Varaxi: V HM nekupuju.
Dřív to bylo jednoduché, Pietro Filipi měl všechno vypsané. Zkrachovali, no.
Nosím oblečení z dřívějšich dob, něco mám od švadleny, něco ze sekáčů a swapů. Něco málo si sama ušiju. Pár věcí jsem dostala, dítěti kupuju použité z bazoše nebo od známých.
A když jednou za deset let nakupuju v obyčejném obchodě, naposled svatební šaty, tak to neřeším.
Spodní prádlo a punčochové zboží česká výroba. Plavky mi ušila paní, co jsem ji našla přes Facebook. To jsem se tam ještě proklikala, je to sedm let a pořád jako nové.
Látky se dají sehnat vyrobené v ČR normálně, akorát člověk musí chápat, že třeba bavlna se tu nepěstuje, tudíž část toho zpracování musí proběhnout jinde. Tam není jiná možnost.
Prosím, napište. Velice by mě vyjádření té paní zajímalo. Sama jí chci napsat, ale ještě jsem se k tomu nedostala.
Tak mám odpověď, ale nevím, jestli bude stačit. Protože mě ještě nějaké otázky napadají. 🤔 To samé paní uvádí občas i pod příspěvky na FB. Teď aktuálně odletěla do Nepálu doladit novou kolekci.
"Nepál je jedna z nejchudších zemí na světě. Lidé tam často ani na denní bázi nepoužívají peníze – žijí prostě z toho, co si vypěstují za chatrčí na poli. Přitom lékařská péče, ošacení, jakž takž vzdělání pro děti… to všechno se platí! On ten životní přístup "nějak bylo, nějak bude" má i svou odvrácenou stránku. Nepálci jsou skromní a pokorní k životu, přijímají věci tak, jak jsou. A moc se je tedy nesnaží měnit. Myslím jako země, kultura. No a pak jsou ti, kteří chtějí změnu. Chtějí pracovat, mít peníze na doktora pro děti. Chtějí být zodpovědní – v tom našem slova smyslu. Jenže jejich země na to není "vybavená". Neexistuje tu něco jako úřad práce, sociální ani zdravotní pojištění. Za prací tátové od rodin musí jezdit do zahraničí, posílají peníze domů a je zcela běžné, že děti vidí jednou, maximálně dvakrát do roka... 😓 Kdo chce zůstat v Nepálu, muži i ženy, hledá stabilní práci šíleně těžko. Prostě není. A když, tak v lomu nebo na poli, za naprosto zanedbatelné částky. Získat solidně placenou práci, moct se spolehnout na pravidelnou výplatu, to doslova mění životy! Lidé jsou neskutečně vděční a já jsem moc ráda, že jim ji můžeme poskytnout. Na naše poměry pracují za malé peníze, jenže náklady na život jsou v Nepálu taky mnohem nižší než u nás! Je to dost na vyvážené, zdravé jídlo. Školní uniformu a učebnice. Doktora, když je potřeba. Díky mému manželovi, který je Nepálec, neplatíme žádným obchodníčkům a agentům nadbytečné provize. Prostě rovnou z dílny k Vám! Já jsem zastánce férových marží, nechci na nikom parazitovat a "nahrabávat si". FAIR podle mě nejsou certifikace, které nakonec i zase všechno prodraží pro zákazníka, ale prostě řídit se srdcem. ❤️ Nějakým tím vnitřním morálním kompasem... Takže zisk si necháme akorát takový, abychom mohli obchod rozvíjet a dál přispívat. 🙏💕 Tak proto. Proto u nás módu z Nepálu najdete za tuto cenu."