju už jenom pro ptáky, z toho my lidi nic nemáme. 

Varaxi
Varaxi 26.02.2026, 10:34:39 xxx.xxx.129.250

Podmínka je báječný trest pro situace, kdy se dotyčný sice provinil, ale za situace, kdy by se tak zachovalo hodně lidí. Má dát najevo, že chyba nastala, ale je jaksi pochopitelná. Spíš než trest to je poskytnutí zpětné vazby, že takhle teda ne. 

Třeba neposkytnutí první pomoci u člověka, který obejde někoho v bezvědomí v přesvědčení, že se jedná o nějakého opilce, který pomoc nepotřebuje. 

Ale když dostane podmínku zdravotnice, která ani nedokázala resuscitovat podle instrukcí z linky 155, tak to jaksi postrádá smysl. 

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-zraneny-vojak-po-zpackane-zachrane-zemrel-armadni-zdravotnice-dostaly-podminky-40564304#dop_ab_variant=1639810&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest301_local_generated_title_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Ne ten úraz, ale ty dvě zdravotnice zabily člověka. A za to mají podmínku. Pokud ten článek nekecá, nemají ani zakázanou činnost, povinnost se přeškolit, nic. Ty ženy věděly, že toho kluka zabíjejí, instruktorka jim to sama říkala, a stejně odešly prakticky bez trestu. 

Varaxi
Varaxi 21.02.2026, 14:26:25 xxx.xxx.49.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 21.02.2026, 12:17:35

Ale jo, já věřím, že je solidní šance, že to Zorko dá. Ale jenom to, že se to stalo! Jak je tohle možné!

Varaxi
Varaxi 21.02.2026, 11:53:57 xxx.xxx.49.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 20.02.2026, 23:06:53

Viděla jsem hovězí maso na tácku v mrazáku, které vypadalo v lepší kondici, než ty fotky, co sem posíláte Vy. Vlastně se to dá říct i o točeném salámu. 

Mně je toho koně tak neskutečně líto. A jeho bývalým majitelům, co tohle dovolili a způsobili, bych přála to samé, co se stalo jemu. 

To je prostě jenom strašné. Teď jsem četla článek o ukrajinském vojákovi, který přišel o obě ruce. Nebo o bodičce v Auschvitzu, ve které byl vložený vzkaz Řekněte mamince, že jsem byl statečný, Ludvík, 7 let. A víte co, tohle je úplně stejně hrozné. 

Chce se mi brečet, jenom to vidím. 

Varaxi
Varaxi 16.02.2026, 09:52:16 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.02.2026, 08:04:03

U tohoto je problém, že to jedna vláda schválí a druhá zruší. Kolik zákonů, povinností a pravidel bych se já na základce naučila jen proto, aby v 18 letech, když jsem šla do práce, už neplatily? 

Jo, trvalé relikty, jako jak vypsat poštovní poukázku, to by se mi hodilo. Jak zařídit pohřeb. Atd.

Ale teď se svět tak rychle točí, že víme kulové, co bude platit zítra, ne tak za 4 roky, až děcka ze ZŠ půjdou poprvé na brigádu. 

Tady platí to staré známé - neučit fakta, ale kde informace najít. Protože se to mění.

Karlova univerzita byla založena roku 1348, a to bude platit i za sto let. Dává smysl po dětech chtít, aby si to pamatovaly, aby to datum zapsaly na časovou osu a aby třeba řekly, co bylo dřív, jestli Univerzita, nebo Karlův most. 

Ale chtít po nich věc, kterou doslova kdykoli lze změnit? To je jak kdysi po nás chtěli v informatice, jak dlouho trvá, než se spustí spořič obrazovky. A kdo nenapsal 2 min, jak to měla učitelka doma, nedostal bod. 

Varaxi
Varaxi 15.02.2026, 12:18:28 xxx.xxx.129.250

Já na ty okrasné nesmysly moc nejsem. Jak se to nedá sežrat, je to na okraji mého zájmu. 

I když vzpomínám na jiřiny, co pěstovala maminka. Ty byly nádherné. 

Varaxi
Varaxi 15.02.2026, 12:13:53 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 14.02.2026, 23:51:54

Jestli má někdo šanci tohle zachránit, jste to Vy. 

Varaxi
Varaxi 13.02.2026, 20:07:07 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 13.02.2026, 15:37:03

Tak si vemte (vezměte, haha) takové obyčejné aspoň. Taky to původně bylo alespoň. 

Jazyk zjednodušuje, s tím bych ještě mohla žít. V neformální komunikaci si sice občas zapláču, ale musím to akceptovat jako fakt. Ale s tím, že někdo říká, píše a de facto kodifikuje temnoční místo temnonoční, s tím už se smířit odmítám. 

Jednak temnoční může být zkrácenina z temnooční i temnonoční, jednak to je účelově vymyšleno, jednak taková zkrácenina nedává smysl (i když říkáme třeba děcký, cera, srce, pořád píšeme dětský, dcera, srdce), jednak… 

Ale to bychom tu byly do rána. 

Varaxi
Varaxi 13.02.2026, 20:00:42 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.02.2026, 14:47:38

Jsem zastánce výuky normální češtiny, ne nějakého novátorského paskvilu. Jediné, co si myslím, že by se mohlo trochu ujednotit, je psaní velkých a malých písmen. Vše ostatní je logický systém s pár výjimkami, ale ta velká písmena, to je systém se samostatným systémem na výjimky, z toho pak jsou další výjimky a pak jsou ještě výjimky z výjimek. Takže jo, tady bych viděla příležitost k vylepšení. 

Do jiných aspektů jazyka bych ale nezasahovala. 

Varaxi
Varaxi 11.02.2026, 19:04:58 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 11.02.2026, 18:50:28

Strejda míval prasata Pečínku, Jitrničku, Kotletku a tak. To mi nevadilo, když jsem je jedla. Problém byl vysvětlit ostatním, že na oběd sice bude Kotletka, ale bude to krkovice na segedýn a tak. 

Varaxi
Varaxi 11.02.2026, 16:28:32 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.02.2026, 14:46:40

Jj, máme a fungují. Asi toho fakt sežerou míň, ale to se dá dohnat množstvím chovaných kusů. A mají vélikou výhodu, když je máte venku jako já - přežijí mrazy. 

Varaxi
Varaxi 11.02.2026, 09:32:29 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Josef Štěrba z 11.02.2026, 07:34:18

No, a je to tady. A ať si říká kdo chce co chce, ta rétorika Ornitologické společnosti tomuto přispěla.

Jako sorry, ale podle mého to je vědomá neupřímnost. Protože na dovoz poníků z Anglie a výkup pozemků pro ně by jim lidi nepřispívali. 

Fakt si to myslím. A pusu tomu, kdo mi to vyvrátí. 

Varaxi
Varaxi 11.02.2026, 09:27:58 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele HelaS z 11.02.2026, 03:40:03

Jasně, pomáhají. Jasně, je fajn, že tu jsou. 

Ale sama ta Ornitologická společnost je prezentuje jako divoké. To nemůže říkat aspoň divoce chované? Polodivoké? Dát to slovo divoký do uvozovek?

A ten důvod, že to říkají, aby je lidi nekrmili… tak jednak žádného koně by krmit neměli, jednak i tyto koně krmili, ať se jim říkalo tak nebo jinak. Takže…

Mně totiž přijde, že jim tím dávají punc exkluzivity. Ale ono to je přitom plemeno domácích koní. To nemůžou říct pravdu? Proč nemůže být vzácné divoce chované plemeno dostatečně exkluzivní?