Aktuálně: 2 470 inzerátů • 292 749 diskuzních příspěvků • 21 461 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

⋮
Buggyra
Buggyra 12.09.2023, 11:35:41 xxx.xxx.198.226
Rapotačka:

Čtení

https://stary-kocour.blogspot.com/2021/10/ke-svobode-slova.html

To je dobré čtení 🙂 

Hned jsem zabrousila na stránky Ústavu pro jazyk český, neb jsme se nedávno s mým chlapcem dostali do názorového nesouhladu ohledně výslovnosti názvu řeky “Nisa”. Tak jsem prohlásila, že se na to musím podívat, že pokud má pravdu, tak se nad svou výslovností zamyslím. A on na to, že by ho nikdy nenapadlo si něco takového ověřovat, že prostě bude dál vyslovovat po svém a nebude se zabývati nějakým zkoumáním. Chudák chlapec má u mě teď malé bezvýznamné mínus 😀 

Pokračování v tématu o češtině.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.09.2023, 10:37:23 xxx.xxx.198.226

Pro mě je dotažené hledání také užitečná funkce, často u nových dotazů hodím jako odpověď diskusi, kde se to už řešilo, abych nemusela dělat rešerši a odpovídat znova.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.09.2023, 08:01:34 xxx.xxx.198.226

Bobčo, si to naplánujte a do té půl desáté si běžte někam posedět 🙂 Třeba k nějaké kámošce na dlouhé “kafe” nebo na gril k někomu na zahradu.

⋮
Buggyra
Buggyra 12.09.2023, 07:46:49 xxx.xxx.198.226

Mně se zobrazuje tahle diskuse normálně. Ve výpisu vláken, já si témata netřídím, takže se zobrazuje pěkně aktuálně ve výpisu nejnověji komentovaných vláken - bez problému 🙂

⋮
Buggyra
Buggyra 12.09.2023, 07:12:11 xxx.xxx.198.226

Já nemůžu dát dopustit na obyčejné piliny. Někdo zase přísahá na slámu (a nejsem si jistá, zda je zrovna v podestýlce rozdíl mezi ječnou a pšeničnou - možná spíš v ozimé a jarové, a teď nevím, která je jemnější). Ale také jsme podestýlali pár let hlínou. Jako že jsme ji do boxu pravidelně naváželi. A nových komerčních podestýlek ve formě granulí nebo pelet je docela výběr, v podstatě všechny jsou do značné míry málo/bezprašné, kompostovatelné. A pochopitelně z té bezprašnosti profituje právě kůň.

Použití té které podestýlky závisí nejen na její vhodnosti pro koně (tedy pokud je kůň zdráv - pokud není, pak nelze než se rozhodovat podle jeho potřeb), ale také pak na tom, jaké máte možnosti uskladnění, manipulace, a následně skladování nebo vyvážení hnoje. Pokud skladujete podestýlku venku, možná se vám bude spíš hodit nějaké to průmyslové stlaní balené jednotlivě v igelitových pytlích, pokud máte palety a plachtu, může být šikovná sláma, piliny se také dají skladovat pod plachtou, ale už odspodu dost degradují a samozřejmě po nich máte dané místo znehodnocené, pokud je nechcete mít rozplizlé na velkém prostoru, musíte postavit ohrádku, atd. Roli hraje také dostupnost těch materiálů, ještě krom ceny. No a pak ještě jestli si hnůj máte kde skládkovat (a jsou s tím srozuměni dotčení lidé a orgány) nebo ho budete k někomu vyvážet na hnojiště nebo do kompostárny - cílový příjemce toho hnoje si může vymínit, jaké materiály hodlá přijmout a jaké nikoli, a právě piliny bývají odmítány pro svou špatnou rozložitelnost. No a třeba v použití granofytu by nás konkrétně limitovala potřeba tu podestýlku po nastlání prolít vodou. My tu vodu nazbyt nemáme…

https://equichannel.cz/clanky/ustajeni-a-pece-o-kone-1300876743/jak-se-komu-nastele

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 13:57:06 xxx.xxx.198.226

Vy musíte učit podle scénáře? No to naštěstí ani na té základce nebylo. Kdybych děti učila sestavovat atomovku, ale bylo to v angličtině (učila jsem AJ), tak by to nikoho nezajímalo 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 13:53:06 xxx.xxx.198.226

Tak úplně nejjednodušší máte jít těm dětem příkladem. Pokud vy se budete chovat ke zvířeti ohleduplně a dítě vás bude mít za vzor od malinka, přirozeně se naučí základy nápodobou. 🙂 Samozřejmě moc pomáhá mít ty zvířata neustále doma, aby to pro dítě nebylo něco vzácného, a naopak aby dítě pochopilo, že když se chce zvíře ňuňat, tak si řekne. A když nechce, tak ho prostě necháme být.

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 13:50:39 xxx.xxx.198.226

S dospělými bych klidně taky kamarádila a nebo s kýmkoli, koho nemusím do ničeho nutit 🙂 To bych si tam prostě chodila přednášet, protože mě to baví, a ti studenti by ten předmět dělali, protože je to baví, si to vybrali, mají zájem to udělat. Ale když vám několik jedinců na základce pravidelně rozvrací hodinu a nemůžete nic, protože známky je nezajímají a na poznámky už není místo ani na tom dolepeném dvojlistě a rodiče jste za ty dva roky na třídních schůzkách ještě neviděla…

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 11:29:41 xxx.xxx.198.226
Fikovnice:

A proč jste vlastně Buggyro přestala učitelovat? Nebavilo Vás to?

Nebavilo to děti a rodiče 🙂 Já neumím haranty motivovat, nejsem s nima kamarádka, a to se dneska musí, když už se děti nesmí bít. Takže nejsem vhodná pro učitelování u základní školy. Ještě tak přednášet někde na gymplu volitelné předměty, kde ty děti mají vnitřní motivaci, to by šlo. Ale asi mi to nestojí za to 🙂 Na nervy je to fakt náročné.

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 11:24:09 xxx.xxx.198.226

Ty plevelné nemusejí. Ty se nakonec chytají i jako návnady na ty velké.

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 10:34:10 xxx.xxx.198.226

Včera se nám tu koupala jedna otužilkyně, až po krk se válela v řece, která teče přímo z hor, tak jako fujky, jen jsem na ni koukla, a hned jsem kýchala 😀

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 10:32:11 xxx.xxx.198.226

Ve věku, kdy musím dítěti do jeho kontaktu se zvířetem fyzicky zasáhnout, funguje to jako výcvik toho psíka, který se učí, co ano, a co ne. Jednoduché 🙂 Jako samozřejmě dosaďte si tam slova, jaká vám budou příjemnější. Však výcvik je také nenásilný, stejně jako socializace. Nevidím rozdíl. Ten nastává až ve chvíli, kdy se s dítětem zvládám domluvit. Což se zvířetem úplně nezvládám (myšleno řečí, větami…).

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 10:13:27 xxx.xxx.198.226

“se k tomu používají” - to myslíte k drezuře? To jste si možná nerozuměly nějak v pojmech, mula se rozhodně pro drezuru nijak hojně nepoužívá, a to ani v zahraničí. Je totiž stavbou těla a temperamentem k drezuře nevhodná. Resp. k vyšší sportovní drezuře, samozřejmě. Ale i příznivci klasické drezury si vybírají plemena k tomuto účelu šlechtěná, zejména barokního typu. Tak si spíš myslím, že se jedná o nějaké nedorozumění.

Muly se využívají hojně k terénnímu ježdění a v některých oblastech k pracovnímu ježdění. K tomu jsou velmi vhodné, pohybují se krátkými kroky a nezvedají tolik nohy od podkladu, proto jsou pohodlnější a jistější při pohybu v terénu. To jsou v podstatě opačné požadavky než mají lidé na drezurní koně  (kde je vyžadována vyšší akce končetin a energický kmih, schopnost se snadno podsadit a podobně).

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 10:02:01 xxx.xxx.198.226

Jen teda opravím, vojenské sedlo s výklopnými ližinami nesedí každému koni. Samozřejmě nejen úhlení ližin, které je automaticky nastavitelné tím, že jsou na pantu, ale také jejich délka a prohnutí a vzdálenost od sebe musejí koni sedět. A tam bývá již kámen úrazu. Dřív byly vojenské chovy a chovy teplokrevných koní pro armádu velmi uniformní a také se tato sedla samozřejmě podkládala složenou vlněnou dekou, která spoustu nedostatků vykryla.

Proto zdůrazňuji, že to sedlo musí sedět. A to tedy nejen koni, ale i jezdci. A ještě se v něm musí umět sedět.

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 09:46:56 xxx.xxx.198.226

Můžou ji vcelku - klidně jim tam dejte celý ten klas, jak je (vhodné chránit před znečištěním, někdo klidně i zavěsí do prostoru). Klidně jim ji můžete dát i čerstvou 🙂