Jinak ještě k té ochraně přírody - nikdo nenabízí vůbec nic. Jediné, za co se kope, je Green Deal, a ten pro ochranu ŽP nedělá za současné podoby skoro nic, to je jen umělý konstrukt, jak z lidí vymáhat další peníze. Chránit přírodu je naše společenská povinnost, ale buď to jde lokálně, pokud jste lokální iniciativa anebo centrálně, jenže na to potřebujete spoustu peněz - a ty když nebudete mít (ano, opět řekou do současné verze Green Dealu), tak si můžete leda škubnout. No a doložím to na tom, že nejefektivnější ochranu přírody mají bohaté vyspělé státy…a teď třeba neuvěřitelně investuje třebas i taková Čína.
Jinak se nenechte mast, bez ohledu na vládnoucí kabinet je u nás systém ochrany přírody hodně rozvinutý, to aby tady jen nepadaly apokalyptické scénáře.
»
Odpověď na příspěvek uživatele
Sarah01 z 01.10.2025, 21:05:51
Já pracuju ve vodohospodářské projekci, takže mám dost známých i že stavařiny. Mohu Vám potvrdit, že tou zprasenou digitalizací připravili spoustu lidí o spoustu peněz a zbrzdili na pár let povolování staveb. A prý 200 000 bytů😀 nehledě na to, jak je provokuje, když někdo něco má, hned by mu to nejradši vzali a přerozdělili (samozřejmě spravedlivě🙂).
»
Ariska z 01.10.2025, 20:38:43
To není pravda. Data ukazují, že Česká republika má trend rostoucí lesnatosti. Lesní plocha se dlouhodobě rozšiřuje, míra zalesňování je relativně vysoká, a obnovy lesů (včetně poškozených) jsou aktivní. Nicméně růst není ideální — existují výzvy spojené s udržením zdraví lesů a odolností vůči změnám klimatu.
»
Sarah01 z 01.10.2025, 20:01:07
Piráti taky slibují nemožné a hlavně to, co podělali a preference jim vyrostli jak blázen. V mým okolí je bude volit ranec lidí, většinou vysokoškoláci mezi 25 až 45 let. Všichni tito lidé chtějí víc pravice.
No a já akorát přemýšlím, kdo je víc levicovější, jestli Stačilo nebo Piráti 😀
Fikovnice: Vlastně mě napadá, že v mém okolí žádná zášť kvůli volbám není, o nikom takovém nevím. Tím neříkám, že Vy takové lidi ve svém okolí nemáte.
Já vnímám spíše lhostejnost. Ale nějaké napadání, urážky atp., to je spíš specialita v jiných oblastech.
No mé okolí nevysloví, koho volí, ale je silně antikomunistické a má plnou pusu prorusských dezolátů 😀
Chápu Vás. Já jsem teda hodně homo politicus, ještě se rozhoduji, ale volit půjdu, ale tímto to beru jako “kostky jsou vrženy” a nenechám se rozlaďovat, na této planetě jsem mravencem 🙂
»
Fikovnice z 01.10.2025, 11:44:51
Vidíte a v mém okolí nejít k volbám je úplně na stejné úrovni jako když řeknete, že budete volit Babiše 😀
Už aby to bylo za námi, neříkám, že volby nejsou důležitá věc, ale v mým okolí z toho mají lidi skorem žaludeční vředy a tý jízlivosti a nenávisti okolo toho je na tuny. Při tom nemá smysl si to tolik brát, v lidských vztazích jsou daleko důležitější věci a vždycky byly. Musím se přiznat, že ty osobní útoky a zášť mezi lidmi kvůli volbám opravdu nemám ráda.
»
Buggyra z 01.10.2025, 06:17:24
díky za doplnění, nemám s tím praktickou zkušenost.
A nefungují na střečky konkrétní odčervovací pasty?
Jo, tak to, co Verun popisujete, to beru jako to průměrně dobré pastevko….dobře složené stádo, kde mají všichni šanci úkrytu, prvek motivující k pohybu (např. voda), denní kontrola, denní příkrm, dekování, maska. Možnost marodky
Nadstandartní pastevko beru jako takové, které má i ty boxy, plus další-třeba mycí box, halu nebo alespoň dobrou jízdárnu atp. atp.
Jinak pokud je dostatečný prostor, tak koně u balíku nestojí celou zimu, ale většinou tak od prosince do února. Před i po chodí vždycky omrknout terén, kde co sezobnout. A také jsou pastviny, kde se pase fakt dlouho a u balíku koně stojí třeba jen čtvrtinu roku (jedna parta není na seně vůbec, jelikož se jedná o huculy tlusté i ze vzduchu. Prostě jsou na stařině a pro doplnění minerálů dostávají příkrm. A prospívají.
Ale jako takhle, kdybych měla možnost pastevka s boxem na čištění nebo na období, kdy je fakt humus, tak by mi to fakt nevadilo 🙂 jedno takové mám v dojezdu, systém je vlastně skvělý, jenže se vám pak stane, že vám přijde zpráva, že bez konzultace majitelů bylo stádo odčervené a ani nevíte čím a je tam otevíračka 9:00 - 18:00, to proste nechceš.
Všude je něco.
Zodpovědností každého majitele koně, by mělo být kromě zajištění základních potřeb taktéž zajistit dostatek pohybu. To je u chovu koní alfa omega. Pokud je kůň zdravý, ve vyrovnaném stádě, tak nemá smyls ho na box dávat. Ano, koně si v zimě na boxe odpočinou, ale je taky důležité jim zajistit dostatek pohybu, na který byli zvyklí. Často je pak i v zimě lepší průměrné pastevko než průměrný box.
Jinak upozorním, že koně si v naprosté většině raději vyberou kdejakou životní nepřízeň, když za ní dostanou konstantní přítomnost vyrovnaného a známého stáda. To je holý fakt. Proto přístup k vodě a pastvě/senu, přístřešek, nestání v hnoji a možnost dodání jiných doplňků (jak žrádla, tak dek) v případě potřeby je základ. Pak celkem v pohodě přežijou i nenastlaný přístřešek, když v něm není půl metru bahna a močky, atp. A pokud se derou na zimu do boxu, znamená to většinou, že jsou na to tak zvyklí a obvykle chodí celé stádo.
To je o pocitu. Mně by třeba ještěrka neuspokojila 🙂
Jenže obojí má nevýhodu, a to jest že to není chlupatý, což je pro většinu dětí to nej nej.
No tak třeba blavorem by mohla zakladatelka začít 😀
»
Bodlinka z 24.09.2025, 21:30:58
To máte ještě dobrý a jste celkem normální, nemáte evidentně koně, šťastná to žena😀
Třeba když prozradíte lokalitu, někdo Vám poradí dobrou a zodpovědnou stáj.
A jak je ustájeny teď?
I když si řada koní ráda přes zimu odpočine, pro většinu koní je nejoptimálnější kvalitní venkovní ustájení celoročně.
Ale pokud ho z boxu teď prsknete ven, počítejte s kvalitním děkování, přizpůsobit se už nestihne.
Chápu slabost pro radost a přání vlastního dítěte, ale neměli bychom tomu podléhat v tak závažné situaci a vysvětlovat a vysvětlovat není žádná věda.
Prostě na koně je potřeba peníze (hodně peněz), prostor, čas, stádo. Většinou 0 dovolená. Ovlivní to úplně všechny členy rodiny,, a to ať je doma nebo v ustájení. To je celé. Dítě musí pochopit, že některé věci nejdou a může je mít až si zařídit vlastní život, aspoň má důvod se snažit.
Jinak ještě k tomu psovi - pokud k tomu přistupuje tě tak, že psa “jste ještě schopni tolerovat”, tak ho nepořizujte. K ničemu dobrému to nevede. Tolerance se nerovná respekt a k pořízení psa by se mělo taktéž přistupovat s pokorou a velkým uvědoměním, jinak to bývá fakt průšvih.
Obecně pokud nejste celkové zvířomilná rodina, tak bych dceru především podporovala v tom, ať za zvířaty někam chodí, případně bych začala s něčím menším abych viděla, jak moc dcera dokáže být zodpovědná.
Také bych ráda upozornila, že koně doma chce skoro každá druhá holka ve věku 12 let, psa taky. Jakmile ale začnou pobíhat po venku s holkama a pak třeba za klukama, tak zájem i většiny opadne.
Plus myslete taky na to, že zvířaty to dítě zabetonujete, intrem počínaje, případně studiem, práci v zahraničí, osamostněním se atp. konče.
Tak já třeba vím, že paní Zajíčková s Masterson metod taky není vet, ale když se člověk podívá na její bio, tak je tam pár let přímo specializovaného studia v zahraničí (Cambridge atd.) a jde na ni samá chvála. Ale u nás ty kapacity ve vzdělávání v tomhle oboru zatím prostě nejsou.
»
Horsana z 11.09.2025, 09:39:16
Horsano, Strážovské vrchy jsou CHKO mezi řekněme Trenčínem a Prievidzou. Šla jsem kus Cesty hrdinů s kamarádkou z Bratislavy, která to šla vlastně celé sama, akorát že od Bratislavy na Duklu, což skoro všichni chodí obráceně. Ušly jsme za 5 dní asi 100 km s plnou polní 😀 Ty Strážovské vrchy jsou právě zajímavé tím, že jsou to krasové kopce se vzácnou faunou a flórou, která se na tyto biotopy váže, no asi jako naše Pálava, ale tady to prostě ohraničuje doliny a nejvyšší vrchol má přes 1000…a tisícových vrcholů je tam celkem dost. Když v této části člověk dělá přechod, tak je to velice zajímavé, jelikož kromě panenské přírody a míst, kde lišky dávají dobrou noc, je tu i několik kulturních velezajímavostí….my jsme třeba strávily noc v Turčianských Teplicích, kde byl v 19.století na popud romantismu vystaven turecký hammám…fakt to vypadá jako staré turecké lázně! Jsou tam horké prameny, které léčí pohybový aparát a už za 15 euro si člověk může dopřát proceduru, kdy se nahřívá 20 minut v bazénu s horkým pramenem a pak je zabalený do prostěradla a odpočívá v kóji té “novoturecké” stavby. Jako fakt wow 🙂) v zimě to vůbec musí být skvělé. No a pak jsme šly přes vesnickou rezervaci Čičmany, to je také velmi zajímavé místo, kde (mimo jiné) sebral inspiraci architekt Jurkovič a pak postavil řadu krásných staveb u nás a dokonce se i částečně podílel na záchraně této vesnice. Ta vesnice jsou prastaré roubené dřevěnice namořené na tmavo, ale na nich jsou dle vzoru tamního kraje bílou barvou nakresleny různé ornamenty různých významů.
O trenčínském hradu a hradu Bojnice ani nemluvím, ty jsou asi známé, o toho prvního mě fakt překvapila rozlehlost.
Jinak kámoška už skoro došla na Duklu a medvěda za celých těch 770 km viděla jednoho jediného a byl neškodný. A bylo to zrovna den po našem rozchodu, já to štěstí neměla!