Aktuálně: 2 326 inzerátů269 795 diskuzních příspěvků19 343 uživatelů

Příspěvky uživatele

Varaxi

Varaxi
Varaxi 09.12.2025, 11:41:00 xxx.xxx.129.250

To, co popisuje Bona, by pro mě byl horor. 

Nejsem koňák. Od cca 15 do 25 let jsem jezdila, chodila na lekce, placené vyjížďky nebo si koně pronajímala. To jsem neměla dítě.

Takže tu kombinaci ježdění s dítětem neznám. Ale když jsem měla mimi, první 4 měsíce jsem neměla čas si ani čistit zuby dvakrát denně. Kdykoli ta malá bestijka spala, spala jsem taky. Prvního tři čtvrtě roku přes den spal po každém kojení deset minut, takže něco udělat, když spal, stejně nešlo. A měla jsem zdravotní problémy, které vylučovaly sezení na vypolstrované židli, o sedle vůbec nemluvím. Řešila jsem to přes rok, z toho 6 měsíců intenzivně. Dost na to pomohla dovolená u moře. 

Co tak zjišťuju, moje problémy nebyly ojedinělé. A mohly být mnohem horší. Anebo se týkat syna a ne mě. 

Ať si to naplánujete jakkoli, Vaše dítko Vám do toho hodí vidle. A bude je házet opakovaně. Porostou mu zuby a bez breku je nesundáte z náručí. Když si konečně zvyknete, že vstává v devět ráno, začne z ničeho nic vstávat před pátou, bude si všelijak upravovat režim, nemocnět, mít různé nálady, padat ze schodů… Takže to chce od Vás zejména pevné nervy a přizpůsobivost. 

Teď má synáček rok a půl a snad přichází doba, kdy bych mohla od Ježíška dostat nějakou tu vyjížďku. Ale mít koně, starat se o něj, mít čas a vůbec kapacitu v hlavě na to, aby se měl jakž takž dobře, to je pro mě scifi. Jako jo, řešíme stavbu domu, což Vy asi nebudete, ale pořád mi připadá péče o koně náročnější než jednou denně telefonát ohledně bydlení. 

Chci říci, že to je individuální. Možná se vyšvihnete do sedla hned po šestinedělí a vsechno budete zvládat levou zadní. Ale možná koně dva roky neuvidíte. A musíte na to být připravená, co se bude dít, když Vaše dítě nebo Vy sama budete potřebovat nějaký čas více péče, než sama zvládnete. 

Varaxi
Varaxi 08.12.2025, 13:47:58 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 08.12.2025, 13:09:07

Tak já pamatuju, jak se na bazoši prodávaly větve, šišky, staré knihy na váhu, zbytky z laků na nehty, obnošené spodní prádlo, opláchnuté kondomy, pětadvacet let staré seno, krabičky od čajů, obaly od řasenek… urnu s popelem po prababičce… oteplouchy (kdo nezná, vygooglí na vlastní odpovědnost) a milion dalších věcí. Oproti tomu jsou půlskořápky slabý čaj. Aspoň se z nich dělají lodičky nebo se lepí na žíněnku a chodí se po nich, aby se prokrvovaly nohy. Ale co chcete dělat se skleničkou, ve které jste koupila svíčku, jež už vyhořela? A k tomu popisek - nelíbí se mi, ale je škoda ji vyhodit. 

Varaxi
Varaxi 08.12.2025, 12:47:12 xxx.xxx.129.250

Tak jeden z největších užitků, které mám ze slepic, je radost. Proto chci i po přestěhování do vlastního slepice, i když vím, že to je relativně prodělečné hobby. 

Ale plánuju si dělat finanční bilanci co nejpoctivěji, abych věděla, jak to vychází. Nicméně vzhledem k tomu, že budou žít na 900 metrech, které jsem kupovala za 500 Kč za metr, budou muset nést tak tři sta vajec denně každá, aby se mi někdy zaplatily. Haha. 

Ony ty slepice poskytují krom vajec i další zdroje, skořápky, maso a hnůj. A to taky záleží, že, malérečka za krásně vyfouklé bílé velké vajíčko dá i korunu, slepici na polévku prodáte tak za 50 Kč, slepičí hnůj je pro zahrádkáře k nezaplacení. A pro jiného je skořápka zdroj vápníku pro nosnice, vysloužilku zakope na hnůj a celý ten hnůj vyveze do kompostárny, kde ještě zaplatí za likvidaci odpadu. 

Znala jsem paní, která za peří se zajímavou kresbou nebo barvou platila taky docela dobře. Dělala z toho lapače snů, záložky do knih, ozdoby a další chujo… ehm… krásné věci. 

Takže ono fakt záleží. Zpeněžit se dá všechno. Vydělat se dá na všem. Ale chce to toho obchodního ducha. 

Varaxi
Varaxi 07.12.2025, 20:12:22 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 07.12.2025, 18:55:33

A koupit NV, odchovat si vlastního kohouta, nejde? Jako jasně, příští sezonu to nezachrání, ale… 

Varaxi
Varaxi 07.12.2025, 17:43:10 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 07.12.2025, 16:05:46

Fandim Vám s tím wyandoťákem. Doufám v novou generaci těch krásných slepiček. 

Varaxi
Varaxi 07.12.2025, 15:24:10 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 07.12.2025, 14:32:00

No, pokud je závozník z rodiny… podestýlku máte z nasušeného listí, kurník s oploceným výběhem z dědictví, pšenku z pachtovného, jste v důchodu, čas máte, práci počítáte za zdravý pobyt na čerstvém vzduchu… lepší než posilovna, no.

Ale kolik lidí to tak má?

Já kdysi chovala slepice pro kolegyni alergičku. Nemohla jíst vejce z obchodu, ryby a milion dalších věcí. Krmili jsme slepice lněným semínkem (nejen tím, samozřejmě) kvůli vyrovnání mastných kyselin. Ta nám dávala 6 Kč za vejce, když v obchodě stála 2 koruny 30. Chápala, že krmit slepice podle jejích instrukcí holt něco stojí. A pro ni to byla jediná vejce, která mohla jíst.

Nezbohatla jsem na tom, ale jo, to mi i něco hodilo bokem. I s tím přikrmováním lněným semínkem. 

Ale zas - kolik lidí to tak má? 

Varaxi
Varaxi 07.12.2025, 11:37:25 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 07.12.2025, 10:11:16

Odkaď jsi?

Neodkadim.

😀

Varaxi
Varaxi 05.12.2025, 14:47:38 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 05.12.2025, 14:37:07

A kde ty aktivisty, co koním rozumí, vezmete? Co když ten kůň zrakví toho aktivistu? Kůň je rychlejší než člověk, jak budou aktivisté dozorovat koně, co se chystá zdrhnout přes dětské hřiště někam do lesa? Budou mít ti koně ohlávky, za které je odvedou, nebo jak se zajistí, aby koně nevzali roha?  A není kůň odvedený za ohlávku z pozemku už náhodou krádež?

Samé otázky…

Varaxi
Varaxi 05.12.2025, 11:45:48 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 04.12.2025, 23:03:09

Jo, ale s Motoristy, spalovacími motory a Čínou ne. Tak když politika tady, tak prosím taková, která s vlky přímo souvisí.

Mě Laddovy komentáře nijak nepobuřují ani ve mně nevzbuzují nesnášenlivost, ale sem to podle mě nepatří. 

Varaxi
Varaxi 03.12.2025, 22:27:58 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 03.12.2025, 21:48:36

Viz foto. 

Obrázek Obrázek
Varaxi
Varaxi 03.12.2025, 19:48:34 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 03.12.2025, 09:45:31

Nejde mi vyjet křížkem, neb tam křížek není. Je tam jen tlačítko Pustit se do toho. A když na to kliknu, mám zaplatit, nebo se vzdát soukromí. Tak jsem se vzdala FaceBooku. 😀 

Varaxi
Varaxi 02.12.2025, 17:04:16 xxx.xxx.129.250

To nemůžu říct, na FB se neproklikám, tak jsem ochuzena. 🙂

Varaxi
Varaxi 02.12.2025, 14:20:03 xxx.xxx.129.250

Alpaka a lama krotká jsou domestikované. Vikuňa a guanako jsou divoké.

Nikdy jsem lamu neměla. Traduje se, že alpaky bývají náchylnější na nemoci trávení, pohybového aparátu a kopýtek. Lamy obecně je prý nutné stříhat a dokážou být pěkné potvory. 

Doporučuju najít chovatele a vyptat se ho na podrobnosti. Na netu může kolovat spousta polopravd. 

Varaxi
Varaxi 02.12.2025, 14:12:07 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.12.2025, 08:04:16

U kupovaného si chce pohlídat, z čeho to cukroví pečou. Máslo vs. margarín je 100 chuti vs. 0,5. 

No a pak to chce objednat včas. Na poslední chvíli jet a mít co koupit je divné samo o sobě. To klidně mohla být odřeknutá nebo i reklamovaná objednávka někoho jiného. Nebo co se upeklo nahonem z toho skoro už, ale ne ještě úplně žluklého másla, aby bylo co prodávat opozdilcům. 

Upéct jednu dávku lineckého a marokánky a spatlat kokosové kuličky a burisony v čokoládě zvládnu i já s oběma rukama levýma. Plus něco dělá máma, něco švagrová, podělíme se, nakonec těch 10 druhů máme doma každá. A všichni jsou spokojení. Takže za mě je řešení komunitní pečení. 🙂

Varaxi
Varaxi 29.11.2025, 12:43:02 xxx.xxx.129.250

Moje prababičky byly Marie, Albína, Františka a Anna. Pradědové byli Karel, Antonín, Anton (protože Rakušan) a Rudolf. 

Babičky Marie a Jindřiška, dědové Antonín a Miloš. Máma je Marie, táta Zdeněk. Jak je vidět, v jedné rodině se jména dědily, v druhé ne. 

No, a abych se vrátila k původnímu poslání teplákovky, tak slavnostně sděluji, že máme první halušky z kvašeného zelí a jsou výborné. 🙂

Varaxi
Varaxi 28.11.2025, 18:47:53 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 28.11.2025, 18:25:19

Sem tam se i teď objeví Lubomír, Mojmír, Jaroslav, Rostislav, Milan, Vojtěch, Ivan. Dívčí jméno, které by nebylo obstarožní, tam není. Znám Ludmilu, ale ta je pojmenovaná po nějaké dávné slavné příbuzné.

Moje babičky se jmenovaly Marie a Jindřiška, dědové Antonín a Miloš. Všechno meziválečné či těsně poválečné ročníky. To jsou taková ještě jakž takž příčetná jména. 

Mně se ze starých jmen líbí Zita. Ale koukám, ta je ještě moderní - oproti takové Tetce. 😀

A Anna je hezké jméno. Taky by se mi líbilo. 🙂