Horsano a kde bydlíte teď, v Košicích?
Tenhle odchod z velkýho města do prrr je těžkej, ale očistnej. Já teda jako nebydlím na samotě. Ale cestu k lidem jsem si musela nechat, no právě mi zůstala a řeším ji alternativně. Když člověk nemá děti, lze mnoho věci, jen sebrat koule do hrsti.
Jinak já letos měla jít po Volovských,ale vyhráli Strážovské. Snad příští rok.
Ne.
Pro mne zásadní fyzio nebo chiro ideálně v kombinaci s vet, pokud není vet, záleží na jiném backgroundu.
Ale v Čechách se zatím pouze fyzio a chiro bez kombinace s VŠ vet kvalitně studovat nedá…zatím.
U nás například v okolí působí už celkem profláklá fyzio bez vet vzdělání a i tak vidím, jaké má mezery ve vzdělání a fakt nepozná důležité věci, na nějakou uvolňovací masáž asi dostačující. A říkám, to je člověk, co má jméno.
Pohybový aparát koně je velmi citlivá a komplexní záležitost. Pokud to myslíte vážně, jděte to fakt studovat do zahraničí. Tady vás to dobře nikdo nenaučí.
»
Odpověď na příspěvek uživatele
Arbora z 04.09.2025, 10:35:10
A copa to? A jak to paní koňová zvládá?
»
Buggyra z 01.09.2025, 06:18:36
Bugyrro, co je ta jako za psycho? Já vím, že o dítěti rozhoduje především rodiče, ale tady má někdo bolest páteře (!!!) po pádu z koně a vy ho nesmíte odvést do nemocnice? To jako vážně lze? Dítěte bych se neptala a matku nakopla s rozběhem do víte kam 😀
Na vyjádření EQS jsme teda taky zvědavá, taktéž jsem po nich pokukovala….
»
Horsana z 30.08.2025, 13:12:12
Ale jo, to je krásná cena, myslela jsem to spíš poměrově - prostě srajda za dvojku 😛
Nicméně ATB a probiotika s výhledem na transfaunaci.
Naštěstí všechny ty chemky zafungovaly, pán Bůh nás má rád🙂
Já Horsano obdivuju Vás životní entusiasmus mezi veškerým tím zvířecím veterinárním marastem. Mam známou veterinární sestru, která miluje psy, ale žádnýho si nikdy nepořídí.
:D
Tak mě dneska třeba vyšel průjem na dva a půl že jo, a to jsme se ještě sabli o cestu tři😀
Ale proběhlo mezi tím i očkování, tak možná proto je to tak dlouhé.
efe: Udělala jste dobře, letos jedna kobyla po konzumaci třešní skončila s kolikou na klinice, domů už se nevrátila…
No jako ta moje mrcha je oddělena od špendlíků od soboty. Je teď jen na seně a troše travicky, futruju ji pribiotikama a Gastroakutem a furt má srajdu jak prutokac. Jestli se to po pátku nezlepší, budu asi muset řešit s vet. Zajímavé je, že jiní koně problém nemají, ale ti se alespoň v průběhu chodí i past, tahle pinda je jen pod stromama a futruje a futruje.
Zdravím po týdnu na Slovači, mám naťapáno 100 km přes Strážovské vrchy! 🙂
Kobyla překrmená špendlíky, naštěstí jen průjem jako bič, odstavena k senu. mají pastviny obří jako prase, na špendlíky chodí všichni, ale mezi tím se i normálně pasou, jen tahle to futruje jak blázen, nepochopíš. Prostě zrzavá palice.
Efe, co pařát?
»
Verun z 14.08.2025, 21:14:51
Hulimast sníží bolest a působí protizánětlivě.
»
acher z 12.08.2025, 07:07:21
Ano, i to se může stát. Ale spíš je to výjimka potvrzující pravidlo 🙂
Anonymní: Vlk má přední polstářky směrem k sobě,mezi předními prsty a zadním pošářkem je podstatně větší mezera.Tady prsty směřují od sebe a mezera skoro žádná.
To jste teď našel někde na internetu? Ne, takhle se vlci stopy opravdu neurčují. V první řadě je potřeba vědět právě to, co říká horsana aneb jestli jsou packy v jedny lajně, no a pak tak velikosti, na fotku se většinou přikládá něco co slouží jako měřítko. Jestli je někde mezera nebo ne nemusí hrát roli, jsou plemena , kde se to dá zaměnit + viděla jsem stovky vzorků vlčích stop a tohle platilo jen u části.
»
efe z 07.08.2025, 08:23:02
To je v pohodě, já mám tohle se strojovým čištěním totálně zasviněných koberců 😀
Mám koně 24/7, když je od bahna, beru kovouvou spirálou na skot, jelikož stejně nic jinýho nefunguje, když je léto a jdu jezdit, ometu velkým kartáčem a jdu jezdit. Pro mně je základ mazat proti mouchám a vybírat pravidelně z kopyt, zbytek flákám.
Jinak Horsano, v minulém listě jste se ptala na stav koby, děkuju za dotaz! Kobyla je teď už sama v otevřeném zimáku. Nekulhá v kroku ani v klusu už dobré tři týdny, stojí u sena, ale může se projít, když potřebuje. Do minulého týdne byla v malém pedoku. Denně procházky, je to náročné, ale musím. Už má na karpu jen slabý otok, dost ho zmírnily pijavice, ještě přemýšlím o jedné rundě. Takže teď má klidový režim, no v půlce srpna už půjde do stáda. A pak na ní začnu pomalu sedat, uvidíme, jak jí to půjde. Momentálně je takový stav, že plno lidí by jí asi už luplo do stáda teď, ale ještě jí pro jistotu vezmu tu motivaci lítat jako pako. Asi jsme měli štěstí.
Ještě v dřevních dobách, kdy jsem učila jezdit, jsem vždy učila nejdříve pracovní klus na koni s vhodným chodem k vysezení. Pak teprve lehký klus, jelikož to už člověk měl najetý koňský rytmus. Neklusala jsem dřív, dokud jsem neviděla, že člověk na lonži nedokáže sedět uvolněně bez křeče, s úctou k zádům koňovým.
Jinak mimo výše zmíněných faktorů, za jak dlouho se to člověk naučí, jsou i jakési gymnastické schopnosti. Já jsem byla vždycky celkem neohrabaná, mě to trvalo skoro půl roku. Některé děti to mají skoro hned. No a pak čestnost ježdění.
horsano, zas máte o kus vylepšenou karmu.
snad netrpěl dlouho
Kůň obecně zrychluje většinou z diskomfortu. Překážející jezdec, nedůvěra v jezdce, vlastní fyzické problémy a bolest, nepadnoucí výstroj, blablabla.
Pokud to není fejk, tak se Vy vraťte do jezdecké školy a koně nechte přejezdit někým zkušeným, kdo zároveň odhadne všechny koňovy problémy. No a to je běh na dlouhou trať, měsíce až roky, obzvlášť u výcviku nezkušeného jezdce. Až budete jezdit jakž takž, tak si najděte dobrého trenéra a jezděte pod jeho vedením.
Tenhle dotaz je na věštění z křišťálové koule.
»
-Elvira- z 15.07.2025, 06:44:03
Jo a všechno to jsou snadno krmitelná plemena, trpící na obezitu, schvácení, v běžném ustájení často nereálné jim zajistit správný management.
Tady bych si dovolila oponovat. Situace se za posledních 10 let fakt HODNĚ posunula dopředu, a to říkám jako majitel dobře krmitelného zvířete, naštěstí ne takového, který tloustne ze vzduchu. Je pravdou, že počet ustájení, která se vyloženě zaměřují na koni náchylné k laminitis, tloustnutí atd., je stále méně než více, ale vybrat se dá. Majitel se na to musí akorát zaměřit, ale v době, kdy je nejpopulárnějším plemenem andalusan a irský kob (i když oba rozdílné konstituce, oba z krajin chudých na pastvu nebo na její vydatnost, čili náchylní na přežrání z hrstky ničeho a na následné schvácení), ta poptávka je a ustajovatelé už dost reagují.
Kometo, já jsem ještě pořád optimista a potkávám samé fajn mladé lidi 15 - 25, ale mám kamarádku učitelku z učiliště a ta už teda taky ztratila naděj, a to jí není ani 40 😀
Obecně jsem vypozorovala, že nejlepší volbou na ježdění pro začátečníka valach, kříženec chlaďase s teplokrevníkem, nezkažený a ideálně ve věku 15+. A pak to sem tam bývají i vysloužilí valaši A1/1, ideálně taky aspoň 12+, ale tam opravdu záleží na jedinci.
Tohle na plemeni nestojí. Jinak se bavím o situaci, kdy začátečník chodí jezdit, ne že koně sám drží. Stále si to řada lidí neuvědomuje, ale chov koně je velmi náročná záležitost, jak na finance, tak znalosti. Znám řadu majitelů, kteří nechtěně a vlastní nevědomostí způsobili svému koni nemoc, kterou si ponese už do konce života (jako je např. dušnost nebo vředy). A to s etřeba ani o úplně začátečníky nejednalo, často už několik let u koní byli. Dokonce mám teď čerstvou zkušenost s dospělou ženou, která je už x let u koní a asi rok a půl vlastní postupně odrůstající hříbě. Na podzim řešila, jak se vlastně odčervuje a v jakém schématu a tak měsíc zpět se ptala, co je to vlastěn ataxie. Tvl.
No a nadstavba tohoto všeho je ježdění, pokud koně bude jezdit jenom začátečník, je to všechno dočasně. Pod “vedením” pouze začátečníka se ten kůň jezdecky rozpadne.
S tou AI jste teda pobavila, doufám, že je to celý jenom provokace na rozčeření vody, jako já jí používám taky a dost, ale takhle nekriticky přebírat její vyjádření, s tím jsem s e ještě nesetkala, tak snad jen prudíte 😀
»
Buggyra z 07.07.2025, 11:00:48
Mmch. 100% hovězina je široký pojem. Může být z jednoho kusu kůže a může to být recyklát vyrobený z odřezků kůže, které jsou slepené (více či méně úspěšně) k sobě, a pořád je to hovězina…
V mém případě B bylo správně.