Správná podpora nekončí vypnutím adblocku, ale kliknutím na reklamu a největší frajeři ještě objednaj nabízený zboží
P.S. taky by mě neuráželo tlačítko donate pro libovolnou částku.. Ale aby to provozovatelům nepřineslo víc starostí(účto, daně a já nevím co) než radostí..
Takže takhle - jednou za čas vypnu adblock a kliknu na pár reklam (zvážím i nákup). Pak zas vypnu adblock. Podpořeno 😄
Přemýšlela jsem o tom, jesti tento web podpořit tím, že si vypnu adblock. Jelikož jsem ale na něj dost zvyklá (resp. na život s minimem reklam), asi to nedám :) Kdyby se tak dalo přispět nějakým jiným způsobem... :)
Trickyvoo, já myslím, že by vám prospělo navštívit občas nějaké to cvičení, socializační procházku, s někým fakt dobrým. Někdy se člověk dlouho trápí s něčím, co je přitom ve výsledku jednoduchý, jen je potřeba to vidět osobně ... Trochu mi přijde, že Malina nemá v některých věcech vedení (ale já to chápu, někdy člověk neví, jak na to), přitom je chytrá a určitě by se s ní dalo pěkně pracovat :)
Nezvažovala jste to někdy? Nevím, jestli je to pro vás možné třeba časově. Ve vaší oblasti (někde okolo českotřebovska, pokud se nepletu, že?) těch dobrých odborníků asi moc nebude, ale možná máte dostupné Brno.
No, anebo ta Kristýna Dostálková, kterou jsem už parkrát zmiňovala, to je online a jsou to různá drobná a zábavná cvičení, zaměřeno na sebeovládání, ale třeba i strach nebo prevenci strachu. Je to vždy vysvětelné a ukázané na videu, takže si to člověk může cvičit sám, a když si s něčím neví rady, pošle video do FB skupiny a nechá si poradit. Mýho psa to děsně baví. Jediný zádrhel, že je to na něj "moc pozitivní". Třeba takový netahání na vodítku by se takto dokázal učit celé věky a předstíral by, že to jako furt ještě nejde, a přitom mu stačí, ehm, lehce nepozitivně sdělit, že se nemá chovat jako vůl, a najednou kráčí slušně a najednou chápe dokonce i to, že na zajíce jen koukáme.
Já někdy dávám lízací podložku nebo kong, spíš pro svůj pocit, že pes něco má, co ho může trochu uklidnit. Obvykle to ale stejně funguje tak, že začne štěkat teda až potom, co si dokončí tyto zábavy :)
Jinak vidím postupné pokroky, to zase jo, ale je to dřina :)
přesně, udělat pochodový cvičení. Ven, zpátky, jdu, zase se vrátím, vezmu tašku, šmarjá nemám klíče, ešče musim na záchod, pak do kůchně, vypadnu, vrátim, v koupelně si umeju ruce a pes nestíhá sledovat, jak se furt zjevuju a mizim a pak to prostě radši vzdá
A co tento případ - ano, pes to vzdá. Ale druhý den, když odejdu normálně do práce, tak to s tím vzdáváním bylo včera a dnes už to neplatí, je nový den, tak se může zase znova vyvádět. Kolik dní bych musela takto pochodovat jak vůl a ještě si na to udělat volno od práce (i domácí), protože u toho se fakt nic udělat nedá? 😄
Nerozporuju, jen tam vidím určité, ehm, zádrhely, má-li člověk chytrýho psa s velkou vůlí pro boj za svá domnělá práva (např. právo dělat si, co chce)
U té 2) mám z toho takový ten pocit, že když se vrátím zatímco pes vyvádí, je to to, čeho chce dosáhnout. Sice je to negativní společnost, ale pořád společnost, navíc u rituálu opětovného odchodu vlastně další ňamka nebo jiný úplatek.
EDIT - koukám, že jsem to nějak zblbla a citovaný text se ukazuje jako normální. Tak níže můj komentář:
To je o síle argumentu. Neboli to sprdnutí by mělo být takový, že si pes dvakrát rozmyslí, jestli se ozve znova. Což se snadno řekne, ale hůř udělá, nejlepší je vidět to v podání někoho, kdo fakt ví a umí. Chce to ale taky dávkovat podle danýho psa.
Ten opakovaný odchod by byl bez rituálu, prostě sprdnu psa a jdu hned pryč, žádný pamlsky nebo rituály.
Buggyra, když jsme u těch hrůzostrašných historek, tak po městě tu chodí paní s malým pejskem, snad ještě menším než můj vořech, na haltině a flexině... to fakt bolí to jen vidět....
Zkušenost nemám, jen řeším jakousi nesamostatnost u našeho útulkáče, kterýho máme pár měsíců.
Jak je váš pejsek starý a co je to za plemeno?
"Pokud víme, bývá doma v klidu" - Bylo by fajn si někdy udělat záznam a pak se podívat, co teda doma skutečně dělá, při těch odchodech, které zvládá bez vyvádění. Jestli je v pohodě nebo jsou tam známky stresu nebo dokonce vyvádí a vy o tom jen zatím nevíte.
Napadají mě dvě možnosti postupu, asi se to dá i kombinovat.
1) Nacvičovat od nuly ty netypické odchody a postupně prodlužovat čas.
2) Při nácviku netypických odchodů zůstat nenápadně za dveřmi (předstírat odchod - přivolat výtah, poslat ho dolů prázdný a tajně zůstat u bytu), a jakmile spustí, vrátím se, sprdnu ho a zase odejdu a znovu předstírám odchod.
Já asi budu mít jiný úděl - sledovat, jak pes dělá na lidi divadýlka o roztomilým pejskovi a jak snadno mu na to spousta lidí skočí. Jsou to fakt divadýlka, vyloženě si nasadí masku, nahodí kukuč, naladí emoce, a už to jede. Rozplývání diváků (případně doprovázeno vydáváním pamlsků, kdo má po ruce) zaručeno :D
Klidně se chvíli předtím snažil sežrat někomu psa nebo jinak zlobil, a dovede okamžitě přepnout na tento režim.
Pokračujeme v objevování vody, dnes jsme zařadili lekci o tom, že voda není výmluva pro to, aby pejsek nemusel poslouchat. Přišlo mu to docela překvapivé. Již začíná i plavat. Po odchodu z vody jsme se ještě procházeli kolem rybníka a dali si další lekci o tom, že pes se chová slušně, i pokud by nejradši šel zpátky do vody. Samý divný požadavky na něj :D
Wow, díky za tolik tipů! Župan mě pobavil, je dobré vědět i o takových vymoženostech. Sarah, děkuji za nabídku, napíšu vám SZ :)
Přemýšlím, jak to pak používat. Samozřejmě doma, když přijde pes z venku urousaný. Ale když se jdeme v horkým dnu koupat, tak jestli ho vyručníkovat rovnou u rybníka, anebo ho nechat schnout volně během procházky a doručníkovat až doma, co nedoschne samo. Co je lepší? Mně by přišlo přirozenější nechat ho schnout samovolně během procházky a dosušit až doma.
To je úžasná zpráva, přeji mnoho zdaru a ať mládě co nejlépe zapadne a doplní smečku! Také se těšíme na fotky :) Ony se sem mohou vkládat jen fotky do velikosti 500 kb, větší vložit nejdou.
Vím, že mnozí používáte nějaké ty chytré nebo kouzelné ručníky, co vezmou vodu z psí srsti mnohem líp než lidské. Mohli byste mi prosím dát odkaz na nějaké osvědčené? Asi se mi to přeci jen pro vodního psa bude hodit :)
Tak si jdu městem a říkám si, jak je fajn, že tu ten ječmen ještě nemáme (je třeba být vděčný za každou maličkost, že ano), když tu náhle si ho na každým kroku začnu všímat. Takže ano, ve městě je ho opravdu hodně.
S ignorováním štěkání a dalších zvukových projevů to může být dost nebezpečné, já to beru tak, že mlčení znamená souhlas :)
Na druhou stranu utnout štěkání tak, aby to pes nevzal to jako "hurá aspoň nějakou pozornost jsem si vymohl" a na druhou stranu se z toho zase nesesypal, nemusí být úplně jednoduchý. Resp. jednoduchý to nakonec je, ale třeba pro mě to začalo být snadný až poté, co jsem viděla správné provedení trenérkou na svým konkrétním psovi. Do tý doby by mi to někdo mohl stokrát psát přes internet a já bych to zkoušela provést a pes by byl furt vytlemenej :)
Částečným řešením by bylo pořídit si již dospělého pejska, ať čivavu nebo něco podobně malého, třeba z útulku. I tam se můžete potýkat s nečistotností nebo nesamostatností, ale přeci jen se obojí od dospěláka už dá "požadovat", zatímco od štěněte určitě nikoliv.
Jinak proč ne, pokud zvážíte všechna pro a proti (hlavně ta proti) vlastnění psa a usoudíte, že to pro vás má smysl a potřebujete to. Já např. potřebuji, aby mě někdo bral pravidelně ven).