Gina si o borderách myslí, že mají o kolečko navíc…k tomu dle mého dospěla už jako malá, když jsme byly u kámošky na zahradě…když Gina zjistila, že když borderák uvidí míček, tak už v hlavě neměl nic jiného a nebyla s ním kloudná řeč, tak se raději dala do party s kocourem.
Navíc mi přijde, že jsou jí bordery obecně podezřelé tím, že se k ní přibližují tak nějak plíživě.
Mám pocit, že spousta lidí, co si borderu pořídí, to dělá proto, že je to přeci ten nejchytřejší pes na světě. Koukají na videa a žasnou, co tihle psi dokážou, ale tak nějak si myslí, že to ten pes umí sám od sebe, nevidí za tím tu práci.
No a co se třeba týče přivolání…Gina je můj první pes, kterého opravdu nemohu pustit na volno bez jištění…přivolání má tak na 90% a teda pokud není stoprocentní, tak já jí prostě nepustím.
U nás není problém nějaká zvěř, tu Gina odignoruje…teda nevím, jak by reagovala na divoký prase…ale ona prostě poslouchá, poslouchá, poslouchá a pak jí přijde, že nutně musí k támhletomu křoví na obzoru a odejde…povelem jí nezastavím a pokud za ní běžím, tak logicky zrychluje, pokud běžím od ní, tak jí je to jedno….není to o tom, že by mi utekla…to já vím, že by se od toho křoví zase vrátila a nebo by na mě počkala, ale to je prostě nepřijatelné.
Na druhou stranu, ale Gina není lítací typ, tak myslím, že je jí tak nějak šumák, že je na 20ti metrový šňůře…neumím si to samé představit u mého afgána. Pokud by nebyl vypustitelný…neměl přivolání…nebyl odvolatelný i od zajíce, co vyskočí metr od něj ze křoví a zdrhá, tak bych prostě musela najít nějaký oplocený prostor, kde bych s ním mohla udělat pár sprintů….protože v jeho případě by šňůra nevyřešila to, že je chrt a že si potřebuje zasprintovat.