Anonymní: Ano..pp chov se dělá většinou z čiré lásky k plemeni a zvířatům a proto je tolik plemen tam kde je. V háji….
Možná, kdyby to všichni dělali jako Sarah, tak by ta plemena v háji tolik nebyla.
Bohužel jsme lidi..chceme psa k obrazu svému a tak preferujeme co se nám líbí a tak kolikrát převáží, ten “líbivý” exteriér nad funkčností a zdravím plemene. To chtějí lidi ještě placatější čumáčky, ještě menší pejsáčky nebo naopak těžká telata…no a bohužel se chov někdy začne ubírat tímto směrem. Nebo tady máme šampiona krásy, se kterým se hodně kryje a až následně se zjistí, že potomci “dědí” nějaký zdravotní problém, který se u plemeníka (nevím, jestli se toto označení používá i u psů)projevil až později..v době, kdy už třeba jeho potomcio mají potomky a ti potomci mají další potomky….
No a pak taky jakmile začne být nějaké plemeno atraktivní pro lidi…zvýší se poptávka po štěňatech, no tak je jasný, že i mezi chovateli s PP se najdou takoví, kteří potom odchovají na čemkoliv.
Pak je taky nutno zmínit civilizační choroby…těmi bohužel psi trpí stejně jako lidi.
Bože..spočítejte si jaké jsou náklady…pořizovavací cena feny, celoživotní krmení, veterina, náklady na uchovnění..to nejsou jenom výstavy, ale taky zdravotní testy…nějaký povinný základ, často ale jsou to testy i nad rámec nějakého povinného minima. Pokud pes potřebuje i nějaké zkoušky z výkonu, tak je nutné ho na ty zkoušky připravit a úspěšně absolvovat…další čas a peníze…pak vybrat ženicha, zaplatit krytí…péče o březí fenu taky není zadáčo…pak se piplají se štěňaty--ani nechci myslet na to, když jsou nějaké komplikace…a na takové feně třeba udělají jeden …dva vrhy…
No a jasně nezúčastněný vidí…ha há…10 štěňat po 30ti tisících…300 táců doma to je krásnej vejvar…a kde jsou náklady? A to už vůbec nepočítám čas, který tomu chovatel věnuje…
Kdo z nás by tohle dělal?…Já teda ne…já děkuji chovatelům resp. chovatelkám mých psů, že jsou to ti, kteří se snaží odchovat zodpovědně a s láskou, protože právě díky nim mám ty úžasné psí bytosti, které mě nyní provázejí na cestě životem.
Tím samozřejmě nerozporuju, že i mezi chovateli s PP jsou množitelé, kterým je to jedno a snaží se opravdu odchovat s minimálními náklady a maximálním ziskem…myslím, že takoví si ani nenechávají feny celoživotně, že je prodávají, jakmile nejsou v produktivním věku a jedou spíš na kvantitu a ne na kvalitu…ale tak my zájemci o štěňata máme přeci jen v dnešní internetové době možnost si vybrat zodpovědně chovatelskou stanici, ze které si pořídíme svoje vysněné psí štěstíčko.
Bezpapoše nekomentuju…o tom nemá smysl se bavit…tam jsou ty náklady někde jinde a to vůbec nezmiňuju množírny, úplně stačí, že Fifinka je tak úžasná, že musí mít alespoň jednou štěňátka…kolik takových Fifinek má alespoň ty zdravotní testy?