Když tohle není jen otázka výcviku, ale otázka socializace.
Když má pes možnost trávit hodně času s jinými( vyrovnanými) psy je to neocenitelné.
Je úžasné pozorovat, jak se spolu domlouvají, vyzývají se ke hře, odpočívají spolu, pečují o sebe, jemně si vytyčují hranice.
Mám tři psy a tři blízké psí kamarády, kteří taky vlastně patří do smečky. ( Teď u nás zrovna všichni jsou 🙈) a psi tak měli možnost naučit se po psím.
Komunikace s jinými psy je pak na úplně jiné úrovni. Myslím, že žádný by třeba k tomu jorkšírkovi čumák ke kousnutí nenabídnul, žádný by neobtěžoval starší psí dámu..atd.
A ty konejšivé signály jsou vrozené , romumí jim v zásadě každý pes a oni je umí používat. Já teda taky trochu.😊
Jenže dnes je příležitostí k opravdové socializaci málo.
Ale stejně je dobrý, znát něco z etologie, hodně to pomůže.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.04.2024, 22:47:21
Souhlasím, že pes na vodítku nemůže využít svoje komunikační schopnosti.
Když k nám přiběhne nějaký cizí pes bez páníčka, dělám to teď tak, že psy pustím. Přijde mi to jako nejlepší řešení.Oni jsou sebevědomí a klidní a umí komunikovat. Odvrátím pohled a “ Klucíííí jdemeeee.”
Nojo, ale teď mám na hlídání Doronovu mámu , to je děsná aktivistka , dělá přesně to, co Vaše, do všeho by se vkládala.🤣 Jsem jí dneska musela říct, že o to nestojíme.
Taky mám raději nejdříve zepředu, když jde nějaký pes hned k zadku, nebo na kohoutek, moje fena to bere jako neslušné chování, k princeznám se nečuchá…😉
Tak kohoutek, to se taky nesluší. Vůbec.
A hned se nečuchá . Před tím se obchází a někdy k čuchání ani nedojde, když to jeden pes nechce.
Jako, neříkejte mi, že vhodný prvotní kontakt je očichat si hlavu! 🤣
Mluvím o dospělých psech. Štěňata jdou někdy rovnou do kontaktu.
A to je podle mýho problém toho pejska. Chová se jako štěně a je dospělej. Takže testosteron atd.. Zamrznul ve vývoji. Neumí se chovat.
Neumí psí řeč, ke psům se nechodí přímo, ale hezky slušně obloučkem a očichává se první zadek a ne předek.😊
Podle mě se agrese odvíjí od toho, jak je druhý pes vstřícný a socializovaný, některý se asi odvrátí ( nebo alespoň odvrátí pohled) nebo použije jiný tišící signál, jiný ne, a to pak dojde ke konfliktu. Protože pohled z očí do očí.
Mít dva psy na vodítku a nechat je jít čumáky k sobě , to není rozumný.
To obcházení obloučkem bych ho možná i učila, není to složité. Jdeme, vidíme psa , zkrátím flexi, obejdeme, pochválím.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 29.04.2024, 08:07:11
Je jí něco přes tři roky. Měla štěňata v roce. Byla to nehoda nejnehodovitejší.
Tak jsem musela sousedsky vypomoci a vzít si jedno štěně, jasně, že to nejlepší.🤣
Byl to pro její paničku docela průšvih , v té době studovala , do toho péče o štěňata , ale zvládla to výborně a všechna mají opravdu dobrý domov a dodnes se všichni vídáme .
Jsou to provedení podvraťáci, mix švýcarák x belgičák s labradorem plus borderka x německý ovčák .🙈
Všichni kromě Dorouše jsou vykastrovaní, ale aspoň jsme jim s paničkou vyjednaly, že až v dospělém věku.😊
Máme na hlídání Doronovu mámu a byla jsem dnes na hlídání sama, tož jsme byli jen na zahradě, se čtyřma jsem si v neděli kdy je přepsováno ven netroufla.
Bylo hezky, tak jsem jim napustila bazének.
Doron maminku miluje, dokonce jí půjčil svůj balónek, což je něco naprosto nepředstavitelného! 🤣
Fotky se mi nezdařily, psi byli jak pytel blech , ale dám je sem stejně.😊
Taky si myslím, že stačí vyčesávat, případně nějaká koupel v řece.
Ale mám zkušenost, že koupání pomůže uvolnit podsadu a ta se snadněji se vyčesá, tak jednou ročně, na jaře, koupu.
No, u Frama to neplatí , podsada se sice uvolnila, ale jak s ní ven? Jak jsem stará, tak jsem blbá..🙈
Briardi mají hodně problematickou srst, když se mění ze stěněcí na dospělou a obzvlášť prý v pubertě, vlivem hormonů. Jak se změní v tu dospělou “ kozí” je to prý už dobrý.
Teď nám asi nezbyde, než najít nějaký psí salon, kde nám pomůžou.