Aktuálně: 2 293 inzerátů289 338 diskuzních příspěvků20 874 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 13.06.2026, 23:34:08 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 13.06.2026, 22:19:16

Mně přišlo, že to u afgána prostě odeznělo věkem… ne že by měl záseky často fakt jen pár… tak asi od dvou let věku si nepamatuju, že by se něco takovýho stalo.  

Obecně mi přijde, že se spousta věcí tak nějak vyřeší sama, když pes dospěje… jo jasně, člověk se na “problémech” snaží se psem pracovat a mohla bych se i poplácávat po rameni jakej jsem kynológ, že jsme to zvládli, ale upřímně si myslím, že opravdu ne vše je moje zásluha….

Sardullah
Sardullah 13.06.2026, 21:06:49 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 13.06.2026, 16:57:45

Já teda tleskám …alespoň teda po mých zkušenostech s afgánem… přesvědčit ho, aby šel někam kam on rozhodně nepůjde, to byl nadlidský výkon.

U nás k tomu stačila např. stojící hasičská cisterna na rohu ulice…no co budu povídat… vzhledem k tomu, že my nemuseli kolem cisterny do výstavního kruhu, tak jsme se teda po velmi trpělivém přemlouvání a přesvědčování, že to není příšera otočili, vrátili o ulici níž a oklikou to vzali z druhé strany … no prostě jsme si zašli jen asi kilák a něco a to jsme to dom měli původně dom asi 50 metrů…

Za měsíc tam ta cisterna shodou okolností stála zase… a co byste řekli… frajer jí naprosto ignoroval a normálně kolem ní prošel.

Sardullah
Sardullah 13.06.2026, 19:45:23 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 13.06.2026, 19:23:00

😂😂… já se směju, ale ne zlomyslně. Spíš proto, že si umim představit, jak se potom člověk cejtí, že na něj všichni koukaj jako na tu nánu s nevychovaným psem.

Když si vzpomenu na malou…mladou.. Ginu… jako když už předvedla divadlo, tak samozřejmě ve chvíli, kdy bylo okolo dostatek obecenstva.

A úplně nejhorší je, když už člověk začne bejt pyšnej na to, že jeho práce přináší výsledky … si pamatuju, když jsem referovala dceři, že Ginuš už krásně chodí na vodítku, vůbec netahá a i když vidí psa, tak je ukočírovatelná… no tak jsem to dceři následně chtěla předvést a vyrazily jsme ven a teda většího trotla, než předváděla celou dobu Gina, svět neviděl.

Sardullah
Sardullah 13.06.2026, 16:38:18 xxx.xxx.189.104

Teda ono to sem nepatří, ale jak teď čtu, že lapina dělal děsnou drama-queen…

Náš lapiňák je taková hérečka, že se divím, že na nás ještě někdo nezavolal psí sociálku…on kolikrát …z mého pohledu bezdůvodně…zařve, jak kdyby ho na nože brali, jen třeba proto, že ho “odstrčím” otevřenou dlaní (přitom, když se mordujeme, tak ho tahám za uši, ocas, packy, chlupy, strkám do něj a nic…to je v poho, se přeci mordujeme)…někdy teda oprávněně, protože jak musí bejt u všeho a první a nepostojí, tak ho třeba přišlápně některý z mých psů…

Včera …blíží se půlnoc…okno mám v ložnici dokořán, takže ven je slyšet všechno…nějak si s Máťou měnili na posteli pozice a možná ho Máťa přišláp, možná že ani ne a teda jestli ze sousedů slyšel ten jeho výkřik, tak za chvíli se o nás bude povídat, že týráme psy. 

Sardullah
Sardullah 13.06.2026, 16:30:36 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 13.06.2026, 16:08:58

Míjíme psa, ten na nás řve jak satanáš, a mladej je schopnej se rozvlnit a nasadit výraz “jéé pejsééék, budeme si hrááát budeme kámoši”.

No tak tohle byl přesně můj afgán…a teda stalo se, že po něm vystartil rotvík na volno a Lumba to udělal po chrtím…prej to je sranda, konečně se se mnou jde někdo honit…no tak rotvík mu samo domo nestačil ani v rychlosti a teda ani v mrštnosti, protože afgání schopnost, manévrovat ve vysoké rychlosti, neměl, tak se nakonec vyklidnil a vrátil se k řvoucímu pánečkovi a chrťák si vesele přiklusal jakože “no to jsme si pěkně zaběhali s tím novým kámošem”.

Berňák je zase taková čistá dušinka, že nechápe, proč ten nebo onen pes na něj řve…

Sardullah
Sardullah 13.06.2026, 16:00:24 xxx.xxx.189.104

Gina si o borderách myslí, že mají o kolečko navíc…k tomu dle mého dospěla už jako malá, když jsme byly u kámošky na zahradě…když Gina zjistila, že když borderák uvidí míček, tak už v hlavě neměl nic jiného a nebyla s ním kloudná řeč, tak se raději dala do party s kocourem.

Navíc mi přijde, že jsou jí bordery obecně podezřelé tím, že se k ní přibližují tak nějak plíživě.

Mám pocit, že spousta lidí, co si borderu pořídí, to dělá proto, že je to přeci ten nejchytřejší pes na světě. Koukají na videa a žasnou, co tihle psi dokážou, ale tak nějak si myslí, že to ten pes umí sám od sebe, nevidí za tím tu práci.

No a co se třeba týče přivolání…Gina je můj první pes, kterého opravdu nemohu pustit na volno bez jištění…přivolání má tak na 90% a teda pokud není stoprocentní, tak já jí prostě nepustím.

U nás není problém nějaká zvěř, tu Gina odignoruje…teda nevím, jak by reagovala na divoký prase…ale ona prostě poslouchá, poslouchá, poslouchá a pak jí přijde, že nutně musí k támhletomu křoví na obzoru a odejde…povelem jí nezastavím a pokud za ní běžím, tak logicky zrychluje, pokud běžím od ní, tak jí je to jedno….není to o tom, že by mi utekla…to já vím, že by se od toho křoví zase vrátila a nebo by na mě počkala, ale to je prostě nepřijatelné.

Na druhou stranu, ale Gina není lítací typ, tak myslím, že je jí tak nějak šumák, že je na 20ti metrový šňůře…neumím si to samé představit u mého afgána. Pokud by nebyl vypustitelný…neměl přivolání…nebyl odvolatelný i od zajíce, co vyskočí metr od něj ze křoví a zdrhá, tak bych prostě musela najít nějaký oplocený prostor, kde bych s ním mohla udělat pár sprintů….protože v jeho případě by šňůra nevyřešila to, že je chrt a že si potřebuje zasprintovat.

Sardullah
Sardullah 13.06.2026, 11:01:52 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 13.06.2026, 09:58:54

1. třeba dělají ale ještě není hotovo = jsou v procesu, ale v daném okamžiku a za dané situace (třeba nemožnost ustoupit - není dostatek času, není prostor) to prostě pes zatím jinak nezvládne

No tak jasně…jsou v procesu, ještě to nejde, tak raději přivázat, než doplápolat k nějakému psu…no já jsem měla na mysli psy, kteří v žádném procesu nejsou…aneb…když člověk potkává ty samý psy několik let, tak to není o tom, že jim začal kravit pubescent nebo že si vzali psa s problémem a jsou v procesu výchovy.

Jako určitě je lepší psa přivázat, když si nejsou jistí, že ho udrží, ale to musí bejt fakt na palici…jako celoživotně chodit se psem a mít v merku, kde je jakej strom, lampa, sloup, abych mohla urychleně psa přivázat, když náhodou potkáme jinýho pejskaře. 

A jako jo, když je to jenom jištění, protože si ještě nejsem jistá, jestli pes vydrží pod povelem….ale pokud to fakt omega nezvládá, tak za mě je výchovně lepší udělat se psem čelem vzad a ze situace odejít, pokud není místo na nějakej distanc, na kterém se mi pes ještě nepřetočil a vnímá.

Protože sice psa uvážu u stromu a teda mám ho jištěnýho, ale ve své podstatě ho v té situaci nechám vymáchat a defakto ho tím nic neučím.

Sardullah
Sardullah 13.06.2026, 09:15:26 xxx.xxx.189.104

Vždycky jsem tvrdila, že na velkého psa není potřeba síla, že to by si opravdu velkého psa mohl pořídit jen chlap jak hora….no teda trochu jsem svoje tvrzení přehodnotila, protože jsem si vyzkoušela, že u pubescenta, kterej kraví, prostě v některých krizovkách tu sílu potřebuju. Klidně řeknu, že s pubertální Ginou to bylo o zdraví a vlastně se divím, vzhledem k jejím velmi vynalézavým technikám, že jsem to teda ustála ve zdraví…

Taky už jsem viděla pár lidí, co odtáhli psa ke stromu a tam ho přivázali, abychom prošli….ve své podstatě se divím, že to těm lidem nevadí resp. tak vadí jim to určitě, ale  že s tím něco nedělají.

Mně když začla kravit berberka Sára, tak to bylo kurňa nepříjemný, hlavně tím, že jsem ty psy měla dva a Jack se nechal od svý sestry sfanfrnět na první dobrou a to jsem věděla, že by mě odtáhli, kam by si vzpomněli…2x 50 kg odhodlaný tažný síly bych neudržela.

Trénovala jsem se samotnou Sárou a pak, když jsem začala s oběma psy, tak Jack dostal haltinu, Sára náhubek…pro mojí větší jistotu a chodil se mnou ještě syn, aby a kdyby došlo na nějakou krizovku, tak aby mohl jednoho psa převzít….jako to opravdu není příjemnej pocit, obzvlášť, když člověk znejistí a ve své podstatě se bojí, že neudrží vlastního psa…jako ty cca 3 měsíce, než jsme to zvládli byly opravdu hrozný…když si představím, že takhle někdo funguje (nefunguje) nonstop, tak to teda ty procházky fakt musí být zážiteček plný stresu a pak si myslím, že nastává to začarovaný kolečko…čím víc problém, tím míň se se psem chodí a tím víc je problém. Psi u rodinných domů skončí třeba trvale na zahradě…ti bytoví chodí na dobu minimálně nutnou a nebo o půlnoci a chodí kanálama…nebo s tím psem jde teda nejsilnější člen rodiny a stává se z toho nepříjemná povinnost…

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 21:54:03 xxx.xxx.221.235
bambule:

Dovolte, abych Vám představila a zároveň uvedla do naší různorodé smečky nového člena. Seznamte se prosím tohle je Sirius.

Obrázek

No tý brďo, tak tohle plémě jsem nečekala…

To je teda krásnej bobíšek. 😍

Tak krasavče, vítej do naší psí rodinky, přeju ti hlavně zdravíčko a zbytek zařídí panička, aby tvůj psí život byl šťastný psí život.❤️

Edit: a už se moc těším na “veselé historky z natáčení”… aneb… štěněcím lumpárnám zdar… zdar… zdar…😄

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 19:48:36 xxx.xxx.18.169
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 12.06.2026, 19:04:25

V prvním odstavci mi v podstatě odporujete a v posledním přitakáváte 😉

Já to shrnu… nevadí mi, když lidi o svém jorkmutovi řeknou, že to je jorkšír… prostě to je pro ně jednodušší, ale vědí, že to úplně čistý není a pokud na to někdo poukáže, tak řeknou třeba.. “on je bez PP a úplně se to nepovedlo”… vadí mi lidi, kteří mají psa, u kterého i člověk, který na to nemá oko, jako třeba já, vidí, že to kolem jorka možná vzdáleně běželo, ale když takovýmu majiteli řeknu, že to asi není úplně čistokrevný, tak to bere jako urážku, protože je asi opravdu přesvědčenej, že má doma opravdu čistokrevný plémě. A taková kráva jako já tomu prostě nerozumí…

Ono to vypadá, že si protiřečím, ale když se člověk s oběma případy setkává v reálu, tak ten rozdíl tam prostě je…

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 18:18:41 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 12.06.2026, 18:16:15

No…zase si s dítětem určitě vybudovala hodně kladný vztah a to se taky počítá 😂…láska prochází žaludkem.

No tak možná to byla ta příčina a teď to zhubne raz dva…

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 16:33:46 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.06.2026, 16:13:02

Hele nevim…vetka řekla vysadíme, uvidíme, ještě to taky konzultovala s nějakou psí dermatologickou kapacitou, co si teď nevpomenu, jak se jmenuje…že když to nezkusíme, tak nebudeme vědět, zda to vydrží. 

No vydrželo to 10 měsíců…

No mám trochu obavy, aby to tentokrát nezabíralo hůř…no a posléze, jestli by nebyla lepší nějaká, třeba menší, minimální  udržovací dávka.

No tak teď nemá smysl spekulovat…přeobjednali nás na pondělí, protože Máťa bude potřebovat ten dráp odstranit a v neděli večer, když je tam vetka sama se do toho nechtějí pouštět….hnala jsem manžela na veterinu alespoň pro nějaký prášky na bolest, kdyby bylo potřeba, tak abych je měla přes víkend doma…

Jako takhle…upřímně jsem nedoufala, že nám to vydrží na věky věkův ámen…takže jsem si tak nějak držela palce, aby to vydrželo co nejdéle a teda dýl, než to vydrželo.

Zrovna včera, když jsme vyrazily s dcerou se psy na prochajdu, tak jí říkám, že na naše louky určitě nejdu, že je tam bahno…navíc vysoká tráva ….takže klíšťata, asi hodně, tak tam nejdu, protože nevím do jaký míry by fungoval repelent v takových podmínkách a  nechci, aby chytnul klíště, protože co kdyby se tím zase ta autoimunita rozjela.

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 16:03:10 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 12.06.2026, 14:57:48

Čím dál víc mi vadí majitelé psů, pro které je pojem wořech nebo kříženec zřejmě sprosté slovo a mají potřebu tvrdit, že je to ten velký jorkšír s těma spadlýma ušima

No ono, když člověk třeba potřebuje říct…mám doma psa a lidi se zeptaj jakého, tak jak popíšu vořecha…"vypadá jako velkej jorkšír se spadlýma ušima".

Zase je fakt, že když jsem měla bez PP ovčandu, tak jsem normálně říkala, že mám NO…tedy dřív hovorově “mám vlčáka”…tak u ní jsem natuty věděla, že čistokrevná je…

Když jsem měla “bez PP kavkazandu”, tak tam už teda dle exteriéru bez PP otce, bych ruku do ohně za úplnou čistokrevnost nedala resp. ten teda vůbec nevypadal jako čistej kavkaz, spíš bych ho nazvala kavkazoidním vořechem…ale zase, je bylo pro mě jednodušší říct…"moje kavkazanda…." než  “mám vořešici máma kavkazák, otec imitace kavkazáka”…

Mně vlastně nevadí, když lidi svýho bez PP psa označí za nějaké plemeno, i když je na první pohled vidět, že tohle teda rozhodně čistokrevnej pes není..zase tady na to mi přijdou sympatický ty zkomoleniny názvu plemen, které zde některé z nás používají. Prostě mám jorkmuta a na dotaz vysvětlím, že to je prostě nějaká křižovatka s jorkšírem.…

Já si stejně vytvořila zkratku pro moje křížence BSP a bernardýna…"berber"…protože to je pro mě jednodušší, než tady dokola psát…to moji kříženci BSP a bernardýna…jako nemám problém napsat “moji vořeši”, ale pod tímhle slovem si nikdo nepředstaví psa, co se podobá hnědýmu berňákovi.

Mně vadí, ti, kteří by se hádali do krve, že ten jejich velkej jorkšír se spadlýma ušima je čistokrevnej a je a je a je…a když jim oponujete, tak se ještě nafouknou…protože oni zaručeně koupili čistokrevného jorkšíra bez PP po PP rodičích…takže je to jorkšír a fertig…

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 13:30:39 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 12.06.2026, 13:20:55

Ale chápu, že člověku, co je zvyklý mít rozvážné psy 50+ kg je lapina pocitově malá (hyper)aktivní ukecaná chlupatá koule.

Přesně…

Naopak moje babi nemůže překousnout, že jsme si nepořídili nic maličkýho a roztomilýho.

Tak jí vyřiďte, že je maličkej a roztomilej…a ať se přijde kouknout na naší Ginu, jak vedle ní stojí lapiňák…a uvidí na vlastní oči, že je maličkej a roztomilej…😂

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 13:13:34 xxx.xxx.189.104

Moje příbuzná…v důchodovém věku má momentálně 2 bosíky…předtím měli dobrmany, před tím afgána…ví, že už teda další velké psy chtít nebude, ale říká, že pokud se na to bude ještě pak cítit, tak má v plánu vzít si z útulku nějakýho psího důchodce a teda toho nejošklivějšího, kterýho nikdo nechce….

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 13:11:23 xxx.xxx.189.104
Fiona.Praha:

Lapinkoira, patří mezi špice, 20-22 kg, 42-50 cm, je malý pes? 🤣

Přesně tak, malý pes=žádný pes, to má asi ta paní na sídlišti, co měla nějakého pastevce. A ve své podstatě je mi jí líto. Posedává na lavičce a vzpomíná na obříka. Kdyby měla malého může korzovat s dalšími důchodkyněmi s malými pejsky a mít nové zážitky a podněty. 

Já tý paní rozumím a obzvlášť, jestli měla pastevce….pastevec je z mého pohledu něco tak unikátního, že nahradit takového tvora, když si s ním člověk sedne, je téměř nemožné…

Z mého pohledu je to úplně nejvíc, mít tu čest být milována velkým pasteveckým psem…

Myslím, že bych dřepěla a vzpomínala stejně jako ta babka…případně korzovala s ostatními důchodkyněmi, ale bez psa…

Když jsem byla děcko a moc jsem chtěla psa, tak mi bylo úplně jedno, jaký pes by to byl a to vážně…jestli čivava a nebo doga, hlavně že bych měla psa, to by uspokojilo tu mojí touhu…dneska po těch letech, kdy mě psi provázejí životem vím, že to jedno není…

No a ano…lapina je opravdu pro mě malej pes. 

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 12:53:01 xxx.xxx.189.104
Sarah01:

Já za 2 roky, kdy mně těch 60 bude, ještě počítám budu mít pořád 3. 🙂

to znovu už nebudu chtít podstoupit…

Jani, musíš, přece je v tom nenecháš samotné? 

Jééé…to jsi mě špatně pochopila…samozřejmě, že s nimi budu do posledního vydechnutí, v životě bych nenechala svého psa v té poslední chvíli samotného nebo s jiným člověkem…myslela jsem to tak, že s případným pořízením dalšího psa bych váhala právě pro to, že mě to vždycky strašně semele, když musím dát uspat psa a až jednou odejde Gina a Máťa, tak to mě už teď straší ve snech a nevím, jestli po nich bych šla do dalšího psa s vidinou toho, že mě to pak bude čekat znovu…

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 11:45:21 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 12.06.2026, 11:22:43

No já ve své podstatě preference taky mám…resp. malej pes=žádnej pes…to se mi potvrdilo i te´d, když hlídám dceři lapiňáka…on je zlatej, ale cítím, že takhle malej pes mě tak nějak neuspokojuje.

Já ve své podstatě říkám, že po těhle psech už žádný další nebude, neboť si třeba v 60ti letech nechci pořizovat dalšího velkýho psa…už by to ode mne bylo nezodpovědné…malej pes by asi šel, ale toho já nechci…to radši kočku…ale co já vím…nikdy neříkej nikdy…

Už nejsem nejmladší, takže pokud se rozhodnu ještě pro dalšího psa, tak bych musela sáhnout do kategorie chrti…kde ta výška je, ale oproti medvědům, co mám teď je ta váha třeba poloviční…už jsem přemýšlela i, že bych si vzala nějakýho bývalýho dostihovýho, jak to sem vozej, aby ty chrty zachránili…třeba staršího…ale nevím…

Přemýšlela jsem i o nějakém seniorovi z útulku…že bychom mu na dožití dali milující domov, ale….

Čím jsou moji psi starší a čím se tedy blíží i to, že jednou nastane ten den, kdy je budu muset nechat uspat, tak mě to dost straší…přijde mi, že na tohle už mi chybí psychické síly a že to znovu už nebudu chtít podstoupit…

Sardullah
Sardullah 12.06.2026, 10:49:06 xxx.xxx.189.104

Tak u mně vzhled není úplně jedno…ve své podstatě bych nechtěla placatý čumák a ne teda naháče…teď myslím toho opravdového, prostě mi není moc příjemný na dotyk…a teda něco mini taky ne…

Prostě nějakého normálního psa, ale už je jedno, jestli bude mít uši nahoru, uši dolů…jestli bude mít v kohoutku 74 cenťáků nebo jen 50 cm, černej< bílej, hnědej, strakatej……hlavně aby jsme si prostě sedli…

Jasně…preferuju nějaký vzhled…líbí se mi “medvědi” a chrti….ale pokud bych brala vořecha a nebo psa z útulku, tak to zrovna nemusí být ausgerechnet tohle…resp. myslím, že když nepotřebuji určité plemeno, tak ale nějaká sympatie je fajn…a opravdu nejdůležitější je, co můžu psu nabídnout a co on mně.