Jozefčíku, už máte dexterku? Koukala jsem, že dáváte pryč jerseyku… zajímaly by mě zkušenosti s dexterkou pak do budoucna 🙂 Jsem naprostý kraví laik, ale dextery se mi moc líbí a ráda bych někdy měla doma, osud tomu zatím nechce, tak aspoň nasávám informace 🙂
Bodlinko, ty vyhazované hrnečky jste postavila ke konťáku nebo máte kam je umístit do dobrých rukou? My máme v práci nějaký nedostatek hrnků, klidně by se dalo pár kousků tady umístit, budeme je mýt v myčce a dávat do nich kvalitní kávu a uvědomujeme si, že je to závazek na pár let, než je zase někdo rozkrade 🙂
Což majonéza. Ale podle všeho si někteří lidé k pizze standardně dávají kečup. Jakože si ho napatlají na hotovou pizzu. Teď na dovče nám posílali balení kečupíčku v krabici s pizzou 😀
V tom případku asi zavolat záchranku, ať tě do toho špitálu hodí a odeberou tam. Pak se můžeš zase nechat odvézt dom… Ale to se mi snadno povídá, že. Člověku se nechce cestovat a měnit prostředí v takovém stavu.
Skrytá vada - odstoupení klidně po celou snáškovou životnost slepic 🙂
Slípky z Kosiček vypadají po rozvezení úplně stejně jako když mi je vytáhnou z drůbežárny před mýma očima. Jen tolik nepáchnou 😀 A nádavkem mám v bedýnkách tak od poloviny cestovatelek pěkně po vajíčku (nerozbitém - takže cestují v klídku). Jo, jedna byla zřejmě manipulací nebo cestou nějak pochroumaná, ale postavila se brzy na nohy. To se mi jinak taky stalo, že jsem jim přímo u drůbežárny dvě slepice i vracela, protože vypadaly blbě, tak jsem je rovnou vyměnila na místě za jiné životaschopnější. Pan ošetřovatel se omluvně usmál a s veškerou ochotou mi vybral ty nejkrásnější z další klece.
Taky jsem uvažovala o tom, že byste mohla dát na přechodno prostě na obě strany sedla jednoduše prodlužky zápinek a bylo by vyřešíno (na rok…). Jenže pak mě napadlo - nebude přeci jen poníkovi a ještě s tím vydutým břichem vadit přezka za loktem? Hm…
Však podbřišníky stojí pár šupů, to je zbytečné, ta práce by stála víc než pořídit něco. A nebo třeba zkuste po okolních stájích poptat, zda by někdo na přechodno nepůjčil, pokud po březosti se budete vracet zase k nějakému normálnímu kurtu?
Já mám ráda obyčejné bavlněné Kentaury, ty jsou pěkně ploché, ale nejsou tvarované. Na druhou stranu zpravidla se nám pěkně přizpůsobily všem koním. V anatomických se nevyznám, asi by bylo dobré hledat nějaký s volnými přezkami, tj. nepodloženými materiálem podbřišníku (jak říkáte - ne drezurní, ten počítá s tím, že je zapnutý až pod bočnicí, a tak jsou přezky vypodložené zvlášť).
Fikovnice, ty si krev můžeš nabrat sama a poslat ji k lékaři po přátelích? Zkus to, jestli bude někdo ochoten. Třeba i ta vetka, co ti byla za Fidem, by to mohla vzít na rozbor.
Máte pravdu “Po velké expozici oka zůstává rohovka průhlednou, avšak necitlivou a teprve za 7 až 10 dní se může zakalit a může se pak i dále projevit katastrofální poškození oka, pronikající do hloubky a vedoucí ke slepotě.” ( https://theses.cz/id/xfuu2p/Bc_Lenka_Chocov.pdf )
Takže řekněme pokud by kuřice byly v prostředí s vysokou koncentrací amoniaku právě den před rozvozem, mohlo by se u držitelky poškození očí postupně projevit do 14 dnů od převzetí. Kuřice by frčely zpět k dodavateli a naúčtovala bych mu pěkně i čas a PHM.
Dobře, ale amoniak působí jen dokud je přítomen v prostředí. Tj. pokud slepice viděly, když si je zadavatelka přebírala, není důvod, aby u ní dál sleply, pokud by byla příčina v amoniaku.
Já si našla, že Markova nemoc způsobuje mj. slepotu. No ale podle dalších info všechny ty ochrnutí, apatie, nežravost apod. přicházejí současně, tak to by bylo divné, že by zadavatelka zmiňovala jen to slepnutí a ne to, že jí slepice u toho taky mřou.