»
Odpověď na příspěvek uživatele
Zrzavci z 01.06.2026, 14:59:33
No tak já pamatuju v době předinternetové třeba inzeráty v časopisu Pes přítel člověka… mám pocit, že se tam inzerovali pouze psi s PP a ceny se taky neuváděly… prostě cena dohodou.
V době, kdy ještě nevycházely inzertní časopisy jako třeba Anonce, tak inzeráty byly i v nějaký regionálních týdenících popř. na takových těch vývěskových tabulích s inzercí v některých obchodech a cena psů bez PP nebo kříženců v inzerátu normálně byla, cena psů s PP dohodou.
Takže mě to přijde jako tradice.
Už jsem viděla i inzeráty, kde bylo každé štěně inzerováno zvlášť a u konkrétního štěněte byla konkrétní cena. Což je teda asi k tomu, že ne každé štěně z vrhu bude prodáno za stejnou cenu.
No nejsem chovatel, nebudu soudit… jen mi přijde zvláštní, že když si na inzerát zavolám, tak je mi cena štěněte sdělena. Ale zase je pravda, že u mě to bylo vždy ve chvíli, kdy už byla štěňata narozena a ve věku 5-6 týnů.
Myslím, že jiná situace je ve chvíli, kdy si rezervuji ještě nenarozené… a teda tady musím říct, že to nebylo z inzerce, že jsem si to našla na stránkách klubu, kde jsem vyzjistila, kdo je v očekávání a přes stránky chovky kontakt. Zase musím říct, že jsem se i normálně zeptala, kolik cca bude štěně stát a bylo mi sděleno, ať počítám kolem třeba 35 tis plus mínus.
Myslím, že nám “ obyčejným” lidem na tom “cena dohodou” nejvíc “vadí” to, že díky tomu nemáme nějakou obecnou představu v jaké cenové relaci se dané plemeno pohybuje… třeba mojí dceři docela padla sanice, když po dorazu u chovatele na štěně americké kolie jí sdělil cenu kolem 50 tis… no jasně, normálně řekla, že za psa na mazla je to pro ní hodně peněz, že si představuje něco do 35 tis., ale cítila se u toho dost trapně… kdyby měla představu kolik tohle plémě stojí, tak by tam ani nevolala.
Další věc je, že pokud člověk tak nějak nemá šajn o tom za kolik, tak mu v hlavě neblikne kontrolka, že je štěně nějak podezřele levné….když volá na inzerát štěňat s PP… což může být i z důvodu, že PP není od FCI nebo že se, dle mého, snaží prodávající uvést zájemce v omyl a PP je označení Pet pasu… ono jasně, dobře jim tak, měli se prodávajícího zeptat na název chovky… pokud není v inzerátu uvedeno… a chovku si minimálně vygůglit… ale myslím, že spousta lidí je “ rádo” že se jim do podvědomí dostala informace, že mají psa koupit s PP… a víc nic a na ty tohle dle mě cílí.
Když jsem sháněla po úmrtí Sáry štěně … čubu pasteveckou a volala jsem na inzerát, který byl zalitý sluncem, tak mi paní řekla cenu o 10 tis nižší než kolik se běžně pyrenejci prodávají a navíc měla volných několik fen, tak mi bylo jasný, že to smrdí… ale když jsem zpětně hledala informace na netu, tak bylo spousta lidí, co jí skočilo na lep…
Bohužel ppravdu ne každý objíždí výstavy, ne každý funguje na FB a pak jsou dva základní typy lidí, když nemají představu o ceně… ti, kteří si myslí, že štěně s PP stojí o bambilion víc, než kolik je reál, obzvlášť pokud jsou v inzerátu uvedený CACIBy a třeba i výsledky rentgenů na dysplazii… takže na inzeráty štěňat s PP ani nezavolaj a pak ti, kteří už u částky třeba 10 tis omdlívaj.
A nakonec japonec tohle všechno, z mého pohledu, hraje do karet množkám, protože ty ceny uvádějí a lidi hned vidí kolik štěně stojí a jestli je v jejich finančních možnostech… samozřejmě těch důvodů je víc, ale tohle je jeden z nich.