Tohle přeci celý není o psech a jakákoliv regulace dopadne jen na ty slušné a zodpovědné majitele, protože ti se přizpůsobí, budou remcat, ale budou dodržovat vyhlášky, pravidla atd atd…ti debulové, těm to bude jedno a budou si z toho prdlačku dělat.
Je to celé právě o zodpovědnosti majitelů a vědomí, cože to mají doma za šelmu. I se psem, který není kamarád psů, který není kamarád lidí, který má negativní vztah k dětem můžu fungovat, pokud pes bude zabezpečený tak, aby nikomu nemohl ublížit…většinou k tomu stačí vodítko, náhubek a základy slušného chování…nemusím takového psa nutit proti jeho přesvědčení, aby byl s každým kamarád.
Z mého pohledu to chce víc šlapat po těch nezodpovědných majitelích a ne že se něco řeší až ve chvíli, kdy pes nějakému ukousne palici…že před tím už dlouhou dobu terorizoval majitel-debul se svým psem okolí, že už dva psy přikousnul, jednoho zakousnul a kousnul si i do člověka a nic se neděje, nic se nestalo, nikdo na něj nemůže…to je ten problém.
Jinak mi to obecně přijde furt dokola…regulace, zákazy…no koho zregulujeme, koho zakážeme…psi podle velikosti??
Mám pyrenejskou fenu…73 cenťáků v kohoutku a váha 56 kilíček…takže jo, moje čuba je v kategorii velkej pes, přesto je naprosto neagresivní a k dětem něžná a ochranitelská…ale protože je veliká, tak za ní budu platit násobně víc než sousedi za borderteriéra, kterej je vzteklej kousavec?? No tak to je super spravedlnost…hlavně že zregulujeme velký psy.
Psy podle plemena? ..a podle jakýho klíče ta plemena vybereme…podle ksichtu nebo podle počtu útoků a kříženci, kteří jsou kolikrát v povaze horší než originál??
To je prostě furt dokola…po těch nezodpovědných majitelích se musí šlapat a musí za to být takové postihy, aby si to většina lidí hodně dobře rozmyslela ….
Ještě pamatuji dobu, kdy velké psy měl málokdo. Jejich rozmach začal v době, kdy lidé bohatli a potřebovali chránit majetek.
Velké psy lidi odjaktěživa měli k ochraně svých obydlí, majetku, stád…to mi teda nepřijde, že se nějak změnilo…naopak třeba u nás dřívávějc u každýho druhýho baráku ovčoun…dneska už je u spoutu domů pusto a prázdno nebo mají lidi nějaký domácí pidiplemeno…takže v naší čtvrti bych řekla, že během těch 30ti let, co tady bydlím, ubylo nejen velkých psů, ale psů obecně…