To je v pohodě, já mám tohle se strojovým čištěním totálně zasviněných koberců 😀
To je v pohodě, já mám tohle se strojovým čištěním totálně zasviněných koberců 😀
Mám koně 24/7, když je od bahna, beru kovouvou spirálou na skot, jelikož stejně nic jinýho nefunguje, když je léto a jdu jezdit, ometu velkým kartáčem a jdu jezdit. Pro mně je základ mazat proti mouchám a vybírat pravidelně z kopyt, zbytek flákám.
Jinak Horsano, v minulém listě jste se ptala na stav koby, děkuju za dotaz! Kobyla je teď už sama v otevřeném zimáku. Nekulhá v kroku ani v klusu už dobré tři týdny, stojí u sena, ale může se projít, když potřebuje. Do minulého týdne byla v malém pedoku. Denně procházky, je to náročné, ale musím. Už má na karpu jen slabý otok, dost ho zmírnily pijavice, ještě přemýšlím o jedné rundě. Takže teď má klidový režim, no v půlce srpna už půjde do stáda. A pak na ní začnu pomalu sedat, uvidíme, jak jí to půjde. Momentálně je takový stav, že plno lidí by jí asi už luplo do stáda teď, ale ještě jí pro jistotu vezmu tu motivaci lítat jako pako. Asi jsme měli štěstí.
Ještě v dřevních dobách, kdy jsem učila jezdit, jsem vždy učila nejdříve pracovní klus na koni s vhodným chodem k vysezení. Pak teprve lehký klus, jelikož to už člověk měl najetý koňský rytmus. Neklusala jsem dřív, dokud jsem neviděla, že člověk na lonži nedokáže sedět uvolněně bez křeče, s úctou k zádům koňovým.
Jinak mimo výše zmíněných faktorů, za jak dlouho se to člověk naučí, jsou i jakési gymnastické schopnosti. Já jsem byla vždycky celkem neohrabaná, mě to trvalo skoro půl roku. Některé děti to mají skoro hned. No a pak čestnost ježdění.
horsano, zas máte o kus vylepšenou karmu.
snad netrpěl dlouho
Kůň obecně zrychluje většinou z diskomfortu. Překážející jezdec, nedůvěra v jezdce, vlastní fyzické problémy a bolest, nepadnoucí výstroj, blablabla.
Pokud to není fejk, tak se Vy vraťte do jezdecké školy a koně nechte přejezdit někým zkušeným, kdo zároveň odhadne všechny koňovy problémy. No a to je běh na dlouhou trať, měsíce až roky, obzvlášť u výcviku nezkušeného jezdce. Až budete jezdit jakž takž, tak si najděte dobrého trenéra a jezděte pod jeho vedením.
Tenhle dotaz je na věštění z křišťálové koule.
Jo a všechno to jsou snadno krmitelná plemena, trpící na obezitu, schvácení, v běžném ustájení často nereálné jim zajistit správný management.
Tady bych si dovolila oponovat. Situace se za posledních 10 let fakt HODNĚ posunula dopředu, a to říkám jako majitel dobře krmitelného zvířete, naštěstí ne takového, který tloustne ze vzduchu. Je pravdou, že počet ustájení, která se vyloženě zaměřují na koni náchylné k laminitis, tloustnutí atd., je stále méně než více, ale vybrat se dá. Majitel se na to musí akorát zaměřit, ale v době, kdy je nejpopulárnějším plemenem andalusan a irský kob (i když oba rozdílné konstituce, oba z krajin chudých na pastvu nebo na její vydatnost, čili náchylní na přežrání z hrstky ničeho a na následné schvácení), ta poptávka je a ustajovatelé už dost reagují.
Kometo, já jsem ještě pořád optimista a potkávám samé fajn mladé lidi 15 - 25, ale mám kamarádku učitelku z učiliště a ta už teda taky ztratila naděj, a to jí není ani 40 😀
Obecně jsem vypozorovala, že nejlepší volbou na ježdění pro začátečníka valach, kříženec chlaďase s teplokrevníkem, nezkažený a ideálně ve věku 15+. A pak to sem tam bývají i vysloužilí valaši A1/1, ideálně taky aspoň 12+, ale tam opravdu záleží na jedinci.
Tohle na plemeni nestojí. Jinak se bavím o situaci, kdy začátečník chodí jezdit, ne že koně sám drží. Stále si to řada lidí neuvědomuje, ale chov koně je velmi náročná záležitost, jak na finance, tak znalosti. Znám řadu majitelů, kteří nechtěně a vlastní nevědomostí způsobili svému koni nemoc, kterou si ponese už do konce života (jako je např. dušnost nebo vředy). A to s etřeba ani o úplně začátečníky nejednalo, často už několik let u koní byli. Dokonce mám teď čerstvou zkušenost s dospělou ženou, která je už x let u koní a asi rok a půl vlastní postupně odrůstající hříbě. Na podzim řešila, jak se vlastně odčervuje a v jakém schématu a tak měsíc zpět se ptala, co je to vlastěn ataxie. Tvl.
No a nadstavba tohoto všeho je ježdění, pokud koně bude jezdit jenom začátečník, je to všechno dočasně. Pod “vedením” pouze začátečníka se ten kůň jezdecky rozpadne.
S tou AI jste teda pobavila, doufám, že je to celý jenom provokace na rozčeření vody, jako já jí používám taky a dost, ale takhle nekriticky přebírat její vyjádření, s tím jsem s e ještě nesetkala, tak snad jen prudíte 😀
Mmch. 100% hovězina je široký pojem. Může být z jednoho kusu kůže a může to být recyklát vyrobený z odřezků kůže, které jsou slepené (více či méně úspěšně) k sobě, a pořád je to hovězina…
V mém případě B bylo správně.
Na tu kvalitu kůže bych nespoléhala. Měla jsem tam odsud poprsák a strašně rychle to prasklo., využíváno minimálně.
Přeju Capovi nekonečnou duhu a plnou papulu zelenýho a hlavně ať ho tam nikdo neprudí. Lidí si asi za život užil až až…
😀
no našla jsem třeba i přípravek CAI-PAN CAI-PAN mint , taky mast na vemeno a lidi tam jako píšou recenze, že to pajcujou i na sebe…cituji:
“Vynikající protizánětlivý prostředek. Vyléčila jsem si s ním patní ostruhy. Nemohla jsem vůbec došlapnout na nohu, po třech dnech aplikace se noha začala zlepšovat. Všechny prostředky z lékárny, které jsem do té doby používala neměly žádný účinek. Cai-pan mne svou účinností potěšil.”
“Zánět v kolenu mně to nevyléčilo, ale ulevilo se mi. Zdraví dvounohá ovečka:-)”
https://www.zbozi.cz/vyrobek/cai-pan-cai-panmint-mast-na-vemeno/vsechny-recenze/
Ale ode mně to nemáte 😀
Ahoj, tak ještě jednou zaprudím s koňovou a zeptám se zdejšího zkušeného pléna.
Kobyla měla problém s měkkými tkáněma, pravý karp. Už je skoro 2 měsíce na mini pedoku, jelikož box by prostě nešel. Pouštíme pak v samotě na hodinku až dvě pást, když začne dělat kraviny, jde zpátky do vězení. Dělali jsme pak ještě procházky na ruce každý den, délku postupně prodlužujeme. Začala jsem používat zázrak jménem Mastivet, hnusná černá mast na vemena, ale evidentně dělá zázraky.
Kobyla teď při zkoušce na ruce nekulhá v kroku ani klusu. Ohyb v kloubu byl maximálně 45 stupňů, nyní total progres, nohu ohne skoro až k břichu a bolest evidentně dost ustoupila. V ohrádce ji plánuju nechat ještě určitě do konce prázdnin, bude maximálně pasení + prodloužení procházet na ruce. Stejně tak se sedlem počítám až tak na září. Ale kůň se teď výrazně pohybově zlepšil. Nicméně otok zůstává a je především v přední části karpu. Máte někdo zkušenost, jak ho srazit? Nebo prostě čekat? Mně právě přijde zvláštní, že mechanicky se to fakt hodně hodně zlepšilo, vizuálně je ale pořád otok stejný. Máte někdo prosím zkušenost?
Mně pohanka děsně smrdí, fakt.
Ale nedávno jí udělala pseudotchýně, jako ona fakt umí vařit, a prostě to bylo děsně dobrý, nechápu 😀
A pohanka.
Efe, držím palce, bude to dlouhý, ale uzdraví se to 🙂
Jo, mast z hulikonopí. Fakt. Není to všespásný, ale strašně dost to ulevuje a regeneruje.
Efe, jak je?
Ja to teda znam, ze kobyle se posila kolkovana zadost 😀
Já mám teďka nějakej Vitrol na slimáky. Použitelný i v ekologickém zemědělství a neškodí to psům, kočkám a ježkům, takže peřdpokládám, že i hydina je uchráněna? Uvidíme, ještě jsem to nepoužila, ale po těch květnovejch deštích nemám se slimoně slitování, jakože vůbec.
2x se mi na táboře ve stanech s podsadou stalo, že jsem se za deštivých dní probudila, prohrábla jsem si v polospánku vlasy a tam byl!!! Chápete ten šok? Jsme myslela, že mě trefí, fakt jsem měla srdeční zááástavu!!! Zvracím ještě teď, a že je to drahně let.
To je Nick, že jo? Ten prostě umí.
Děkuju.