My jsme to cvakali takovýma těma plastovýma udělátkama, stahovací binder páska nebo tak nějak se to jmenuje.
Asi by to šlo i drátem.
My jsme to cvakali takovýma těma plastovýma udělátkama, stahovací binder páska nebo tak nějak se to jmenuje.
Asi by to šlo i drátem.
Oslí stezka byla super. Doporučuju!
Přehlédnout se dá akorát vápenka, když člověk neví, jak vypadá. Nebo čmelíci a podobné nemoci, u kterých slepice nemění vzhled a chování. Na to stačí základní vědomosti, většina literatury tyto běžné a většinou dobře léčitelné nemoci uvádí i s fotkami a návodem, co s tím dělat.
Většina vážných nemocí se projevuje dost jasně tím, jak slepice vypadá a jak se chová. Načepýřená slepice sedící v rohu, to je celkem jednoznačná kandidátka na poslední pomazání.
Nevíte někdo, jak dlouho vydrží vařené neoloupané vejce, než se zkazí?
Neteř dala zvířeti na hraní vařené vajíčko - hrával si s podkladkem, kutálí se tak pěkně do nečekaných směrů, ale zahnal ho pod gauč. No, a teď to samé provedl s tím vejcem.
Chtěla jsem z něho udělat vaječnou pomazánku, ale nechci kvůli jednomu vejci zase štrachat s veškerým nábytkem v obýváku. Předpokládám, že do víkendu vydrží, a to pak požádám o pomoc svého chotě, ale kdyby tak vydrželo do půlky dubna, kdy se stěhujeme, aby se to vzalo všechno při jednom… V to asi moc doufat nemám, co? Ách jo.
Já četla Kajínek…
Úplně nejvíc to je vlhkostí, což teda se změnou teplot souvisí.
Mně se stalo jednou, že kohoutovi namrzly lalůčky. Měl je veliké a při pití je máchal ve vodě. Jinak taky nic, a to jsme 550 m nad mořem a zimy bývaly fakt jiné.
Já tím chtěla jen říci, že některá témata se tu opakují, a třeba by stálo za to si je přečíst, ať se zbytečně neopakuje již řečené. A psala jsem to poté, co se přesně to, totiž zbytečné opakování, tady dělo a schylovalo se k tomu víc a víc. Třeba ohledně té střechy tam je tip na dvojitou se sítí, která řeší světlo, větrání i izolaci dle nastavení.
Jestli Vás můj návrh uráží, tak mě to sice mrzí, ale necítím se odpovědná za Vaše současné duševní rozpoložení.
Jasné, v pohodě. Já jen, že by Vám mohlo být přínosné se do těch vláken podívat. 🙂
Zrzavci, my (a nejen my) už jsme si o kurnících psaly. Prohrabejte stará témata, je tam zmíněno mnohé, co se teď už jen zbytečně opakuje. Třeba ten komínový efekt větrání, nutnost slepici předejít trápení, ale i další.
Pokud to není kůra ze stříkaných stromů, ničemu nevadí. Žrát by ji snad neměly, ostrá taky nebude, tak mě nenapadá, jak by mohla uškodit.
Budou v ní hrabat, ale to Vám asi nevadí.
Já nejsem jejich mluvčí ani obhájce.
Když si prečtu jejich první příspěvek jako celek a ne jen pár vět, přijde mi přínosný. Říkají, že zateplení ne, že je zděný lepší než dřevěný, že je důležitá orientace ke světovým stranám atd. Ptala jste se, co je lepší, ne proč, a na to odpověděli. Mně to připadá jako obsahově hodnotné, Vám ne. Myslím, že s tím můžeme obě žít. 🙂
No však to je to, co Tap napsali hned v prvním příspěvku, že to zbytečně řešíte. Jak topení, tak materiál kurníku, protože je prostě jednoznačné, co je lepší.
Akorát že mě trvalo pět příspěvků, než jsem se vyjádřila dostatečně jednoznačně, a jim stačil jeden. 😀
Chce to taky mít trochu hroší kůži. Odprostit se od toho, jak kdo mluví, a soustředit se na to, co vlastně říká. Protože radili dobře. Uznávám, podat to mohli lépe, ale měli pravdu.
Jestli se ten dřevěný zatře ze všech stran a nepopraská to, tak to je ten povrch prakticky stejný jak zdivo.
Ale jo, pořád hlasuju pro zděný.
Váš úhel pohledu je invalidní ve více směrech.
Za prvé, neplatí rovnice, že nesoucí slepice = spokojená slepice, a čím víc, tim líp. Kdyby ano, o co šťastnější by byly nosnice v halách než ty v domácích podmínkách?
Za druhé, Vy si pořizujete vynešenky, aby poznaly sluníčko, vítr, travičku, aby zkrátka zažily kousek přirozeného života. K přirozenému životu holt patří i zimní pauza ve snášce. Slepice si odpočine, při správné výživě nezatuční, a s plnou vervou se může zjara pustit do nového snáškového cyklu.
Za třetí, v podmínkách střední Evropy a s kvalitním nezatepleným nevytápěným kurníkem nad hlavou může ublížit slepicím ze všech meteorologických jevů akorát tornádo. I mínusové teploty slepice snášejí velice dobře. Vadí jim střídání teplot (vytopit kurník na deset stupňů a pak je pustit ven do -7, co se asi stane?) a pak jim vadí riziko namrznutí běháků a hřebínků. To se jednak řeší namazáním tukem, jednak přiměřenou vlhlostí. Proto pořád dokola opakuju to odvětrávání (bez průvanu).
A konečně za čtvrté, pokud by Vás nízká snáška přes zimu přesto znervózňovala a bála jste se, že se u Vás slepičky nemají dobře, začněte přisvěcovat. Slepice za světla a zimy víc nese než za tepla, ale tmy.
Topení ani zateplení nepotřebujete, ale než špatně topit (a to je prakticky každé topení), tak radši správně zateplit.
Nemohu poradit ohledně dřevěného kurníku, neb netuším, co je to perlinka. Ale ohledně zbytku popisu si myslím, že by to mohlo být v pořadku. Předpokládám, že nemáte problém s potkany, kteří se dokážou stěrkou i dřevem prokousat.
Opakuju, že dobře nastlaný zděný kurník je dostatečně teplý v zimě a mnohem chladnější v létě, takže z hlediska teplotního komfortu preferuju pořád zděný.
Celou dobu píšu o opeřených, zdravých slepicích. Pokud si budete pořizovat oškubané vynesenky na zimu, asi to topení nebude na škodu, resp. bude nutné, ovšem ty nebudete pouštět do jara ven a musíte jim svítit.
Tap je sice hubatý, ale má pravdu a radí dobře. Možná je fajn, že je tak důrazný, lépe se to pak pamatuje.
Nejlepší kurník je skutečně zděný. V létě z něj není takova sauna, je věčný, je pohodlný, dobře se udržuje, snadná hygiena, lze jej umýt, vymalovat... Jediné, co potřebujete dořešit oproti alternativám, je dostatečné větrání. Typicky dřevěné fošny nepřiléhají a mohou táhnout, takže tam dodělávat větrání není úplná nutnost. Pokud si budete do kurníku zavádět elektřinu, je zděný kurník taky mnohem bezpečnější z hlediska rizika požáru.
Samozřejmě dobře postavený dřevěný kurník je naprosto dostatečný. Jediné, v čem nikdy nebude sahat zděnému ani po paty, je trvanlivost, což je ovšem Váš problém, nikoli slepic. Mně by se nechtělo každých patnáct, dvacet let stavět nový, ale netuším, jestli Vy budete za tu dobu ještě chovat.
Proč ne zateplený kurník? Protože se zateplenim je jen trápení. Není-li dobře izolované, drží vlhkost, poskytuje životní prostor cizopasníkům, nedá se dezinfikovat. Může plesnivět. Pokud to bude polystyren a dostanou se k němu slepice, budou jej žrát. Navíc zateplení není třeba. Pokud si pořídíte vynesenky ve vhodnou dobu, přepeří a do zimy a nevlídna už půjdou vybavené pořádným peřím. Pak potřebujete zajistit, aby v kurníku nebyl průvan, nedržela se tam vlhkost a slepičky měly dostatečně nastláno. Bude jim v kurníku bez zateplení jako v bavlnce. Vytápění není nutné, stačí spirála nebo bezpečná svíčka pod pitím, aby jim nezmrzla voda. Ale to by musely být třeskuté mrazy, abyste toto musela řešit. Dost možná na to ani nedojde.
Naopak vytápění v zimě je kontraproduktivní - rozehřátá slepice vyběhne ven, tam na ni foukne, a máte maroda. Je to stejné jako u lidí nebo psů. Předpokládám, že je tedy nebudete na venkovní pobyt oblékat a pak zas vysvlékat. 🙂 Jasně, pokud budou slepice v zimě jenom doma, ať už to je jen kurník, nebo jim dopřejete třeba skleníček, tak se jim vytápět asi může… ale… proč byste to dělala. Slepice je skutečně otužilé a odolné zvíře. I holokrčky jsem měla v nevytápěném kurníku a bylo jim hej.
Chápu, že jsou Vaše standardy jinde než moje, ale nepolidšťujte je. Zaslouží si akceptovat takové, jaké jsou, a zkrátka je fakt, že to jsou slepice a ne třeba děti. Rozmazlujte je, to je v pořadku, ale mějte na paměti, že kurník nestavíte sobě, ale jim. Plníte sen sobě, to ano, ale dost Vám zhořkne, když to nebude zároveň i sen jejich. A upřímně - slepice skutečně nepotřebují vytápění. Nebo aspoň opeřené slepice ne.
Přemýšlíte dobrým směrem. Jdete do toho s vidinou pomoci těm vyčerpaným tvorům, a to beru. Ale jdete do toho trochu megalomansky. Klid, ano? Klid, nohy v teple, netřeba se rozčilovat. Zamyslete se, co chcete a proč to chcete a jestli to je skutečně v zájmu těch slepic.
A bude to dobré. Postavíte jim úplný ráj. 🙂
Takže jsem vyzjistila, co a jak.
Kočky jedí ryby a rybí konzervy. Granule sice nějaké mají, ale moc je neberou.
Kocour je pozorován akorát u toho, jak žere lososa a lososí konzervy. Jiné prakticky nepřijímá.
Nicméně dotaz nebyl na to, jak to zařídit, protože jsem u kamarádky nikdy nebyla a prostě nevím, co je reálné a co ne. Ona ví, že jsem řešila alergii u kavalíra, a tak se na mě obrátila. Mně by vlastně stačilo vědět, jestli mají kočičí alergie nějaká specifika, nebo to je v podstatě stejné jako u psů.
Je zvýšené IgE znakem toho, že je to atopická/zánětlivá alergie? Dělá se test z krve? Jak se takovému malému zvířeti vůbec krev odebírá?
Případné oddělení by se asi řešilo velkovní voliérou s tím, že přes víkendy a odpoledne by byly obě kočky spolu.
No oni žerou maso. Kuře s příchutí lososa asi nesežene…
Momentálně má kortikoidy, čeká se, jestli zaberou.
Máte volbu ve svých rukách.
Pokud jste za čas s koňmi vděčná, není to oběť. Pokud se těm koním obětujete, věnujete jim víc, než vlastně chcete, obtěžuje Vás to a netěšíte se na ně a z nich, tak ty koně prostě omezte. Jste jediná, kdo to může změnit.
Nikdo by se neměl svým koníčkům obětovat. I kámoš, nadšenec do adrenalinových sportů, po půl roce na JIP, kde byl po pádu s rogalem, o tom mluvil jako o dani, platbě za radost, potěchu a smysl života. V okamžiku, kdy by řekl, že svou propíchlou plíci, 13 zlamaných kostí a zrak v jednom oku obětoval, asi bych mu radila, ať brzo skončí.
Nedělejte jako koníček něco, co nechcete. To je asi celé, co jsem chtěla říct.
Mně se líbí ta máma. To je hnědá krátkosrstá? I kdyby kříženka, tak moc povedená.
Ta dcera je na podílovou nubii taky hezká, ale ty uši… Ty uši…
Bohužel tu nevidím vhodnější vlákno, tak to plácnu sem.
Jaké jsou testy na alergii u koček? Dělají se z krve? Kamarádka má kočku s podezřením na alergii na lososový olej. Jak se to dá potvrdit/vyvrátit? Kočka je s kocourem, který nic než lososa nežere, takže eliminačka nejde zařídit. Pokud kočka bude na lososa alergická, bude se holt muset kocour přeučit na jiné, ale nechtějí přeučovat kocoura potenciálně zbytečně.
Mám zkušenosti s alergiemi u psa. Je to u koček obdobné?