Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 25.06.2025, 10:51:03
Tenurri, já jsem to taky měla jinak, když jsem žila v Praze s borderkou. Jasně, že v Prokopáku nebo pak později v Ďáblickem lese jsem jí nepouštěla z očí, už proto, že se tam každou chvíli mohl vynořit cyklista. A to byla naučená, že když něco jede, tak na okraj cesty a zalehnout dokud to nepřejede pryč, takhle fungovala i na silnici, i bez vodítka… Ale od té doby, co žijeme na samotě, tak to mám jinak. Borderka byla dobrák a neublížila by ani mouse, a taky se nám stalo, že tu šli turisti se psem na volno a ten nám chytil slepici a borderce to bylo jedno. Teď máme Dášenky a ty přesně vědí, pokud se sem blíží turisti, speciálně se psama, a už na okraji lesa si je každý radši chytá, když se na ně řítí dvě uštěkané Dášenky…
Já to mám stejně, moji psi chodí v lese na volno, oni chodí všude na volno (s výjimkou silnic a chodníků ale ty tu nemáme). Nemáme plot, nevede k nám silnice, žijeme na louce uprostřed lesa, psi jsou tady prostě na volno. Můžou kam chtějí a oni většinou nechtějí nikam, kde nejsme my, s výjimkou v noci. To si kolikrát otevřou a jdou ven a já je slyším něco hnát pryč do lesa.
A moji psi loví, jak jsem psala, když nepočítám myši, tak naposledy minulý týden zabili kunu a dostali za to ode mě pochvalu.
Proč to tak mám? Chováme zvířata - krávy, kozy, husy, slepice, králíky. Já prostě chci, aby sem lišky a kuny nelezly. A oni v noci lezou, až k chalupě. Kdyz se slepice na noc nechová do kurníku, ráno najdu peří. A aby jestřáb věděl, že když tady bude hodovat deset minut na slepici, tak na něj taky může někdo přiběhnout. Například jestřáb je chráněný a jak před ním můžu legálně chránit slepice? Mít je 100% času zavřené ve voliere. A tohle není týrání slepic? Takže já slepicky pouštím na louku, ale taky na té louce prostě spolu s nimi jsou na volno dva foxterieři zabijáci.
Souhlasím s vámi - nikdo nezná náš les, nikdo neví, co v něm bydlí a nebydlí a co moji psi honí a proč.
Mám dva drsný foxteriery (jednoho s pp a jednoho bez) a cca 20 slepic a 8 hus a psi slepičky hlídají. Zabili lišku, když sem přišla na husy, tenhle týden v lese za domem vystourali kunu a taky jí zabili, ale slepicky jsou před nimi v pohodě. Občas na nějakou zavrci, když jim ve slepicim výběhu přebírají “zbytky” - soused nám dává pro slepicky a občas jsou v tom třeba kosti, takže to první preberou foxterieři a to si před slepickama hlídají, ale slepici neublíží. Vědí, že jsou naše a že je musí hlídat.
Jen jednou vlastně zabili kohouta, ale to bylo protože si ho spletli s jestrabem. Kohouti tu byli dva a tady před tím slepice utíkaly, tak si to spletli 😐 a pak nad ním jeden z nich stál a koukal, jestli ho pochvalime a okolo si v klidu zobaly holky slepici 😁
Já jsem dneska zničila psy na Lysé Hoře. Tak snad budou aspoň do večera v klidu.
V noci si stejně asi zase dají svoje soukromé kolečko po lese - tomu totiž foxterieri říkají hlídání - že v jednu v noci vyběhnou z postele, začnou štěkat a vyvádět a pokud není zamčeno, otevřou si dveře ven a jdou do lesa a za hodinku se vrátí (malá většinou dřív, ale ta si neumí otevřít dovnitř, tak čeká na velkého)
Tady na Slovensku jsem zatím nemluvila s nikým, kdo by nevěřil, že to tu (v Maďarsku a u nás) nebylo vypusteno záměrně.
I jsme se o tom bavili dneska v kravíně, kam jsme jeli pro seno.
Prostě nikdo z chovatelů, co tu znám, si neumí představit, jak by se to do těch chovu mohlo dostat přirozenou cestou, když to v žádné sousední krajině není.
Dobrý den, mě by zase zajímalo, co se bude dělat s kejdou nebo hnojem z nakažených farem?
To by mě zajímalo taky, z toho nařízení, co zmiňuje Bambule, tomu teda nerozumím. Podle mě to jen říká, co se s ním dělat nemůže, ale kam ho tedy dají 🤔?
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.04.2025, 15:19:45
Já znám tady v okolí taky jen rodinné farmáře, ale co vím, tak masný i mléčný skot si odchovávaji sami. Stejně potřebují telata, aby měli mléko, tak nedává smysl telatka prodat a za dva roky je kupovat zpět.
Takže opravdu nevím, jak se ty chovy budou obnovovat
Na druhou stranu, těžko říct jaká bude cena dojnice na slovensku až skončí všechno to vybíjení.
Ani si nedovedu představit, jak se ty mrtvé krávy nahradí. Než se narodí nová, trvá to 9 měsíců jako člověk, pak dva roky než se připustí a dalších 9 měsíců, než je mléko…
Chápu, že ti velkofarmari budou chtít koupit už dospělou dojnici, ale vůbec nevím, kde jim někdo prodá třeba 3.000 krav. To zase budou chybět tam někde, ne?
Tady na Kysucích dáváme cedule na pastviny taky, ke vzejdum pásky zákaz vstupu.
Prý začínají chodit kontroly, že nikoho nevydeznfikovaneho nepouštíme ke zvířatům. U nás je to v pohodě, já mám krávy pořád v chlévě (i když dneska odpoledne šly na první letošní venčení, ale už jsou zpátky), ale soused má takhle zapáskované 4ha a úplně se to uhlídat nedá. Především, když to může roznášet i vysoká a divočáci. Kontroly údajně chodí, aby měli případně evidenci, že někde někdo něco zanedbal, aby nemuseli vyplácet případné kompenzace.
Proč proboha nedovolí karanténu farmářům, kteří mají zdravé chovy, ale jsou v tom okruhu? Krávy nikoho ve městě nezajímají 😢
Vždyť je to jako kdyby se třeba při výskytu již zmíněného psincoveho kašle naridilo utratit všechny psy v Praze.
Já jsem na severním Slovensku, takže zatím daleko, žijeme na samotě, silnice k nám nevede, máme dvě kravky. Bojím se, pokud se to objeví v okolí, že nám je přijedou zastřelit. Proč nepovolí lidem se zdravým chovem normálně karanténu? U lidí to šlo, to se zavřely školy, celá města šla do izolace… Ale krávy se budou střílet.
Křídlatka je v pohodě, kozám moc chutná a oni jí spasou dost, takže se už rozrůstat moc nebude. Letos tam půjdou už z jara, tak uvidím, kdo z koho. Ale myslím, že se těch původně obřích rozměrů letos nedožije.
Sítina u nás pastvine vytrhat ručně nejde. Je jí opravdu hodně a drží v zemi dobře. Předpokládám, že prosperuje právě proto, že všechno ostatní okolo je vypasené 🤔
Ještě k těm nedopaskům, kozy sežerou skoro všechno, ale po kozach I krávě nám zůstává všude sítina - domorodci říkali, že to žerou jen ovce valašky 😕 Takže to kosíme a stejně to pořád roste dál a dál.
My jsme loni v létě dali kozy na starou louku/políčko, které asi půlka je plná naletů a druhou půlku pohltila křídlatka a čekala jsem, zda se jim to podaří všechno zničit. Do zimy se jim podařilo sežrat tak 80% té kridlatky (ale samozřejmě vyrazela nanovo) a z naletů okousaly opravdu jenom trošičku. Takže tam na jaře půjdou znovu. Uvidím, jak dlouho to bude trvat, než to vyčistí úplně.
Na předchozí pastvině se jim podařilo krásně prokousat takovou neprostupnou džunglív rokli nad potůčkem 👍 Ale tam jsme už ponechali jen krávy.