Já mám dnes bohužel jeden z nejsmutnějších dnů v životě. Vždycky si člověk myslí, že je na to připraven a u pejska ve vysokém věku tím spíš, ale pravda je úplně jiná. Jsem jako vždy úplně v “prdeli”.😪
No já jsem třeba člověk, který se rozhodně nehroutí z představy, že přede mnou spal v hotelové posteli pes, ale spíš co tam vyváděli lidi… když sjedou hotelový pokoj pod uv světlem, tak je až neskutečný, kde všude jsou stopy tělesných tekutin… pro mě nechuťárna, takže pelech bych táhla asi i pro sebe…a spala bych asi na zemi i se psy… protože bůhví, co se před náma v tý posteli válelo.
Já i na dovolenou k moři raději jezdila pod stan, protože jsem si vezla všechno svoje, spala jsem ve svém.
Nejsem cíťa, ale na některý věci jsem háklivá a to přesto, že doma rozhodně načančáno a vypíglováno nemám.. ale je to můj bordelíček.
Já mám flexi primárně na nevypustitelnou Ginu… právě pro moje pohodlí.. nemusím s ní lozit všude. Samozřejmě pokud to jde, tak používám couračku, mám 20ti metrovou, tak ten rádius je větší…. ale upřímně, pokud je nějakej marast, tak raději použiju flexi, než abych měla couračku celou od bahna. A třeba když je terén křovinatější, stromkovatější, tak mi to přijde taky víc praktický.
Já se právě naučila mít flexinu zavěšenou na vodítku, co mám přes plece, protože Gina měla období, kdy se opravdu cíleně snažila vyškubnout… ve své podstatě v tomhle období chodila jen na vodítku, protože flexi i stopovačka byla o zdraví… o moje… no a když to období pominulo a zase jsme to začaly zkoušet, tak jsem jí ještě tak docela nevěřila a bála jsem se, aby mi tu krabici nevytrhla z ruky, tak jsem to takhle jistila a pak jsem zjistila, že když je potřeba, třeba když berňuchu potřebuju připnout na vodítko, sundat z některého ze psů šlahoun ostružiny a podobně, tak krabici můžu pustit a pořád mám Ginu jištěnou a přitom volné ruce a teď už jí beru do ruky jen když třeba vidíme psa a pod. abych to měla víc pod kontrolou.
Jinak tu flexi co mám já si ohledně výdrže nemůžu vynachválit, vydržela toho v trhu tolik, že se fakt divím, že furt funguje.
Tak dnes jsme po hódně dlouhé době potkali zajíce, kousek od baráku, vyběhl psovi těsně před čumákem. Odvolání 100%, mám radost. 😊
No u nás je jeden vtipálek, kterej se rozhodl, že bude bydlet ve městě….resp. v naší domkové čtvrti…ho potkám minimálně 2x do měsíce, když jdu večerní čůranda kolem komína…na loukách a na polích ani zbla…za poslední roky akorát 2 bažantí, jeden viděný divočák a samozřejmě ty hnědý čůzy (srnky), co ani nezdrhaj, jen tak popoběhnou, aby se neřeklo, když vylezeme ze zatáčky a ony se tam pasou…
No a pak teda jeden páv…ten teda není divoká zvěř, bydlí normálně u lidí, ale už šel s námi asi 3x kus cesty.
Můžete být ráda že místo psa máte kočku, vzhledově je to lední medvěd, tak kdyby měla ešče jeho chování, máte problém. Takhle si holt jen počkáte, až se doválí, umeje si všechny čtyři nohy, uši, hlavu……. a pak vyrazí na druhou stranu 😀 😀 😀
vzhledově je to lední medvěd, tak kdyby měla ešče jeho chování, máte problém
No bručí hodně podobně a někdy je taky načuřená jak medvědice.
Takhle si holt jen počkáte, až se doválí, umeje si všechny čtyři nohy, uši, hlavu……. a pak vyrazí na druhou stranu 😀 😀 😀
Jako je to super, je to ale zároveň těžký jak kráva a držením mám jednu ruku zaneprázdněnou….asi jak mám tu flexi velikou a ještě druhého psa…já nosím přes plece vodítko, na kterém mám flexi pověšenou a do ruky beru dle potřeby nebo naopak jí můžu pustit a mám obě ruce volné. Ale prostě i tak mám i normální vodítko a psa přepnu dle potřeby.
Jinak já nejsem odpůrcem flexi…hodně psů se venčí na místech, kde je třeba zákaz volného pohybu psů, ale zároveň je prostor, aby pejsek nějakou tu volnost měl…třeba na sídlišti nebo v parku, tak pak v tom případě je flexi vlastně fajn.
Toto video mě opět utvrdilo mou doměnku, že ač jsem si koupila ač mám papíry na to, že pyrenejka je pes, tak v praxi se chová jak kočka…na tom videu úplně přesná Gina…akorát není tak mrštná v převalování…to se spíš podobá převalování medvěda…
Prej kupujte čistokrevné psi s PP…tak já to udělám a pak mám doma křížence různých živočišných druhů…😲
Já právě z tohoto důvodu flexinu vůbec nepoužívám, je to pro mě na běžný denní chození nepraktická věc. Na normálním pevným vodítku 1,2 m max délky zvládnu dva psy, batoh, tašku v ruce a ještě tašku na rameno (takhle vybavená jezdím na výstavy a když se mně nechce vracet na parkoviště, unést to musím).
je to pro mě na běžný denní chození nepraktická věc
Přesně…Jako já vůbec nevím, jak někdo může s flexinou permanentně fungovat. Já flexi používám a připínám k ní psy, když jsme v lokalitě, kde jim můžu dát větší “volnost” k čmuchání, ale zároveň to není místo, kde bych psa mohla pustit úplně na volno….že bych šla se psem na flexině někde ve městě …to mi přijde hódně nepraktický…
Navíc teda pokud je větší frekvence lidí, tak psy vedu u nohy…
Je to trága…pejsek měl ošklivou smrt a myslím, že majitelka si to bude do smrti smrťoucí vyčítat..😟
Jinak ad to jedináčkovství…teď mluvím o psím…když se Jessinka odstěhovala k novému majiteli, tak jsme okamžitě začali shánět štěně, protože Gina byla s Jessí, jak siamský dvojčata…furt se olizovaly, lehaly si tak, aby měly fyzický kontakt, kousaly si společně jeden klacek, jednu kost…jedna druhé to nosila, mordovaly se, honily se…tak jsem o tohle nechtěla Ginu připravit….jenže přišlo štěndo a Gina už byla asi někde jinde a Matěj jí moc netankuje…jako neříkám, že spolu nemají kladný vztah, ale kdyby se jednoho krásného dne vzbudila a Mates nikde, tak by po něm určitě nesmutnila a teda Matěj po ní taky ne, i když je k ní kontaktnější než ona k němu….on a Gina, to jsou dva naprosto rozdílné psí světy.
Na druhou stranu měla jsem štěňata, dvojčata…berbery…a stalo se to, čeho jsem se nejvíc obávala, fena umřela jako první a ten troubelínek-podpantoflák Jack to bez ní skorem nedal.
Já myslím, že u těch koček je to taky individuál….některé by kočičí spolubydla chyběla, některé jsou spokojený jedináček.
Nemám teda zkušenost s dvěma sourozenci…jestli to vždycky vyroste do té správné dvojky, která se miluje nebo jestli by i kočka, co vyrůstala se sourozencem neocenila nakonec jedináčkovtví.
PP chov ma - evidenci. To je to nejdulezitejsi. Neni to idealni, ale aspon neco je…A kdyz je evidence, da se kontrolovat, vyhodnocovat , selektovat.
Zákaz bPP se nepovede - na to nikdo nema koule - jde o volice 😇ale dostat to pod sankce a pokuty, kdyby se evidovalo - to by slo… ale ani na to neni vule….
Zákaz chovu bez PP se ani nikdy povést nemůže…už z meritu věci…kdo mi dokáže, že nešlo o “nehodu” nechtěné nakrytí a že cena štěněte nepokrývá moje náklady na veterinu, větší péči o fenu a následně o štěňata plus můj čas, který tím strávím.
Co teda budeme dělat…budeme všechna štěňata, co se narodí bez PP utrácet?
Jo můžeme nařizovat a evidovat a znepříjemňovat, ale to možná odradí nějakého slušného člověka, který chtěl, aby jeho Fifinka měla alespoň jednou štěňata…množírny to zase obejdou.
No pokusy asi byly, ale tak nějak to zase padlo na ty slušné, co všechno dodržují…
(titulek článku z roku 2017) Chovatelé více než pěti fen je musí nově registrovat. Množírny má omezit i povinné čipování psů
No nějak jsem si nevšimla, že by tohle mělo na množírny vliv…aneb papír snese všecko, ale v praxi to pokulhává…
Pak je tu ještě další věc a to je ta poptávka…mám velké obavy, že i kdyby se tady u nás povedlo a lidi chytli za frňák a výrazně se omezily nákupy štěňat z množíren a od překupníků, tak množky pojedou dál, štěňata budou kupovat překupníci a vozit do zahraničí…
A myslíte si že by pomohlo kupovat psy jen s PP? A zakázat chov psů bez PP? Co by zabránilo takovým lidem mít doma 15 fen s PP? Nic a mohli by sekat jedno štěně za druhým úplně stejně.
Tady nejde o to, že všichni chovatelé s PP jsou zodpovědní poctivci i dneska existují ,nebojím se říct, PP množky. Jde o to, že chovatel PP není anonymní, v dnešní internetové době se dá dohledat spoustu informací jak o chovce, tak samozřejmě o rodičích štěněte a dalším bambilionu příbuzných, o dalších odchovech, o psech a fenách, které chová a dle toho si chovku vybrat.
Chovatel bez PP… kdo to jako je? nějakej Josef Novák z Horní Dolní… co o něm ssi najdu za informace, co najdu za informace o jeho odchovech, o rodičích štěněte?… žádný a o tom to celé je.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.04.2025, 17:33:00
No dvě štěňata …sourozenci jsou z mého pohledu taky super…ušetří to spoustu času, člověk se nemusí tak často zapojovat do mordovacích a honících a přetahovacíh her, jako když má jedináčka…samozřejmě u psů je to složitější, protože následně se musí chodit ven a učit nejen oba dohromady, ale i s každým zvlášť.
Jako holky..chápu, že dvě koťata sourozenci jsou ideál, ale upřímně jsem si myslela, že bych si, až nebudou psi a další už si pořídit nemůžu, pořídila mainskýho kocoura a teda o dvou jsem neuvažovala…myslela jsem si, že když bude mít naší společnost 24/7 a třeba ho naučíme i na “venčení” venku…jakože se půjdeme ven projít, tak že to bude cajk a teda teď začínám přemýšlet, že si nakonec pořídim dvě morčecí holky nebo dvě korely, protože domov bez zvířat si neumím představit a bude klid…nerada bych byla tyranem kočenek.
teda když to čtu, tak jsem fakty ráda za to co mám..teda ráda jsem obecně, ale teď si toho budu moci ještě víc vážit.
Moje rodina …jo už se nestýkáme tak často, on každej má svoje…ale myslím, že obecně se máme moc rádi…jako jasně zdrbneme se, vyměníme si názory (to teda spíš naši starší), ale když je problém, tak jsou všichni ochotni si v rámci možností pomoci, ale furt drnčí mezi námi telefony, protože se o sebe zajímáme.
Co se týče dětí, tak jsem si vychovala dvě úžasné bytosti se smyslem pro fair play (i když nevím, jestli v dnešní době je to ta správná průprava), s velmi podobným smyslem pro humor jako mám já a s velkou láskou ke zvířectvu, hlavně ke psům. Dcery současný přítel (doufám, že to tak zůstane) je “normální” a prorodinnej typ, jeho rodina taky hodně drží pospolu.
Co mě trochu mrzí, že je holka odstěhovaná, sice ne daleko, ale není to na to, abychom si spolu daly třeba 2x týdně rychlý kafe, ale hodně si voláme..mrzí mě, chybí mi, když ještě jezdila k nám sama třeba na tři dny…my pak ještě se synem hrajeme hodně hry…člověče, z pohádky do pohádky, kostky, žolíky, dostihy a sázky…strašně jsme se u toho vždycky nařehtali, až mě bolelo břicho a tekli mi slzy…pak se navzájem “okřikujem”.."prosim tě, chovej se jako dospělej/dospělá"….ale chápu…má svojí rodinu, hlavně svoje milované psy, tak co by 3 dny dělala u mámy…
Jako jsem chudá, až bych v momentální situaci řekla, že skorem socka, ale rodina je k nezaplacení…a všem bych přála minimálně takový vztahy v rodině jako mám já.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 14.04.2025, 13:12:32
Fotku nemám…to bylo v roce cca 1995-96…vlastnila jsem mobil NOKIA 1610 a tím bych víláka spíš utloukla, foťák to nemělo…jo asi jsme už v tý době měli digitální foťák, ale ten jsem sebou netahala…ani nevím, jestli bych to fotila…jasně, teď jsme tady s vámi v pejskařský komunitě, tak dneska by bylo hned zdokumentováno a vloženo pro obecné pobavení…ale v tý době? Těžko budu ukazovat známým fotky a komentář “No a na této fotografii je náš pes, jak se vyválel v hovně” 😂