Děkuji
Děkuji
Kometo, píšete obecný návod, jak zasušit. Ale nepíšete proč. Proč by bylo špatně mléko dojit? Je to tak, že koza začala mléko vytvářet, protože je velká a dobře živená, takže by jí dojení nemělo uškodit? Nebo se v tomhle pletu?
Jinak převést jednu kozu na seno je pro nás v tomhle termínu extrémně nepraktické (kozy jsou teď všechny 24h denně na pastvě, pokud jednu z nich zavřu samotnou do chléva a nechám jen na seně, bude mi tady nešťastná mečet), navíc seno máme teď jenom čerstvé, které momentálně sušíme (loňské už není, jen nějaké hnusné staré balíky mám na podestýlku pro krávy) a někde jsem četla, že čerstvým se nemá krmit (ale zase se možná pletu, každopádně čerstvé seno nikomu nedávám). Takže v tomhle případě jí radši budu dojit… Stejně dojím ty ostatní.
Nevím, jestli máte kozy, nebo máte jen teoretické znalosti, ale pokud víte a můžete, napište mi prosím, proč by se koza s panenskym mlékem měla zasušit. Jako co je s tím dojení spojené za rizika…
Děkuji
Dobrý den,
prosím chovatele koz o radu. Jedna moje mladá (loňská, dosud nepřipuštěná) kozička má v jednom struku mléko. V druhém ne, takže má takové malé neforemné vemínko.
Mám to oddojovat a nebo nechat a doufat, že se sama zasuší?
Zatím jsem to několikrát oddojila, je toho troška, tak půl hrnku, mám strach, aby tam nedostala zánět. Ale zase bych byla radši, kdyby se to nějak samo přestalo tvořit, stejně jako se to samo spustilo.
Děkuji moc, Ivus
Tak já se s vámi taky podělím, už dlouho mám výbornou knihu Hyperbole and a Half od Allen Brosh, je to takový polokomiks, příběhy, Hyperbola a Half jsou její psi.
Kreslí trochu jako Zrzavci, tak jsem vám jeden příběh a pár obrázků vyfotila…
Mě by tohle taky zajímalo. Upřímně ale opravdu upřímně, protože není tak dávno, co mě tu jedna z prispěvovatelek označila za množírnu.
Jestli to ještě zadavatelka čte, mohla byste mi prosím odpovědět?
Co přesně štěněti je? Píšete, že je nemocný, ale nepíšete, co konkrétně.
V jakém věku jste si ho brala a kdy se nemoc projevila? Při odběru vypadalo zdravé?
Píšete, že štěně je čipované. Je i naočkované? Předpokládám tedy, že někdy ve věku 6-8 týdnů bylo u veterináře na čipování. Očekávala bych, že spolu s tím dostalo i první vakcínu (psinka, parvoviroza). Je možné, že by veterinář nepoznal, že čipuje/očkuje nemocné štěně? Naše štěňata paní veterinářka kontrolovala, poslouchala srdíčka, kontrolovala pupíky, koule. Máte záznamy o odčervení (kdy a čím)?
Jak jste vlastně přišla na to, že se jedná o množírnu? (To jméno tady na diskusi bylo už probírané i před vámi, takže o tom nepochybuji, jen by mě upřímně zajímalo, jak jste na to přišla vy. Až zpětně, nebo už při odběru?) Říkáte, že při odběru jste viděla psí rodiče i sourozence (pokud to tedy byli oni) - jak vypadali? Vypadali zdravě, šťastně, spokojeně, sebevědomě? Nebo jste měla pocit, že jsou nemocní, nešťastní, vylekaní…?
Jak se paní prodávající chovala ke svým psům (ne k vašemu štěněti ale k jeho mamince)?
Co máte ohledně budoucích vad v kupní smlouvě? (Např. Já jsem v jedné smlouvě měla povinnost se štěnětem zajít na veterinu během prvního týdne na kontrolu a na očkování a případě, že by byl problém, mohla jsem štěně vrátit.)
A pro ostatní ještě dotaz - pokud veterinář čipuje nějaká možná nemocná štěňata stále jedné paní každých pár měsíců, není mu to podezřelé? Případně pokud k němu berou na očkování i ty rodiče… Má nějakou možnost veterinář nahlásit někam podezření na množírnu?
U krav na Slovensku stejně, jak je psáno výše, vše si mohu nahlásit z domova přes přístup farmáře (musím mít zaregistrovanou farmu).
Narození telete hlásím do 5 dní, musím už mít tedy doma ušní známky (ie. Ekvivalent čipu u psa) a tele rovnou hlásím s tím jeho číslem, eviduje se, kdo je matka (číslo jejích ušních značek) a do týdne mi z CEHZ přijde “občanka” pro telatko, ta s krávou žije celý život, při prodeji se předává, i při prodeji na jatka, zapisují se tam snad i nějaký veterinární úkony, při uhynu nebo zabijacce se odevzdává zpět na CEHZ.
Správnost kontroluje veterina, jednou za X let musí prý obejít všechny farmáře. Kontrolují na místě zvířata i papíry (každý si musí vést i lokální evidenci), kontrolují ušní známky, podmínky chovu… Takže pokud někdo je něco jako ekvivalent množky u psů a má doma mraky nehlášených zvířat, tak to poznají, že mu to prostě nesedí, u krav vím, že se to docela děje, že se chovají nenahlaseni bycci na výkrm, protože i zabijacka se musí hlásit předem…
Mimochodem kozy taky musím hlásit, na ty je lhůta 5 měsíců od narození, a mít ušní značky, ale “občanku” nemají.
My jsme v úterý byli na Malé Fatře, šli jsme Jánošíkove diery (horní část) i se psama. Většího jsem po žebříku vynášela v batohu, menší bral muž v ruce. Na několika místech jsme je vysadili, ale jinak to překvapivě zvládli všechno v pohodě, takže až bude nasusene seno na zimu a až bude po prázdninách (aby tam nebylo tolik lidí), tak mám v plánu je vzít i na Malý Rozsutec.
aby se kupující dobře podíval na tom, z jakých podmínek štěňátko bere
A vy si myslíte, že množitel bere zájemce do sklepa nebo garáže, kde jsou ty chudinky feny? Předvede jedno čisťounké štěňátko v načančaném obýváku.
A právě proto si myslím, že (speciálně u bez PP psů) je důležité, aby se kupující opravdu koukal, z jakých podmínek si štěně bere.
Tady myslím, že se snad shodneme. Tohle přece musí být základ, jet se podívat, jak se zachází s rodiči / maminkou. Opravdu vidět, jak se majitel k mamince chová, jak se maminka chová ke štěňatům, k ostatním lidem, případně ostatním psům. Podle mě tohle (psí maminka) musí být vidět, i když si beru načančané štěně v obýváku 🤔. Maminku taky můžou načančat, ale nemůžou jí donutit chovat a tvářit se v pohodě, pokud v pohodě není. A to si myslím je základ, nebrat si štěně někde na parkovišti, ale chtít vidět rodiče (nebo aspoň maminku) a to ne jen na fotce, ale ideálně s ní aspoň pobýt, vidět čeho se bojí, jak se chová k vlastním lidem, cizím lidem…
My jsme brali naše zájemce (kteří chtěli) na procházku, s dospělýma psama i se štěňatama. Aby viděli, i jak regaujou rodiče venku, jak je vychováváme… Měli možnost přijet se podívat na ně kdykoliv (a oni jezdili, jak se nemohli dočkat). Jedni z nich k nám na zkoušku přivezli i svého staršího psa.
Za mě by každý kupující měl chtít vědět, z jakých podmínek štěně bere. A to hlavně u bez PP psů, ale rozhodně to není tak, že každý kdo má psa bez PP podporuje množírny, jak tady v té diskusi vyznívá.
Já už jsem se tady k tomuto tématu nechtěla vyjadřovat, ale podle mě je strašně zavádějící, jak (v podstatě) všechny psy bez PP označujete za produkty z množíren. A PP berete jako nějakou záruku dobrých podmínek.
Známá si minulý měsíc přivezla pejska s PP, holandsky kachní pes, štěňátko se bojí dětí, lidí, všechno je pro něj nové, musí ho úplně všechno naučit, poznal jen ohrádku na dvorku.
Ve stejném termínu a věku naše bezPP štěňata slyšela na jméno, uměla přijít na zavolání, chodili s námi do lesa (i s některými budoucimi majiteli, protože na dvě štěňata tu byli předem koukat a pak navštěvovat, každý 3x, na jednoho 1x), znali děti, staré lidi, domácí zvířata, vysavač… Jedno štěně si brali po dohodě lidi az v 9 týdnech (to byli zrovna lidé, co tu předtím u nás byli 3x) a když odjížděl, tak uměl sedni a točit se do práva i do leva…
Takže podle mě všechno závisí jen na tom, aby se kupující dobře podíval na tom, z jakých podmínek štěňátko bere, a ne na tom jestli má nebo nemá PP. Samozřejmě pro ty populární plemena, která množí každý (např. jorkšír a ty všelijaký dooodli …) , je to ještě mnohem důležitější než pro kachního psa nebo foxíka.
K nám se tento týden poprvé, od té doby, co tu bydlíme a co se sem po letech vrátily krávy…, nastěhoval jeden pár vlaštovek. Už týden staví hnízdo pod stropem v podchodu do chleva (pod nimi bydlí husy). Snad jim tu bude dobře a příští rok se vrátí i s mladými…
Koukám, že všichni je máte mnohem dřív 🤔 tak možná že jsme pro ně moc na horách(700m) a začínají se zpožděním
Když se tak pěkně ptáte, proč jsou bez PP, tak protože jsem chtěla krýt naším psem, který je bez PP. A ano, znám oba jeho bez PP rodiče. Jak jsem psala výše, pro mě je PP jen papír, nemyslím, že by můj bez PP pes byl horší než jiní foxterieri jen proto, že ten papír nemá.
Ale samozřejmě je to každého věc, jaké štěně si pořídí.
Jinak když už jsme u toho, tak chovám hybridky slepice a taky si je křížím s oravkami, kralika s PP jsem měla jednoho a krizila ho ze samicemi bez PP, dokonce s potomky PP králíků, kteří nebyli uchovneni z důvodu špatne rozmistenych skvrn, mám kříženec kozy a i husy mám křížence landeskych, německých a brojlerovych.
Ano, jsou to moje první štěňátka v životě. A ano, náš pes (bez PP) kryl letos ještě jednu foxterieří fenku.
Chápu, že každý to vnímá jinak, ale pro mě je PP jen obyčejný kus papíru (obě mé fenky byly/jsou s PP). Nepotřebuji ho stejně jako nepotřebuji papír z umělé nory na to, zda má můj pes lovecké vlohy nebo nemá. Stačí mi, že chytí lišku. Mimochodem jednoho lišáka nám tu chytili 4 dny po porodu 😬 V noci ve slepičím výběhu.
Foxteriéři jsou super psi a je mi líto, že jich je už tak málo. Mezi válkami to bylo nejpopulárnější plemeno, Karel Čapek napsal Dášenku. Foxteriera měl anglicky král, foxteriera měl generál Montgomery. Foxteriera má komixovy Tintin. Montmorency z Tří mužů ve člunu byl foxterier… A mě se lidé ptají, co to je za plemeno psa, které venčím.
Schválně se podívejte na foxterrier.cz kolik je letos krytí/vrhů drsnosrstých foxterierů s PP. Ke dnešku 5 krytí, fenka co byla krytá stejný den jako moje Dessynka nezabřezla.
Nechci se tu s nikým hádat ale myslím, že svět s našimi (bez PP) štěňaty bude lepším místem, než bez nich.
U nás zase nasněžilo, jako kdyby to jaro ještě nechtělo…
Jinak se dneska narodily koze čtyřčata, tak jsem zvědavá, jak je bude krmit, když má jen dva cecky.
Štěňata dneska poprvé pila mlíko z misky. Jsou chytrý, hned to pochopili.
Nevím jak v ČR, ale na Slovensku je pro nahlášení kůzlete lhůta 5 měsíců od narození (narozdil od telete, to se musí přihlásit do 5 dnů), takže hodně kuzlat, která jsou chovana od jara do podzimu ani nahlášeno není.
Sarah01:To bych asi neřekla, že zasáhli do chovu jako takovýho. Protože bez PP se nikde nic neeviduje, takže ten jakože chovatel nemůže ani sledovat, jak si ta jeho linie vede. Jedině snad že by si vedl vlastní plemennou knihu. 😄 Ono stejně vybírat krycího psa jen podle vzhledu je fakt dost mimo. Já když hledám psa na krytí, tak úplně nejdřív samozřejmě zjišťuju příbuznost, potom zdraví a až pak jak pes pracuje a vzhled, u kterého mě ale hlavně zajímá, jestli splňuje standard a až pak teprve barvu, aby se hodil k mojí feně.
Tak třeba, co se týče té příbuznosti, tak PP nezaručuje naprosto nic. Moje fenka má v rodokmenu praprababičku stejnou z otcovy i matčiny strany, takže u těch méně početných plemen, se to prostě i s PP kříží. Speciálně pokud se snaží prosadit nějaký rys (u foxterierů například aby byli mrňaví).
Za naším psem (bez PP) jela na krytí fenka (s PP) sem k nám na Slovensko až ze středních Čech. Mě na tom teda nic nepobuřuje. Taky se seznámili přes inzerát…
Prostě to napřed zkusili s jiným (PP) psem někde tam poblíž a nevyšlo to a další dvě možnosti byly Brno nebo my, a náš se jim prostě líbil víc…
U nás se dneska v noci rodilo ❤️
Jasně, můžeme si myslet, že v těch granulich je jen ta “dobrá” masokostni moučka. To si určitě mysleli i v devadesátkách Anglii, když tím krmili krávy, že mají jen tu “dobrou” a “zdravou” masokostni moucku, až nakonec se jim tam rozšířila nemoc šílených krav…
Mě to je vlastně jedno, co se do těch granulí dává, já to našim psům nedávám a je to každého volba.
My jsme loni vezli do kafilerie naší kravičku. Ten pán, co jí od nás přebíral říkal, že se to tam nějak vari/mele/suší… A pak se oddělí tuk a masokostni moučka. Ta nekvalitní prý jde do cementarny, prý se spaluje a má výbornou výhřevnost, ta lepší prý jde do konzerv a granulí, mimochodem ten kvalitnější tuk prý prodávají do belige a Francie a dělají se z něj rtěnky.
Nedělám si iluze, kam putovala vetšina naší kravičky, myslím, že tak kvalitní maso tam ještě neměli, ale byla až po strop nacpana antibiotikama. Nemyslím si, že by to nějak dokazali oddělit, oni to vlastně ani nevěděli… Kromě nás tam byl už jen jeden nafoukly divočák s ustrelenou pacičkou (byl státní svátek, takže se nedělalo) a byl tam takový strašný smrad… Každý, kdo krmí své kočky a psy granulema, kapsičkama, konzervama… By to měl vidět, z čeho se ten podíl masa v těch granulich bere.
To dám radši psovi suchý rohlík, když nestíhám uvařit, než tohle