Odpověď na příspěvek uživatele Petra z 01.04.2025, 07:29:17
Zkuste, uvidíte jak bude pes reagovat. Vždycky bych ze začátku koupila menší balení, kdyby psovi jiné granule nesedly nebo je nechtěl, ale obecně…to by pes asi nemohl jíst podle tohoto pravidla nic jiného, než celý život ty stejné granule?
Občas se taky stane to, že se změní receptura, výroba a najednou granule nevyhovují…nevím no, já bych to asi takhle striktně nehrotila. Ono je dobré učit psa na pestrou stravu od mala. Já taky krmím převážně granule, ale stejně tak dostává pes občas maso (vařené i syrové), konzervu, vývar, sušené maso (+ mlsky jako uši, krky, kuřecí pařátky,…), jogurty, ovoce, zeleninu… Jediný, co mu nedělá dobře je banán 😀. Občas trénujeme i za kočičí granule.
Teď jsem objednala 2kg Bohemia wild králík a bažant na zkoušku, tak uvidím. Poslední pytel Marpu mu moc nejede, tak mu to chci zkusit změnit a na tréninky jsem vzala Sunday pets pečené kompletní krmivo, protože to vypadá jako pamlsky a Jackovi to hodně chutná.
No a u koček jsem vyzkoušela docela hodně druhů granulí, teď střídám pár značek a příchutí, ale taky jsem natrefila na některé, které absolutně nesedly (a způsobily průjmy), nebo byly odmítány. Vždy přidávám nové granule do původních a sleduju.
Mě se hodně líbí knížka “PSI signály a emoce" Není to o tréninku, ale o řeči těla psa, jsou tam dost detailní sekvence fotek s popisy dané situace. Je to teda velká a těžká kniha (a taky drahá 😀). Myslím, že se k tomu dá pořídit i pracovní sešit, ale ten nemám.
Celkově bych řekla, že většina knih (nekoukala jsem na všechny ale většinu knížek jsem kupovala právě tam když měli nějakou akci) z Nakladatelství plot ze sekce kynologie a chovatelství bude fajn.
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 27.03.2025, 09:22:50
Jojo, sunday pets.
Aktuálně beru na tréninky hlavně sušené plíce (to je top), sušená srdíčka (vše nakrájené na pidi kostičky, protože toho na hodině zkrmím fakt mraky), granule na lehké věci, a pak různý mix nakrájených/nalámaných kousků od carnilove, woof až po ty sušené kiwi kostičky, případně kočičí cosma mrazem sušené pamlsky…snažím se teda hojně odměňovat i hračkou, ale záleží prostě podle situace…v hale to moc na skupinovce nejde, protože to rozdráždí i ostatní mlaďochy a my potřebujeme spíš klid, dle toho co se cvičí.
teď jsem krájela i psí salám, ale mě prostě vadí, když do toho sáhnu, tak je to studené, matlavé a fujky (pak je fujky celý pamlskovník nebo kapsa a já jedu na trénink většinou hned z práce a mám oblečení do civilizace, ne psí)😀… Pamlsky jsem doma zkoušela péct játrové, ale mě se ze syrových jater vyloženě navaluje (a ten bordel z toho!) a tuňákové, jenže z těch se po*ral, tak jsem zatím další nezkoušela.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 27.03.2025, 07:48:44
To se říká i u koček a tam většinou točím 3 značky a měním v rámci nich i příchutě, většinou mají k dispozici na výběr 2 druhy (každý v jedné misce)…přijde mi, že co měsíc až dva, to jiné preference. Tam to mám o to těžší, že kočky mi skoro nic jiného, než granule jíst nechtějí a ještě vymýšlejí i v tom 😀…Každopádně zažívací potíže se u nich taky nekonají. Teda Willy by si dal třeba brambůrky, lívance, nebo buchtu, že jo…ale to se úplně neshoduje s mojí představou o kočičí stravě…tak jsme se alespoň shodli na těch granclích, i když bych byla radši, kdyby jedli maso.
Já třeba granulemi krmím (nejen, někdy i konzervy - většinou do plnicích hraček, vařené s rýží s mrkví, syrové na okus, dávám i zeleninu, protože psovi chutná,…), ale poradit nemám co. Můj pes nemá citlivé zažívání. Snažím se vybírat dle složení a tomu, co mu chutná. Teď jsem koukala na ty Bohemia grancle, možná zkusím koupit malý pytlík, jestli mu to bude chutnat…Doteď jsme krmili něčím, co se tu často divně propaguje 😀 a přijde mi, jestli neměnili výrobu, složení…pes se na to už moc netváří i když předchozí pytel žral s chutí. Na druhou stranu teď všude všechno hárá a to je pro ročního pejska asi náročné no…tak nechci dělat unáhlené závěry.
“jehněčí z Nového Zélandu krmené trávou 64 % (jehněčí maso, jehněčí dršťky, jehněčí játra, jehněčí ledvinky*, jehněčí srdce*), zelenina 34,9 % (celá dýně, lněné semínko, celá mrkev, bio bobulák hruškonosný), celá slávka zelenoústá 0,2 %, celé borůvky 0,2 %, manukový med 0,1 %, bio jablečný ocet 0,1 %. *Dostupné v závislosti na sezóně. Nutriční aditiva (na 1 kg): E6 zinek (zinečnatý chelát glycinu, hydrát) 90 mg, E4 měď (měďnatý chelát glycinu, hydrát) 2 mg, 3b8.10 selenové kvasnice (bio selen s. cerevisiae CNCM I-3060) 0,15 mg, E5 mangan (manganatý chelát glycinu, hydrát) 10 mg, vitamín E 60 IU, vitamín B1 3 mg, vitamín D3 600 IU, kyselina listová 0,2 mg.”
Přemýšlím, že bych to brala na tréninky…dostali jsme na puller závodech malej vzorek a psovi to chutnalo, nevypadá to ani jako granule, spíš pamlsky…ale je to kompletní pečené krmivo. Přijde mi to trochu jako ziwipeak, ale pečené s vyšším obsahem zeleniny.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.03.2025, 11:23:42
Pražská Troja a Zoo Zlín nabízí “Staňte se na den ošetřovatelem/chovatelem v pavilonu XY”. Cenově to vychází 8 - 12k, dle pavilonu. Možná i další zoo, ale tady na tyto jsem kdysi koukala i já. Ale to je trochu jiné cenové rozpětí, než plastová figurka.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 21.03.2025, 08:24:51
Ts ts, mně je 30 a mám doma stále vystavené plyšáky a figurky pokémonů 😀, přítel má rád LEGO a já mám několik figurek ze sběratelských edic her, které nestály zrovna málo 😀.
Ale jo, tyhle plastový zvířátka přijdou i mně jako blbina pro děti 😀.
Celkově mi přijde úplně strašně mimo ptát se cizích lidí co koupit partnerovi jako dárek. Celý rok si dělám poznámky, když u něčeho projeví zájem nebo nadšení 😀.
Osobně bych si vzala štěně z chovky, kde mají i kočky a pro štěně to nebude úplně novinka.
Já pořizovala štěně ke dvěma bytovým kočkám, kdy jedna kočka většinou nemá ráda ostatní zvířata 😀…no zvykli si docela v pohodě. Nedokážu si představit nemít doma ohrádku pro štěňátko. Ať už na začátky učení samoty tak pro klid všech zůčastněných, kdy mohli jít do chráněného kontaktu, kdy se jim chtělo a nemohli si ublížit, mohli se přes ni očichat, atd (a my se v noci mohli v klidu vyspat). Máme 2+kk a kočky mají přístup všude a uzavřít jednu místnost nešlo z vícero důvodů, abych oddělila kočky a psa.
Dále jsme celou jednu stěnu v obýváku předělali na stěnu kočičí a mají tam stupínky, pelíšky, atd.
Odpověď na příspěvek uživatele Kočkomil z 17.03.2025, 18:29:00
Ragdoll to není. Přikřížené tam může být ledasco…nejspíš je to kříženec kříženců, kdy tam nějaké pozůstalé geny klidně mohou být. Barva je to sice méně obvyklá, ale taky takové kočky občas venku potkávám a jestli v sobě mají nějaké plemeno, není to po těch generacích už moc poznat, krom barvy.
Řekla bych, že hodně lidí, co si koupí “plemeno” kočky bez PP, tak buď nekastruje vůbec, nebo kastrují později, kdy se sem tam nějaký neplánovaný vrh koťat povede, jelikož většinou ty kočky chodí i ven.
Sousedi příbuzných mají kříženku siamky a klasické kočky (prý, říkali to), vypadá jako klasická kočka, ale barvu má siamky s modrýma očima. Chodí normálně ven, občas nám sedí na zaparkovaném autě a nechá se pohladit. Někdo tam má i něco podobného mainské mývalí. Já tu kočku neviděla, ale vždycky nám příbuzní říkají, že vypadá jako Willy a chodí jim hrabat do záhonků 😀.
Odpověď na příspěvek uživatele Chingis z 15.03.2025, 18:56:05
Určitě krevetky. Zase. Sice mám jedny u beťáčka, ale většinou jsou schované. A až se trochu namnoží, tak asi rozborky bornejské. Měly by být s krevetama v pohodě. Případně jiný druh malé razborky. A růžoví okružáci. Ty už jsem si sehnala a čekají u betty.
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 12.03.2025, 08:27:57
Díky za optání. V sobotu už to bylo relativně ok, v neděli už byl úplně v pohodě, to jsme si dali i klidnější 2 hoďky procházku.
V pondělí jsme měli trénink v hale, trochu jsem se bála vzít pamlsky, ale na granule by mi tam prděl. Tak jsem zkusila nakrájet na mini kousíčky sušené plíce a smíchala to s granclema, aby voněly stejně. Pokus vyšel, pejsek fungoval, zažívání se nerozbilo 😀.
Ke konci teda už měl trochu vymetýno v hlavince, dostali jsme krabici ať do ní dává Jack přední packy. No…tak Jack se do ní vyčůral 😀…
Má víc štěstí než rozumu…kousek vedle a už by to šlo na umělý trávník a platili bychom pokutu. Takže poznámka pro příště, jít ho někdy po půlce lekci vyvenčit.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 07.03.2025, 11:24:03
Mohlo to být samozřejmě cokoliv, ale jemu nebylo dobře už víckrát právě z toho, že pil z kaluže, nebo že olizoval, co neměl…jen ne v takové míře. Většinou stačil enterozoogel + nasadit probiotika a byla to jednorázová záležitost.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.03.2025, 10:36:28
Neměl, právěže ten den neměl nic krom běžného krmiva, musel něco olíznout venku. Nebo sežrat, ale to jsem ho neviděla nikde nic žvejkat. Na louce mi teda párkrát odběhnul k řece, je možný že se tam napil, ale nebylo na něj vidět a vždycky jsem ho zavolala hned zpátky, ať tam neleze. No, je to fuk, už včera večer mu bylo líp, žral a dneska ráno průjem taky už neměl, ani nevykazoval bolesti.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonym55 z 07.03.2025, 07:56:28
Tak to on na “fuj/ne” reaguje, ze země nic už dávno nežere…ale ta moč cizích psů je na facku 😀…kolikrát jde třeba za strom, že jde značkovat a pak vidím že to tam olizuje. Nebo na polích a loukách, kde ho mám na volno, tak ho volám k sobě, když mi přijde že už má tu hlavu dole nějak dlouho, ale určitě sem tam něco stihne, nedělám si iluze. Hlavně když přiběhne zpátky a slintá.
Krásný počasí, teploučko, sluníčko… A my strávili dopoledne na veterině, protože náš pejsek se tvářil, že umírá.
Včera večer už nežral, v noci začal strašně rychle dýchat, tak jsme běželi ven - průjem, ale fakt ošklivej, ráno nežral, pořád byl v úkloně, nebo si sedal a lehal, odmítal chodit, nechtěl z pelechu vypadalo to chvílema, že vyzvrací i vodu, ale udržel to…vzali nás ve 12, to už se teda netvářil tak strašně.
Včera večer už dělal jakože nic. Každopádně má dietu, probiotika, klidovej režim a dneska večer kontrolu. Dostal injekci proti zvracení na uklidnění bříška a proti bolesti, protože ho evidentně břicho furt bolelo.
Úplně mě vyděsil. Kdyby se furt nesnažil olizovat venku kde co, tak by se asi nic nestalo…pleskla bych mu, fakt mě to vždycky vytočí, protože pak je mu zle 😠…nedělám si iluze, že ti psi co tu kolikrát chodí, jsou všichni zdraví.
Taky je pěkně vyčůranej, ví, že se mi nelíbí, když olizuje počůranou trávu a podobně, tak vždycky vyplázne trošičku jazyk a kouká na mě jestli koukám a jestli mu to zakážu. Asi bude chodit jen po chodníku 😀…
Spíš to jsou hodně specifická plemena a mnohdy dost samostatné jednotky, často nemají rádi jiné psy a při nevhodném zacházení si neváhají kousnout do člověka. Velmi často to jsou taky lovci, na mazlení taky moc nejsou…přece mají svoji důstojnost.
Když to řeknu blbě, spousta lidí má problém vychovat i psa, kterého zajímá názor jeho lidí…natož takového, kterého to zase moc nezajímá 😀. Prostě taková napůl kočka, jak je zmíněno výše.
Já shiby potkávám docela často, sem tam i nějakou akitu. Taky bych řekla, že chovatelé si i dost vybírají, komu psa prodají…ne všichni samozřejmě, ale nejspíš jsou si vědomi, že to není pes pro každého. Třeba na volno jsem venku nepotkala žádné japonské plemeno, vždycky jsou na vodítku a jedna akita tu chodí po městě i s košem.