kotě? to vstává AŽ v 5 ráno? tak to je borec, že to vydrží tak dlouho 😉 běžně mají veselou daleko dříve a v 5 naopak a třeba usínají
mění se to věkem (Barušku dneska z peřin, kde spala celou celičkou noc, od brzkého večera, vyhnalo až mé milé veselé štěňátko, někde kolem půl šesté. Benji taky, večer (ne vždy) jsem chodila ke spícímu kocourovi, ráno jsem opouštěla spícího kocoura) a lze tomu pomoci tak, že kotě dostane dostatek aktivit přes den
škrabadlo - na škrabadlo, pokud samo nechce, ho lze navést hrou, a doufat, že se mu zalíbí. A pokud drápe jiná místa, chápu nábytek, tak k nim mohu škrabadlo umístit, anebo na ta místa přímo škrabadla nainstalovat (jsou škabadla na gauč, např., nebo vyrobit a dát na inkriminovaná místa)
“Jakože pomalu a poté odměna? To by asi taky některý mohl chápat jakože = zatáhnu, dojde povel, dojde pamlsek.”
ne jakože stejně, jako chůze u nohy, jen mi jde štěně kdekoliv, samozřejmě u mě - je vedeno pomalu za pamlskem v ruce a k této pomalé chůzi přidávám “pomalu…pomalu….pomalu”. Povel i odměna jdou s požadovaným chováním, ne až po.
ne že by to mělo připomínat kočičí wc, ale je to vetřelec v domácím prostředí, ležíc na zemi. A nejjednodušší působ, jak ji označkovat, je na ni vlézt a přidřepnout.
Já Fatiu chápu. Taky jsem to mívala tak, že s Panem Psem si nikdo nic poměřovat nešel, páč hned na první dobrou bylo vidět, který pindík je větší 😀
jojo, také tak 😄
a teď se těším, až princezna vyroste, a ač nebude mít pindíka žádného, tak nějaký respekt snad budit bude, a člověk se nebude muset bát, že mu nějaký halama pocuchá to malinké neohrabané medvídě….
“Ono vždy záleží. Já viděla zase hodně to, že když člověk to učil přes přivolávání k sobě, tak už to pes měl jako povel, že zatáhl a nadšeně si už běžel sám pro pamlsek, takže efekt prověšeného vodítka se nekonal”
no, a proto prioritně učím - přiřazuji povel a odměňuji, to prověšené vodítko
“Jestli už do toho šla, tak příště půjde zase, to by ji asi ten zvuk paralyzéru nezastavil?”
pokud už nezná výboj+zvuk tak ta pravděpodobnost, že ji to zastaví, je tak nějak 95%
“v panice a strachu”…..no to si musí panička nacvičit - vytáhnout, zamířit, pal. Trénink jako každý jiný. + samozřejmě je nutno na to naučit i svého psa.
Mi se tedy nejvíce osvědčila ta kapsa plná pamlsků, a hozená šiška, ta taky zaujala….