list: Osobně mám raději čistá plemena. Člověk si může vybrat slípky okulibé a nesoucí i rostoucí a déle vydrží a jsou ustálenějšího charakteru. Pravdou je, že i nejhezčí vejce nesou čistá plemena, co se týče velikosti i barev. Takové minorky jsou krásné slípky nesoucí krásná, veliká, bílá vejce😊 to není nic proti hybridům, ti zase jedou vejce jak na běžícím pásu
Souhlas! Mě hybridky hodně zklamaly.. Z pěti letošních slepic sem dvě seknul, jedna jela od počátku snášky permanentně vejce na hřadu přes noc v bláně, ráno se na to vrhly, takže každý ráno ještě za tmy s baterkou sebrat, aby se zlozvyk nerozjel.. Druhá začala kulhat a přestala snášet, takže milý holky jely v poslední várce porážení s ostatníma do mrazáku.. Takže mám tři, od dvou mám pravidelně denně krásný čistý vajíčko(55-60g), třetí mi zakvokala a teď mírně přepeřuje, takže asi měsíc nesnáší.. Každej večer lovím jednu-dvě z hnízd a dávám jako magor na hřady, aby do hnízd nenadělaly.. Občas večer jedna venku, dvířka už zavřený.. Takže zase večerní prostná.. Hodný, to voni sou, ale vošklivý a hrozně humpolácký.. Nechám je jen do jara, nalíhnu si od nich něco jen na porážku a půjdou všechny.. Naproti tomu sou Wyandotky úplně opačný, krásný, noblesní, jemný, každej večer poctivě na hřadech, jen kroutěj hlavičkama, když je s baterkou kontroluju.. Když sem s nima, jemně jen si tak kvokaj/povídaj.. Nedokážou mě ničím naštvat, i když kolikrát prováděj psí kusy.. Ale zase teď mám jen jedno-dvě vajíčka denně - od 22slepiček.. Po roznesení bylo tak 5-7denně, ale začaly kvokat, něco přepeřuje, ale absolutně mě to nevzrušuje.. Už se těším na zejtra, jestli se mi zadaří jim přivýst nějakýho ženicha na jaro, aby bylo na dvorku zas o trochu víc veselejc 🐥🐥🐥
Drůbežář jsem si na jejich stránkách asi před rokem objednal a absolutně bez odezvy.. Žádný informace tam nemaj.. Bůh ví jak to funguje..
Tak to je furt ta lepší varianta, mohli to posunout o tejden dopředu 😄
Daja: Bodlinko jen se ptám a prosím nerýpu.
Jak to bylo kdysi třeba za komančů? Já si fakt nepamatují takové vybíjení chovu. Jako vím, že nám hodně tajily, ale fakt nikdy jsem nic neslyšela ani šuškandou o nějaké ptačí chřipce, o vybíjení chovu…..atd.
Komanči to měli tenkrát set sakra jednoduchý.. Měli Bohouše Císaře!! A takovejch Bohoušů by sme dneska potřebovali aspoň osum 👍
Tak to sou mi teda věci 😄 Já se nejvíc těšim, že na výstavách konečně uvidím, co píšou na lístku, želbohu dík špatnýmu tajmingu letošního Chovatele projdu ještě poslepu..
A já byl neska u paní vočařky si nechat řádně proměřit kukadla, abych za čtrnáct dní si moh vyzvednout svoje první brejle v životě.. Tak sem docela zvědavej, až je nandám, jak vlastně ty moje princezny vypadaj 😄
Škoda že nejsou vidět nohy, ale já bych spíš tipoval krahujce.. Ten na slepici nepůjde, jede malejch ptácích.. U mě lítá do lískovýho vořechu na vrabce a normálně přelítává metr nad slepicema, aniž by ho nějak vzrušovaly..
https://www.svycarskenoze.cz/dual--grip-vykostovaci-nuz-12-cm-flex/
Gravírujou tam co si člověk pošle, já si nechal u umělý inteligence nakreslit černobíle Wyandotky, ale ten blbec(blbka?) po půl denním vysvětlování, jak má vypadat růžicovej hřebínek furt dělal jednoduchej.. Tak sem to pak musel ručně vygumovat v nějakým grafickým prográmku, aby to byly fajnový Wyandotky 😄
Tak jsem si udělal radost na příští sezónu 🙂
kometa: Ale co ten cholesterol? 🙂
Na něj máme přeci ňamyňamyky bobulky 😄
Tak minutu ve vroucí vodě bych chtěl tu slepici vidět..
OK.. Díky moc za informace.. Přeju rychlé oklepání a brzko krásný nový slepačinky 🐔
Varaxi: Ze 17 kusů drůbeže (9 slepic, 1 kohout, 7 letošních kuřat - 5 kuřiček a 2 kohoutci) žije 1 letošní kohoutek. Vypadá nezraněn, ale ještě to není úplně jisté. Kdyby se nějak netvářil, zařízneme ho, aby nepošel na nějaké skryté vnitřní zranění nebo tak.
Z 16 kusů jsme nenašli 2 staré slepice, ty jsou teoreticky nezvěstné. Ale hádám, že si na nich liška pošmákla. Zbývajících 14 zamordovaných kusů jsme pohřbili do zavápněného hrobečku. Čest jejich památce.
Jak byly ty slepičky křížené, měly krásné barvy. Některé takové, že jsem je v životě neviděla. Škoda jich.
A teď vejce stojí 7 korun. Mě klepne.
Jediné pozitivum, které dokážu nalézt, je to, že měla zavírat máma. Kdybych to byla já, tak ležím vedle těch slepic a nade mnou je náhrobní kámen s nápisem: Nezavřela včas kurník.
Takhle utěšuju maminku a sháním nové kuřičky. Naštěstí to není až tak těžké, jak jsem se bála. I teď, v listopadu, se dají sehnat, i když si pojedeme jen pro hnědule.
Tak to je síla.. A máte tu lišku potvrzenou? Já žiju v domnění, že si uloví to co potřebuje a vodnese, max na jaře když loví s mladejma, pozabíjej toho víc.. Ale to neznamená, že moje myšlenkový pochody se shodujou s realitou 🙃
Varaxi: Tak nás navštívila liška.
Odpočívejte v pokoji, slepičky, kohoutku, skoro všechna letošní kuřátka. Zbyl jeden letošní kohoutek.
Byly to jen hybridky a jejich potomci, ale i tak…
Tak to je mi líto.. Sám mám z lišky/kuny velkej vítr.. Zlatej jestřáb, tolik škody nenadělá.. Jen, můžu se zeptat, kolik jste jich měla, kolik jich nechala na mistě? Nebo všechno odtahala? Zajímaj mě podrobnosti.. Díky
Inteligent pochopí, trouba se přitrouble ptá…
https://www.lihneme.cz/blog/skubani-vodni-a-hrabave-drubeze-a-vyber-vhodne-skubacky-na-drubez/?srsltid=AfmBOooj8mnQh77p_MhqAulMGVwrSWl1S5WhngJqF3jBzm_kquEF6D8Q
Ale tabulka je jen orientační, na jakejch hodnotách zhruba začít, ale pak si stejně musíte najít svoje hodnoty.. Já koupil z druhý ruky zavařovací hrnec(skvělej pomocník), mám na něm nastavíno 65°C a zhruba 10-15vteřin máčim, za nohy, klackem ponořuju tělo, zas vytánu a takhle dokola, aby se co nejvíc vody dostalo pod peří.. Zkusím vytrhnout peří na letkách na křídlech a podle toho jak se mi to zdá, jde do škubačky.. Ale stejnak, někdy se zadaří spařit málo je potřeba ještě jednou jemně pomáchat.. Platí tady ale, že míň je lepší než víc, pak se trhá kůže a s tím už se nic nedá udělat..
/Píšu o slepicích
Prevenci v týhle podobě určitě nezanedbávám, musil to bejt extra odolnej bacil 😂
Tak samozřejmě, jak jinak.. Od minulýho čtvrtka neschopenka, horečka/zimnice, bolest kůže kolen, rýmička, kašlíček a dnešní speciálka Wyandotek v Bydžově v prd.li….. 😈