Aktuálně: 2 334 inzerátů269 614 diskuzních příspěvků19 339 uživatelů

Příspěvky uživatele

Doron

Doron
Doron 09.01.2026, 19:10:14 xxx:xxx.ea07:54de
Horsana:

Ja nie, o stretko s medvedom nestojim.

Ale na hucule by som sa sla pozriet, to ano 🙂

Palena vlna odpudzuje medvede?

Kouř odpuzuje medvědy a ta vlna doutná a hodně čadí a smrdí.

Teda oni si taky myslí, že červený nitě v hřívě ochrání koně před ukradením a taky se strašně bojí průvanu.🤣

Doron
Doron 09.01.2026, 12:57:29 xxx:xxx.bed2:21df
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 09.01.2026, 10:15:43

Že je to “normální”, když pastevečtí psi zabíjejí “cizí” psy. V rumunské Transyvánii , kam jezdím, mají pastevecké psy plemene Bucovina ( bukovina) a děje se to tam často, nemůžete tam jít se psem na výlet,  přijdou i do vesnice.

Na zabezpečení psů tam mají předpisy, ale nedodržují se, nebo jak se to hodí..

Já tam teda už nejezdím, protože se tam nikam nedá jít ani bez psů i kvůli medvědům a ty výlety a tůry byly to, o co mi nejvíc šlo. Nikdo tam nikam nechodí pěšky, do hor se jezdí teréňákama.

Nedokážu posoudit, jak je to opravdu nebezpečný, ale všichni místní se hodně bojí a všude pořád pálí vlnu, že je to jako odpuzuje.

Horsana by si tam  přišla na svý.🙂, tu by to bavilo.🙂

Doron
Doron 09.01.2026, 00:12:16 xxx:xxx.bed2:21df
kometa:

Taky není pes, ale stojí to za to

Já jsem se pána zeptala, jestli se jaksi neukliknul. Že za půl mega seženu už slušného koně. A prý, že ne. Ale nakonec slevil na 30 000.😉

Možná psal inzerát pod vlivem?

Kometo, chyťte příležitost za pačesy!🤣

Smlouvat umíte skvěle!

Doron
Doron 08.01.2026, 21:52:42 xxx.xxx.86.94

Mě se dneska venčení nevydařilo, zoufale jsem si potřebovala odpočinout a vzala na vycházku jen Frama, Dorouš se strašně urazil a je pořád smutnej, když jsem teď přišla z práce, nepřišel ke dveřím mě přivítat.☹️

Na našem břehu Vltavy se staly ošklivý věci, šla jsem místy, kudy běžně nechodím, všude haldy odpadků,skládky suťě, stany bezdomovců.., jde to pořád k horšímu.

Voda ve Vltavě průzračná, labuťe a kachny se  odstěhovaly, přistěhoval se zase nový bobr amatér.  Pod modřanským jezem promrzlí holubi, udělali si tam asi docela bezpečný holubník. Všude straky.

V opuštěným bezdomoveckým táboře  jsme vyrušili kachnu , co je tady už od léta, asi někomu uletěla, hledala tam něco k snědku, vždycky byla hodně plachá, ale dneska se na mě dívala dost zoufale, hodila jsem jí pár odměnkových granulí, snad jí to neuškodí..

Ani jsme s Framem necvičili, jen jsem se tak depresivně vlekla, potkali jsme jen jednoho člověka, co jezdí do práce po vodě, ten byl veselej.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Doron
Doron 08.01.2026, 14:44:12 xxx:xxx.d2ca:e207

Tak ono je to nakonec jedno, kdo mu to přeje a komu je to líto 🙂, na věci to nic nezmění.

Ale zdá se mi teda, že jsou lidi hodně radikalizovaný a polarizovaný, úplně se už bojím někde něco číst nebo nedejbože napsat.

Je to takovej celospolečenskej jev, nikdo nechce diskutovat, všici chtějí vyhrát a protivníka nejlíp zadupat do země, přejou si navzájem to nejhorší.

Já letos na fb dost upřímně napsala, že sousedům děkuju za větší ohleduplnost a že to u nás proběhlo v pohodě a nasrala jsem obě strany, příznivce i odpůrce ohňostrojů.🤣

Doron
Doron 08.01.2026, 01:51:28 xxx.xxx.1.220

Nám se dneska stala zvláštní věc. 

Byli jsme na vycházce jen u řeky, potkali jsme stádečko tak pětadvaceti koz a ovcí, někdy se tady toulávaj a jsou dost plachý.  

Nechala jsem Frama na volno, neříkala jsem mu nic a čekala jak se projeví, on už je celkem rozumnej, ovladatelnej kluk, tak jsem se nebála. On ožil, jak to dělává když vidí nějakej dobytek, úplně změní postavení těla. Přišel k nim tak na deset dvacet metrů, to je vzdálenost, kdy už před člověkem utíkaj, ale ony stály. Oběhnul je zprava, ony se shromáždily, vrátil se, pár ovcí se oddělilo vlevo, to bylo vidět že neví, co má dělat, ale pak je oběhnul obloukem zleva, zase byly pohromadě.

Já na něj pak pískla, že už jdeme a pak se stala ta zajímavá věc, ony se srazily jako jeden muž, kozy to vedly, pár ovcí vzadu a šly za náma, ty plachý zvířata!🤣

Už jsem si říkala, že budou naše😅., ale pak na tý cyklomotopěšo ztezce jeli policajti se zašívat, a stádečko jim nechtělo uhmout z cesty i když troubili a pouštěli maják, tož jsme zdrhli. 

Mluvilli jsme ve vlákně o vlcích o vrozených vlohách pasteveckých psů, ale kozy a ovce je asi mají taky, ony nás vyloženě chtěly.😂

Doron
Doron 08.01.2026, 00:14:47 xxx.xxx.1.220
»
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 06.01.2026, 20:31:14

Ono se má rehabilitovat, až to když přestane bolet.

Doron
Doron 06.01.2026, 10:00:57 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.01.2026, 07:26:40

Oni spíš ti pastevecký psi neměli dřív význam a jsou s nima starosti, přece jenom, nebývají to žádný ťuťínci, tak lidi spíš mívali psy ovčácký, jestli něco.

No, takže to vypadá, že po tom, co tam vlci přišli, se k tomu ta paní Menšíková postavila čelem, ona je asi taky mladší a pružnější a chytřejší a má chlapa a je srdcařka a ta Jitka neudělala nic.

Já jí moc fandím, i když toho i ní moc nevím, a moc bych jí přeju, ale bojím se průšvihu.

Protože většina lidí si myslí, že vlohou pasteveckýho psa je neopouštet stádo, ale ono to tak úplně není. Ona je to vloha chránit stádo. Zvlášť v těch velkých smečkách mají rozdělený role, potkáte je v horách kilometr od stáda ty první, další polehávaj na strategických místech blíž, pokud můžou na nějakým vršku, některý jsou úpně u stáda.  A to je přes den. No, jenže k tý vloze patří i to, že když zaslechnou vlky, aktivně se za nimi vydají a pronásledují je kilometry, a to byla vloha velmi ceněná, která je u těhle psů zatím neprobuzená. Pak stačí nějaká malá chyba, prasata prorazej plot, vypadne baterka ohradníku(  psi to slyšej, to jsem dřív nevěděla) a  ono se to probudit může.

Já to vidím i u Framíka, co dělají vlohy.

Doron
Doron 05.01.2026, 22:35:50 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 05.01.2026, 12:33:15

To je statistika za rok 2024 ( 25 ještě není hotová).

Tu fenku měli vlci zabít už v roce 2018, to možná ta paní měla teprve ty první štěňata kangalů, jak jsem pochopila.

A pes není hospodářský zvíře, tak by se stejně do tý statistiky nepočítal.

O tom, že vlci zabili psa ( nějakýho loveckýho) jsem slyšela jen jednou, netuším, jak často se to děje.

Doron
Doron 05.01.2026, 21:45:22 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 05.01.2026, 17:33:49

To by snad nemohli udělat..

Doron
Doron 05.01.2026, 04:27:31 xxx.xxx.167.147

No tak je má odněkud, kde se ještě řežou uši u samý hlavy. Taky jsem takovýho psa měla. Moc hezky to nevypadá, nijak pro to nejsem ale zase mě to nijak zvlášť nepohoršuje. 

Dlouhý uši můžou bejt u stáda nepraktický, pes se při útoku nechová jako srna, žejo, aby se nechal kousnout do břicha nebo krku, pak musíte brát do úvahy, že psi se tam porovnávaj i mezi sebou a ovečky taky nejsou úplný ovce🙂 a pak hrozí různý mechanický poškození, křoví ( šípky, trnky), přišlápnutí atd.. A právě, hodně to krvácí, je to brána infekce, blbě se to obvazuje, ti psi věčně ležej v ovčích bobkách..

Myslím, že paní si prostě vzala psy s dobrou vlohou, co už takhle ušiska měli, dělá se to brzy po narození.  A i jestli jsou to její štěňata, řekla bych si, že asi ví, co dělá.

Doron
Doron 04.01.2026, 18:41:59 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 04.01.2026, 15:00:26

Že prý ji nechala doma, před domem , na zahradě ? a šla se čtyřmi štěňaty alabaje za ovcemi. No, byla už stařičká.. Stalo se to už před sedmi lety prý.

Ta paní vypadá moc sympaticky i celý jejich projekt, děkuju za odkaz 🙂!

Doron
Doron 04.01.2026, 00:36:29 xxx.xxx.167.147

Komentáře  ( diskuze) k tomu článku jsou zajímavý. Píše tam nějaká paní Menčíková , jak jí vlci zabili toho pasteveckýho psa, že má teď   dvacet pastevců, asi kangalů, u stáda. Já se tam snad pojedu podívat, to mě strašně zajímá.

Doron
Doron 03.01.2026, 23:02:25 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 03.01.2026, 21:18:29

To je dobrý, že je to doporučený.

My se celkem se sousedy domluvíme.

Se štěkáním mám opačný problém, sousedi by chtěli abych nechávala psy v noci venku, protože se tady teď dost krade , ale to já nechci, tak aspoň chodíme na zahradu pozdě večer štěkat na peška. A oni to sledujou, jestli jsme štěkali.🤣

Framovi přezdívají zpěváček, protože tak štěkovyje a hned reklamujou že zpěváčka neslyšeli.

Mně se kolikrát strašně nechce..