Moc děkuji!
odkaz jsem našla, jdu studovat :)
Moc děkuji!
odkaz jsem našla, jdu studovat :)
Děkuji, pak se musím doptat ještě na podrobnosti, jakou dietu teda koupit, jestli to bude doživotně, jaké pamlsky může a nemůže…
A kolik % tuku je a není ok.
Zatím jsem na internetech nic moc konkrétního nenašla.
Ono těch problémů se slinivkou může být asi i vícero druhů…
Tak to zatím vypadá na slinivku. Dělalo se mu sono, má ji tam zvětšenou a na oblast kolem slinivky reaguje, asi ho to tam bolí.
V pátek jdeme na IDEXX geriatrický + gastro profil + vyšetření stolice, zatím máme nařízenou nízkotučnou stravu (kuřecí prsa s rejží prý ok), dostali jsme famosan a novalgin tablety.
Zeptám se 🙂.
Jinak určitě mi řeknou, že musí mít nějakou veterinární dietu. Na veterině mají jen hillsky a ty nepozře.
Máte zkušenost s nějakou vet gastro dietou, která není úplná hrůza?
Koukala jsem na wolfsblut VetLine gastrointestinal, přišlo mi složení docela dobré…
Dneska v 15:30 jdem na veterinu, tak uvidím, co mi řeknou. Zeptám se jich i na tu koprologii, zeptám se jich na slinivku a jestli nemůžou udělat sono.
Já chci mít jistotu, že to má třeba fakt “jen” z hormonů a z olizování moči venku a že mu není nic horšího. Já to posoudit nedokážu, jelikož je to můj první pes a úplně nevím, kde je ta norma a kde už to je přes nějakou hranici. Prostě se mi poslední dobou nezdá. Je taky možné že mu není dobře permanentně a proto nechce moc jíst, ale dává to najevo jen když mu je hůř…nevím no.
To se snažím zakazovat, ale ano, tu snahu má neustále…moč cizích psů, obzvlášť fen a obzvlášť háravek. Když mu není dobře, mám pocit, že se to snad snaží dělat ještě víc…nenechávám ho to dělat, ale to neznamená, že to v té vteřině nestihne, než ho zavolám a zareaguju.
Edit: a taky když mu z těchto pokusů bylo špatně dřív, stačil den, dva na dietě a vždycky to bylo v pohodě
čistě teoreticky, mohla by se psu někde zaseknout i syrová kost například z kuřecího křidýlka?
Venku věci (krom trávy) nežere, jen se snaží olizovat moč jiných psů…občas ho necháváme rozškubat kartonové krabice, ale karton taky nežere, plyšáky mu hned odebereme, když do nich udělá díru a teď ani žádného dlouho neměl…vůbec nevím o tom, že by někde něco sežral.
No jsem z toho taková celá nesvá. On do toho cca roka neměl žádné zažívací potíže, měl ukázkové pevné bobky, neměl problém s příjmem krmiva, nepásl se venku jak koza…(nebo jako, vepřové syrové vím, že mu nedělá dobře a občas měl divné bobky i po jiném syrovém (s hlenem a červenými stopami), ale nezvracel, neodmítal jídlo, neměl kašovité bobky)
Jasně, občas mu bylo blbě, že se napil z louže, moc z řeky, nebo někde něco olíznul, ale to do dvou dnů bylo zase v pohodě…
Prostě mi to přijde nějaké divné celé…a že ho bolí bříško i na dietě?…to taky nikdy nebylo, vařené kuřecí prso + rýži + mrkvové pyré měl už hodněkrát a vždycky mu to udělalo dobře.
Taky to tak dělám, ale udržet to hysterické kroutící se cosi na místě je tedy něco 😀…on je dost mrštný.
Jinak dneska mu nebylo zase dobře. Sice nezvracel, ale byl ráno strašně dlouho v úkloně a má zase mazlavé bobky…a to měl teď poslední dny jen vařené kuřátko s rýží a mrkví a stejně ho zase bolí bříško…takže dneska budu volat na veterinu, ať ho vyšetří.
Pokaždé, když jsme tam byli s průjmy a nevolností, tak dostal nařízenou dietu, probiotika, injekci proti bolesti a do dvou dnů to bylo dobrý…
Ale teď celkově ty jeho epizody, kdy nechce moc jíst, žere trávu, občas zvrací šťávy a bolí ho bříško a nemá pevný bobek…nějak se mi to nelíbí, když už i na dietním jídle má asi problém…
Vypadá to jako AI překlad. Bude to nejspíš podvod…takhle nikdo nepíše 😀
No a nebo si to nějaký cizinec nechal AI přeložit a podvod to není, ale je to zvláštní.
Já se sem připíchnu. Teď jsem řešila ve venčícím vlákně, že náš pes po syrovém mase žere hodně trávu a tedy má nejspíš překyselený žaludek, což “hmm” psala, že právě je tím syrovým masem.
“maso provokuje tvorbu žaludečních kyselin, tak by to i sedělo, že mu není dobře”
On po tom, co žere trávu, tak taky většinou i další den nechce moc žrát, zvrací žaludeční šťávy (myslela jsem, že z hladu).
Já jak kombinuju granule i maso (ne v jedné dávce), do toho venku vše olizuje a ještě puberta, tak vlastně netuším…
ale po syrovém mase právě žere tu trávu o dost víc, než když má jen granule, nebo granule s konzervou, nebo vařené maso…
Jack vždycky dostane úplně hysterák, když kadí a ty stébla trávy se zaseknou napůl vevnitř a napůl venku.
A co tedy s tím? Dávat mu jen tepelně upravené maso?
Jinak Jack se pase i na kočičí trávě na balkoně (to je myslím šáchor). Nejvíc žere trávu když dostane syrové maso, to dostává teď prakticky jen kuřecí křídla a srdíčka, sem tam něco z krůty co mám aktuálně nabalíčkované v mrazáku. Vepřové jsem zkoušela jednou, z toho byl mega průjem. Hovězí teď nevím, to jsme dlouho syrové neměli. Kuřecí prsa mu vařím. Nám právě veterinářka říkala, že ho nemáme nechat tu trávu nějak víc jíst, že z toho pak zvrací a že pokud je to třeba 2x do měsíce (zvracení), tak by to neřešila, že to je normální (to nám říkala už dřív).
Jenže stejně jak mu nejsem schopná zakázat pít vodu z řeky, tak mu nejsem schopná ani zakázat jíst trávu, obzvlášť když je na volno a to bych ho musela “buzerovat” furt.
Plus jak jsem psala tak frustrovaně žere trávu i když jen neví co se sebou 😀 …
Uvidím jak se to bude nějak vyvíjet do konce týdne a kdyžtak ho objednám. Včera na veterině byl, ale na očním. Šli jsme zjistit, jestli mu zmizela persistentní pupilární membrána, kterou měl diagnostikovanou od pana Beránka před odběrem. Tak ji pořád má, naštěstí tu nejméně špatnou variantu a neměla by mu nijak vadit.
Má tu iris-iris PPM, prý jsou i horší varianty, které se přichytí na jiné části oka a můžou poškozovat zrak.
Díky, ono to asi zní, že furt něco děláme, trénujeme a furt někde jsme 😀…to není pravda, jen ty běžné věci sem nedávám. Většinou jsme (já) v týdnu po práci líní, tak jen procházkujeme, já potřebuju taky vypínat 😀. A o víkendu taky často jen chodíme po loukách a lesích a přibereme brašulku, oni si vyhrají a pak procházkují a vyčuchávají myšky a imitují polární lišky při “lovu” 😀…vzhledem k tomu, že jsou jak stádo slonů, tak všechny myšky bezpečně zmizí hned jak přijdem někam na louku…
Naopak kolem mě jsou se psama mnohem aktivnější než já, mám oproti nim pocit, že se neskutečně flákáme 😀 …
Jojo, vařené kuřecí prso s rýží a mrkví (uvařená a rozmixovaná) mu chutná nejvíc. To ale taky asi nebude kompletní vhodné krmivo dlouhodobě 😀 …
Když já se bojím, že pak už nebude jíst vůbec nic 😀…přece ho nemůžu doživotně krmit piškotama a rohlíkama 🤭.
ano, kňouravka ufňukaná je taky a olizování venku všeho je na denním pořádku. Venku teda kňourá jen když tu háravku potkáme, nebo když je z něčeho rozhozený a já po něm vyžaduji nějakou poslušnost, nebo alespoň vnímání 😀…
No prostě celkově…od těch cca 11 měsíců je takový ve všem “horší”. Jako majitelé psích pubošů v okolí mě uklidňují, že jejich pes taky nežere, to samé bráchové Jacka. Sestřičky jsou prý vzorné 😀.
Některé dny jsou horší, některé lepší…jak v jídle, tak v chování. Někdy je úplně vidět, že by strašně rád plnil, co po něm žádám, ale nemá na to kapacitu, úplně rozpolcené chování 😀. Nebo mi chce vyhovět, ale zároveň by moc chtěl za tou fenkou a je z toho úplně v háji a úplně přestane přemýšlet a začne dělat chaoticky všechny povely co zná a u toho na mě vřískat a furt se otáčet na tu fenku…tak jdem dál, to zase nadává, že jsme odešli, ale zklidní se. Najednou neumí venku ani odpočívat, takže začne frustrovaně škubat trávu, když už teda musí ležet…a podobně. Občas se chová jako na kofeinu.
A to jsou věci co před pubertou normálně zvládal. Do toho to jídlo. Kdyby mu alespoň z hladovky nebylo špatně…
já spíš přemýšlím, že ho objednám k veterináři. Teď jsem četla nějaký článek o zánětu slinivky a přišlo mi, že na něj většina těch příznaků sedí…ale to mi zase nesedí, že venku sežere i granule.
Já nevím, jsem z toho celá nějaká deprimovaná 😀…
Mě to trápí, protože už tak je takový tintítko a váží docela málo. Jako žebra mu nelezou a nasvalený je taky hezky…ale stejně…
Teď zrovna co to píšu, tak tu začal jíst granule co jsem mu dala k pelíšku v práci. Tak já fakt nevím 😀
Plaším?
no…on i chodí neustále očichávat misky koček, kde mají nasypané granule a olizuje se, ale že by sežral vlastní, to ne 😀. Vybíravej zmetek to je.
Venku mi sežere skoro všechno, podle mě nad tím ani nepřemýšlí, co dostal, pokud to není nějaké těžké prostředí. A nebere to jako jídlo, ale jako nějakou aktivitu a odměny.
Otázka, jestli to je nechutenství. To by asi nechtěl jíst nic? Jakmile se mu to jídlo něším “vylepší” tak to sežere 😀…ale abych mu s takovou za chvíli nesmažila wagyu stejky.
Granule ne, syrové maso ne, ale vařené kuřecí prso, nebo piškoty, sušené plíce, to jooo, to by si pán dal.
A děkujeme, pro mě je úspěch, že jsme neudělali ostudu v kruhu 😀