Takhle - stejně jako lidi a i koně se mění. A taky připouštím, že můj kůň dospěl až nyní, letos mu bude 9 let a mohou se začít projevovat aspekty jeho povahy, které zatím nebyly známy. Ale byla bych opatrná ho hned označovat za šikanátora….a ještě s tím ohledem, že jak bylo uvedeno, stádo je složitá a velmi organická věc a mohou tam vadit i věci, které mi ani nedokážeme dohlédnout nebo jsou vidět až po čase nebo vůbec.
Druhá věc je asi i to, co kdo chápeme pod pojmem s eu koně prosadit. Můj kůň - pro dobrého jezdce absolutně s prstem v nose. Ze země ví, co znamená osobní prostor, když se krmí, ve volnosti, snaží druhému koni vyžrat kyblík, ale stačí houknout jasné “NE”, zatřese hlavou, nakrkne se se, že není po jeho, ale respektuje. Na hlasový povel bez tušírky nebo vodítka 😀 ze země i když žene za stádem, když je člověk důsledný, opět, samonáser, ale nepřejde člověka - narozdíl od jiných koní ze stáje 😀 čili - s nezkušeným jezdcem se potáhne jak smrad, odveze ho domů (to se naštěstí ještě nestalo), bude všude žrát, ale nic sprostýho. Zkušený jezdec musí udržet rytmus, musí umět zbrzdit koně, který v určité fázi spěchá domů a někdy prosadit svůj směr, ale vlastně nic víc. Nikdy nevyhodila, neodvezla mně, nesnažila se mě sundat. Tolik k tomu “prosadit se”. Ve výběhu je klidem přátelská. Nestraní se. Jen měn, já po ní chci práci, ale i tak nikdy neodchází, když mě vidí 😀 Dokonce teď přes zimu, když není dobrá tráva, chodí i naproti. Prostě není protivná, normální kůň, jen tady vznikl z nějakého důvodu nebezpečný problém. Průběžně jsem se i ustajovatele ptala, jestli na ní někdo nenadává, jestli se chová slušně, prý ano. V minulosti si na ní stěžovali jenom ve chvíli, kdy byla čtyřletá a ustajovatel mi zapřel, že je nepouští z mini zimního výběhu alespoň na chvíli do velkého, byla mladá, bylo jich tam tenkrát hodně na malém prostoru a mydlilo se to tam všechno….to byl taky důvod odchodu, ustajovatel nechtěl vyhovět žádnému alternativnímu řešení.
Opravdu problém vznikl až teď v kombinaci submisivní kobyla + vůdčí kobyla a tady jsou zranění ze střetu obou, ne že by někoho zahnala do rohu a totálně dorubala. Jenže je ais prostě rozdíl, když kopne 800 kg mastodont a 500 kg ČT.