Fikovnice: Nebudu obhajovat bPP psy, nebudu obhajovat množárny a množáky, mám na mysli ty, co to dělají s vidinou lehce získaných prachů…
ALE: Vždy jsme měli vestaje = naprosto vořechoidní směsi, NE nějaké jakoplemeno. Tam prostě nešlo prakticky určit, co se v jejich předcích všechno zamíchalo. A všichni, až na posledního Fločka, byli zdraví a dožili se vysokého věku. Jak jsem již mnohokrát psala, asi zdravotně na pořízení si psa už mít nikdy nebudu. Ale kdyby hypoteticky ano, byl by to buď PEČLIVĚ vybraný pes s PP, anebo naopak opět vestaj, kříženec všech kříženců.
Pokud mě chcete kamenovat, prosím.😉 Ale byl tu zmíněn Vořech Plaky. Na druhou stranu docela nedávno tu byl případ tuším nicku Slav s NO s těžkou dysplázkou. A těch zdravotních trablů PP psů se tu v dotazech vyskytlo víc.
Znovu zdůrazňuji, že jsem proti množení tzv. čistokrevných “plemen” bez PP psů.
Jani, ale tady je velký rozdíl v tom, jestli to byli vesničtí kříženci, kteří se množili tak nějak sami od sebe nebo jestli to byli psi vydávaní za příslušníky určitého plemene bez PP. U té první možnosti je větší pravděpodobnost, že přežívali jen ti nejzdravější a nejsilnější, a proto ta dlouhověkost. U jakože čistokrevných psů bez PP toto neplatí, tam si každej splácá doma dohromady, co ho napadne, na zdraví nehledě. Aspoň já jsem se teda ještě nesetkala s nikým, kdo by u bez PP psů dělal rentgeny kyčlí a loktů, rentgeny na OCD, příp. u jiného plemene i jiné, nebo genetické testy, které cenově vycházejí cca na 4 tisíce. To podle mě není moc, ale tihleti lidi vždycky tvrdí, že pes je napohled zdravej, tak na co. Ta dysplazie se samozřejmě v PP chovu objevit může, PP není zárukou 100%ního zdraví, ale dá se tomu těmi testy aspoň částečně předcházet.
Já tady souhlasím s Aroskem. Měla jsem fenu GR bez PP, celoživotně na lécích, měla nemocné srdce, umřela ve věku 13,5. Ostatní jakože labradorky všechny problémy s kyčlema už od cca 6 let. Jedna teda umřela v 5 letech na osteosarkom, to už je něco jiného, na to umírají i papíroví psi, rakovina si nevybírá.