Aktuálně: 1 900 inzerátů279 321 diskuzních příspěvků19 940 uživatelů

Příspěvky uživatele

Arbora

Arbora
Arbora 19.02.2025, 07:56:46 xxx.xxx.131.15
Anonymní:

Tak třeba já toho koně na pastevku za pár tisícovek mám, takže s názorem výše nesouhlasím. Zázemí pro mně je dřevěná budka, travnatá jízdárna, plánuje se ještě kruhovka. Zpevněné plochy nejsou, balík je uprostřed louky (tedy pod sítí), nastlané přístřešky nejsou, pouze se sbírají bobky. Kůň ale nestojí po karpy v bahně. Když si chce lehnout, tak může jít na trávu, na tom není nic špatného. A jedná se opravdu o pastevní ustájení, kde je 20 ha pro ani ne 10 koní a různě se přehánějí a seno dostávají fakt až v průběhu zimy a zjara kvůli schvácení. Takže teď má balík, ale mezi tím si na dalších 3 ha může chodit sbírat stařinu, nikdo ho neomezuje na nějakém zimním pidivýběhu, kde by jenom čuměl, žral a kynul. Louky se bránují a mulčují, bobky se nesbírají. Balík se vždycky dá jen o kus dál. Voda je v plechových vanách a každý den se musí dopouštět. Kontrola jednou denně (plus majitelé koní, když přijdou), příkrm jen v zimě. Deky a jakékoli další věci jako nadstavba se řeší v kooperaci mezi námi všemi, kdo může, pomůže. Žádný komfort to není, ale průšvih taky ne. Ale kdokoli by mohl říct, jak je ta stáj od pohledu tragická, že jsou tam jen budky, příjezdová cesta sjízdná max 6 měsíců v roce, ohradníky na pováženou (ale jsou funkční) a všechno volezlý. A světe div se, není, kůň je zdravý a šťastný (a není jediný). Jako fakt, vyklidnil se tak, že chodí od stáda a balíku na zavolání, ven chodí na ohlávce, a to ještě měsíc zpátky přestával být jezditelný. Můj příběh z posledního půl roku tady všichni znáte. A spokojenej kůň je alfa omega a je mu jedno, kolik za ustájení platíte, ono se bohužel dnes kvalita ustájení od ceny neodvíjí…ale připouštím, že každý kůň má jiné potřeby. Jak moc je ale ustájení funkční, dokáže člověk posoudit až na základě zkušeností + prověří to čas.

A sme opäť pri tom, čo som písala na začiatku, iný bude pohľad niekoho, kto žije v drahom kraji a iný niekoho, kto žije v “lacnejších” oblastiach. Trebárs Stredočeský kraj má tie pastevká plus-mínus okolo 5, skôr viac. Verím tomu, že rovnaké služby niekde “mimo civilizáciu” dostanem za trojku. 
Ale stále, ak do toho ustajnenia majitelia investujú čas a peniaze -a tým myslím, naozaj udržiavanie výbehov (a tam rátam aj to kydanie, kvôli parazitom), ohrád, spevnia najvyťaženejšie plochy (čo si budeme, nie každý má 20 ha), zabezpečia pravidelnú kontrolu koní, pre mňa trebárs natoľko, že koňa môžem vidieť raz za mesiac a nenájdem ho niekde v rohu v nohou v lufte so starým zranením, alebo o 50 kíl ľahšieho, ako pri poslednej návšteve. Tam nevidím rozdiel v nákladoch a čase medzi boxovým a pastevným ustajnením a nevidím ted ani dôvod na to, aby bolo nejako zásadne lacnejšie. 

Arbora
Arbora 18.02.2025, 14:08:12 xxx.xxx.131.15

To je tak 10 rokov starý článok, nie? 
Šikovného rekreačního koně pořídíte i okolo 40–50 tisíc korun (cena rekreačních koní se pohybuje většinou v rozmezí 35 až 90 tisíc), staršího koně na klidnější procházky, který vám ale za pár let odejde do koňského důchodu, i za jateční cenu 10–20 tisíc korun. Nezapomínejte ale na to, že starší kůň může trpět zdravotními problémy, které pocítíte na nákladech za veterinární úkony, vyšetření a léky.
Jednoduché pastevní ustájení 24/7 bez zázemí můžete sehnat v řádu nižších tisíců korun
Určite, balík na lúke uprostred sračiek nebude stáť viac ako pár tisíc. Akýkoľvek ďalší “luxus” - spevnené výbehy, nastlané a vykydané prístrešky, ošetrenie v prípade úrazu, dekovanie, všetko sa premietne do vyššej ceny ustajnenia. 

Arbora
Arbora 14.02.2025, 08:12:53 xxx.xxx.255.93
K:

Ahoj. Chci se zeptat, ti z vás kteří vlastníte koně, jak vycházíte finančně?d

Ke pracujete a kolik padne měsíčně na koně?

Máte rodinu? Jak to stíhače časově, jak vycházíte s výplatou?

Moc děkuji za odpovědi 

Jednoznačne sa odpovedať samozrejme nedá, s nejakým základom na ustajnenie si viete vypočítať priemerné mesačné náklady, plus základný vet a kováč. Potom už záleží od toho, či máte koňa len tak na plezír(takže možno raz za čas nejaký tréner, sústredenie, možno fyzio), alebo nedajbože nejaký šport (počítajte s nekonečnými nákladmi). A samozrejme, bude rozdiel v nákladoch na život, či sa pýtate niekoho v meste, alebo niekoho, kto žije mimo mesta a trebárs za prácou do toho mesta iba dochádza. Čas tak isto relatívny, s malými deťmi to bude úplne iné, než u bezdetného človeka. Tých premenných je tam fakt strašne veľa. A v neposlednom rade, dôležitý je vek. Vnímanie hodnoty za peniaze sa vekom mení, mení sa aj to, koľko je ochotný človek obetovať, či už peňazí, alebo času, ktorý môže trváiť s partnerom, alebo všeobecne rodinou. Ostantne, tá rodina je v tom vlastníctve dosť dôležitá, aby nedochádzalo k rozporom. 
Za najväčší pardon my french, fu*k-up, považujem ľudí, ktorí si kúpia koňa a pri prvom prúseri zakladajú zbierky na donio, pretože predsa ináč by si museli vziať pôžičku a to by zruinovalo rodinný rozpočet. Takže treba myslieť aj na to, že veľké zviera=veľké náklady na veterinára. 
A súhlas s Coudas, myslím, že tento kôň je môj posledný, za necelých 30 rokov pri koňoch som 99 % času športovala na cudzích, o jazdení ani nehovoriac. Nemyslím, že vlastniť koňa je nejaká nutnosť. Ale chápem, že nie každému sa to pošťastí.

Arbora
Arbora 13.02.2025, 15:35:17 xxx.xxx.255.93

Chudák malý, o toho sa príliš doma nestarali. 

Ale  čierny vyzerá, že má lopatku dosť vpredu, to nebude také zlé, keď dorastie.

Arbora
Arbora 12.02.2025, 13:53:43 xxx.xxx.131.15

Alebo také ČSV, ktoré vzniklo len za účelom zadržiavania podvratných živlov pred útekom na západ, to ani nie je tak dávno. 🙃

Arbora
Arbora 10.02.2025, 08:19:11 xxx.xxx.131.15
Dafi:

Děkuji za odpověd.

Ještě teda jeden dotaz-takže je vlastně fuk,jestli jezdíte na jednom stejným koni,nebo to střídáte?

ptám se hodně zjednodušeně,kdybych to začala rozpitvávat,tak se do toho budu zamotávat,su hroznej slohovkář🙂

já si právě říkala,že než mít pokaždý jinýho koně nekde jinde,tak je lepší mít jednoho stejnýho…

a jo,jako jsem si říkala,že když budu chodit za tím stejným,tak si na mě zvykne…tak nic no…..🙂

Zvykne si, samozrejme. Keď budete na neho dobrá, sem tam vypadne mňamka, nebudete od neho nič chcieť, bude sa s vami cítiť príjemne. Ale asi nebude vrtieť chvostom, keď vás z diaľky uvidí a nebude ani v depke, keď zas odídete. Kone ľudí ku šťastiu nepotrebujú. A keď ich ešte prudíte s jazdením, veľmi bude záležať od toho, ako vám to ide a čo od nich chcete. Môj ex dostihák už je invalidný dôchodca, takže ja už som len sypač mrkvy. Vo výbehu aj dobehne. Pred ostatnými odchádza, sám málokedy kontaktuje ľudí. A to ma vidí raz za mesiac, plus-mínus. Verím tomu, že keby sme boli v dennom kontakte a chcela by som od neho tie hnusné veci ako sem tam ostrúhať kopýtka, odčerviť, alebo uloviť len tak, aby sa presunul z výbehu do výbehu, stránil by sa ma tak isto. 

Pre jazdecké napredovanie je samozrejme veľmi dobre kone striedať, pretože žiadne zviera nefunguje rovnako. 

Arbora
Arbora 10.02.2025, 08:00:06 xxx.xxx.131.15

Vredy ste liečili len tak na slepo, alebo aj s gastroskopiou? V kluse sa môže stať, že ak sa trebárs žalúdok pomalšie vyprázdňuje, tak to tam špliecha na všetky strany a z toho vzniká diskomfort a bolesti. Skúsila by som tú gastroskopiu, nech sa jej do toho brucha niekto pozrie, je možné, že vredy zaliečené nie sú a vrátili sa. 
Aj ten močák bol riadne vyšetrený, nasadená liečba na základe rozboru? Ruje má štandardné, nepozorujete nejaké nezvyklosti? Podobné prejavy môžu mať trebárs aj zrasty, či cysty na vaječníkoch, diskomfort v oblasti zadnej časti tela. 

Arbora
Arbora 07.02.2025, 10:23:47 xxx.xxx.255.93

Keby to bolo pre mňa také akútne a nikde nedostupné (PL, AT, DE tiež nič?), tak by som vzala pastevný náhubok a polovicu by som ufikla. Teplom sa dajú pekne zahladiť na plastoch ostré hrany. A lepšie, ako nič. 

Arbora
Arbora 07.02.2025, 10:21:54 xxx.xxx.255.93
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 07.02.2025, 09:59:51

Pravdepodobne úzka príbuzenská plemenitba, nejaký čas začiatkom 20. storočia mali iba troch plemenníkov. Úzka genetická základňa k tomu žiadne informácie o geneticky prenosných chorobách viedli k tomu, že časť populácie je chodiaca kasička pre veterinárov (A to nemyslím nijako zle voči vetom, skôr to plemeno je na tom tak mizerne). 

wiki:  There are four genetic disorders acknowledged by the industry that may affect horses of Friesian breeding: dwarfism, hydrocephalus, a tendency for aortic rupture, and megaesophagus. There are genetic tests for the first two conditions. The Friesian is also among several breeds that may develop equine polysaccharide storage myopathy.[9] Approximately 0.25% of Friesians are affected by dwarfism, which results in horses with a normal-sized head, a broader chest than normal, an abnormally long back and very short limbs. It is a recessive condition.[10][failed verification] Additionally, the breed has a higher-than-usual rate of digestive system disorders, and a greater tendency to have insect bite hypersensitivity.[11] Like other feathered draught breeds, they are prone to a skin condition called verrucous pastern dermatopathy and may be generally prone to having a compromised immune system.[12] Friesian mares have a very high 54% rate of retained placenta after foaling. Some normal-sized Friesians also have a propensity toward tendon and ligament laxity which may or may not be associated with dwarfism. The relatively small gene pool and inbreeding are thought to be factors behind most of these disorders.[11]

Arbora
Arbora 07.02.2025, 09:56:59 xxx.xxx.255.93

Najbizarnejšie na tom celom prípade (ináč som videla viacero príspevkov od VET, baví ma sledovať prípady pred - počas - happy end, ale chápem, že nie každý ma chuť/silu/schopnosti a najmä čas, aj s tou colou, pre mňa vľká škoda a premárnené príležitosti na osvetu) mi pripadá toto “V Brně jsme jen potvrdili nález kolegyň spojený s typickým onemocněním fríských koní - dilatací jícnu a žaludku a obstipaci žaludku.” Akože, tak dobrí sme v šľachtení, že sa nám podarilo vytvoriť zviera, ktoré nie je schopné prijímať krmivo pre neho prirodzené bez toho, aby umrelo. 

Arbora
Arbora 04.02.2025, 09:03:52 xxx.xxx.131.15
Anonymní:

Co se s tím světem děje. Dřív měl každý doma krávu na řetězu, jednu kozu na řetězu a psa na řetězu. Zvířata byla spokojená. Dneska musí být všechno na volno, nic nesmé být chováno o samotě a další bláboly. Někdo mi namítne jak vím, že byla zvířata spokojená, jestli mi to řekli? A na to já odpovím a vám to řekli, že jsou spokojená teď?

Hotová sodoma gomora, čo nás čaká ďalej, volebné právo pre ženy?

Arbora
Arbora 03.02.2025, 12:59:29 xxx.xxx.131.15
Jana:

Sindy mohla mať tak 14 rokov. Takto ja som ju mala od mája 2013 a v útulku vtedy jej vek odhadovali na 2 roky. Bol to kríženec taká pouličná zmeska ako sa zvykne hovoriť. Stredne veľká. Mala cystu na obličke na ľavej vyše 6 cm a na pravej 6 mm. S tým som chodil na sono kontroly.  K tomu zrasty na chrbtici. Preto sa jej horšie vstávalo, chodilo. Od bolesti brala metamizol, chvíľu rheumocam ale ten nemohla moc dlho práve kvôli tým obličkam. A potom aj gabapentin po ňom bola taká ospalejšia. Chcela som jej dať operovať tie zrasty, ale veterinár hovoril, že pri tak starom psíkovi nie je isté či by sa prebrala z narkozy a že sa to potom rado vracia. Tak som na jednom fóre našla diskusiu o librele. Spýtala som sa na to veterinára. Hovoril že na nej majú nastavených nejakých starších psov a že to teda môžeme skúsiť ak by sa jej uľavilo od bolesti. Svoju prvú a jedinú dávku dostala 7.1.2025 plus k tomu novalgin na 4 dni. Keď sme prišli domov bola taká zadychanejsia akoby prebehla maratón a smädna. To bolo ale iba prvý deň. Na druhý deň úplne úžasné ako malý zázrak vstala, normálne behala, proste úplne v pohode vyzerala ako za mlada. Toto zlepšenie trvalo ale iba 2 týždne. Potom proste z večera do rána jej úplne vypovedali službu nohy. Snažila som sa ju postaviť len ju stočilo do boku a spadla na zem. Tak som ju v nedeľu 26.1. 2025 nechala uspať. Našla som na fb jednu skupinu kde zdieľajú ľudia svoje príbehy a nežiaduce účinky po použití librely a aj z toho som nadobudla pocit,že hoci sa o kontraindikáciach v pribalovom letáku nepíše ,skôr v ňom vyzdvihujú že nema nežiaduce účinky na obličky a je teda úplne bezpečná pravda to podľa mňa nie je.    

Fena s cystami už niekoľko rokov na librele, obličku teda má už iba jednu, chodím na sono a krv čo tri mesiace, librelu dostáva tak raz za 2-3mesiace (oba väzy v kolene prdnuté, zrasty na chrbtici, artrózy v zápästí, prstoch a tak nejako všade ako u premotivovaného aportéra), ako mi to vydá. Iné liečivá, práve kvôli obličkám nedávam. Výsledky odkedy jej monitorujú tie ľadviny relatívne bez zmeny. Samozrejme, úmerne diagnóze, ale nejaké prudké zhoršenie zatiaľ nenastalo (klopem si), aj keď pred dvomi rokmi lekári odhadovali prognózu max rok. Ak zhoršenie nastane, nemyslím si, že to bude librelou. Mimo librely teda na vlastnú zodpovednosť dávam ešte alavis celadrin, to som s nikým nekonzultovala, ale podľa výsledkov krvi sa mi zatiaľ nezdá, že by nejako ľadvinám škodil. 

Arbora
Arbora 31.01.2025, 10:06:32 xxx.xxx.255.93
Oloušci:

Samozřejmě mělo být, že nebývá často sám doma. No, na to aby byl někde doma v předsíni by se musel učit stejně jako na samotu, protože předtím jsme měli setra a ten když byl doma byl schopen proskočit ven oknem, prostě panická hrůza. Takže to už by bylo lepší učit ho nevýt. Jenže jestli to má smysl, jak říkáte, hodně moc času a trpělivosti a jestli by to zase mezitím nezapomněl, když tam budou půlroční přestávky, někdy i víc. Na hory nejezdíme pravidelně.

Takže miesto toho, aby ste otvorili dvere a skúsili, či pes nebude viac v pohode v dome s rodičmi, budete zložitejšie, zdĺhavejšie a s neistým výsledkom riešiť vytie? To sa mi zdá, trochu zbytočne komplikované.

Arbora
Arbora 31.01.2025, 09:21:36 xxx.xxx.255.93
Cadu:

Z prvních odpovědí je jasné, že sama pejskařská obec v tomto nemá jasný ucelený názor, ale je zapotřebí to začít řešit. Jasně, že i malý pes kouše, možná víc než velký, ale člověka neusmrtí nebo vážně nezraní. Máte pravdu, že je potřeba cílit na nezodpovědné chovatele, ale jak je rozlišit od zodpovědných? Musí přijít zákony, které budou prostě platit pro všechny. Nerozlišovat plemena, to je vzhledem ke křížencům ošemetná záležitost, prostě stanovení výšky a hmotnosti, překročí váš pes tuto hranici, platí pro něj pravidla zákaz vycházet bez náhubku do města, cestovat městskou dopravdou, pouštění navolno apod. Kdo poruší a pes někoho usmrtí nebo napadne, brát to jako by to udělal jeho majitel. A do dvou let je klid, to vám garantuju.

V tejto krajine existuje zákon o tom, že vozidlo môže riadiť iba človek s oprávnením. Existuje zákon o otm, že človek nesmie riadiť vozidlo pod vplyvom omamých látok. Dokonca existuje aj zákon o premávke, ktorý napríklad obmedzuje rýchlosť, vjazd špecifických vozidiel s rozmermi, hmotnosťou…Neviem ako často sedíte v aute, ale máte pocit, že ľudia dodržiavajú predpisy? Nehovoriac o tom, že väčšina z toho, čo popisujete dávno platí. Kde je ten kľud?

Arbora
Arbora 29.01.2025, 09:41:00 xxx.xxx.131.15

Asi ste tú VP tento rok nesledovali pozorne, pretože zrovna tento rok víťaz tzv. blinkers na hlave mal. V prekážkových dostihoch sa ale tento typ tienidiel využíva menej, častejšie sú vidieť tzv. beránky po stranách hlavy. 
Jediné, čo to spôsobuje je to, že kôň nevidí za seba. Používa sa u koní, ktoré napríklad prilíš riešia to, čo sa okolo nich deje. Takto majú trochu obmedzený výhľad a môžu sa viac sústrediť na to, čo ich čaká pred nimi, než to, čo robia kone okolo. Z čoho vyplýva aj tá lepšia ovládateľnosť. 

Arbora
Arbora 27.01.2025, 11:31:57 xxx.xxx.255.93

Už je to skoro 20 rokov (omg), čo som si vzala psa z útulku, šteňa a do desiatich dní sa zos*al tak, že z toho bola rachitída. Dostal myslím, nejaký vápnik, diétu a nohy sa mu začali rovnať v odstate zo dňa na deň. Do mesiaca hádam nebolo poznať, že by niekedy mal nejaký problém. Tie nohy boli ako z gumy, to som nikdy nevidela.  Kým ho nezabila rakovina, tak s pohybovým aparátom nemal žiadny problém.  
Čo by som teda urobila je to, že by som sa dala vypracovať posudok od veta, čo psovi je, aké sú vyhliadky do budúcnosti a na základe toho by som sa s právnou pomocou domáhala nejakej úľavy. 

Arbora
Arbora 22.01.2025, 14:44:03 xxx.xxx.255.93
Horsana:

Njn, musím nejaký spot on skúsiť.

A by the way, Gustav sa nemôže volať Gustav, lebo keď počuje to meno, tak má záchvaty úzkosti…

Takže, komunita, prosím o pomoc s nejakým menom.

Samozrejme, že má, keď je to predsa Štefan! 🙃

Arbora
Arbora 20.01.2025, 15:44:51 xxx.xxx.131.15
efe:

Vono je bude chtít hodně lidí - ty modrovoký, páč to je děsně cool mít modrovokýho psa. Ale do týdne bude pes zpátky no.

Narodení v septembri, asi ani tie modré oči nezaberajú.