Aktuálně: 1 861 inzerátů280 460 diskuzních příspěvků20 015 uživatelů

Příspěvky uživatele

JanaJanaJanaJana

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 09.02.2025, 17:06:47 xxx.xxx.182.11

To je otázka, která má dvě roviny.

Osobně bych chtěla jezdit na více koních, dobrých školních, abych se jezdecky posunula. Tím že ale vlastním koně, zbývají mi peníze tak max na společné tréninky, na hodiny na školních koních prostě peníze nemám.

No a když se kouknu kolem sebe, jak je většina koní nevychovaných nebo lidmi pokažených….tak si budu radši zádel vozit na svým, on ten jezdecký sport je bez tak už sám o sobě nebezpečný dost, nepotřebuji si to kořenit a už na to nemám ani věk 🙂

Ale je fakt, že jsem si koně kupovala po20ti letech ježdění a pod zadkem jsem měla třeba nějakých 100 koní a každý mi něco dal…a pro nezkušeného jezdce je vždy lepší koně střídat.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 09.02.2025, 13:00:30 xxx.xxx.182.11

No…já když měla koně v ustájení, kam jsem jela 3x týdně, tak měla kobyla koně total nad člověkem, na vyjížďku šla, byla hodná, ale bylo na ní hodně znát, jaký má potěšení, když může být zase v klidu se svými.

Teď mám stáj cca 10 km, jsem tam téměř denně a krmím si. Jasně, dost to souvisí se žrádlem, ale ten vztah se hodně posunul ais tak o 10 levelů.

No a ono taky záleží na povaze koně, někteří jsou víc závislí na člověku, jiní ho ke své pohodě vlastně ani nepotřebují (např. ten můj a myslím, že většina koní, jak tu někdo řekl, kůň není pes).

Pak taky záleží na roční době, když je tráva, tak řadu koní práce nezajímá….no a taky záleží na typu ustájení, řada koní na zimním výběhu, kde je malý prostor a jenom seno, se vyloženě koní a práci vyhledávají…..nebo celkově na typu ustájení, pohodový pastevní kůň nepotřebuje člověka vidět a boxový kůň s pár hodinami strávenými ve výběhu bude opět člověka vyhledávat.

Kůň také vyhledává kontakt člověka, když ho třeba šikanuje stádo.

Není to s tím vztahem tak jednoduché a nezáleží jenom na tom, jak často chodíte.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.01.2025, 10:08:32 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.01.2025, 07:33:48

To jste nakonec nekoupili toho černého fešáka, ale to pohodové hříbě?

Jinak také mě napadnul selen, pak lněné semínko.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 25.01.2025, 10:39:29 xxx.xxx.139.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 25.01.2025, 08:36:30

No vidíte. A i přes to se v dnešní době ve velké řadě pastevních ustájení tváří provozovatel na majitele jako ťululum, když žádá pro “svého tlustého koně” (jak se o řadě především záživných koní mluví), příkrm, ideálně celoročně nebo alespoň v zimě. Jenže ono přidávat pravidelně minerálku se základem aspoň ob ten den MÁ SMYSL 😀 i když je kůň mladý a zdravý. Na stáří se to majiteli vrátí. 

Pro mně je například ustájení bez možnosti denního příkrmu (pokud to tedy není za bukem a zvládnu to vlastními silami) totální no go. A tím se mi totálně zuužuje výběr 😀 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 22.01.2025, 10:08:29 xxx.xxx.27.179

Tak osobně jsem vycházela opravdu ze situace, kdy chce mít zadavatel dotazu opravdu koně na celé ploše. Jasně že když různě přebíháte, zavíráte, zimujete a stavíte, tak vám stačí podstatně méně.
Osobně právě na takovém typu ustájení koně mám, prostě je k dispozici x hektarů, které jsou různě předělené, ale nic jako zimní výběh tu vlastně neexistuje, koně se přehání celý rok. A zpevněné není nic nebo jen opravdu exponovaná místa u domečku. A tam je to pak opravdu minimálně 2 ha na 3 teplokrevníky tak, aby z toho nebyla bažina...nebo alespoň 1 ha. Za mně fakt prostorově nutný minimum, pokud prostě beru travnatou plochu.  O úživnosti nemluvím, to má každej kůň fakt jinak. U nás jsou třeba takoví, co by přes zimu bez sena zdechly, pak tací, kteří mohou být jen na stařině a i tak jsou vzducholodě a pak koně něco mezi….a přes léto to samé.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 21.01.2025, 13:16:24 xxx.xxx.177.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.01.2025, 12:56:36

Lokální použití na ochranu skotu proti vším a mouchám; potlačení lézí způsobených mouchami Hydrotaza irritans (head fly), potlačení rozvinutého zamoření masařkami a ochrana proti klíšťatům, vším, klošům u ovcí a proti vším a klíšťatům u jehňat.

Po zkoušce na alergie lze použít i na koně, já používám třetím rokem a cena/výkon je to asi to nejlepší, co na mýho pastevního koně účinkovalo. Samozřejmě extrém jsou letní prázdniny, ale to snad krom deky nefunguje na velký hovada snad nic, jinak před prázdninama a po to funguje bezkonkurenčně. Není dobré kombinovat s jinými přípravky, já akorát souběžně mazala vemínko teatree s kokosákem.

Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 20.01.2025, 10:14:01 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 20.01.2025, 10:07:07

Přeju pevné nervy moc moc moc.

Celkově byl loňský rok na koňoúmrtí v mý bublině strašně plodný….bohužel.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 20.01.2025, 10:13:04 xxx.xxx.27.179

Pokud budu po odchodu mýho koně vitální a vlastnokoňopošahání mě nepřejde, budu jako dědek zmiják, splním si sen, pořídím si kladrubáka (starýho) a budu se s ním v kroku toulat krajem. 

Slibuju.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 20.01.2025, 09:36:46 xxx.xxx.27.179

Helejte se, já moc dobře vím, že v životě naprosto zásadně platí, že pokud chcete pobavit Boha, vykládejte mu svoje plány 😀 

Ale tak nějaký směr by člověk v životě mít měl, a k tomu si ideálně tužit schopnost přizpůsobit se situaci 💐

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 20.01.2025, 08:48:13 xxx.xxx.27.179

Vidíte 😀 a minihorse by byl po mým koni jediná varianta…nebo žádnej kůň 😀 pořídila bych si malou bryčku a vozila bych si prrr po okolí. Až mi bude 50 + a budu se třeba bát jezdit.

Ale myslim, že tenhle kůň je můj první vlastní, ale velmi pravděpodobně taky poslední 😀 jako miluju ho, nikdy jsem nelitovala koupě, ale mít koně je pro lidi s energií, mně je teď 33, kobyle 9, může tu být ještě 20 let a co já mezi padesátkou a šedesátkou s dalším koněm 😀 nehledě na to, že kůň stojí ranec, a ten starý ještě větší 😀 a abych si pořizovala mladšího, až tady ten bude starší, na to fakt nebudu mít nikdy peníze 😀 

To je moje jediný životní štěstí, že mám peněz tak akorát, člověk pak navymejšlí spoustu blbostí 😀 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 20.01.2025, 07:13:10 xxx.xxx.27.179

Hleďte se…je to tak.

Musím přiznat jednu věc, vlastní kůň je daleko větší učitel, než vlastní pes….a než jakýkoli cizí pes nebo kůň. Obzvlášť když je ten můj obr kůň vlatsně dost senzitivní, rozhodně u ní padá  ten archetyp koně "chlaďas - mouchy, snězte si mne". Takovou lekci o koních, zvířatech, sobě a lidech za těch posledních 5 let vlastnictví, to jsem fakt v takovém kombu v životě ještě nezažila.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 19.01.2025, 20:09:49 xxx.xxx.177.111

Ahoj, tak proběhl převod do předchozího ustájení. Mám zde mnoho výhrad, ale kůň je spokojenej. Když zjistila, kam jde, hnala jak o závod, pak se na místě pozdravil se všema, je s duem prakoní, kde šéfuje hucul s poloviční váhou, než má ona, a ona ho absolutně respektuje, čili není zlá. Mám k tomuto místu řadu výhrad, ale koně jsou tu kulatý i na zimní pastvě bez sena a moje kobyla žere příkrm už od prvního dne, což nikdy po stěhování nebývalo, vždy byla ve stresu a první dny vůbec nechtěla žrát.

Počkám, jak se to vyvine dál, ale důležité je, aby se komoňová dala dohromady psychicky. V tom lepším ustájení prostě evidentně nebyla šťastná.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.01.2025, 21:16:15 xxx.xxx.156.219

Mně je tak nějak podivný, že chodíte na cvičák, kde by měli být i erudovaní lidé nebo na ně napojení, a nikdo Vám nedohodí nějakého odborníka? Nevím, co je spouštěč u Vašeho psa, ale rozhodně situace přikrmujete svojí nejistotou a strachem. Pokud u psa chci odstranit problémové chování, v první řadě musím cítit jistotu sama v sobě, bez toho Vás nikdy nebude žádné smečkové/stádové zvíře ochotně následovat. Takže osobně bych doporučila najít si někoho, jako je Desenský (ale ne zrovna jeho 😀) ale kdo dokáže podobně komplexně pracovat s majiteli a jejich psy (záměrně píšu v tomto pořadí) 😀 tam toho prostě bude špatně víc. To, co popisujete, je potřeba vidět a opravovat v terénu, my tady nic moc bohužel, obzvlášť bez videa, nevymyslíme…ale třeba někdo poradí dobrého výcvikáře.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.01.2025, 16:46:39 xxx.xxx.156.219

Záleží pro jaké koně. Když budete mít 3 huculy, tak přežije i hektar, jakmile mezi 2 huculy pošlete chlaďase, budete mít tankodrom. Dále záleží na expozici terénu a typu podloží, jetsli je to větrná hůrka nebo sevřené údolí….. Ale pokud beru 3 průměrné teplokrevníky….tak 2 až 3 ha by mohlo být v pohodě tím stylem, že některé nejvíce namáhané části budou stejně rozbahněné a u přístřešku a balíku by koně měli dostat šanci stát v alespoň relativním suchu, a tam si stejně musíte poradit mechanicky.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 15.01.2025, 22:36:51 xxx.xxx.30.47

Tak si udělejte alespoň v inzerci reserši , kolik teď kůň, co popisujete, stojí (víc jak 100 000 bez výcviku, pokud nechcete chlaďase), klidně si i nějakýho jeďte zkusit , dostanete se do reality, a pak navrhněte koupi. Nehrajete o čas. Držím palce.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 15.01.2025, 22:23:49 xxx.xxx.30.47
»
Odpověď na příspěvek uživatele TN z 15.01.2025, 22:17:29

No ono je pak otázka, co je Vaše predsťava, za většinu teplokrevníků si dnes zaplatíte , pokud to má být rozumná koupě, i když je to křižovatka a nic neumí 😀 

A mmajitel za 60 000 neprodá, pokud mu spolehlivě vozí klienty, byť ve vláčku.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 15.01.2025, 22:09:07 xxx.xxx.30.47
»
Odpověď na příspěvek uživatele TN z 15.01.2025, 21:58:20

Jenže tady to není o reálné hodnotě koně , ale o hodnotě, kterou pro vás ten kůň má. resp. jaká nejvyšší hranice je ve vašich  možnostech.

Kdysi jsem byla před koupí současného koně v podobné situaci. Jenže já věděla, že když koně nekoupím, nebude trpět a zůstane na svém (kde je opravdu doposud). měla jsem podobné otázky na své okolí a každý mi odpověděl stejně jako teď odpovídám já a je to pravda. Nakonec jsem koně nekoupila, jelikož jsem věděla , že beze mne kůň trpět nebude a majitelka si řekla takovou částku, která byla nesmysl úměrně jeho zdravotnímu stavu, že když jsem si přirazila 30 000, měla jsem (a mám) koně extra třída ve svém plemeni.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 15.01.2025, 22:00:27 xxx.xxx.30.47
JoseFialova:

Také bych o něj měla zájem, jsou nádherní! Také bych měla zájem o kontakt!
Děkuji :)

Jupí, a přesně na základě tohodle vznikají množky. Bravo, děkujeme. Doufám, že jste troll.