Příspěvky uživatele
Ivus
U nás v Beskydech se údajně choval pes jménem beskydský bundáš. Ale už jsou prý vyhynulí
https://cs.wikipedia.org/wiki/Beskydsk%C3%BD_bund%C3%A1%C5%A1
U nás dneska sněží už od rána, nonstop, teď už tu je tak 30-40 cm prašanu. Nejvíc se na to xichtí slepice, a to jsem jim 3x odhazovala cestičky ve výběhu…
Na procházce místama Dessynka vůbec nevyčuhovala ze sněhu a musela jsem jí prošlapávat tunýlky…
Já už tři dny chodím venčit na běžkách, snad ještě něco připadá ❄️
Jinak nám se dneska v noci narodilo mrňavý telátko, vybralo si nejchladnější noc této zimy, ale vypadá šťastně…
🤣 Na posledních dvou fotkách je náš sirotek Cyril.
Od listopadu byl v chlévě, na silvestra jsem ho vzala ven na vyvenčení a na portrét na inzerát a byla jsem překvapená, jak strašně vyrostl. To v chlévě vidět nebylo. Skoro jsem ho neudržela, sníh viděl poprvé, napřed se mu moc nechtělo, ale pak začal cválat dokolečka až jsem si říkala, že jestli se rozhodne vzít to až na pastvinu, tak za ním pojedu po břiše.
U nás v chko Beskydy ohnostrojů taky letos méně. Mě to je trochu líto, naše zvířata jsou s tím v pohodě a my chodíme na půlnoc na přípitek tady na takový vrcholek kousek nad naším domem odkud je nádherný výhled a obdivujeme ty ohňostroje a fakt jich letos bylo méně.
Byla u nás švagrová s fenkou, co se jich bojí, se sem k nám na samotu evakouvaly z Prahy. Fenka to zvládla na vodítku v pohodě. Čekala jsem, co řeknou naši psi, až uvidí, že se Gina bojí, ale neřekli na to nic, Dessynka to nechápala a Chapo to nezajímalo, protože sousedům akorát hara fenka, takže nějaký ohňostroje a vystrašená návštěva se ho vůbec netýkali.
Já jsem vlka takhle naživo přírodě viděla poprvé, a po pravdě jsem se trochu bála - o psy, je to ani ne týden, co nás před nimi varovali polovníci, že se tu potulují a ať si dávám pozor i na zvířata (máme kozy, krávy, husy…) i na psy. Ani jsem si nebyla úplně jistá, jak se foxteriéři zachovají - přijdou nepřijdou…
Navíc byli u nás fakt blízko.
Moje první myšlenka byla, že to je sousedů fenka, která se ke mně někdy na venčení připojuje, první jsem viděla hlavu, obličej, ale ihned mi došlo, že to je mnohem větší, šedivé a chlupatější a navíc jsou dva a strašně dustojní…
Tak my jsme dneska v lese (Beskydy, kousek pod vrcholem Úhorské) narazili na dva veliký vlky. Foxterieri je samozřejmě hlásili, byli fakt veliký kousíček od cesty, podle štěkotu bylo hned jasný, že se nejedná o srnky ani o vysokou. Štekali spíš jako by nás chtěli varovat, podobně štěkají třeba, když v lese mimo cestu narazí na houbaře… Tak koukám, co tam mají, a oni dva obří, šediví vlci, pochodovali rovnobezne s cestou stejným směrem jako my…
Tak naštěstí ty psi nejsou úplně blbí a přišli, pak se celou cestu drželi poblíž, ale pořád se tam ohlizeli, jestli ještě nepotřebujeme nějak pomoc je zahnat.
Vlci se vůbec nebáli, a to ani když jsem začala křicet “Vlci”, ani naštěstí nereagovali na ty psy, prostě si dál dělali to svoje…
Ančovičko, to je škoda.
A nechcete jí připustit alespoň nějakým jiným kozlem, aby měla mlíčko? Z vašeho příspěvku to chápu tak, že jste zkoušeli všechny AN kozly v okolí.
Já mám už naštěstí připuštěné obě starší kozya letošní mláďata si musí ještě rok pockat, i když je to otravný poslouchat jak nešťastně mečí každé tři týdny 😀
U nás ještě říje nepřišla, letos se mi zdá, že to je nějak později 🤔 Loni touhle dobou už byly obě březí…
Já tedy nemám zkušenosti s žádným se zmíněných plemen, ale naše krávy na zimu chtějí dovnitř. Zkoušeli jsme je nechat “na pastvině” i když venku ležel sníh a ony prostě nechtěly, nevychazely z “letního domečku” jinam než do vany se napít a tvářily se nešťastně. Když jsme je pak převedli do kamenného chlevu, kde mají tepleji, ale jsou celou zimu přivázané, tak byly šťastné a nádoj se více než zdvojnasobil. Krmivo měly stejné (seno měly i v letním domečku).
Takže bych tu myšlenku se zavíráním na zimu do chleva, jak plánuje Pastvinář, nezavrhovala.
acher:Vařili jsme psům celá desetiletí a nikdy se nic nepřidávalo.Dostávali kousek masa,škvarky,trochu zeleniny,přílohu rýži,kroupy,pohanku,těstoviny,ale i třeba chléb,kozí mléko,tvaroh,vejce,občas nějaký zbytek,různé odřezky při zabíjení zvířat doma.Prostě to se právě na hospodářství nacházelo.
Acher, takhle krmíme my, přesně - mliko, vejce, maso, kralici vnitrnosti, uši, zelenina,… Akorát předpokládám, že v tom jsou i kosti, že jo?
My například krávě přidáváme drcený vápenec, je to prostě takový jemný prášek, jako hladká mouka, klidně bych to dala i psovi 🤔 Ale vzpomněla jsem si na známou, který čínský lékař doporučil na nějaké zdravotní obtíže vaječné skořápky, zabralo jí to a tak je začala krmit i manželovi a dětem (nasusila, namlela na jemný prášek a přidávala např. do peciva). Ani to netušili 😁 Dělali si z ní srandu, že jí skořápky a ona se vždycky jen tak uculovala, protože věděla, že oni to jedí taky 😁
Kometo, předžaludky se právě rychleji a lépe vyvíjí právě na jádru než na trávě / sene, proto se dává startér. Podívejte se na obrázky sliznice bez zrní vs se zrním zde:
https://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2326
Jinak Cyril je na pastvě. Není to takové to telátko zavřené v boudičce, co papá jen to, co dostane do kyblicku.
Náš pan veterinar říkal, že se dřív dával šrot spařený, teď se dávat suchý, ale důvody jsou jen ty, že vydrží nasypaný do žlabu neomezeně dlouho a nezkysne.
Cyril vypadá v pohodě, dostává mléko od svojí babičky Klotýnky, teda ona mu napít nedá, ale my mu ho dáváme z kyblíčku. Dohlíží na něj, když se odtoulá, tak na něj bučí. Asi je taky ráda, že nezůstala úplně sama.
Už jsme ho začali přikrmovat i šrotem. Vlastně dostává takový mix - spařený šrot, syrovatku a čerstvě nadojené mlíko.
Je chytrý, dneska už druhý den večer čekal v domečku na dojení/krmení ještě dřív, než tam přišla Klotýnka.
Děkuji všem za příspěvky a rady v tomto vláknu, bohužel už jich není potřeba. Anuška včera ráno odešla do věčných pastvin
Otohematom měla moje borderka, šili jí to na nějaké klinice v nějakým malým městečku Indonésii.
Začala mít měkké nafoukle ucho, tu záklopku, a pořád se to zvetsovalo až ho měla úplně nafoukle. Nějak to vzniklo když blbla s dětma na pláži, že jí prostě krvácelo mezi kůži a asi chrupavku, nebo tu druhou kůži… Na klinice jí to prošili jako matraci, aby těma dírama to mohlo odtékat. Zahojilo se, ale ucho už zůstalo tvrdsi a už nestálo, prostě bylo stále zaklopene. Ale to vlastně ničemu nevadilo.
Jinak to snad mívají ti fighteři a myslím, že i olympionik Krpálek to má nebo měl. U lidí to vypadá prostě jako karfiolove ucho.
Pořád stejně 🙄
Vet říkal, že poslední možnost jsou nějaké kortikoidy, ale po těch je prý ochrana lhůta na mléko něco jako do konce laktace, a navíc si není jist, zda zaberou.
Kráva žere, Cyrilovi už mléko nějak pustí, ale vemeno má tak natekle, že se jí blbě chodí. Masirujeme ji ho několikrát denně, vidíme, že Cyril pije, ale my nedojime. Jinak čekáme co to udělá. Včera vet slíbil, že to ještě probere s nějakými dalšími veterináři. Posílal jim fotky, tak uvidíme.
Doron:Tak si to vyžádejte..
Moc na vás myslím, je to tedy pěkná polízanice.☹️
Taky se teda vlastně neví čím byla způsobená ta původní nemoc.., jestli nějakej hřebík perforoval žaludek nebo střevo, tak kde teď kurňa je ?
Tohle mi přijde, jak za krále Klacka, když mi před čtyřiceti lety jezdil ke koním doktor Krupil, byl vybavenej líp, vozil rentgen a odebral krev a poslal do laborky ..
Houby se v tom vyznám, nezbývá mi, něž držet všechny palce..❤️
Hřebík, pokud tam byl, tak tam prý zůstane. Prý ho krávy dokáží nějak zapouzdřit a prostě s ním dál žijí.
NK test nám vet nedělal 🤔
Jinak dneska jsem píchla ještě druhou část antibiotik a teď večer naprala další várku toho léčiva přímo do těch cecíků a vemeno vypadá teda pořád stejně, ale trochu mlika se podařilo z každého cecku odstřiknout, což je víc než ráno a než včera. Vet říkal, že pokud nezaberou ty ATB tak prý ještě zkusí kortikoidy 😐
Já si přijdu jako v Dr. Housovi, tam taky vždycky něco vyzkoušeli, aby nějakou nemoc vyloučili…
Zůstává důlek - to nám vet ukazoval včera, že to prý značí zánět