Aaau 😔
Aaau 😔
Podhalansky ovciak je to plemeno, myslim.
V Malych Pieninach v Polsku su psy navolno so stadami, nejake ich plemeno, ktoreho nazov som na hanbu zabudla, vyzera to takmer ako cuvac.
Ale to su psy vludnej natury, pretoze sa pasie aj okolo frekventovanych turistickych tras.
Vludna natura znamena, ze turista z UK, v domneni, ze ide o retrievera pristupil k oddychujucemu samcovi (fena a stenata oddychovali v chladku viac zasiti) s metrovym konarom v ruke a snazil sa ho nim motivovat ku hre a prezil bez ujmy.
Pes sa vztycil a vrcal, turista sa stale chcel hrat, pes vrcal stale temnejsie, vtedy som zasiahla, turista ma presviedcal, ze to je lab a to plemeno ze miluje ludi a aport….nie uplne mi veril, ale nakoniec konar odhodil. Chapali sme sa s tym psom navzajom, ze sice nesmieme ublizit chlapovi, ale ze by sme strasne chceli…
Potom dosli dalsi a zacali mindzovat, ze psy su spinave a ze maju na krkoch taky ten bazmek, aby nemohli nahanat zver.
Ech….
Dosuchtal sa pastier, hresil, chriakal a plul, turisti sa radsej prestali vadit a zmizli.
No a vtedy nam povedal, ze ostre psy su na retaziach pri salasi a ze raz wilky prisli, ale ze to bola masakra, pre wilky. Teda asi su pustane v noci. A ze niektore ten bazmek proti dureniu zveri maju, niektore nie.
No a na SK strane v Relovskom sedle som o par rokov zastala autom na malom odpocivadle, prsalo, dost som bola nestastna, lebo z tury nic, dookola neskutocne roztahany bordel z odpadkovych vriec a ako som tam pod strieskou fajcila, z kriakov sa ku mne zacalo blizit modre odpadkove vrece.
Reku, ejha, tak uz to prislo, halucinacie!
Za vrecom sa potom vynoril velky biely ovciarsky pes, skoro som si sadla na rit od prekvapenia.
No a o tri kilometre dalej som videla, ako tam takych psov so stadom bolo viac, mali aj borderky, ale celkom evidentne vsetci volali a piskali na vrecoveho fantoma 😂
Ale to je region, kde sa vzdy paslo, nie ze sa ludia z panelaku stali “chovatelmi” 20 ks oviec a myslia si, ze ked maju ohradnik, ze maju vystarane.
Vlci nie su na vine, ze maju ludia natento v hlavach…
To sa robi tak, ze sa zabity vlk zakope a potom je to z pravneho hladiska ok.
Malá líštička hravo vyskočí na balík, čo má výšku 1,5 metra, takze nejaký elektrický ohradník vlk zdolá ako nič.
Tá líška ale napríklad elektrinu pozná a nepodlieza.
Na pár klikov človek nájde info, ze ohradnik- jeden rad vo vlcom uzemi nestaci, ze to proste preskocia, ze viac radov a aj vzdialenost…no ale nie.
Chjo…
V tomto pripade by im viac pomohol osol, nez pes.
Vcera hrozne fukalo, Fox neprisiel, skoro som ho oplakala.
Zlanarila som dieta ku konom, aj rodicov, uzasny chlapcek, ma rad prirodu, zvierata, pestuje bylinky a kedze ma mama alergiu na psy, psa mat nebude. Milujem to decko, vola sa Maxík, to proste viete, ze bude rad s konmi. Akurat ze dosli aj s jeho mierne ADHD mladsou sestrou, mno, nevadi.
Fox sa objavil akurat ked tam vsetci boli, prisaham, ze sa pred tymu detmi predvadzal, lebo demonstrativne zahrabaval lahodky par metrov od nas. Rodicia boli vcas upozorneni, ze sa kamkujem s liskou, ale asi neverili, heh.
Slavnostne sme vyviedli kone do noveho vybehu, co Foxa uprimne sokovalo a tak som v zapadajucom slnku videla Foxa, ako sedi v strede vybehu, pozera na kone a vedla sa hraju deti.
Strazna veza suvix 😂
Ale ja poznam svoje kone, detom, hlavne dievcatku sa zizanie na kone uplne nepozdavalo, ale ja som vedela, tusila….Zdroj tam je novy a vybeh je nevelky, aj Fox pochopil, ze je to pod prudom…no, rodicia si prisli po deti a ja som sa ticho odkradla dat seno. Lenze, Garon ma zhora zbadal a to uz som si bola skoro ista…
O 10 minut bol Garon mimo vybeh, za nim Liska a zmatene poniky.
Deti ich ale asi tak strasne vycerpali, ze k mojmu obrovskemu prekvapeniu vsetci zamierili domov. Rovno domov.
Aj pani Neha.
Vsetko super, ale zial pocet dni, kedy moje kone nezdrhli-0.
Chjo….
Soft diet, ako, ano, co najviac sena nahradit kasou, krmivo makkej konzistencie, hlavne ak je horsie seno, ci zuby, alebo oboje ( zuby znamena aj celustny klb, jazylka, svaly; vsetko, co sa podiela ba mechanickom spracovani sena).
A mrkvu, ja som team mrkva 👌Beta karoten a sliznice sa miluju 😉
Koleno ma mrzi, ja som tiez dnes prisla od koni akasi dobita, je mrazivo, matka je chora, kolegovia malozvieratnici tuto oproti 40 °C horucky, njn.
Verun, tak snad len mala krcovka, drzim palce!
Vsetkym prajem krasne a pohodove sviatky❤️
Pocet dni, kedy Neha nezdrhla- 0
No, kym nie su na hlavnej ceste, alebo na trati, ked prave prechadza rychlik Gemeran, je to ok.
Aspon vypustili paru a ze jej mali dost 😉
A vzdy musim Nehu tajne obdivovat, ako so mnou dokaze vydrbat, zas a znova, mrcina stara 😂
Ano, som rada, ze mi to dovoli 🥰
Chcela by som vyskusat, ci by siel so mnou aj vyssie.
Delali tam bordel 😂😂😂😂
🤗
🥰
Nuz, listicka je lisiak. A ocurava kricky ako pes. Aj sa hra ako pes.
Dnes som prisla skor, stretli sa dolu s mackou. Macka odisla, ale okrem neistych pohladov ani jeden z nich nic nerobil, ziadne jezenie, sycanie, klopenie usi bebolo. Ale nestihla som to natocit.
Fox ohrdol tuniakom, lebo rastlinne oleje su fuuuj a salamku si potom vacsinou zahrabal.
A tak sme spolu potom sli stavat ohradnik.
V tej tichej spolocnosti toho zvlastneho tvora som sa citila uzasne. Je to velmi jedinecny zazitok a ja si ho patricne vychutnavam. Fox dostava jest iba dolu, takze “pracovat” so mnou chodi dobrovolne, nemam vo vrecku mnamky, ani nic podobne. Ked ho to prestalo bavit, schulil sa na takom malom vrsku do klbka a lezal, kym som sa k nemu nedostala s noznicami na konare, to sa prisiel pozriet, co robim a zase si tam nieco nural.
Je taky tichucky, ako Zlata hodinka. Tichulinky maly spolocnik.
A ja si myslim, ze je to uzasne ❤️
To funguje nasledovne: Neha otvori haspru. Potom Gustav povytahuje veci a zvysok uz dokona Líška.
Pred 8 mesiacmi tam totiz Neha ulupila musli. Co keby tam zas nejake boli? 🤔
Ale neboli, zato hojne zdravotnickeho materialu. Vytiahli kazdu jednu kanylu, gazu, liekovku, semienka, vsetko. Po jednom.
Ked som to zbierala, tak pouzitelne veci som davala do krabice. No a Líška to zas vyberala von. A do toho zhora vsetko sledoval Fox 😂
Ano, hucule a poniky dokazu vela veci 😔
Skoro medzidruhova interakcia 😛
V skratke- po prichode ku konom som zistila, ze zas ich tam niekto zachranoval od smrti hladom a smadom, teda ohadzsl ich senom a napojil vodou z ilovej jamy aj s ilom, pricom vodu tito samaritani naberali vedrami, ktore som vcera objavila pri zbere tyciek a z ktorych som vyliala zhnitu vodu s vymacerovanymi zvyskami drobnych hlodavcov, grrrrrr.
Potom sa prisli pozdravit spodni susedia, ze idu na imelo a ze kludne koniky mozem pustat ku nim dolu do slepej ulicky medzi chatkami (kone tam chodia radi) a trus ze si pozbieraju do kompostu.
Reku, vyborne!
Dala som Nehuske ohlavku, zvysok pekne vysiel za nou, ona vie kam ma ist, staci ju nasmerovat.
A vtedy ta hnida zbadala tych ludi ( nikdy predtym ludi nevidela, zeano, NIKDY) a hybaj cvalom hore na krasovu luku. A odtial viem presne, kam by sa vydala.
Nadbehla som si, ze na cesticke ju zdrapnem za ohlavku, ked ta prasivina sa zrazu TRYSKOM vyrutila dole kopcom, ponicie megagiga turbo ON a za nou jej verni, ledva som stihla uskocit do lesa a cela ta chroma, plesniva a dementna haved zmizla sialenou rychlostou dolu. Nastastie zastavila na nejakej trave a nie na hlavnej ceste…
Och, oooch, mat vtedy poruke voditko, prisaham, ze hore by som sla na nej, ooooch😠
To, co nasledne hucule predviedli za tempa, chody a skoky odporovalo zdravemu rozumu aj fyzikalnym zakonom.
Uf.
Ubohy chromy Garonik sa zrejme zazracne uzdravil, druhe Lurdy asi!
Uuuuf.
Vsetci sa spotili a budu dopocovat tak dva dni. Iba roztomilucka wpb, co prisla pred rokom na kliniku pred Vianocami umriet ani trochu a to ma srst ako divy jak!
Do frasa, co je to za zviera??? Preco som sa toho netvora ujala, preco, preco, precoooouuuuaaaa???
Ano, je to uzasne zvieratko 🦊❤️
Vdaka 🙂