hmn: myslím, že to je i daň za to, že nevyrůstají ve smečce
absence smečkového chování, absence psích vzorů, psího učení…
Tak doma se smečkou zkušenost nemám, ale ….. přijde mi, že u štěňat…a to je čistě můj soukromý laický názor je spousta věcí o nějakém instinktu a že nejde primárně o strach, ale o “obranu”, že štěněti instinkt velí dávat si na podezřelé věci majzla…že to, co na první pohled vypadá jako strach, je prostě jen opatrnost.
No a pak máme samozřejmě různé povahy…ono jasně, někdo se pak může bránit útokem, někdo útěkem, někdo to řeší pozorováním z “bezpečné” vzdálenosti, někdo preventivně dělá bububu.
Jako troufám si říct, že tohle už je vidět i na malých štěňatech…viděla jsem několik vrhů štěňat u chovatelů….někde s rodičovským párem, někde máma+babička+ třeba dvě psí tety, někde máma+babička+strejda…prostě štěňata vyrůstající s větším počtem dospělých psů, než jen s matkou a není vyjímkou, že i v rámci jednoho vrhu a bez ohledu na to, jak se chovají dospělí psi rozdíly jsou. Některá štěňata se do všeho hrnou po hlavě, některá jsou opatrnější. Když štěňata něco hodně poleká, tak často taky reagují rozdílně…některá vyrazí do “útoku”, některá začnou zdrhat, některá si to musí promyslet….
A tak si myslím, že to funguje i nadále. Jessinka vyrůstala s Ginou, kterou jakýkoliv statický předmět, jakoliv podezřelý, nechával naprosto chladnou bez reakce…a stejně Jessi přistupovala k takovým věcem s vélikou rozvahou a nedůvěrou. A naopak Gina, která řešila každou osamělou osobu na místě, kde dle jejího neměla co dělat, tak to zase nechávalo chladnou Jessí. Pokud by se malá Jess měla řídit přístupem svojí starší spolubydly, tak si myslím, že by na stejné podněty měla reagovat podobně…tak jak to vidí u služebně staršího psa.
Opravdu mi přijde, že štěně se narodí s nějakou základní danou povahou a na základě této povahy potom “řeší” neobvyklé situace. A záleží na tom jaké nasbírá zkušenosti…a neříkám, že v tom sbírání zkušeností nepomůže služebně starší vyrovnaný pes…psi, ale to sbírání zkušeností nějakou dobu trvá.
Vždyť to víme všichni…socializace…někteří psi zvládají s klidem téměř vše, bez toho, aby je člověk se vším seznamoval, někteří se zase potřebují v určitých situacích, prostředích tzv. co nejvíce ochodit.
A pak na to má dle mého opravdu velký vliv dospělost…psychická…a klidně zase uvedu jako příklad Ginu. Jako malá vše v klidu naprostý nic neřešící suverén, pak povyrostla a opravdu jí dostat do budovy kamkoliv, kde to neznala…problém jak prase, prostě nejdu a hotovo dvacet a teď opravdu nevím, jestli to byla strachová reakce na neznámo a nebo jen opatrnost, instinkt nechodit do cizího brlohu…a dneska je to dospělá dáma, která s klidem vejde suverénně kamkoliv…a není to nějaká moje kynologická zásluha, není to žádné napodobování jiného psa, prostě dospěla a z opatrného mlaďocha se stal zase naprostý suverén a opět na tom nemám z mého pohledu absolutně žádnou zásluhu.