Buggyra: Pokud se majitel nějak nevyviní, je první na ráně. To leda by pojišťovna při šetření odmítla plnit celou částku, protože by se vykrúcala, že majitel za to nemůže, když koně svěřil. Pak ano, pak by byl spoluodpovědný ustajovatel, který by se podílel na náhradě škody (a uplatnil by případně u své pojišťovny).
Já to chápu tak (pomněte, že nemám právní vzdělání): Pakliže je ustajovatel jakože kámoška, která zrovna měla v přístřechu místo pro mého koně, tak si myslím, že by padla vina stopro na mě, pokud by se neprokázalo cizí zavinění. Pokud by byl ustajovatel podnikatel, který se tím živí, tak bychom byli spoluodpovědní, pokud by se neprokázalo pochybení ustajovatele. Páč u té kámošky můžu říct “jé, já nevěděla, že je trubka, a nezavře ohradu”, zatímco u toho podnikatele se předpokládá, že když se tím živí, nese si za to automaticky odpovědnost.
Každopádně je dobré nahlašovat pojistné události co možná po konzultaci s poradcem, který vám poradí, jak to naformulovat, aby se v tom nešťárali a nevymýšleli, jak neplnit.
Jenže to už u té ČPP nejde - mají ústředí v Praze a všechno řeší přísně komisně po mailu, nikdo vám nic neporadí.