No co ja viem, ci je SR az taka divocina. Bezne sa mi stava, ze idem na huby a les je prec, iba kmene lezia.
Po kalamite sme stratili a vytazili tolko drevnej hmoty, ze kto nevidel, neuveri. Smrekovcove monokultury lahli tak, ze to sa neda opisat. A ta veterna kalamita nebola iba jedna. Korovec je tiez.
Les sa celkom obnovil, co tak sledujem, monokultura nejaka ostala, tu na vychode, v Tatrach take ostrovceky. Rubaniska zarastli malinami a cucoriedkami v takom rozsahu, ze mi to doteraz hlava neberie. A v horskych oblastiach sa dari kukurici, tak preco by tam medvede nesli. U nas na vychode je to v podhorskych oblastiach Volovskych vrchov stale o sene a ovciarstve, mozno nejake jalovice, medvede tu ziju skryto a nikomu nevadia, lebo ich clovek vidi akurat na fotopasci. Ale nezijem na Liptove, ani v Tatrach.
Kde su nejake skaly tuna, tak tam je rys, je to uplne normalna vec, preto ma to prekvapilo, ze v CR rarita.
A to sa kopa postriela nacierno, samozrejme.
V CR som sa tulala v Brdech ako dieta, nikde nikto, nova zastavba ma po rokoch sokovala…
Kedze zvierata, vratane velkych predatorov zvladli aj kalamitu, kedy bolo odlesnenych tolko pohori, tak si fakt nemyslim, ze si nenajdu miestecko v nasej krajine. A fakt teda nemam pocit, ze je v SR tooolko neobyvanych miest, ved tu sa ani zabludit neda, dve-tri hodky chodze dolu kopcom a ste v dedine.
To len ludia k nim maju akysi divny odpor, ci strach, vydatne ziveny mediami. Ale skor je to tak v CR, co tak sledujem. A to, ze predkovia cosi vyhubili- nuz, vyhubili, lebo mohli. Clovek je taky, po nas potopa…
Ja som rocnik 1980, my sme sa este ucili, ze tieto zvierata su doslova lekari lesa, ze ulovia to chorsie a slabsie a ze je to win-win vlastne.