U nás ještě říje nepřišla, letos se mi zdá, že to je nějak později 🤔 Loni touhle dobou už byly obě březí…
U nás ještě říje nepřišla, letos se mi zdá, že to je nějak později 🤔 Loni touhle dobou už byly obě březí…
Já tedy nemám zkušenosti s žádným se zmíněných plemen, ale naše krávy na zimu chtějí dovnitř. Zkoušeli jsme je nechat “na pastvině” i když venku ležel sníh a ony prostě nechtěly, nevychazely z “letního domečku” jinam než do vany se napít a tvářily se nešťastně. Když jsme je pak převedli do kamenného chlevu, kde mají tepleji, ale jsou celou zimu přivázané, tak byly šťastné a nádoj se více než zdvojnasobil. Krmivo měly stejné (seno měly i v letním domečku).
Takže bych tu myšlenku se zavíráním na zimu do chleva, jak plánuje Pastvinář, nezavrhovala.
acher:Vařili jsme psům celá desetiletí a nikdy se nic nepřidávalo.Dostávali kousek masa,škvarky,trochu zeleniny,přílohu rýži,kroupy,pohanku,těstoviny,ale i třeba chléb,kozí mléko,tvaroh,vejce,občas nějaký zbytek,různé odřezky při zabíjení zvířat doma.Prostě to se právě na hospodářství nacházelo.
Acher, takhle krmíme my, přesně - mliko, vejce, maso, kralici vnitrnosti, uši, zelenina,… Akorát předpokládám, že v tom jsou i kosti, že jo?
My například krávě přidáváme drcený vápenec, je to prostě takový jemný prášek, jako hladká mouka, klidně bych to dala i psovi 🤔 Ale vzpomněla jsem si na známou, který čínský lékař doporučil na nějaké zdravotní obtíže vaječné skořápky, zabralo jí to a tak je začala krmit i manželovi a dětem (nasusila, namlela na jemný prášek a přidávala např. do peciva). Ani to netušili 😁 Dělali si z ní srandu, že jí skořápky a ona se vždycky jen tak uculovala, protože věděla, že oni to jedí taky 😁
Kometo, předžaludky se právě rychleji a lépe vyvíjí právě na jádru než na trávě / sene, proto se dává startér. Podívejte se na obrázky sliznice bez zrní vs se zrním zde:
https://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2326
Jinak Cyril je na pastvě. Není to takové to telátko zavřené v boudičce, co papá jen to, co dostane do kyblicku.
Náš pan veterinar říkal, že se dřív dával šrot spařený, teď se dávat suchý, ale důvody jsou jen ty, že vydrží nasypaný do žlabu neomezeně dlouho a nezkysne.
Cyril vypadá v pohodě, dostává mléko od svojí babičky Klotýnky, teda ona mu napít nedá, ale my mu ho dáváme z kyblíčku. Dohlíží na něj, když se odtoulá, tak na něj bučí. Asi je taky ráda, že nezůstala úplně sama.
Už jsme ho začali přikrmovat i šrotem. Vlastně dostává takový mix - spařený šrot, syrovatku a čerstvě nadojené mlíko.
Je chytrý, dneska už druhý den večer čekal v domečku na dojení/krmení ještě dřív, než tam přišla Klotýnka.
Děkuji všem za příspěvky a rady v tomto vláknu, bohužel už jich není potřeba. Anuška včera ráno odešla do věčných pastvin
Otohematom měla moje borderka, šili jí to na nějaké klinice v nějakým malým městečku Indonésii.
Začala mít měkké nafoukle ucho, tu záklopku, a pořád se to zvetsovalo až ho měla úplně nafoukle. Nějak to vzniklo když blbla s dětma na pláži, že jí prostě krvácelo mezi kůži a asi chrupavku, nebo tu druhou kůži… Na klinice jí to prošili jako matraci, aby těma dírama to mohlo odtékat. Zahojilo se, ale ucho už zůstalo tvrdsi a už nestálo, prostě bylo stále zaklopene. Ale to vlastně ničemu nevadilo.
Jinak to snad mívají ti fighteři a myslím, že i olympionik Krpálek to má nebo měl. U lidí to vypadá prostě jako karfiolove ucho.
Pořád stejně 🙄
Vet říkal, že poslední možnost jsou nějaké kortikoidy, ale po těch je prý ochrana lhůta na mléko něco jako do konce laktace, a navíc si není jist, zda zaberou.
Kráva žere, Cyrilovi už mléko nějak pustí, ale vemeno má tak natekle, že se jí blbě chodí. Masirujeme ji ho několikrát denně, vidíme, že Cyril pije, ale my nedojime. Jinak čekáme co to udělá. Včera vet slíbil, že to ještě probere s nějakými dalšími veterináři. Posílal jim fotky, tak uvidíme.
Doron:Tak si to vyžádejte..
Moc na vás myslím, je to tedy pěkná polízanice.☹️
Taky se teda vlastně neví čím byla způsobená ta původní nemoc.., jestli nějakej hřebík perforoval žaludek nebo střevo, tak kde teď kurňa je ?
Tohle mi přijde, jak za krále Klacka, když mi před čtyřiceti lety jezdil ke koním doktor Krupil, byl vybavenej líp, vozil rentgen a odebral krev a poslal do laborky ..
Houby se v tom vyznám, nezbývá mi, něž držet všechny palce..❤️
Hřebík, pokud tam byl, tak tam prý zůstane. Prý ho krávy dokáží nějak zapouzdřit a prostě s ním dál žijí.
NK test nám vet nedělal 🤔
Jinak dneska jsem píchla ještě druhou část antibiotik a teď večer naprala další várku toho léčiva přímo do těch cecíků a vemeno vypadá teda pořád stejně, ale trochu mlika se podařilo z každého cecku odstřiknout, což je víc než ráno a než včera. Vet říkal, že pokud nezaberou ty ATB tak prý ještě zkusí kortikoidy 😐
Já si přijdu jako v Dr. Housovi, tam taky vždycky něco vyzkoušeli, aby nějakou nemoc vyloučili…
Zůstává důlek - to nám vet ukazoval včera, že to prý značí zánět
Vet tu byl včera vecer a řekl, že tam určitě je zánět, ale možná spíš i jako nějak okolo toho vemínka, protože to má napuchle jako do stran. Každopádně jí napichal nějaká další dvoje antibiotika a dostala jsem Rilexine, který večer a ráno jsem napichala přímo do cecíků do veminka, takže Cyrila jsme museli oddelit a dostává zase mliko od svojí babičky z kybliku. Každopádně dneska ráno, po tom všem léčení, vypadá hůř než včera, a vydojit se z ní stejně nic nepodařilo 😔 Chudinka to má napuchle až na brise, jako před tím vemenem, a vůbec se to od večera nezmensilo a dneska si rank ani šrot se syrovatkou od nás nevzala
Doron:Ivus, to je tedy trápení.
Tak ona, chůdě, skoro umřela a zažila dost bolesti, je v rekonvakescenci, tak možná organismus šetří síly. Taky to v dutině břišní ještě nemusí ( nemůže) být ještě úplně v pořádku a možná ji ducance do vemínka v břiše bolí i když to nedá najevo.
Pamatuju, že babička kravkám když nemohly pustit mlíko, masírovala vemínko několikrát denně teplýma, nahřátýma rukama a ( zpívala jim😊, na to byly zvyklý při dojení) a spařovala do škotu nějaký bylinky od “ úleku a od bolesti”.
Moc držím palce!
Doron, já jí taky zpívám 🎵 🙈 Jako máma její na to reaguje, prostě je naučená se u toho uvolní, pěkně stojí a koulí očima. Ale na Anušku to bohužel teď nestačí.
Jinak už si jsme jistí, že mliko nepustí ani Cyrilovi a podle nás to je problém hlavně pro ní, protože to vemeno má obří a my máme strach ze zánětu. Jako on tam možná nějaký zánět je, ale pořád to co z ní dostáváme je tekuté. Jeden vet nám po telefonu na základě fotek řekl, že to může být zánět v pastruku (Anuška má pátý cecek). Náš vet slíbil, že ještě dneska večer zkusí dorazit a podívat se na ní. Tak uvidíme, co vykoumá
Dostala 10ml parovetu (oxitocin) a ještě Ketosol 100, což by mělo být proti té mastitide. Po oxytocinu olízala Cyrila kompletně, ale nerozdojila se. Vymackala jsem možná tak ještě dalších 100, možná 200ml. Víc určitě ne 😟 Veminko má opravdu opravdu plné, mliko co z ní teče je normálně tekutý, žádné hrudky, nazloutly (řekla bych zlutsi než od druhé krávy, trochu jako takový starší mlezivo). Problém je, že se prostě nedoplňuje z vemena do těch ceciku, vždycky vykapne trošičku a pak nic, takže zkouším ty ostatní a pak zase vykapne kapička… ani se ten cecik nenaplni
Jinak tele dáme na noc samotné do chleva a ráno to zase zkusíme, jak jste radil.
Tak to zatím opravdu nezafungovalo, ale navíc jsem zkusila i telátko pustit pod ní, bylo vidět, že se oba snaží, Cyril střídal všechny 4 cecky a mezitím jsem zkoušela ty ostatní. Bylo vidět že se i kráva snaží, trošičku to kapalo, nadojili jsme spolu s cyrilem tak 100ml, který mi následně vypil z kyblicku hned pod krávou 😕 Takže chudák ani on se moc nenapije. Volali jsme znovu vetovi a ten řekl, že možná to mliko prostě pustit ani nedokáže ☹️. Je to celý divný, ještě minulý týden jsme ji normálně dojili.
Každopádně chlap jel teda teď na motorce za vetem pro oxytocin a uvidíme, jestli to půjde vydojit/vypít aspoň potom 🫤
Děkuji, teď ve 4 jsme jí tele odvedli do chleva, tak večer ji k němu přivedu a zkusím to jak píšete a ráno to zopakujeme. Děkuji
Ano, tele je u ní.
Dobrý den, přišla jsem si sem pro radu jak rozdojit kravku.
Máme mladou krávu jerseyku, 14 dní po prvním porodu, porodila sama, býčka, od prvního dne jsme jí ráno a večer dojili a k tomu jsme nechávali býčka u ní ať pije.
Týden po porodu nastaly zdravotní komplikace maminky krávy - přestala jíst, prezvykavat, ztratila mléko, měla 40 horečku. Veterinář ji pravděpodobně zachranil na poslední chvíli - pravděpodobně sežrala nějaký hřebík nebo tak něco a propichlo ji to žaludek nebo střeva… Dostala antibiotika kapačku do břišní dutiny, něco do žíly a další atb jsme píchali ještě pár dní po té. Zažívání se nastartovalo za pomoci droždí a kráva se zase začala pást. Postupně se jí nalilo zase zpátky venemo a my jsme přestali býčka dokrmovat mlikem od starší krávy.
Ale od té nemoci se kráva nedá podojit. Stojí pěkně, drží, vemeno má obří, nalité, ale vydojit se nedá. Prostě nám to mlíčko nechce pustit.
Nemáte prosím 🙏 někdo zkušenost, jak takovou krávu rozdojit? Dojíme ručně. Kravičku máme od telátka, mléko ve vemenu 100% má, jen ho prostě ani trošičku nepustí.
Děkuji moc za rady a doporučení
U nás v Beskydech byla dva roky zpátky větrná smršť a byli jsme bez proudu 5 dní (pan na protějším kopci, kde máme anténu na internet dokonce 9 dní). Navíc jsme měli stromy popadané přes cestu takže se několik dní nedalo ani projet.
V našem případě byl ‘problém’, že nejelo čerpadlo na vodu z vrtu a bylo to v srpnu a studna byla vyschla, takže jsme vodu natáčeli samospadem dole v zahradě, trvalo to trochu déle ale šlo to. A druhý problém byl můj mrazák plný borůvek, které jsem za žádnou cenu nechtěla dát, ale ten chlapi převezli autem přes louku k sousedovi, který měl generátor.
Jinak vlastně všechno v pohodě, varime a pečeme na/v kamnech (plynový vařič a bombu jsme půjčili sousedovi, který má vařič na elektřinu a ta je 3 fáze a generátor mu dělá jen 2). Mliko máme čerstvé v krávě a v kozach každý den, skladuje se ve sklepě, psi jedli tvaroh, sýry, vejce a domácí králíky, jako obvykle… Obilí máme v předsíni 3 tuny v pytlich, vzdy ho přivezeme z Hané hned po žních na celý rok. Takže u nás jsme na blackout vlastně připraveni.