Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.05.2025, 14:16:57
Kolie jsou taky americké a evropské(?), kdy v americe je kraťanda i dlouhosrstka stejné plemeno, mají jiný standard a jsou podstatně mohutnější a větší, mají povolenou bílou barvu, jelikož mají i jiný gen, ale FCI je neuznává. Neměly by být povahově ani takové citlivky.
Mě se líbí víc ty americké, ale 60-70k za psa nedám 😀…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.05.2025, 12:46:21
My za krajskou dávali 500 a za národní 900…každopádně já tomu moc nerozumím, většinou vybírám dle dojezdové vzdálenosti, protože na druhej konec ČR jen kvůli výstavě nepojedem 😀…zas tak to nehrotíme…ale když je něco poblíž, tak proč ne.
Většinou mi napíše chovatelka, jestli se nechceme přihlásit, že to máme kousek.
Už jsem si několikrát pročítala co vůbec existuje za tituly a stejně si pamatuju prd, kde se co zadává…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.05.2025, 12:08:36
Mně přijde vtipné, že na jedné výstavě může dostat pes tu nejlepší známku a na druhé tu nejhorší…co si má pak majitel psa z toho odnést? 🤭
Není můj případ, ale kamarádka dostala na jedné Excellent 1 - CAJC v dorostu a na druhé D ve třídě mladých. Výstavy od sebe byly měsíc.
Jsem zvědavá, co dostaneme my… tento měsíc jdem na krajskou si to po dlouhé době zase zkusit (má být zima a pršet, tak se moc netěším)…a příští zkusíme národku v Klatovech 😀… Jack má ty uši klopený dle nálady, tak uvidíme. Zatím to vypadá, že v kruhu na obou budeme sami, tak se aspoň nebude furt otáčet po psech za sebou. Mám pocit, že to bývá podle abecedy a Jack je B, takže budem asi často chodit první.
My byli na výletě kolem rybníčků a v lese, další den na návštěvě u rodiny (to ho vždycky zmůže 😂) a včera měl 3hodinky procházku s polobráškou a nějakým menším cvičením. Dnes bude mít odpočinkový den a nic akčního. Ráno se mu nechtělo vstávat do práce a byl trochu protivný. Na chodbě vynadal i vlastnímu odrazu v zrcadle, který vidí každý den 😂…
A u práce nám vlezl hned za zadek pán se setrem ze jestli se můžou očuchat. Možná kdyby se na nás nelepil a dal nám prostor tak nejsem protivná já. Tak zase odešel a mumlal si něco o socializaci.
Odpověď na příspěvek uživatele Aljaška z 07.05.2025, 13:28:05
Raději než toto bych teda investovala peníze do nějakého kurzu či komunikaček třeba od Lenky Blachové. Moc hezká je i knížka PSI - signály a emoce, nebo starší, levnější do začátku “Konejšivé signály” od Turid Rugaas.
Ale hlavně….prostě svého psa pozorujte, travte spolu co nejvíce času a pokud člověk není slepý a naslouchá, nakonec si budete vzájemně rozumět...neříkám, že všemu na 100%, ale většině jo.
Nespoléhejte na umělou inteligenci. Občas (a dost často) dokáže být totálně mimo a je nutné u jejího používání analyzovat, dohledávat a přemýšlet. Občas si s ní vypomáhám v práci a co někdy dokáže vyplodit… 😀 a to používám nejnovější modely. Občas i co se týče překladu z angličtiny do češtiny vyhodí totální kravinu…co teprve v překladu “psí řeči” do té lidské.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 07.05.2025, 11:09:38
Ty jo, díky za odpověď! To jsem vůbec netušila, že v sobě psi mají permanentně nějaké spící larvy a že se budí s březostí feny a předávají se dál štěňǎtům…
Já se zeptám, protože jsem v tomhle úplně mimo. Mě z toho celého vyznívá, že ty štěňata mají prakticky vždycky škrkavky a odčervením se jich před odběrem zbaví…já vždycky žila v tom, že se odčervuje spíš preventivně a že spíše výjimečně mívaji malá štěňátka parazity. 🤔
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 06.05.2025, 21:14:43
Jojo, mám ve výsledku přesně to, co jsem si představovala. Kraťanda je fakt ideální pes pro začátečníka. Tak akorát velkej, tak akorát do všeho, co si člověk vymyslí, snaží se vyhovět, lehce se cvičí,…ten náš byl i velmi hodné štěňátko, ale vím, že to neplatí u všech. Na druhou stranu, co se potkávám s majiteli kraťand, má to hodně z nich + - stejně. Jen bývají citlivější.
Sem tam se potkáváme i s dospělými psi a fenkami a všichni jsou v pohodě i k našemu puberťákovi. Až na jednu chuděru, která se s dvojkou Jack + jeho polobrácha nechce vůbec bavit, páč do ní jednou při hře (fenka si nehrála, ta jen šla nic netušíc po cestě) nabourali a všichni skončili na jedné hromadě…vždycky, když ji potkáme, tak fenka dělá, že nás nezná a nevidí a kouká na paničku, ať jdou pryč 😀….prý ten den po procházce měli doma tichou domácnost, že kam ji to přivedla mezi nevycválaný puberťáky.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 06.05.2025, 16:18:25
Tento měsíc mu bude 14 měsíců. Submisivní je, přemýšlivý docela taky. Teda když není s polobráškou, to dělají strašný vylomeniny 😄.
Jinak i tak trochu fňukna a mamánek 😀. Miluje lidi, miluje kontakt, cpe se na klín…i kolegům v práci 😄. Jakmile na něj někdo na ulici promluví, celej se rozvlní a může se ukroutit.
Já bych šla na veterinu. Nám tedy chovatelka říkala, že prvních pár dnů může mít klidně průjem ze změny prostředí, ale to se u nás nekonalo a byl v pohodě.
Co vám na to řekl chovatel?
Nedávala jste třeba štěňátku nějaké jídlo/pamlsky, na které není zvyklé? Taky nám chovatelka říkala, že pevnost bobku se odvíjí od množství jídla, pokud jsme dali větší krmnou dávku, mělo štěňátko měkkčí bobky.
To, že je začervené usuzujete dle toho že nemá pevný bobek?
Tak jako tak…návštěva veterináře neuškodí. Zrovna u štěňátka bych nic nepodceňovala.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 06.05.2025, 13:16:05
Kdyby alespoň jeli stylem “pokus-omyl” …alespoň ten pokus, ale oni nedělají absolutně vůbec nic. Jako za úplný minimum považuju to, aby alespoň s tím psem odešli z chodníku, aby mohli ostatní projít a nemuseli se protahovat mezi keři 😀…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.05.2025, 12:34:50
Mě strašně fascinuje, jak se spousta lidí ani nesnaží se psem nějak komunikovat, jakože ale vůbec, venku toho psa ani neosloví jménem. Většinou ti lidi stojí na místě jako sochy a tiše čekají, až se jejich pes vyštěká na kolemjdoucí a přestane dorážet, případně čumí do mobilu a nechávají se psem táhnout kam si zamane.
Taky miluju lidi, co nechají své psy zalehávat u cesty, nebo nejlépe uprostřed chodníku, když vidí jiného psa, nesnaží se s ním ani odejít, neosloví ho, nedají mu žádný povel…nic…já je musím obcházet obloukem přes trávu a ten jejich pes vždycky z lehu vyskočí. Lidi nic. Drží vodítko, stojí a dělají jako že se jich to vůbec netýká.
Kolikrát mi přijde, že ty psi venčí zombíci 😀…prostě jen stojí a čumí.
To není jeden člověk. To je naprostá většina venčičů. Mnohdy mladí lidí s velkými psy. Ty babči kolem s pidipsama s těma psama alespoň mluví. Sice je to stylem “nech toho, koukej jak je tenhle hodnej, vem si z něj příklad!” 😀 ale…pořád je to lepší než ta první varianta.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 06.05.2025, 09:22:51
To chápu, zní to podobně 😀 Jack štěkat na povel neumí. On vlastně neštěká. Vydává spoustu různých zvuků, to jo, ale nejblíž štěkání má jeho docela tiché “buffff”, když jde někdo po chodbě. Ale to je spíš takové brblání si pod vousy.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.04.2025, 23:05:35
tak on to nebyl nácvik smíš/nesmíš, ale spíš ve smyslu, že aby pes vydržel čekat na místě v klidu a nesápal se na lidi, do misky jak urvanej a počkal na pokyn. Já si spíš myslím, že byla potom nějaká chyba v našem provedení doma, nebo že si to potom nějak blbě spojil s jiným cvičením ve školičce, kde jsme procházeli kolem misek s mňamkama…no ale to je teď jedno. Z kočičí misky mi žere 😀
Jako já už jsem zjistila, že není těžké naučit něco úplně blbě 😀…stejně jako jsme ho učili otírat si packy “hrabáním” do rohožky. No a pak byl problém ho odnaučit hrabat do všeho ostatního, protože to byla jeho první reakce na cokoliv nového 😀…"nevím, tak hrabu". Což bylo vtipný, ve chvíli kdy jsme mu poprvé ukázali aport, tak to toho prostě flákl packou a bylo pomalu jedno jak vysoko nebo kde jsem to držela, jestli to bylo na zemi, atd…nebo jsem ho neúmyslně naučila ten aport házet po mě, takže když už ho přinesl, švihnul mi ho do klína, ale vyloženě způsobem, že ho po mě hodil, ne že by ho jen pustil 😀 a moje reakce vždycky byla že jsem se začala smát, protože to bylo extrémně vtipný, takže o to víc to dělal… Nebo při “panáčkování” jsme ho naučili omylem vyskakovat do vzduchu…a takových věcí bylo víc. Učit kraviny, to by nám šlo…
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 30.04.2025, 11:07:41
Taky nenechávám misku dýl jak 10 minut.
Asi se budeme muset všichni restartovat 😀. Když takhle dělá pár dnů ofrky a radši by nežral, tak jsem pak už naštvaná. Ne, že bych mu to dávala najevo, ale tak ten pes to pozná, že jo. Pak nakonec vyměknu a dám mu to jídlo jiným způsobem/jinam.
Včera jsem mu rozdělala od Bohemia pet food konzervu s bažantem a tu teda nechtěl vůbec a dal si raději suché granule. Tak bažant asi ne. Zkusím mu ji ještě dát do plnící hračky, ty ho baví.
Já se právě jen bojím toho, že po dalším měsící zjistíme, že pes nás totálně přečůral a docílil toho, že kolem něj nevědomky skáčeme, jak si zamane, co se týče jídla 😀….a nebude žrát nic. Edit: Protože přítel, když Jackovi seberu jídlo, tak na mě kouká jako na tyrana, že pes je chudák, a že mu to tam mám nechat a že to sní až bude chtít…nebo u něj pak sedí a krmí ho z té misky po soustech z ruky… 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Anonym55 z 30.04.2025, 10:24:12
Cvičení s miskou už neděláme, to se dělalo v té školičce a měli jsme to jako úkoly na doma. Jediné kdy to používáme je aktuálně posílání do čtverce na plastovou misku pro OB začátečnický trénink, ale tam je jeden pamlsek a vždycky tam nadšeně běží….nebo děláme, byli jsme na tom tréninku asi 2x a pak tam chceme dát target 😀
Aktuálně krmím psa dvakrát denně, takže “ranní” dávku prostě nacpu do pamlskovníku a tu zkrmím během dne v pohodě, pořád je co trénovat a odměňovat…a večer dostane večeři.
Je pravda, že Jackuv polobráška taky teď moc nežere. O víkendu se mě na to jeho panička ptala…že venku v pohodě jo, ale doma si jde lehnout do pelíšku a ignor.
Kdyby nežral vůbec, asi bych za tím viděla zdravotní problém, ale on žere, jen to nechce z misky. Vlastně naposledy dostal v talířku přímo v kuchyni a to sežral a ani nad tím nepřemýšlel. Nebo občas dostane dojíst kočičí misku, páč tam nechají kus konzervy. To je úplně nejvíc top odměna, protože to je kočiček, že jo a kočky mají vždycky lepší ať už by tam měly cokoliv. Možná kdybych mu tu večeři dala do jejich misky v kuchyni, tak to taky vdechne 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 30.04.2025, 10:09:20
no, Jack nechtěl z misky ani konzervu, ani maso 😀…vždycky na mě kouká, jako bych ho snad urazila. Ve výsledku ignoroval obsah misky a radši si dal granule z ruky. No upřímně…moje nervy 😀…takže jsem mu to vyklopila někam jinam a šla se uklidnit vedle.
Taky mě napadlo, jestli si misku nespojil nějak s tím, že mu je blbě, když ho bolelo bříško. Mívá problémy, když se moc napije z řeky a pak kolikrát druhý den nechce vůbec jíst a bolí ho bříško…musím ho hlídat, páč si v řece hraje tak, že co nejvíc cáká a tu vodu chytá do tlamy… jinou spojitost nemám, druhý den je to většinou ok…jednou mu bylo šlatně dva dny, ale druhý den jedl alespoň kuře s rýží a mrkví a pak dobrý.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.04.2025, 09:38:15
Jo, to by asi šlo…spíš polemizuju nad tím, co se mu honí hlavou. Jestli si vymejšlí, jestli ho prostě jen jíst z misky nebaví, nebo jestli jsme ho rozbili nějak my 😀…