»
Odpověď na příspěvek uživatele
Arbora z 17.03.2025, 08:04:13
No právě proto to říkám, právě proto, že dnes je trenér každý, tak je fajn, když má alespoň nějaký certifikát + výsledky vlastní práce a hlavně filosofie. Osobně pro mně není priorita, aby měl vyloženě nutně cvičitelák, ale zatím ti, co mě trénovali, měli alespoň instruktora nebo prošly školením centered ridingu, prostě mají něco, co už má nějakou vytvořenou koncepci, se kterou se mohu seznámit. No a samozřejmě mohu potkat někoho, kdo jezdil roky v nějaké maštali třeba v cizině a prošel velkou velkou praxí, ale reálně je těchto lidí jako šafránu. Realita hobby stájí je pak taková, že polovina majitelů jsou začátečníci/pokročilí začátečníci no a pak letití lesojezdci, jako jsem já, kteří když měli otevřenou mysl, tak se zkušeností naučili část toho, co radí horsemani. Ale třeba v mém okolí výborný jezdec bez “vzdělání”, od kterého bych si nechala radit, fakt není, jak říkám, spíš radím já 😀 pokud jsem požádaná.
No a pak hledám po internetech, většinou. A tam je prostě pro mně nějaké formální vzdělání jednou z věcí, která mě zajímá. Pak to, kým se nechá ten člověk inspirovat, alternativním přístupům jsem otevřená velmi. A jak vypadají koně dotyčného nebo jak probíhá hodina a jak cvičitel komunikuje, to už je často třeba i na videích. A pak především osobní setkání. To je alfa omega a tam se láme chleba. Důležité je také, aby ten člověk respektoval vaše potřeby a možnosti vašeho koně (psychické i fyzické).
Měla jsem u sebe velmi známou trenérku, která jede alternativu, kamarádce pomohla velmi, ode mně si vzala za hodinu tisícovku a měla jsem pocit, že si ze mně dělá srandu. Nějakou dobu jsem dělala pod holčinou, která “nemá nic”, ale viděla jsem její práci na FB…ale i tak si teď dělá instruktora. Úplně nejlepší trenérka, kterou jsem měla, byla empatická holka s cvičitelákem, která zároveň dokázala jezdit koně na tušírkách nebo nákrčáku a dokáže tak vést i svoje klienty, přestože jinak dělá ofiko parkur. Její kůň je s krásnou linií zad.
Takže si to musíte zhodnotit dle svého rozumu. Osobně na nějakou tu snahu se prokazatelně vzdělávat hodně dám, jelikož nemám obecně v lidi od koní důvěru (právě proto, že je mezi nimi řada falešných rádoby odborníků). No a pak strašně dělá první setkání, jakmile mám pocit, že už to mi něco dalo, tak je rozhodnuto.