N: Hele Lupus, nemáte náhodou nějaký projekt či snad dotaci jako v EU “šíření společné myšlenky”? Tam je za to deset tisíc éček.😀 Jste nějak podezřele vehementní.😀 A nikomu neříkejte že je omezený, když má jen jiný názor. Vlk je tedy podle vás nutný a nechápu jak jsme bez nich přežili do současnosti. Není třeba problém vysoká hustota obyvatel v ČR? Lidi jsou prakticky všude a co tak čtu, tak farmáři,myslivci a místní z výskytu vlků neskáčou zrovna radostí.
No tak kdo z vlka neskáče radostí…
tak farmáři asi ne….
Myslivci? Tak nemyslím si, že vlků je tak moc, že by se z toho meseli nutně hroutit…
A místní?… jakože lidi, kteří žijou v blízkosti výskytu vlka? A teď teda bereme lidi, kteří nemají zvěř, kterou by vlk mohl zardousit… tak myslím, že naprostá většina vlka ani nezahlédla.. .. takže dokud vlk nesežere babičku a pak i Červenou Karkulku, tak vlka vnímají jako paní Colombovou a až na pár úzkostlivějších jedinců, je jim vlk tak nějak u zadele. A když vlka zahlédnou, tak je to spíš zážitek.
Takže se vracíme k tomu, komu vlk vadí… vadí lidem, kterým zahrdlil ovce, což chápu….vadí lidem, kterým vlk způsobil škodu nebo kteří musí vynakládat finanční prostředky, aby škodu nezpůsobil. Neumím si představit, že bych byla objektivní, kdyby mi vlk roztrhal moje ovce…že bych se na to koukala bez emocí… asi bychom pak spali za zamčenými dveřmi obklopeni smečkou Ginušek… samozřejmě i s těmi ovcemi…
Bydlím ve městě, kde jsou některá sídliště hojně obývána určitou skupinou obyvatel a to ani nepatří k těm nejhorším a věřte, že bych se raději odstěhovala do vlčího rajónu než na takové sídliště a cítila bych se tam víc v bezpečí. Tím chci říct, že k pocitu nebezpečí a škodám na majetku nepotřebuju nutně vlka, jsou i horší alternativy a taky chráněné.
Myslím, že vlci jsou prostě problém pro malou skupinu chovatelů sežratelných zvířat a na druhé straně téma pro ekology a bojovníky za práva vlků, ostatní mají jiné starosti… tak možná řeknou vlk ano, vlk ne, vlk je mi to jedno, ale tím to končí.