“Jestli už do toho šla, tak příště půjde zase, to by ji asi ten zvuk paralyzéru nezastavil?”
pokud už nezná výboj+zvuk tak ta pravděpodobnost, že ji to zastaví, je tak nějak 95%
“v panice a strachu”…..no to si musí panička nacvičit - vytáhnout, zamířit, pal. Trénink jako každý jiný. + samozřejmě je nutno na to naučit i svého psa.
Mi se tedy nejvíce osvědčila ta kapsa plná pamlsků, a hozená šiška, ta taky zaujala….
jak? - nedovolit škaredé, učit, tzn, sama ukázat, vést ručičku, za dobře provedené odměnit (nic nového, platí pro zvěř i děti 😉), důsledně a vytrvale. Jo, a dát tomu “povel”, důležitá věc!
kdy?- to bude individuální dle povahy a schopností dítěte. Svému staršímu synovi jsem zásady chování ke kočkám úspěšně vysvětlila v cca roce, ale on byl fakt zlaté dítě, co se týká učení a chování. Mladší ani nevím, ten se tak nějak svezl
““Lumbíku, už jsou 2 hodiny odpolko a ty ses ještě nebyl ani vyčůrat…vím, že prší, ale prostě musíš”…Takže vylezl vééélmi neochotně z domu, počůral první křovíčko asi metr od vchodových dveří a tradá zpátky na gaučík.”
už ve 14:00? Aribo si to při stejné příležitosti natáhl až do páté odpolední, kdy se mi ho podařilo dostat z bezvědomí ( a to byl v mladém dospělém věku), kdy už asi půl hoďky nepršelo 😄
“to to jsi někde spadla z jahody na znak, to bych nestihla všechno důkladně očuchat, pokoukat, takže zklidni hormon a pěkně pomaloučku, tady se zastavíme, tady pokoukáme….”
takže tohle není přechodná štěněčí fáze a je to na doživotí? 😄
Aribo byl ideální procházkář, v mladších letech to byly hubnoucí rychlotůry jedna za druhou. Čuch jen sem tam a hezky rovnoměrným tempem kupředu za nosem.
“Složení čtu, třeba u granulí jako je Pedigree to ještě poznám ale u těch ostatních třeba je na pytli napsano super čuper 70% masa”
nečti nějaká hesla někde na pytli (což je těch 70% masa), ale skutečně složení :xxx a analytické složky:xxx
ve složení musí být složky uváděny sestupně dle množství takže pozor, pokud je uváděno maso, pak obsahuje cca 70% vody, takže z těch třeba 18ti% čerstvého kuřecího máme po odečtení vody nějakých cca 5,4%sušeného masa)
Zaplatit ovčáka, zaměstnance jako? I kdyby jen min. mzda, víte, jaké jsou náklady toho podnikatele na tu mzdu? Jeho samotného to neživí, ještě tak platit dalšího člověka, to už by mohl asi sám raději zůstat u těch zvířat.
“Tvrdí, že nízký plot plus pes stačí na ochranu, a já beru, že máte protiargument, že to není v souladu s legislativou, že za těchto podmínek by stát neuznal náhrady”
Zákon o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy říká toto:
“§ 6 (1) Náhradu škody na vymezených domestikovaných zvířatech lze poskytnout jen při splnění těchto dalších podmínek: a) skot, kůň, osel a jejich kříženec, ovce, koza nebo prase byli umístěni v době vzniku škody v uzavřeném objektu nebo elektrickém ohradníku anebo při jejich umístění v době vzniku škody mimo uzavřený objekt nebo elektrický ohradník byli pod přímým dohledem fyzické osoby nebo pasteveckého psa,”
“Ale ovčácký pes nedělá pasteveckou práci, ani není pastevec.”
ze zákona 115/2000Sb. : “Pro účely tohoto zákona se rozumí ….. e) pasteveckým psem pes těžkého plemene používaného k hlídání vymezených domestikovaných zvířat před útoky šelem, včetně kříženců těchto plemen (např. slovenský čuvač, německý ovčák, kavkazský ovčák, kuvazs, pyrenejský pastevecký pes),”
(fujtajbl - pyrenejský pastevecký pes…… a je to v zákoně!)
nesmíte porušit volný průchod krajinou pro lidi a zvěř
ale on ten volný průchod má nějaká pravidla, že? nějaké pozemky jsou třeba vyloučeny…….megí tento argument bych asi zrušila, ne?
turistická stezka má přednost
to nevím nicméně pohybuji se po Beskydech, a nemohu si vzpomenout, kde turistická stezka, ba i neturistická pěšina, křižovala nějakou pastvinu jo, mám to, příchod k hospodě z jedné strany, majitel tam udělal vrátka (dítě chodící ve španělích mi líčilo žebříky pro turisty přes ohrady)