Aktuálně: 2 298 inzerátů289 474 diskuzních příspěvků20 880 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 09.01.2026, 12:29:32 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 09.01.2026, 12:13:18

Někde jsem četla článek o dvacetiletém mladíkovi, co prišel o prsty, tam mi fakt přijde, že se to dá svést na mladickou nerozvážnost. 

Před cca patnácti lety se tu našel celý kufr zakázané pyrotechniky v malém bunkru. Kategorii nevím. Našli to kluci, odnesli to domů. Naštěstí se jeden svěřil staršímu bratrovi, ten rodičům a ti zavolali policii. Ale co chci říct, tohle se dá splašit skutečně mnoha způsoby. A není to problém. 

Varaxi
Varaxi 09.01.2026, 12:19:23 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 09.01.2026, 10:42:25

Beru na vědomí. 1. 7. teda čekejte se sbalenou taškou na zastávce, unesu Vas do sekty ma uvítací rituál a pak Vás pustím, abyste mě mohla uctívat na svobodě. Budete uvedena na pozici Opožděný akolyta. Jste pro?

Varaxi
Varaxi 09.01.2026, 12:16:25 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.01.2026, 11:54:24

Hmmm… a žížaly byste mi pohlídala? Nejsou chlupaté ani pernaté, ale ani neslintají. To by byl fajn kompromis. 

Varaxi
Varaxi 09.01.2026, 10:28:04 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 08.01.2026, 15:00:51

Jasné, to chápu. Taky jsem na tom s časem stejně. 🙂 

S Vámi se mi dobře povídá. Mám Vás ráda. Teda - neznám Vás osobně, tak těžko říct, ale mám ráda, jak se projevujete. Jste prostě milá. 

Varaxi
Varaxi 09.01.2026, 10:22:14 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.01.2026, 10:15:47

Není problém. Musíte se mnou ve všem souhlasit a každá Vaše věta musí začínat slovy: Jak praví Varaxi Velectěná. 

A musíte mi hlídat zvíře, když budu potřebovat. Odměnou Vám budiž Vaše oslintaná tvář (rostou mu zuby) a fakt, že je můžete učit sprosté básničky. A moje přízeň, samozřejmě. 

Varaxi
Varaxi 09.01.2026, 09:59:58 xxx.xxx.129.250

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-hasici-v-hejnicich-ve-specialnich-oblecich-evakuovali-lidi-z-panelaku-rozbil-se-rtutovy-teplomer-40556547#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Moudří lidé, můžete se mi vyjádřit k tomuto? 

Já, když jsem jako děcko rozbila teploměr, tak máma vysála, sáček vyhodila do popelnice a šla koupit nový. Hasiče jsme fakt nevolali. A žijem všichni dosud. 

Varaxi
Varaxi 09.01.2026, 09:56:00 xxx.xxx.129.250

Já si na morální kompas zahraju ráda a tak Vás obě ze svých morálních výšin 😄 zdrbu stejně:

Holky, to se fakt budete hádat kvůli názoru na někoho, koho všechny známe jen z médií? Každá z nás má jiné zkušenosti a jinou představu, kdo ten mladý muž je. Jedna si představí dacana, který po lesích jezdí v kárách, háže petardy lidem na dvorky a sprejuje zdi památek, druhá běžného kluka, který jednou uklouzl, další fanouška pyrotechniky a chemie, který do toho sel plně si vědom rizik, další zas někoho, koho vyhecovala parta kamarádů… Ten seznam možností je nekonečný. 

A kdo má pravdu? 

Kdo fakt nikdy neudělal nějakou blbost, která mohla dopadnout špatně? A je strašné, když se vymstí hned ta první chyba, to by se stávat fakt nemělo. Ale když těch blbostí člověk dělá moc, tak ho to jednou dožene, a takových lidí mi, přiznám se, moc líto není. Kdo chce kam… 

A teď jsem všechny morálně ponaučila o jediném možném pohledu na věc. Jsem spokojena. Omluvte mě, jdu si založit sektu. 😄

Varaxi
Varaxi 08.01.2026, 23:43:29 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 08.01.2026, 15:39:47

Taky doufám. Půl roku je v psím životě strašně moc. 

Varaxi
Varaxi 08.01.2026, 14:54:14 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 08.01.2026, 14:46:27

V HM nekupuju. 

Dřív to bylo jednoduché, Pietro Filipi měl všechno vypsané. Zkrachovali, no.

Nosím oblečení z dřívějšich dob, něco mám od švadleny, něco ze sekáčů a swapů. Něco málo si sama ušiju. Pár věcí jsem dostala, dítěti kupuju použité z bazoše nebo od známých. 

A když jednou za deset let nakupuju v obyčejném obchodě, naposled svatební šaty, tak to neřeším. 

Spodní prádlo a punčochové zboží česká výroba. Plavky mi ušila paní, co jsem ji našla přes Facebook. To jsem se tam ještě proklikala, je to sedm let a pořád jako nové. 

Látky se dají sehnat vyrobené v ČR normálně, akorát člověk musí chápat, že třeba bavlna se tu nepěstuje, tudíž část toho zpracování musí proběhnout jinde. Tam není jiná možnost.

Prosím, napište. Velice by mě vyjádření té paní zajímalo. Sama jí chci napsat, ale ještě jsem se k tomu nedostala. 

Varaxi
Varaxi 08.01.2026, 14:36:20 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 08.01.2026, 12:04:49

Jestli to bude aktuální, až postavíme dům, tj. za půl roku, tak já. Takový pes je prakticky můj ideál.

Ale zatím si ho pořídit nemůžu, bydlím u rodičů… To by neklaplo. 

Varaxi
Varaxi 08.01.2026, 14:31:20 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 08.01.2026, 10:44:07

Ano. Máte pravdu. 

Ale to vůbec nerozporuje nic z toho, co jsem psala. 

Varaxi
Varaxi 08.01.2026, 14:29:58 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 08.01.2026, 10:27:52

Bože, já neporovnávala množku s lidma, co to šijou, ať jsou kdekoli. Já porovnávala vykořisťování psů v množce s vykořisťováním zaměstanců ve fabrikách v Asii. 

😀 

Jestli jste nepochopila tohle, tak se fakt nemá cenu bavit, protože je mezi námi jazyková bariéra. 

A jo, ti psi stejně jako ta šička si to nevybrali a nemůžou jen tak odejít. 

Množič stejně jako majitel té fabriky s tím může seknout a dělat něco jiného. Nebo dál dělat, co dělá, ale pořádně, správně a eticky. 

Jo, souhlas. A co jako? To vůbec nerozporuje, co jsem psala. 

Já ani nerozporuju ty nášivky a nátisky, já rozporuju to šití. Ona asi dělá to, co říkáte, má pár Nepálců na tuhle práci a fertig. Takže vlastně se mnou ve všem souhlasíte. 

Jako já beru, že ten tisk a výšivky lidem platí a možná jim na tamní poměry platí dobře a snad i mají další zázemí relativně v pořádku. Ale nevěřím, že ty podmínky jsou v pořádku úplně. Ani nevěřím, že to šijí její lidi. A jestli jo, tak je musí vykořisťovat, protože za tu částku se oblečení v kvalitních podmínkách ušít nedá. A jestli nešijí, tak přeprodává, co ušili jiní chudáci v osmnáctihodinových směnách bez ochranných pomůcek. 

A jasně, každý se na tom vykořisťování zaměstnanců v zemích třetího světa nějak podílí. Rozdíl je v tom, že tomu nikdo jiný neříká charita a podpora dobré věci. 

Jak říkám, pokud chcete, kupte si tam, co srdce žádá. Já nejsem proti. Ale nedělejte to jako podporu lidí, co to oblečení vyráběli. Protože všichni krom těch pár Nepálců byli vykořisťovaní jistě a ti Nepálci jsou vykořisťovaní jenom možná. 

Když si to oblečení koupíte, noste je, starejte se o ně a až doslouží, vytřiďte je do správného odpadu. Minimalizujete tak negativa, která má každá výroba. 

A znovu opakuju, pokud někdo chce podpořit etický přístup k zaměstnancům, musí kupovat oblečení, jehož etické pozadí je garantováno. A pokud jsou evropské podmínky nesrovnatelné se zbytkem světa, tak logicky musí nakupovat evropské výrobky. 

Pokud koupím oblečení ušité bangladéšskou třináctiletou holkou, nepřijde mi to etické. A to, že tohle je v Bangladéši normální, není omluva. A jestli to oblečení jde přes Bangladéš do Číny a odtud do Nepálu, kde na to dva pánové natisknou razítko, tak i kdyby ti Nepálci byli placení ve zlatě (a to nejsou), tak to není charita, není to dobrá věc, je to pořád vykořisťování lidí v Bangladéši a Číně. 

Jako množka. Co na tom, že jsem koupila štěně v množce a starám se o ně, jak nejlépe dovedu, když množka má pořád v pařátech chycenou matku štěněte?

Jediný rozdíl je v tom, že množky opravdu mohou teoreticky vychcípat, kdežto jsou předměty denní potřeby, které už nikde jinde než v Asii nevyrábí. Ovšem zrovna oblečení sem nepatří. To se u nás v ČR a v EU vyrábí dost a krom toho připomínám existenci švadlen a krejčích - a světe div se, dá se s nimi pracovat i online na větší vzdálenosti. 

A ještě jedou, naposledy, opakuju, že nejsem proti nákupu oblečení na tom webu, ale neříkejte tomu charita a podpora dobré věci. Je to normální nákup. Nic víc. 

Varaxi
Varaxi 07.01.2026, 21:25:16 xxx.xxx.129.250

Libové drůbeží maso jsme zavařovli (já, máma a strejda) se smetanou. Bylo to mleté a s játry, taková jako paštika, ale urcitě by to šlo i bez jater a nakrájené na kousky. A asi i bez té smetany, zato se sádlem nebo nějakým tukem. 

Varaxi
Varaxi 07.01.2026, 10:44:45 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 07.01.2026, 10:27:42

Já slyšela utřít nasucho. A přejet smirkovým papírem, z cehož už tu někteří do kolen šli pred rokem, když jsem to kdesi zmínila. 

Já mám snášedla dál od vchodu, i když jsou někdy výjimečně slepice trochu zablácené, než k nim dojdou, očistí si nožky o podestýlku. 

Varaxi
Varaxi 07.01.2026, 10:42:24 xxx.xxx.129.250

Ony se umýt můžou, ale pak se musejí ihned spotřebovat. Kdybych měla takhle zaprasená vejce a chtěla je uvařit na tvrdo, umyju je. 

Ale k prodeji nebo skladování to není. Ani špinavé vejce, ani umyté. To je prostě humus. 

Varaxi
Varaxi 07.01.2026, 09:22:44 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 07.01.2026, 07:28:44

Pokud to šijí její lidé, tak je nemá adekvátně zaplacené, nemají nemocenskou, nemají pojištění, nemají solidní pracovní podmínky atd., ergo vykuřisťuje sama. Prostě není možné všechno zaplatit a prodávat oblečení kus za tři stovky. I když je v Nepálu všechno levné, i když asi nemá žádné danění zaměstnanců, tak ne. Ale furt si myslím, že to spíš objednává a přeprodává a těch pár fotek a videí je fake nebo sto let starých (pokud kdy byly pravdivé, tak to zkusila, nevyšlo to, zjistila, že to utáhnout nejde, šicí dílnu zrušila) a ona je má na FB jen pro šou. Ale neviděla jsem je, na FB se neproklikám. 

Leda by si našla sponzora, který jí to z větší části platí. Ale pochybuju. 

Protože kdyby to šili lidi z její firmy, tak si to prostě napíše na eshop. To je věc, kterou by se chlubila na potkání. To je věc, kterou by měli vědět všichni potenciální zákazníci, ne jen ti, kteří čtou její knihy. 

Taky si to nepojedu ověřit do Nepálu, jak to je. 

Jinak jo, v Asii normálně koupíte relarivně normální oblečení mnohem laciněji než co sem dovážejí za hadry ze skládky z Temu a spol. Jsou na výběr nejen velikosti a střihy, ale i úrovně kvality, různé štítky s certifikací atd. 

Já jsem opravdu upřímně ráda, že to oblečení Vám vyhovuje. A vůbec Vám nerozmlouvám další nákup. Souhlasím s tím, že to by se musel člověk zbláznit, kdyby měl toto všechno řešit. 

Nicméně kdybyste kupovala oblečení šité v ČR, tak si ty pracovní podmínky ověřit můžete mnohem snáz. A budete vědět, že alespoň to zákonné minimum ti lidi mají. A když zjistíte, že ne, pošlete jim tam OIP, což je orgán mnohem činnější než KVS a SVS. Ale opět, nenutím Vám to. 

Asi už jsem řekla všechno, co jsem měla na srdci. 

Varaxi
Varaxi 06.01.2026, 23:50:58 xxx.xxx.129.250

Třeba šaty, které mám na sobě, vznikly tak, že Surya v dílně vymyslel vzor na látku a já ho spojila se střihem, který už byl použitý u jiných šatů. Vlastně vždycky je to kolektivní práce. Látky jsou z Indie, protože nepálské nejsou tak kvalitní. Vzory se ale vymýšlejí a ručně tisknou v Nepálu.

Furt neříká, že to šijou její zaměstnanci. V Asii si můžete objednat střih oblečení ze vzorníku a oni Vám pošlou kusů, kolik si čeho řeknete. Tak si jeden vybrala. 

Jen se mi tu hromadí důkazy, že to je přeprodej. S výšivkou nebo potiskem, ale pořád přeprodej. 

Varaxi
Varaxi 06.01.2026, 23:42:53 xxx.xxx.129.250
Trickyvoo:

Na videu byli chlapi, že to šíjí a barví. 

V Nepálu jsem nebyla, takže nemůžu soudit a ani jsem teď neviděla žádný dokument. Takže bych se celkem neodvažovala tvrdit, že vím, jak se tam mají. 

Vlastně plně souhlasím se Sarah01.

Fakt to šijou? A barví taky, no nazdar. No, tak jestli to nebylo ilustrativní video, které tam neumístila ona, tak je ctěná paní lhářka. 

Prostě není možné ve slušných podmínkách vyrábět takle levné věci placenou sílou. Leda by jí tam chodili dobrovolničit Nepálci zadarmo. Podpora chudé české spisovatelky nebo tak něco. To asi ne, že.