Moravskoslezský kraj - drubezarna Gazda z Bohumína, taky dělají rozvoz
Moravskoslezský kraj - drubezarna Gazda z Bohumína, taky dělají rozvoz
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/v-prazske-zoo-se-potvrdila-ptaci-chripka-u-dalsich-uhynulych-ptaku-370509
V Praze taky uhynuli další pelikáni
Já to samozřejmě nepíšu proto, že bych si přála, aby v Praze zabili všechny plameňáky a pelikany… Rozumím i vaší argumentaci, že někteří z těch pátků, co tam chovají jsou vzacni nebo ohrožení. (I když rozhodně ne všichni, vždyť v Praze v zoo mají i tu část, kde děti můžou krmit kozu, králíky, slepice a kachny…)
Já si myslím, že jakékoliv vybíjení chovů, kde se objeví několik nakažených jedinců, je prostě špatně. Pokud lze zamezit šíření nákazy z pražské zoo tak, že se ptáci “dají do karantény” a budou se "sledovat úhyny", pak si myslím, že by tato možnost měla být i pro ostatní chovy, kde se to objeví.
Sama jsem zvědavá, zda se jim to podaří udržet pouze v zoo a nebo se to přes divoké ptáky odtamtud rozšíří do dalších chovů v okolí.
S tím šlechtitelským chovem hus - tam tenkrát utratili 4100 z 5000 hus. Jako výjimku jim dali, ale zas takový zázrak to nebyl, viz odkaz níže. Jinak zbytek očkovali 🤔 Tak se schvalne nechám překvapit, jak to bude v zoo a jak se podaří zamezit styku ‘divokého’ ptactva s těmi, chovanymi u nich a kdy/jestli začnou vybijet první chovy v okolí Prahy
https://www.svscr.cz/vice-nez-800-geneticky-vzacnych-hus-na-ceskobudejovicku-dostalo-nouzovou-vakcinu-proti-ptaci-chripce/
Ančovičko, moje kulzlata mají říji ještě i teď 😲 Myslíte, že u vás už nebude?
honzapm:Zoo Praha hlásí několik úhynů “nevzácných druhů” s potvrzenou AI.
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/ptaci-chripka-zoo-praha-nakaza-veterinarni-sprava-opatreni.A260212_163012_praha-zpravy_slv
Mě se líbí jak najednou mají výjimku:
SVS uvedla, že využije možnost udělit legislativní výjimku a neutrácet ptáky v ohnisku nákazy.
Možná se mi to jenom zdá, ale působí to na mě jako jasný dvojí metr. Vybít celý velkochov hus v jižních Čechách nebo dubezarnu, která zajištovala 15% vajec v ČR není problém, ale jak by se nějaké opatření muselo udělat v protěžované pražské zoo, tak najednou lze udělit výjimka? Jako chovatel si to mám vyložit jak? Že pro veterinu je víc nějaký pražský papoušek než moje housata?
Já mám v okolí dokonce kamaráda, který psa psychicky vydírá 😬 Např. “Utekl jsi v lese, tak už tě nemám rád, tak si tady zůstaň…” Nebo řekne, že už je devět hodin večer a že jeho pes už musí jít domů spát (zatímco ostatní lidi i psi sedí u ohně)… Nebo že nechce aby běhal po zahradě a tak podobně…
To je zajímavé, že mě z toho rozhovoru vůbec nijak nerozcilila informace, že se psi na vesnicích mají nějak špatně. Ten pán to všechno říká strašně rozumně.
Naopak se mi líbilo toto: “Spousta lidí dnes psy polidšťuje a chová se k nim jako k dětem, ne jako ke zvířatům. Z toho pak vyplývají problémy a frustrace zvířat. Často jsou tedy největším problémem lidé, ne psi."
To je v mém okolí svatá pravda, takto to má strašně hodně majitelů psů v mém okolí…
Jinak ten pán mluví opravdu rozumně. Je vidět, že se psy něco opravdu dokázal a není to jen takové nějaké rádoby chytré poučování jako např od Desenskeho…
To je moc pěkný rozhovor 👍 Děkuji za něj.
U nás v Beskydech se údajně choval pes jménem beskydský bundáš. Ale už jsou prý vyhynulí
https://cs.wikipedia.org/wiki/Beskydsk%C3%BD_bund%C3%A1%C5%A1
U nás dneska sněží už od rána, nonstop, teď už tu je tak 30-40 cm prašanu. Nejvíc se na to xichtí slepice, a to jsem jim 3x odhazovala cestičky ve výběhu…
Na procházce místama Dessynka vůbec nevyčuhovala ze sněhu a musela jsem jí prošlapávat tunýlky…
Já už tři dny chodím venčit na běžkách, snad ještě něco připadá ❄️
Jinak nám se dneska v noci narodilo mrňavý telátko, vybralo si nejchladnější noc této zimy, ale vypadá šťastně…
🤣 Na posledních dvou fotkách je náš sirotek Cyril.
Od listopadu byl v chlévě, na silvestra jsem ho vzala ven na vyvenčení a na portrét na inzerát a byla jsem překvapená, jak strašně vyrostl. To v chlévě vidět nebylo. Skoro jsem ho neudržela, sníh viděl poprvé, napřed se mu moc nechtělo, ale pak začal cválat dokolečka až jsem si říkala, že jestli se rozhodne vzít to až na pastvinu, tak za ním pojedu po břiše.
U nás v chko Beskydy ohnostrojů taky letos méně. Mě to je trochu líto, naše zvířata jsou s tím v pohodě a my chodíme na půlnoc na přípitek tady na takový vrcholek kousek nad naším domem odkud je nádherný výhled a obdivujeme ty ohňostroje a fakt jich letos bylo méně.
Byla u nás švagrová s fenkou, co se jich bojí, se sem k nám na samotu evakouvaly z Prahy. Fenka to zvládla na vodítku v pohodě. Čekala jsem, co řeknou naši psi, až uvidí, že se Gina bojí, ale neřekli na to nic, Dessynka to nechápala a Chapo to nezajímalo, protože sousedům akorát hara fenka, takže nějaký ohňostroje a vystrašená návštěva se ho vůbec netýkali.
Já jsem vlka takhle naživo přírodě viděla poprvé, a po pravdě jsem se trochu bála - o psy, je to ani ne týden, co nás před nimi varovali polovníci, že se tu potulují a ať si dávám pozor i na zvířata (máme kozy, krávy, husy…) i na psy. Ani jsem si nebyla úplně jistá, jak se foxteriéři zachovají - přijdou nepřijdou…
Navíc byli u nás fakt blízko.
Moje první myšlenka byla, že to je sousedů fenka, která se ke mně někdy na venčení připojuje, první jsem viděla hlavu, obličej, ale ihned mi došlo, že to je mnohem větší, šedivé a chlupatější a navíc jsou dva a strašně dustojní…
Tak my jsme dneska v lese (Beskydy, kousek pod vrcholem Úhorské) narazili na dva veliký vlky. Foxterieri je samozřejmě hlásili, byli fakt veliký kousíček od cesty, podle štěkotu bylo hned jasný, že se nejedná o srnky ani o vysokou. Štekali spíš jako by nás chtěli varovat, podobně štěkají třeba, když v lese mimo cestu narazí na houbaře… Tak koukám, co tam mají, a oni dva obří, šediví vlci, pochodovali rovnobezne s cestou stejným směrem jako my…
Tak naštěstí ty psi nejsou úplně blbí a přišli, pak se celou cestu drželi poblíž, ale pořád se tam ohlizeli, jestli ještě nepotřebujeme nějak pomoc je zahnat.
Vlci se vůbec nebáli, a to ani když jsem začala křicet “Vlci”, ani naštěstí nereagovali na ty psy, prostě si dál dělali to svoje…
Ančovičko, to je škoda.
A nechcete jí připustit alespoň nějakým jiným kozlem, aby měla mlíčko? Z vašeho příspěvku to chápu tak, že jste zkoušeli všechny AN kozly v okolí.
Já mám už naštěstí připuštěné obě starší kozya letošní mláďata si musí ještě rok pockat, i když je to otravný poslouchat jak nešťastně mečí každé tři týdny 😀
U nás ještě říje nepřišla, letos se mi zdá, že to je nějak později 🤔 Loni touhle dobou už byly obě březí…
Já tedy nemám zkušenosti s žádným se zmíněných plemen, ale naše krávy na zimu chtějí dovnitř. Zkoušeli jsme je nechat “na pastvině” i když venku ležel sníh a ony prostě nechtěly, nevychazely z “letního domečku” jinam než do vany se napít a tvářily se nešťastně. Když jsme je pak převedli do kamenného chlevu, kde mají tepleji, ale jsou celou zimu přivázané, tak byly šťastné a nádoj se více než zdvojnasobil. Krmivo měly stejné (seno měly i v letním domečku).
Takže bych tu myšlenku se zavíráním na zimu do chleva, jak plánuje Pastvinář, nezavrhovala.