Tak som šla všetko pootáčať hore dnom, dažďová voda aj tak nie je a nebude a v jednej suchej nádobe som našla malú jaštericu múrovú a v druhom rohu bola malá vretenička, takže môžem pred Arborou smelo prehlásiť, že vretenice tam sú.
Mne to tiež príde skôr frustrácia, než nejaké zmeny v povahe. Teraz riešite boľavú nohu, kobyla nemá dostatočný pohyb, zrejme je boľavá, nie je to také prekvapivé, že si to vybije na niekom druhom.
Aj v tom dostihovom športe sa v ČR ten pomer začína pomaly obracať. Prekážkových jazdkýň je síce málo - ale tam vidím skôr ako faktor to riziko zranenia, než že by ženám chýbala nejaká sila, alebo také niečo. Ale na rovinách, námatkovo, šampionát jazdcov je to 50:50 na prvých 10 miestach, v tréneroch je to síce pre chlapov 70:30, ale ak by sa započítavali aj zahraničné výsledky, bolo by to 60:40.
Nuz, ak to bude potrebne…ako, uplne som s total chromiakom neratala. Teda, vobec nie.
Nuz ale mam to v horoskope. Raci v juni kupia, ci ziskaju kona, heh. A ten horoskop vzdy vyjde. Vzdy, uz v januari mi ezokolega licil nejake veci, reku, nehrozi.
I stalo sa.
A vobec, kto ste tu ake znamenie?
Raci?
To je nejaký špeci horoskop pre ľud od koní?
Ináč teda panna a potrebovala by som, aby mi vesmír v tomto mesiaci prihral nejaké bonusy. 😄
Dotaz lajky - nedalo by se to zapřáhání “simulovat” třeba s nějakou zátěží, jako je pjoumatika? Jako jsem o tom přemýšlela s Tali, když mi lítala vzduchem a já nevěděla, jak ji ubrat páru. Pak jsem to teda zavrhla, páč jak to praktiovat v Prahé, ale nedalo by se to pro malou Dámu nějak vymyslet? Že by za sebou netahala vozík, kočár, ale zatíženou pneumatiku? Blbý?
To je štandardný postup, najskôr sa zapriaha "nasucho", čiže vodič chodí za koňom na opratách, potom sa použije nejaké bremeno, aby si kôň zvykol, že to má aj nejaký odpor, až potom sa ide do niečoho na kolesách.
Ono to pokojne stačí aj po fázu chodím za koňom. Veľkú vziať na opraty (viem si predstaviť low cost riešenie s dvomi lonžami a takým tým obrušníkom, napríklad: https://www.kraemer.at/Themen/Longieren-Bodenarbeit/Doppellonge-Soft) a malú so sebou na vodítko. Veľkú budete hnať pred sebou, malá bude bežať za vami a nebudú sa navzájom otravovať. Akurát to bude chcieť vychytať to držanie troch šnúr, no. Ale zase, na tej dvojitej lonži viete slušne pracovať aj zo zeme tak všeobecne, chodiť cez kavalety a človek sa tak neuštve ako keď musí s koňom choidť kade-tade.
Tak my zase nevidíme fotky pred, možno to hodnotia v porovnaní s predošlým stavom.
Záprah ste trebárs nezvažovali? Veľkú do nejakej sulky a malá na šnúre s vami. Odťapajú si svoje, nemusia ani 6x do týždňa. Alebo rovno bežecký pás, bez úsilia si svoje odšportujú. Akurát to už chce nejaký cash. 🙃
Zrovna teda tráva z obrázku je no-go pre schvátené kone, nízka, u nás ešte v pondelok-utorok v noci mrzlo, tá bude plná cukru. Ak by som veľmi veľmi chcela koňom spraviť radosť, vezmem kosu a párkrát hrabnem niekam, kde je fakt tráva po pás. Ale lepšie by im bolo iba na sene, ešte lepšie na prepláchnutom. Výživová kondícia je blahobytná, čo si budeme…Chcelo by to s dievčatami nejakú pracovnú aktivitu, nech majú kalorický výdaj, aby ste sa nemuseli toľko stresovať pasením. Aj chodenie na ruke je aktivita, už bude celkom fajn počasie, ak máte nejaký vodný zdroj v okolí, už len šlapanie v hlbšej vode je náročné a zároveň nepotrebujete na to veľa času.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.05.2025, 07:48:39
U koní je narkóza, pokladanie na zem a hlavne prebúdzanie dosť nebezpečné, nemyslím, že by to niekto dobrovoľne podstupoval kvôli tomu, aby sa kôň vyspal.
Mala som valacha, ktorý si toto privodil po upchatí pažeráka, aj napriek rýchlemu zásahu veterinára. Nikto z matkinej strany(ani z predošlej generácie, ani z nižšej generácie) tento problém nemal a nevybavujem si asi zo vzorky cca 25 súrodencov z otcovej strany podobný problém. Mám podozrenie, že u neho k tomu došlo mechanicky - mal zapálenú žilu na strane krku, opuchla mu z toho aj hlava.. Ale je to už skoro 20 rokov, nejaké terénne vybavenie vetov vtedy bol stetoskop a možno jeden mal RTG, o sone, či endoskope ani nehovorím. Neskor mi ho vyšetroval mvdr. Jahn na klinike v Brne, ktorý by to bol býval zoperoval, ale operácia násobne prevyšovala hodnotu koňa a ubezpečil ma, že to nebude mať vplyv ani na dostihovú výkonnosť. Mal pravdu, jeho výkonnosť sa nijako nezmenila, ale keďže nebola nijako závratná, šiel pod sedlo na špacír. Tam ho asi za rok zabil iný veterinár, ktorý upchatý pažerák riešil ako koliku a nečakane sa kôň udusil…
Anyway, hemiplegia mi príde najviac riziková v športoch, ktorú vyžadujú intenzívne okysličovanie - ako dostihy, či military. Ale zdravotný stav a charakter je to posledné, čo sa trebárs pri chove dostihákov rieši, takže by som si nerobila ilúzie. Koľko koní s krvácaním, ktoré je tiež tak trochu dedičné, pôsobí v chove. V USA dostanú akurát lassix a nikto nikdy nezistí, že na to trpia.
Kolegyni stále vyvolávajú na nejaký vrh šteniat z roku 2020. Na inzerát, v ktorom je napísané, že sa psy narodili v květnu 2020. Vyvolávajú jej každý rok od dubna. Fun fact - nemá žiadne psy, asi len preklep v telefónnom čísle.
Moje fena je sonem projeta skrz na skrz 😀. Fakt kdyz byly ty akutni problemy, řešili jsme to intenzivně. I rtg. Nikdy nic. Navíc teda kdyby to měl byt problém právě třeba ledvin, tak si tak nějak myslim, ze za ty roky by se to projevilo uz i jinak 🤔. Ona ma veškeré vyšetření zobrazovacími metodami a veškeré rozbory krve (včetně těch podrobných) v poradku.
Nechcem nijako zľahčovať, ani plašiť, božechráň. Fena mala za sebou aj magnetickú rezonanciu. A asi 2-3 mesiace predtým, než to prasklo (9 rokov), zápal močáku, sono a krv a nič nenaznačovalo, že je ľadvina v hajzli. Ostatne aj teraz s jednou má relatívne dobré výsledky, zatiaľ nič extrémne zvýšené. Takže ani trebárs nebol dôvod na to, aby jej vyšli krvné testy nejako neštandardne. Len si spätne vravím, či jej nakoniec nerobil problém ten väčší obsah proteínu v kŕmnej dávke.
Fena mala rovnaké problémy, myslím, že to písala aj na diskusii na faune. Normálne konzumovala mäso, bezproblémov, roky síce pestrá diéta, ale bez nejakej výraznej zmeny. Začala mať presne podobné prejavy, oblizovanie, žrala strašne veľa trávy a keď grcla, tak väčšinou len šťavy a tráv. Veti inak zdravého psa nejako skúmať hlboko nechceli, niekto nadhodil termín nadmerná tvorba žalúdočných štiav? A z ničoho nič jej praskla cysta na ľadvine, ľavdina sa jej vzala, má len jednu a je na renal diéte. A zdá sa mi, že je to oveľa lepšie. Jasne, tu a tam tú trávu žerie, ale nie je to až také inenzívne ako predtým. Tak som asi nepomohla, len teda, asi to nie je také nezvyčajné. Ako je na tom s vareným mäsom?
Saga, vrátim sa ešte k otázke, ktorá tu zapadla. Pýtali ste sa na to, či mulčovať, alebo nie. Za mňa určite nie. Krátka stresovaná tráva je vždy plná cukru, kone jej skonzumujú viac, má nižší obsah vody a vlákniny, zasýti teda menej. Ak ju necháte vyššiu, obsah cukru nie je tak vysoký. Ideálne spásť ako seno nastojato. Pri obsahu cukru v tráve je dobré myslieť aj na dennú dobu, počas ktorej pasiete. Trebárs pri chladnej noci neklesá obsah cukru pod 12 %, preto je toto počasie pre kone náchylné k schváteniam nebezpečné. Pri teplých nociach poklesne aspoň nadránom. Možno by nebolo odveci zapátrať aj nad zložením pastviny a vybrať druhy, ktoré majú prirodzene nižší obsah cukru. A hlavne, myslieť aj na výdaj energie, to často prehliada - netvrdím, že zrovna u vás, ale všeobecne. Obázky sa nepodarilo vložiť, tak aspoň takto. https://cdn.feedxl.com/wp-content/uploads/2022/04/Cold-nights_NSC-microcontent_Mar2022.png?strip=all&lossy=1&quality=75&webp=70&sharp=1&ssl=1